Kezdjük azzal, hogy a James S. A. Corey név alatt rejtőző írópáros űropera-ciklusának első kötete, a Leviatán ébredése nekem kifejezetten nem tetszett (két ismertetőnk is gyökeresen ellentétes tetszési indexet produkált pro és kontra), először angolul kezdtem el, de untam. Magyarul végigolvastam, de a Iain M. Banks-Peter F. Hamilton-Alastair Reynolds trió lenyűgöző űroperáin edződött elvárásaimat nem tudta megközelíteni. Szórakoztató volt amúgy, csak hiányoltam belőle az egyedi ízt, eredetiséget, az ötleteket, ami megkülönböztetné egy átlag űroperától. A két fő karakter újra és újra egymásnak erőszakolt ideológiai ellentéte is fárasztó volt egy idő után, nem beszélve a Miller-Holden vita, aztán küldetés, majd újabb Miller-Holden vita, majd újabb küldetés séma ismételgetéséről.james s a corey_kaliban_haboruja

Aztán jöttek a hírek, hogy már kilenc kötetre való szerződésük van, aztán meg a SyFy-on tévésorozat lesz (Trónok harca az űrben?), én meg kérdeztem magamban, miért? Miért a Leviatánból? Miért nem a Kultúrából, a Commonwealth-sagából vagy a Jelenések teréből? Oké, értem, hogy ők angol írók, és nem pacsiznak napi szinten Martinnal, de akkor is. (Megjegyzem, az írópáros Leviatán-regényei elképesztően népszerűek angolszász nyelvterületen, szóval, ez itt csak az én kisebbségi, és egyáltalán nem mérvadó véleményem.)

Ilyen előítéletekkel álltam neki a Kalibán háborúja olvasásának, ami azért elég komoly hátrányt jelentett. Aztán a könyv meglepetést okozott, mert kifejezetten tetszett, és meglepő evolúción ment át az egész történetvezetés.

Ennek a legfőbb oka a nézőpont karakterekben keresendő. Akikből ezúttal négyet is kapunk, Jim Holdenen túl Bobbie Drapert, a két méter magas, marsi katonanőt, Avasaralát, a földi politikusnőt, aki folyamatosan káromkodik, manipulál, trükközik, ügyesen lavíroz a politika útvesztőiben, és Praxot, a Ganymedesen dolgozó tudóst, aki a lányát akarja minden áron felkutatni.

Az új szereplők kifejezetten új színt vittek a történetbe, árnyalásra került pl. A Mars- Föld ellentét, felvillant valami a bolygóközi nagypolitikából, valamint maguk a karakterek is kifejezetten jól sikerültek. Először ott fogott meg a könyv, amikor Bobbie, miután túlélt egy eléggé véres összecsapást a Ganymedesen, később elkezd poszt-traumatikus tüneteket mutatni, és mivel ez az ő nézőpontjából van leírva a jelenet, szépen finoman bontakozik ki mindez. Ez egy igen jól sikerült karakterábrázolós jelenet volt, és szerencsére akad ehhez hasonlóból több is, és ezek révén a történet kap némi mélységet, erősebb emberi oldalt is.

JamesSACoreyA másik, ami tetszett, hogy a regény kilépett a “Fred ad egy küldetést, ahol váratlan dolog történik” sémából, és Avasarala révén belefolyunk a politikai machinációkba, és ezek szinten igen jól sikerültek. Talán csak Prax karaktere lóg ki valamelyest a sorból, ővele volt a legnehezebb megbarátkoznom, mert többnyire nem túl izgalmasak a jelenetei, de a regény közepe táján ez is megváltozott.

A Kalibánt önálló regényként szerintem nehezen lehet értelmezni, hiszen tovább bonyolódik benne az első kötetben elkezdődött protovírus szál, ismét megjelennek a köpetzombik (ez a kifejezés nem a legjobban sikerült része a regénynek), valami történik a Vénuszon, de senki nem tudja, micsoda, csak az biztos, hogy néhány nagykutya nyakig benne van, Holdenék pedig most is az események sűrűjébe kerülnek.

A karaktereknek köszönhetően egy egészen jó kis történet kerekedett a Kalibánból, kiszámíthatatlan fordulatokkal, feszes tempóval. Kár, hogy nem itt, nem így kezdődött az egész sorozat. Egy kicsit több előrehaladás még jobbá tenné a történetet, mert belegondolva, azért sok minden nem történt ebben a kötetben. Amit pedig még szeretnék, ha még egyedibb és ötletekben innovatívabb lenne a ciklus, mert ebben még érzek némi hiányosságot, nem nagyon tud valami szokatlant, újat előrántani a történet, de talán ez is megvalósul a harmadik regényben, az Abaddon kapujában, ami már idén karácsonyra jön a Fumax kiadótól.

Hozzászólások

hozzászólás


[ további írásai]
Ha tetszett, kövesd a Facebook-on is!
Kategóriák: irodalom

Szólj hozzá

Nem belépett felhasználók számára a hozzászólások kb percenként frissülnek.

Válaszd ki a felemelt kezű figurát!Keresés az oldalon