Úgy hisszük, az idei év a fantasztikus könyvek éve lehet. Ezt most még nem tudjuk Nektek bizonyítani, de higgyetek nekünk,  régen jelent meg magyar nyelven annyi jó sci-fi és fantasy könyv, mint amennyi remélhetőleg idén várható. Lesznek régi adósságok, új szerzők, új kiadók, persze, csak ha a tervek és a reményeink megvalósulnak. Mindenesetre több kiadó is keményen dolgozik azért, hogy idén a bőség zavarával küzdhessünk végre.

Ennek örömére összegyűjtöttük Nektek azokat a sci-fi és fantasy könyvcímeket, amelyeknek megjelenésére látunk némi esélyt 2012-ben, vagy esetleg nagyon szeretnénk, ha valamelyik kiadó megjelentetné végre magyarul. (Természetesen a lista nem lehet teljes, így ha esetleg bárki „hallott” valamit, vagy nagyon vár valamit, írja meg nyugodtan kommentben.

(Update 2012.02.09: konkrét bejelentésekkel és címekkel teli kiadói tervek az év első felében)

Nézzük is a listát!

(Mivel a könyvek jelentős részéről már írtunk korábban, a részletes ismertetőket a címben vagy a szövegben lévő linkeken megtalálhatjátok. Lehet csemegézni, és szerintünk sok esetben lelkesedni, mert nem egy közülük talán már az előkészületi stádiumban van valamely kiadónál.)

Dan Simmons: ENDYMION-ciklus és az ILIUM-OLYMPOS regények

Az Agave kiadónak láthatóan bejött a Hyperion újrakiadás, így most már nem kell sokat várnunk, mert ősszel minden bizonnyal jön a nagyon sokak által várt Endymion, 2013-ban pedig a Rise of Endymion, és ezzel teljessé válik Simmons regényfolyama.

De legyünk telhetetlenek, hiszen Simmonsnak több nagyon érdekes regénye van még, pl. a The Terror vagy a Drood, és ne feledkezzünk el az Ilium című 2004-es sci-fi regényéről sem, amelyben egy a 20. századból elrabolt történelem professzor, Thomas Hockenberry a trójai háború csatáit kénytelen dokumentálni és összevetni Homérosz Iliászával, amíg meg nem unja mindezt, és bele nem csöppen a kvantumteleportáló istenek közti ármánykodás közepébe.

Paolo Bacigalupi: THE WINDUP GIRL

Az utóbbi évek legzajosabb sikereit elérő sci-fi regény ez, mégpedig egy elsőkönyves írótól. Bacigalupinak azonban nem ez az első könyve, ahogy egy előadásában nem kevés öniróniával elmesélte, vagy négy regényével házalta végig a kiadókat sikertelenül, mire megírta a The Windup Girlt. Ami aztán megnyerte a Hugo-díjat (megosztva a The City and the Cityvel), a Nebula díjat, a Locus díjat és a John W. Campbell emlékdíjat is, és rögtön az első regénnyel igen magasra röpítette Bacigalupit a sci-fi írói karrierjében.

Ami már biztos, hogy a regény a tavasszal induló, új fantasztikus könyvkiadó, az AD ASTRA egyik első címe lesz magyar nyelven. Soha rosszabb kezdést!

Alastair Reynolds: HOUSE OF SUNS (NAPOK HÁZA) és a REVELATION SPACE-ciklus

A pletykák szerint idén már szinte biztos, hogy lesz Reynolds-regény magyar nyelven. Hogy kitől, az még titok, hogy melyik könyv, arra azt mondanánk, hogy talán a House of Sunsra van a legnagyobb esély, mivel ez önálló regény, ráadásul szerintünk talán a legjobb is az életműből. Amit remélhetőleg aztán követhethet a Revelation Space ciklus és a többi Reynolds-regény is.

Hogy mikor várható? Reményeink szerint 2012. tavasza környékén most már talán tényleg megjelenik.

UPDATE: A regényt az ALEXANDRA kiadó fogja megjelentetni márciusban.

Vernor Vinge: FIRE UPON THE DEEP (és a DEEPNESS IN THE SKY)

Vernor Vinge az az író, akinek legutolsó három regénye egyaránt elnyerte a Hugo-díjat, az előző kettő pedig egy Neurománccal és egy Végjátékkal szemben maradt csak alul. Ez persze önmagában nem jelent semmit. Azonban 1992-es Fire upon the Deep Vinge mára már klasszikusnak számító és kritikailag legelismertebb regénye (előzményével a Deepness in the Sky-jal együtt), és szerintünk az egyik legelegánsabb ötlettel szolgál az űroperák egyik legnagyobb problémájára, a fénysebesség feletti utazás fizikai lehetetlensége és a galaxis keresztülszelése között feszülő ellentét feloldására.

Ha valamit nagyon jó lenne pótolni az elmúlt évtizedek elmaradásaiból, az ez a két regény. És még az is lehet, hogy idén ez meg is történik.

China Miéville: EMBASSYTOWN és a THE CITY AND THE CITY

Miéville, az elborult fantáziájú angol, Baslag-trilógiája után egészen más utak felé fordult. Először jött a The City and the City című különös urban fantasy noirja, amellyel megnyerte többek közt a 2010-es évi Hugo-díjat (megosztva a The Windup Girllel), a World Fantasy díjat és az Arthur C. Clarke-díjat. Ezt követte 2011-ben az Embassytown, amely egy vérbeli klasszikus sci-fi, központi témája maga a nyelv, nyelvészet. Atyaég, Mieville sci-fit írt!

Elképesztően egyedi regény, ami után a sci-fi olvasók mind a tíz ujjukat megnyalnák. Mi már nagyon várjuk, és megint csak azt tudjuk mondani, hogy elképzelhető akár még egy idei megjelenés is.

Lauren Beukes: ZOO CITY

A Fokvárosban élő Lauren Beukes hosszú és sikeres újságírói pályáról érkezett a könyvpiacra. Szerzőként 2008-ban debütált a sokat dicsért Moxylanddel, egy dél-afrikai poszt-cyberpunk regénnyel, ezt pedig tavaly követte az urban fantasy Zoo City, amely megnyerte a 2011. évi Arthur C. Clarke-díjat, és shortlistes volt a World Fantasy díjnál is. Ráadásként pedig néhány hónapja megvették a filmjogokat is, így ha minden jól megy, 2013-ban a moziban is találkozhatunk a totemállatokkal.

Mi biztosak vagyunk benne, hogy sokkal előbb olvashatjuk magyarul. Hogy melyik kiadótól, az hamarosan kiderül.

George R. R. Martin: DANCE WITH DRAGONS

Angol nyelven már 2011 nyarán megjelent a Tűz és jég dala 5. kötete, a magyar olvasóknak pedig,  ha minden jól megy, tavaszig kell várniuk. A fordítás elkészült, most már csak az Alexandra kiadón múlik, mikor lesz belőle könyv.

Mi a sorozat második évadának idejére tippeljük a megjelenést.

UPDATE: A regény júniusban fog megjelenni.

Scott Westerfeld: LEVIATHAN

Westerfeld zajos sikert aratott steampunk ifjúsági regénye már a megjelenésében is felkelti az érdeklődést, Keith Thompson fantasztikus illusztrációi igazi szemet gyönyörködtető könyvcsemegét ígérnek. Az alternatív világban folyó I. világháborúban bizarr gépezetek és lények vívják a háborút, miközben az ifjú Habsburg trónörökös, a géppárti németek elől menekülve különös szövetséget köt Derynnel, egy angol lánnyal, aki fiúnak álcázva magát került a Brit Légierő genetikailag módosított, repülő monstrumára, a Leviatánra.

Információnk szerint a könyv ősszel várható, folytatásai pedig remélhetőleg hamar követik.

Brandon Hackett: AZ EMBER KÖNYVE

Úgy kell a hazai olvasóknak egy jó magyar sci-fi regény, mint egy falat kenyér. A poszthumán döntés és az Isten gépei után Hackett új könyvére sokat kellett várnunk, de idén végre elolvashatjuk Az ember könyvét, amelyben egy bizarr biológiai folyamat teszi próbára azt a néhány ezer embert, akiket egy idegen űrhajó – nem tudni, mi okból – magával ragadott az űrbe.

Annyi biztos, hogy a regény az első félévben megjelenik, talán már a könyvfesztiválra, az azonban még nem publikus, hogy hol, mivel Hackettet tavaly ősszel, miután a Galaktika elhalasztotta a megjelenést, több kiadó is megkereste, de reméljük, hamarosan kiderülnek a részletek.

UPDATE: A regényt az AGAVE kiadó fogja megjelentetni május 31-én.

Ernest Cline: READY PLAYER ONE

A tavalyi év egyik legsikeresebb debütálásáról már mi is megemlékeztünk (igaz, kritikusunk szigorúan giccsnek értékelte az általa egyszerre imádott és gyűlölt regényt, de lesz majd másik kritikusunk is, akinek pedig feltételek nélkül nagyon-nagyon bejött a könyv). A Ready Player One időközben felkerült a tavalyi legjobb regények listájára az Amazonnál, a Wired magazinban és a Barnes & Noble-on is, a filmjogok pedig a megjelenésével egy napon elkeltek egy 500 000 dollárnál megálló licitháborúban.

És úgy tűnik, erre a regényre sem kell sokat várnunk már, év végéig szintén meg fog jelenni.

Hannu Rajaniemi: THE QUANTUM THIEF

A finn csodagyerek angolul írt első regénye, amire az első 24 oldal elolvasása után ajánlott három könyves szerződést a neves brit kiadó, a Gollancz – igaz, eltérő lelkesedési fokkal, de –  mindkét kritikusunknak bejött. A könyv kereskedelmi és kritikai siker lett (kategóriájában a Locus listáján is 3. lett). A The Fractal Prince című folytatás első draftját múlt decemberben fejezte be Rajaniemi, a trilógia második tagja várhatóan idén jelenik meg angolul.

Magyarul pedig az AD ASTRA kiadó hozza el nekünk az áprilisi könyvfesztiválra.

Ian McDonald: THE DERVISH HOUSE, (valamint a BRASYL, RIVER OF GODS és a DESOLATION ROAD)

A brit Ian McDonaldot képzeletgazdag és szépséges prózája az egyik legnagyobb kortárs fantasztikus szerzővé avatja. Magyarul még egyik regényét sem olvashattuk, holott mindegyik egyedi, különleges hangulatú mestermunka. A Desolation Road elnyerte a legjobb első regénynek járó Locus díjat, írásai rendszeresen a különféle SF díjak jelöltlistáján szerepelnek, és The Dervish House című, tavalyi regénye idén bezsebelte a John W. Campbell emlékdíjat és a BSFA díját is.

Azt beszélik, idén a The Dervish House is olvasható lesz magyar nyelven.

John Scalzi: OLD MAN’S WAR sorozata

Scalzi az egyik (jó értelemben vett) legpopulárisabb kortárs scifi író, ezért is meglepő, hogy eddig még senki nem vágott bele az Old Man’s War sorozatba. Könnyed stílusú regényei sallangmentes és feszes cselekményük mellett erősen foglalkoznak az emberi oldallal is, így hiába katonai sci-fi az Old Man’s War, de pont az emeli ki ezen alzsánerből, hogy a karakterei és a fordulatai túlmutatnak ezen. A sorozat négy regényéből nem véletlenül került be három is a Hugo-díj finalistái közé.

Állítólag az Old Man’s Warnak van már magyar kiadója, úgyhogy kíváncsian várjuk, mikor lesz belőle regény.

UPDATE: A regényt az AGAVE kiadó fogja megjelentetni május 10-én.

Orson Scott Card: ENDER’S SHADOW és a teljes Shadow sorozat

1985-ben jelent meg Orson Scott Card első sci-fi regénye, a Végjáték (Ender’s Game). Óriási olvasói és kritikai sikert jelentett az akkor harmincas éveiben járó írónak: megkapta a Hugo- és a Nebula-díjat, a Locus magazin 1998-as szavazásán pedig minden idők 9. legjobb science fiction regényének választották. Azóta Card számtalan regénnyel gazdagította ezt az univerzumot, továbbvitte Ender történetét, és elkezdett egy a Végjátéktól induló párhuzamos sorozatot is, amelyben a Végjátékból jól ismert Bean, valamint Ender testvérei a főbb szereplők.

Nos, a jó hír az, hogy az Ender’s Shadow, ami sokak szerint van olyan jó, mint a Végjáték, lefordítva várja a megjelenést.

Peter F. Hamilton BÁRMELY REGÉNYE

Hamilton Nagy-Britannia legsikeresebb sci-fi írója, majd két és fél millió eladott kötettel a háta mögött. Hamilton életművének jelentős részét már bemutattuk az SFmagon (a legelső Greg Mandel trilógia kivételével). A sikert a Nigth’s Dawn, alias az Éjszaka hajnala trilógia hozta meg számára, 3*1200 oldalon, ezt követte A földre hullt sárkány, egy önálló regény 2001-ben, ami után Hamilton egy még grandiózusabb vállalkozásba fogott, a Commonwealth sagába, amiből 2011-ben jelent meg a sorozatba tartozó, de önálló és monumentális Void-trilógia záró kötete is.

Mi nagyon szeretnénk a további könyveit is magyarul látni, de egyelőre nincs hírünk magyar nyelvű megjelenésről.

Peter Watts: BLINDSIGHT

A kanadai sci-fi író regénye az egyik legkeményebb sci-fi, amivel az utóbbi időben találkoztunk. Kapcsolatfelvétel egy idegen objektummal – mely értelmes ugyan, ám célja és származása ismeretlen, ezért az odaküldött űrhajó legénysége is különleges, méghozzá olyannyira, hogy felmerül a kérdés: mennyire emberek ezek a poszthumánok, akik olykor idegenebbnek tűnnek, mint a tárgy, amelyet vizsgálnak.

Ezt a kőkemény hard sci-fit Charles Stross a következőképpen jellemezte: „Képzeld el, amint Greg Egan egy neurobiológiával megszállott változata idegenekkel való kapcsolatfelvétel történetet ír egy poszthumán zombi szemszögéből, aki egy vámpír által irányított űrhajón teljesít szolgálatot, és ahol a citrom-díj maga a túlélés.”

A jó hír megint csak az, hogy elképzelhető, hogy ez a regény is megjelenik még az idén.

ZENIT – AZ ÖRÖKSÉG sorozat

Az Alexandra kiadó által elindított, magyar szerzők által létrehozott urban fantasy sorozata, a Zenit – Az örökség első két kötete még tavaly karácsonykor jelent meg, mi is írtunk az első két regényről, és ahogy szs fogalmazott: „…A két első Zenit könyv tehát eléggé különbözik egymástól, érdekes lesz majd meglátni, hova akarják majd kifuttatni ennek a világnak (?) vagy sorozatnak a koncepcióját. A jelenlegi páros lehet szerencsés vagy kevésbé szerencsés indítás is. Jól választva a Zenitben megtalálhatja a számítását a kalandos urban fantasy és az igényes, inkább a szépirodalom felé közelítő fantasztikum kedvelője egyaránt – kevésbé jól választva pedig könnyen olyan címke kerülhet a sorozatra, ami nem igaz mindegyik könyvére. Mert nem csak a világ titokzatosabb sokkal annál, mint gondolnánk.”

Idén pedig a sorozat tovább folytatódik újabb írók regényeivel, és lassan egyre több minden derül ki arról, hogy mi is az a Zenit.

Catherynne M. Valente: DEATHLESS és a THE GIRL WHO CIRCUMNAVIGATED FARIYLAND IN A SHIP OF HER OWN MAKING

Catherynne M. Valente az új fantasy író generáció egyik A-listás tagja, írásai rendszeresen felbukkannak a különféle neves díjak jelöltlistáján (Locus, Hugo, Nebula, Mythopoeic), és várhatóan a 2011-es, orosz népmeséket feldolgozó Deathless is felkerül a 2012-es év díjainak shortlistjére.

Azt csiripelik a madarak, hogy nemcsak a Deathless, de az Ande Norton díjat nyert The Girl Who Circumnavigated Fairyland in a Ship of Her Own Making magyar megjelenésére sem kell sokat várni, a Deathless szintén az AD ASTRA kiadó egyik első címe lesz magyar nyelven.

Robin Hobb:  A BŰVÖS HAJÓ

A balsorsú kötet, a Liveship Traders trilógia első része ismét megjelenés előtt áll, ezúttal a Delta Vision kiadó adja ki a fantasy nagyasszonyának könyvét, amely az Orgyilkos-trilógiából megismert világ egy másik szegletébe kalauzol el. Remélhetőleg a sorozat ezúttal végig megjelenik majd.

Gaura Ágnes: VÁMPÍROK MÚZSÁJA

Gaura Ágnes az SFmag által szervezett Fantasztikus kéziratok éjszakáján tűnt fel regényével, amelyben Anita Blake szellemes és belevaló magyar megfelelője állja a sarat a magyar vámpírokkal és vérfarkasokkal szemben. Az egyelőre kétkötetes sorozat idén jelenik meg a Delta Vision kiadónál, érdemes lesz rá odafigyelni.

Greg Keyes: THE BRIAR KING

Az antrolopógusból lett fantasy-író Greg Keyes arról nevezetes, hogy egészen egyedi és részletgazdag világokban mozgatja szereplőit. Az epikus fantasy egyik nagy alakja, aki magyarul már a Váltott isten gyermekei sorozattal is bizonyított, és a The Kingdoms of Thorne and Bone sorozatra is érdemes lesz odafigyelni. Ha minden jól megy, idén már olvashatjuk az első kötetet.

Brandon Sanderson: THE HERO OF AGES

Brandon Sanderson már első könyvével, az Elantrisszal beírta magát a legkeresettebb epikus fantasy szerzők közé. Regényeinek világában élesen elkülönül a fekete és a fehér, és imád különleges mágiarendszereket kidolgozni. A fémekhez kapcsolt mágikus tulajdonságokon alapuló allomanciát bemutató, izgalmas Ködszerzet-trilógia végre lezárul az idén, de aki megszerette a világot, annak sem kell szomorkodnia, hamarosan jön az Alloy of Law.

És ki tudja, mi minden maradt még ki…


Ti mely könyveket szeretnétek a leginkább a fentiek közül elolvasni?

Ha pedig szereted a sci-fit és a fantasyt, terjeszd a fenti jó híreket facbookon megosztva, lájkolva, tweetelve, ahogy csak belefér.:)

Hozzászólások

hozzászólás


[ további írásai]
Ha tetszett, kövesd a Facebook-on is!
Kategóriák: irodalom

Eddig 41 hozzászólás.

  1. bobzenub szerint:

    Nagyon szívesen megosztanám facebookon, de valamiért a like után nem jelenik meg a cikkhez vezető link az üzenőfalamon, a közvetlen megosztásnál pedig nincs preview…

    Más is tapasztalja ezt?

  2. Hanna szerint:

    @bobzenub
    A cikket megosztani nekem sem sikerült, viszont a szavazódobozt lehet.

  3. Hanna szerint:

    Illetve most visszajött a share gomb, a fene se érti ezt.

  4. DBL szerint:

    Egészen kiváló „merítés” lesz… 🙂
    Már alig várom őket.

    Like nem lesz, mert ősellensége vagyok a fészbúknak is, meg a twtternek is…meg minden ilyen megosztónak,…mert megoszt… 🙂

  5. thecube szerint:

    Először is hatalmas köszönet, hogy összeállítottátok a listát, mert bár én is kerestem infót az idei megjelenésekről, de alig találtam valamit. Viszont kimaradt pár cím, amire ráleltem és talán érdekelhet valakit: az Európa kiadja Dmitry Glukhovsky egy újabb regényét, a Szürkületet. Emellett ne feledkezzünk meg róla, hogy az Agavetól jön idén az Amerikai istenek és a Marsbéli krónikák újrakiadása (tudom, h nem új címek, de pl számomra újdonságok lesznek).

    Elképesztő a lista és a számomra leginkább várt könyvekhez már vagy írtatok kiadót (Ad astar áldassék a neved), vagy már van kiadó csak nem tudni h ki az. De pl Vinge és Miéville esetében én nem tudok ilyen biztos lenni a megjelenésekben, tudom h sokszor ócsárolom a Galaktika kiadót, de pl ezeket a szerzőket már évek óta ígérik (nem is kicsit biztosra, anno még Reynoldsot is biztosra ígérték és végül kiderült a jogok sincsenek náluk) és egyébként Miéville-től korábbi regényeket sem adtak ki (Baslang trilógia is befejezetlen), szval sztem ezek még későbbre tolódnak, ha lesz is idén tőle könyv.

  6. Komaváry szerint:

    Akikre érdemes még odafigyelni: a Librinél elég jó címek vannak bekészítve (magyar és külföldi), és szerintem leszenk náluk még más meglepetések is:

    Erin Morgenstein: Éjszakai cirkusz,
    Benedek Szabolcs: Vérgróf
    Szabó Róbert Csaba: ??

    http://prae.hu/prae/articles.php?aid=4545&cat=3

  7. SFmag szerint:

    thecube:
    Térjünk vissza a kétkedésedre az év második felében.:)
    Miéville és Vinge kapcsán az egyik megjelenését szinte biztosra merjük venni.

    Rorimack:
    Ezek tényleg érdekes címek, és reméljük, találunk még bőven olyat, ami fentebb kimaradt.

  8. kwindu szerint:

    Alastair Reynolds,China Miéville,Peter F. Hamilton,Dan Simmons,Brandon Hackett, ami a leg inkább várós:-) De a többinek is örülni fogok ha valóban meg jelenik:-))

  9. thecube szerint:

    SFmag: Rendben,én csak azért mondtam mert a tavalyi évet is kb ezekkel az ígéretekkel kezdtük a kiadó részéről, és 0 jött be belőlük. De mondjuk azóta volt egy évük, hogy tegyenek a megjelenés érdekében, szval ki nem zárom, csak félek elhinni megint. 🙂

  10. acélpatkány szerint:

    Végre érdemes lesz megint hazai SF megjelenésre pénzt áldozni. Most ez nagyon megmelengette a kis szívemet (Különösen Miéville, a the Windup Girl, a The Devish House, az Endimyon és a shadow kötetek). Most ezt kicsit ízlelgetem 🙂

  11. acélpatkány szerint:

    (ui. én nem feltétlenül a Galaktikától várom ezeket a könyveket)

  12. Vackor szerint:

    Remek poszt, ez alapján tényleg tartalmas évnek nézünk elébe.

    A Galaktikától magam viszont semmi jót nem várok, kiadói tevékenységük szerintem többnyire kritikán aluli. Egyáltalán várható tőlük valami újdonság 2012-ben? A honlapjukon az Előkészületben… link alatt csupa utánnyomás szerepel (leszámítva Az Ember Könyvét, ami lehet, hogy nem is náluk jön majd ki).

  13. edam szerint:

    De szép lista! Miéville nagyon érne már… 🙂

    (A Leviathanhoz apró megjegyzés: Deryn skót, nem angol.)

  14. acélpatkány szerint:

    Ja, és azt nem is említettem, hogy a Blindsight első hat fejezete magyarul is olvasható már online:
    http://fictionkult.hu/online.php?olvas.29.1

  15. solymosgyu szerint:

    Igen én az ember konyvét fogom olvasni. És olyan sf-et még ami a scizofreniával foglalkozik.

  16. hanna szerint:

    Egyéb válaszként érkezett:
    Hamilton: Night’s Dawn trilógia
    China Miéville: Iron Council
    maradék Herbert, Sztrugackij és Le Guin könyvek
    Stephen Donaldson :The Runes of the Earth – The Last Chronicles of Thomas Covenant

  17. jakirte_jak_cyr szerint:

    Üdv, egyéb válaszként ugyan mást adtam meg, de valóban jó lenne nagyon az Iron Council. Nem rosszak a felsorolt művei sem, de ez kéne nekem igazán.

    Megjelenik a Night Cirkus? Angolul nem mertem belevágni, de ha kijön, tuti megveszem.

  18. tmnk szerint:

    Részemről jöhetnének még Heinlein, Greg Bear, David Brin és Neal Stephenson magyarul még nem kiadott regényei is, egyébként meg köszi a listát.

  19. joxer22 szerint:

    Hi,

    elvileg jön idén a második Dresden Akták könyv is Bolond Hold címmel a Wizard-Bookstól.

    Amúgy a harmadik Covenant-trilógiát elég hülye ötlet kiadni az első hat könyv nélkül. Először jöhetne egy újrafordított Lord Foul’s Bane, mert a Tandori-féle magyarítás elég… öncélú.

  20. noro szerint:

    Trilógia-fronton Sanderson, Miéville, és nekem speciel Ken MacLeod befejező könyve is kellene. Rajtuk kívül főleg olyanokat olvasnék, akikhez eddig még nem volt szerencsém.
    Ja, meg David Brintől Uplift-könyveket

  21. kwindu szerint:

    Most miután egy napot aludtam a postra végig gondoltam kiket szeretnék minél előbb (még az első félévben) olvasni. Első helyen mindenképp Alastair Reynolds van, őt már évek óta várom magyarul ő az abszolút favoritom a fölhozatalból. A másik nagy kedvencem China Miéville tőle főleg az Iron Council könyvet szeretném először kézbe venni, de az itt fölsorolt két könyvet valamint a Krakent is szívesen olvasnám. A harmadik nagyon várt író Peter F. Hamilton (most olvasom a „földre hullt sárkányt zseniális) tőle főleg a „Nigth’s Dawn” sorozatott szeretném kézbe venni, de jöhet más is. Oké tudom Peter F. Hamilton megjelenési esélye egyenlő a nullával, de azért jó egy kicsit álmodozni. Aztán ott van Dan Simmons aki a második félévre szinte biztos megjelenő tőle azért első félévben szívesen olvasnám az ILIUM-OLYMPOS könyveket. A számomra ismeretlen írok közül pedig egyértelműen két könyvre vagyok a leg kíváncsibb Paolo Bacigalupi: THE WINDUP GIRL, Ian McDonald: DESOLATION ROAD. A végére hagytam a számomra leg nagyobb magyar kedvencem SF írómat Brandon Hackettet neki az előző két könyve is nagyon meg győző volt és igaz kedvencem főleg az „isten gépei” zseniális. Tévedés ne essék a többi könyvre is kíváncsi vagyok dezek a kötettek izgatnak a leg jobban. Igazából néhány szerző könyve nem izgat Hannu Rajaniemi, Greg Keyes, Brandon Sanderson, Catherynne M. Valente, Lauren Beukes, Vernor Vinge, könyve nem mozgatták meg a fantáziám. de azt azért leszögezném, hogy a fönt említett szerzőktől sem zárkózóm el és ha egy kis „kóstoló” után tetszik amit olvasok meg veszem bármelyiket. Sőt remélem, pont ezek közt rejtőzik egy új kedvencem.

  22. fules szerint:

    Az SF vonalról szinte mindent szívesen olvasnék!
    Egyébként a legutóbbi galaktikás hírlevélben ez szerepel:
    „Előkészületben van Stephen Baxter Időhajók című kötete! Hamarosan!”

  23. MacFly szerint:

    Csak félig aktuális a kérdésem: a Vörös Mars sorozatot vajon fogják valaha is folytatni?

  24. solymosgyu szerint:

    én miért nem kaptam levelet?

  25. Mashirasul szerint:

    Fules: A Galaktikánál valóban finisben van az Időhajók. Úgy hiszem (belsős informátorom szerint) egy-másfél hónap múlva legkésőbb kint van.

    Gyu: a galaktikás hírlevélre fel vagy iratkozva? Az alján láttam ezt az infót én is, akkor kérdeztem rá havernál. Az azért kapós lesz.

  26. solymosgyu szerint:

    igen fel vagyok.

  27. fules szerint:

    Ma felkerült a galaktika honlapra a Baxter könyv.

  28. fules szerint:

    Szombat reggel újabb galaktikás hírlevél:

    „Előkészületben még az első fél évre:
    – Brandon Hackett: Az Ember Könyve
    – A. és B. Sztrugackij: Mese a trojkáról, A hétfő szombaton kezdődik
    – Arthur C. Clarke – Michael Paul Kube-McDowell: Trigger (munkacím)
    – Jack McDevitt: Alex Benedict V. rész
    – Robert J. Sawyer: Calculating God
    (A lista nem végleges, a változtatás jogát fenntartjuk!)”

    A McDevitt könyv címe: Echo.

    Nem lesz ez olyan rossz év! 🙂

    A Calculating God-ra különösen kíváncsi vagyok.

  29. _acelpatkany_ szerint:

    Ismerve a Galaktikás megjelenési szokásokat, a Calculating God nem fog kijönni…

  30. hackett szerint:

    acelpatkany:
    Szerintem ki fog. (Bagi Gábor, a fordító tavaly a könyvhéten mintha mondta volna, hogy elkészült vele (?).)

  31. thecube szerint:

    Robert J. Sawyer könyvére nagyon kíváncsi vagyok, tavaly is az egyik legjobb regény a Lélekhullám volt a galaktikától, örülök, hogy újra találkozhatom vele, főleg, h az egyik legjobb regénye van soron.

  32. _acelpatkany_ szerint:

    hackett: neked legyen igazad.

  33. bobzenub szerint:

    Valaki megosztaná, hogy az Időhajókon és a fules által január 28-án megosztott hírlevél-részletben foglalt címeken kívül mi várható a Galaktikától a 2012-es évre? Sajnos későn iratkoztam fel a hírlevelükre…

  34. fules szerint:

    Február 9.-én ci-Fi Meetup: http://meetup.sfportal.hu/

    Állítólag a Metropolis, a Tuan, az Agave és az Ad Astra itt jelentik be az idei terveiket!

  35. fules szerint:

    Hopp! Lemaradt egy ‘S’ bocsi!

  36. stb szerint:

    Ó, én majdnem az összesnek örülök, zajosan, mint egy kis csitri.

  37. tmnk szerint:

    Ja, egyébként Orson Scott Cardtól is szívesen olvasnék egy novelláskötetet, legalábbis mindegyik írása tetszett, amit tőle olvastam a régi, fekete Galaktikákban.

  38. scifilover szerint:

    3 regény sorozat folytatását várom/várnám. Ebből egy szerencsére, ahogy látom, teljesül. Nevezetesen az Ender sorozat. Remélem nem csak a shadow sorozat, hanem a sorozat utolsó része is kiadásra kerül majd…
    Másik lenne az általam igen szeretett Szálka isten szemében c. regény folytatása a „The Gripping hand”
    Harmadik pedig a Forever war, azaz a Joe Haldeman örök háború c. regényének a folytatásai. Ugyan nem tudom ezt hogyan folytatja, de szívesen elolvasnám…

    Mondjuk én nem értettem azt sem, hogyan lehetett a Pörgés című regénynek folytatást csinálni. Az első rész szép kerek lett és ott vége volt az egésznek. Eljutottunk a szuper-über gépi intelligenciához, aminek semmilyen alternatívája nem volt, így a folytatásban már nem lehetett csavarni a történeten, ugyanúgy, ahogy az átjáró sorozatból sem tudott már az író a 2. rész után értelmes dolgot kihozni… De ez csak saját vélemény.:)

  39. smileyboy szerint:

    Scott Westerfeld Leviathan c. könyve melyik kiadó gondozásában fog megjelenni? Van ezzel kapcsolatban valami információ?

  40. damoqles szerint:

    Iliummal mi a helyzet, kedves Agave? Vagy… őszintén, akármilyen vezérelv szerint soron következő bármelyik Simmons-könyvvel? Tervben vagyon-é valami?

Szólj hozzá

Nem belépett felhasználók számára a hozzászólások kb percenként frissülnek.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.



Keresés az oldalon