Diablo: Hellfire

Közzétette: Soltesz_Tamas 1 hozzászólás

Valószínűleg mindenki hallott már a Diablo-sorozat számítógépes játékairól, vagy a világában játszódó fantasy könyvekről, de ettől még az első részhez kapcsolódó Diablo: Hellfire nem biztos, hogy sokaknak ismerősen cseng.

A Hellfire mindezidáig az egyetlen és egyben nem hivatalos kiegészítője a Blizzard Entertainment 1997-es világhírű PC-játékának, a Diablo első részének. A Synergistic Software által fejlesztett hack and slash típusú szerepjátékot a Sierra On-Line adta ki 1997 novemberében, és hivatalosan a Blizzard nem is tekinti a kánon részének a Hellfire-t, ennek ellenére egy kisebb rajongótábora alakult ki az évek során.

Az első részt kiegészítő, fekete bárány játék két új, négyszintes pályát és több új karaktert is tartalmaz. Az új pályák közül a The Festering Nest látogatható meg először, ahol rovarszerű vagy űrlényre emlékeztető szörnyekkel kell megküzdeni. A második helyszín a hamuszürke színvilágú Demon Crypt, amelyet a varázsszóval megidézett Na-Krul főgonosszal és démoni légiója ural.

A Hellfire pályái egészen hangulatosra sikerültek, ahogy az új karakterek és fegyverek is érdekesek, egyediek. A Festering Nest díszleteinek leginkább „Alien királynő fészek” vagy Starcraft-beli „Zerg Hive Cluster” beütése van, ami elsőre talán nem illene bele egy ilyen egyszerű hack and slash típusú akció szerepjátékba, ennek ellenére mégis kellemes élmény volt bebarangolni ezt a helyszínt, sokkal változatosabbá tette a klasszikus fantasy tematikát. A Kripta pálya elsőre nem tűnik különlegesnek, itt éppúgy élőhalottakkal kell küzdeni, mint a korábbi küldetések során, viszont mégsem érezni monotonnak, ami részben a komolyabb nehézségi szintnek is köszönhető.

Beszéljünk egy kicsit a Hellfire új hőseiről. Alapesetben csak a Monk lenne az újdonság a választható karakterek közül, de a Hellfire mappában található Command.txt fájl módosításával elérhetővé tehetjük a Bard és a Barbarian kasztokat is.

Monk, mint szerzetes, de itt ne egy világtól elzárkózó remetére gondoljunk, hanem egy edzett harcművészre, aki botjával veri szét az az élőholt seregeket. A Rogue-hoz némiképp hasonló, választható női karakter képében a bárddal (Bard) is bővült a csapat, aki két kézzel is tud egykezes fegyvereket forgatni mágikus képességei mellett. A súlyos, kétkezes fegyverek mestere, a barbár (Barbarian) könnyedén miszlikbe aprítja az ellenséget a harcoshoz (Warrior) hasonlóan.

Régebben nagyon közeli kapcsolatban éltem a Diablo sorozattal. Először a második rész szippantott be az óriási bejárható területeivel, a választható karakterek változatos képességeivel és egyszerű, mégis érdekes történetével. Szokványos fantasy elemekből épült fel a mágikus játékélmény, megmagyarázhatatlanul a képernyőhöz szögezve játékosok millióit szerte e világon.

A Diablo II után a Diablo I és a Hellfire következett, majd a harmadik rész. Az első, második és harmadik részek között grafikailag hatalmas ugrások történtek, viszont a történetvezetésben elég rapszodikus minőségváltozásokat éltünk át. Míg az első és második rész cselekménye az egyszerűsége ellenére magával ragadó volt, addig a harmadik rész sztoriját nagyon sokan kritizálták. A Hellfire ugyan grafikában nem versenyezhet az újabb készítésű játékokkal, atmoszférában viszont képes élményt nyújtani a gyenge felbontás pixelessége ellenére is.

A Hellfire bebizonyítja a mai kor játékosainak is, hogy nemcsak a nagyon jó grafikájú játékok képesek élményt nyújtani, hanem a magával ragadó atmoszférával rendelkező, retro darabok is. A Hellfire a GOG.com-on is elérhető, és a Diablo alapjáték nélkül is játszható önmagában.

Hozzászólások

hozzászólás


[ további írásai]
Ha tetszett, kövesd a Facebook-on is!
Kategóriák: játék, videójáték

Eddig egy hozzászólás érkezett.

  1. diofan_a_majom szerint:

    Ha a klasszikot nagyon unod, ajánlom figyelmedbe a HD modot, jelentősen megváltoztatja a játékmenetet, azonban ugyanúgy el vagy vele, mint a simával:
    https://mod.diablo.noktis.pl/download

Szólj hozzá

Nem belépett felhasználók számára a hozzászólások kb percenként frissülnek.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.



Keresés az oldalon