Raves a 2010-es fantasztikus filmösszefoglalója után ismét összegyűjtötte a tavalyi év moziban vetített fantasztikus filmjeit, legyen az sci-fi, fantasy vagy misztikus, jó, rossz vagy közepes. Nézzük sorjában, miket is láthattunk 2011-ben, biztos, hogy akad köztük olyan, amire szívesen emlékszünk vissza, vagy éppen nem, és olyan, kevésbé ismert alkotások is megfordulnak a listán, amiket érdemes pótolni.

(A kifejezetten gyerekeknek készült filmekkel most nem foglalkoztunk (pl: Hupikék törpikék), és az animációs alkotásokkal sem, így is elég hosszú a lista. (Egy kivétel akad csak – az Idegen arcok, amely ugyan csak DVD-n jelent meg, de ettől még itt a helye.)

2011-ben meglehetősen szegényes felhozatalt produkáltak a filmesek, ismételten a folytatások és a képregényfilmek kerültek túlsúlyba. Alig akad egy-egy sajátos hangvételű, igazán emlékezetes alkotás. Idén egyetlen film sem akadt, amelyiktől visszhangzott volna a sajtó, ahogy azt korábban az Eredet vagy az Avatar kapcsán tette.

Talán jövőre…

Scott Pilgrim a világ ellen (Scott Pilgrim vs. the World)

Rendezte: Edgar Wright

Szereplők: Michael Cera, Mary Elizabeth Winstead, Kieran Culkin

IMDB: 7.6

Magyarországi bemutató: január 6.

Az év egyik meglepetése, legalábbis nekem, mert nem sok jóra számítottam. Úgy ültem neki, hogy már megint egy képregényfilm, még egy tini baromság… Erre egy jó tempójú, videoklipes, friss anyag került a szemünk elé. Garantált szórakozás elsősorban a számítógépes játékokon szocializálódott generációnak.

 

 

 

Boonmee bácsi, aki képes visszaemlékezni korábbi életeire (Lung bonmee raluek chat / Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives)

Rendezte: Apichatpong Weerasethakul

Szereplők: Thanapat Saisaymar, Jenjira Pongpas, Sakda Kaewbuadee

IMDB: 6.7

Magyarországi bemutató: január 13.

Nehezen befogadható és emészthető thai film, amelyben keveredik a tér és az idő. Egy haldokló öregemberről, és az őt meglátogató szellemekről szól a mozi. Mágikus szürrealizmus.

 

 

Rubber

Rendezte: Quentin Dupieux

Szereplők: Stephen Spinella, Roxane Mesquida, Wings Hauser

IMDB: 5.8

Magyarországi bemutató: január 13.

A főszerepben egy sorozatgyilkos kerékgumi. Fárasztó, de ha az ember éppen ráhangolódik az abszurdra, még kellemes is lehet. Az is igaz, hogy húsz perc játékidő bőven elég lett volna, mert most a végeredmény kissé olyan, mintha a Gyalog galopp gyilkos nyulát bővítenék ki másfél órásra.

 

 

Boszorkányvadászat (Season of the Witch)

Rendezte: Dominic Sena

Szereplők: Nicolas Cage, Ron Perlman, Claire Foy

IMDB: 5.4

Magyarországi bemutató: január 27.

Szeretem a misztikus filmeket és a kosztümös filmeket. Elméletileg a Boszorkányvadászat mindegyiket tartalmazza, gyakorlatilag azonban egy béna CGI-vel megtűzdelt, unalmas akciókat felvonultató B kategóriás filmet kapunk.

 

 

Gulliver utazásai (Gulliver’s Travels)

Rendezte: Rob Letterman

Szereplők: Jack Black, Emily Blunt, Jason Segel

IMDB: 4.8

Magyarországi bemutató: február 3.

Ez az a film, amelyet kár volt leforgatni. A klasszikus történet modern köntösbe csomagolva, csak éppen erőltetetten. Amúgy Jack Blacket szeretem, csak ez most nem jött át.

 

 

A negyedik (I Am Number Four)

Rendezte: D.J. Caruso

Szereplők: Alex Pettyfer, Timothy Olyphant, Dianna Agron

IMDB: 6.1

Magyarországi bemutató: február 17.

Tinifantasy vagy mifene, amelyben a főhős különleges képességekkel rendelkezik, és az életére törnek. Olyan, mint az Alkonyat vámpírok nélkül. És minőségre sajnos közepesen semmilyen.

 

 

A rítus (The Rite)

Rendezte: Mikael Håfström

Szereplők: Colin O’Donoghue, Anthony Hopkins, Ciarán Hinds

IMDB: 6.0

Magyarországi bemutató: március 10.

Egyszer nézhető ördögűzős film, legalábbis sok újat nem nyújt a műfaj kedvelőinek. Annak viszont elég jó, legalábbis Anthony Hopkins jól hozza a mestert… Bár egy kissé előjön belőle Hannibal Lecter is. No, de sebaj!

 

 

A Föld inváziója – Csata: Los Angeles (Battle: Los Angeles)

Rendezte: Jonathan Liebesman

Szereplők: Aaron Eckhart, Michelle Rodriguez, Bridget Moynahan

IMDB: 5.9

Magyarországi bemutató: március 17.

Jönnek az idegenek, és az amerikai katonák szembeszállnak velük. Mindezt a Ryan közlegény megmentése és a Sólyom végveszélyben stílusában… akarták tálalni a készítők, csak nem sikerült. Ahhoz nem elég reális, hogy realista legyen, így az egész filmre elmondhatjuk, hogy nem sikerült.

 

Álomháború (Sucker Punch)

Rendezte: Zack Snyder

Szereplők: Emily Browning, Vanessa Hudgens, Abbie Cornish

IMDB: 6.1

Magyarországi bemutató: március 24.

A 300 még úgy ahogy elment, mert az legalább egy jó képregényen alapult, de ez a film… Ez inkább számítógépes akciójátéknak lenne jó. Menő csajok sok lassítással jutnak egyik szintről a másikra, de mivel a játékokat jobb játszani, mint nézni, moziként nem jött be annyira.

 

 

Sorsügynökség (The Adjustment Bureau)

Rendezte: George Nolfi

Szereplők: Matt Damon, Emily Blunt, Michael Kelly

IMDB: 7.1

Magyarországi bemutató: március 31.

Philip K. Dick novella-adaptáció, amely remek felütéssel indul: kiderül, hogy az emberek életét előre megírták, és aki le akar térni az ösvényről, annak szembe kell néznie a Sorsügynökökkel. Kár, hogy sablonos és szájbarágós lett.

 

 

Csúcshatás (Limitless)

Rendezte: Neil Burger

Szereplők: Bradley Cooper, Anna Friel, Abbie Cornish

IMDB: 7.3

Magyarországi bemutató: április 7.

A főszereplő olyan drogot (gyógyszert?) szed, amely eljuttatja képességei csúcsára. Ez a fantasztikus része a filmnek, de a történet egyáltalán nem a szer és társadalmi hatásairól szól, sokkal inkább az élet értelméről – vagyis csak arról akar szólni. Inkább egy elnagyolt vázlatot kapunk akcióval. Sokkal többet ki lehetett volna hozni az alapanyagból.

 

Womb – Méh

Rendezte: Fliegauf Benedek

Szereplők: Eva Green, Matt Smith, Lesley Manville

IMDB: 6.4

Magyarországi bemutató: április 7.

A magyar rendező első angol nyelvű filmje. Az alaptörténet jó: a nő elveszíti élete nagy szerelmét, és mindent megtesz azért, hogy újra együtt lehessenek. Még azt is, hogy a férfit klónját ő hordja ki a méhében. Sajnos a kivitelezés már nem ennyire erős, én legalábbis nehezen hiszem el, hogy az anyai ösztönökön eluralkodhat egy régi szerelem. Vagy nincs igazam?

Az SFmagon bővebben itt olvashatsz a filmről.

 

Forráskód (Source Code)

Rendezte: Duncan Jones

Szereplők: Jake Gyllenhaal, Michelle Monaghan, Vera Farmiga

IMDB: 7.5

Magyarországi bemutató: április 21

A Hold (Moon) című sci-fi után már vártam Duncan Jones új filmjét, és nem kellett csalódnom. Az elején kicsit aggódtam, hogy túl sokszor kell „újraélni” azt a bizonyos nyolc percet, de szerencsére a történet mindig nagyobb fokozatra tudott kapcsolni. Remek sztori, remek csavarok!

Az SFmagon bővebben itt olvashatsz a filmről.

 

A lány és a farkas (Red Riding Hood)

Rendezte: Catherine Hardwicke

Szereplők: Amanda Seyfried, Lukas Haas, Gary Oldman

IMDB: 5.1

Magyarországi bemutató: április 28.

A klasszikus mese thrilleresítése. A falut egy vérfarkas tartja rettegésben, de senki nem tudja, ki lehet az. A legfőbb fájdalom nem a sablonos sztori, hanem a műanyag díszletek.

 

 

Thor

Rendezte: Kenneth Branagh

Szereplők: Chris Hemsworth, Anthony Hopkins, Natalie Portman

IMDB: 7.1

Magyarországi bemutató: április 28.

Még egy képregényfilm. A főhősről idehaza azért olyan sokan nem hallottak, sebaj, úgy néz ki, hogy a tengerentúlon egyszerűen nem fogynak ki a rajzolt akciósztárokból. A rendezői székben ezúttal a Shakespear adaptációkról híres Branagh ül, aki ezúttal sem készített rossz filmet, igaz, kiemelkedőt sem. Jók a színészek, jók a karakterek, jó az élmény, a végeredmény közepes (elégséges?).

Az SFmagon bővebben itt olvashatsz a filmről.

 

Paul

Rendezte: Greg Mottola

Szereplők: Simon Pegg, Nick Frost, Seth Rogen

IMDB: 7.1

Magyarországi bemutató: május 12.

Két geek és egy UFO roadmovie-ja helyenként kiváló, másutt nem annyira kiváló poénokkal. Az igazán sci-fi rajongók egy halom utalást fedezhetnek fel, és a néző összességében egy élvezhető vígjátékkal gazdagodik.

 

A Karib-tenger kalózai: Ismeretlen vizeken (Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides)

Rendezte: Rob Marshall

Szereplők: Johnny DeppPenélope CruzIan McShane

IMDB: 6.6

Magyarországi bemutató: május 19.

Új rendező, új szereplők, kisebb költségvetés és kevesebb tengeri jelenet: ezt adja a sorozat negyedik része, amelyben azért bőven akad kaland és humor, még ha a forgatókönyv döcögős is. Szerintem a harmadik résznél jobban sikerült, és Johnny Depp hozza a szokásos figurát.

 

 

Ne engedj el! (Never Let Me Go)

Rendezte: Mark Romanek

Szereplők: Keira KnightleyCarey MulliganAndrew Garfield

IMDB: 7.2

Magyarországi bemutató: május 26.

Ebben a filmben a fantasztikus elem csak háttérként, katalizátorként szolgál, a műfaj alapvetően romantikus dráma. Kazuo Ishiguro regénye alapján készült, amelyben a betegségek legyőzéséhez klónokat tenyésztenek ki. Ilyen donorokról szól a történet, remek karakterekkel, atmoszférával.

 

 

X-Men: Az elsők (X-Men: First Class)

Rendezte: Matthew Vaughn

Szereplők: James McAvoyMichael FassbenderJennifer Lawrence

IMDB: 7.9

Magyarországi bemutató: június 2.

Pozitív csalódás. Azt hittem, az X-men reboot eleve kudarcra ítéltetett, de a végeredmény egy ütős nyári mozi lett, középpontban a fiatal Magnetoval és Xavier professzorral. A rendező előző munkája, a Ha/ver is nagyon tetszett, most sem okoz csalódást. Jók a karakterek, jók a konfliktusok és jó a humor.

Az SFmagon bővebben itt olvashatsz a filmről.

 

A pap – Háború a vámpírok ellen (Priest)

Rendezte: Scott Charles Stewart

Szereplők: Paul BettanyCam GigandetMaggie Q

IMDB: 5.7

Magyarországi bemutató: június 9.

Nem tudom, hogy Paul Bettany mit keres egy ilyen filmben. Mondjuk, innen már nehéz lejjebb csúszni. A „mű” egyetlen előnye, hogy rövid. Aki szereti a vámpíros-akciós-surikenes-keresztes filmeket, az lehet, hogy jól fog szórakozni. Nekem nem sikerült.

 

 

Super 8

Rendezte: J.J. Abrams

Szereplők: Elle FanningAmanda MichalkaKyle Chandler

IMDB: 7.3

Magyarországi bemutató: június 16.

Úgy néz ki, megvan az új Spielberg: J.J. Abrams. A Super 8 leginkább az ET-re hasonlít, és ezt most abszolút jó értelemben írom. Gyerekek, űrlény (igaz, ezt nem tudják elrejteni a garázsban), filmforgatás. Igazi nyári mozi, és ami a legfontosabb: hangulatos. A Star Trek után Abrams megint megcsinálta.

Az SFmagon bővebben itt olvashatsz a filmről.

 

Transformers 3. (Transformers: Dark of the Moon)

Rendezte: Michael Bay

Szereplők: Shia LaBeoufRosie Huntington-WhiteleyTyrese Gibson

IMDB: 6.4

Magyarországi bemutató: június 30.

A borzalmas második résznél jobb lett, bár továbbra sem a történetvezetés, a dialógus vagy a karakterek miatt sikeres a sorozat. A látvány adja el. Michael Bay tulajdonképpen egy két órás akció-pusztulás-katasztrófafilmet forgatott, ahol egyik cool jelenet jön a másik után. Akiknek az eddigiek bejöttek, ebben sem fognak csalódni.

 

Harry Potter és a Halál ereklyéi 2. rész (Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2)

Rendezte: David Yates

Szereplők: Daniel RadcliffeEmma WatsonRupert Grint

IMDB: 8.1

Magyarországi bemutató: július 14.

Vége! Nekem egyébként tetszett a sorozat utolsó része, pörgős volt, drámai… csak éppen nem értem, ehhez miért kellett az előző rész, meg úgy az összes többi az első után. A lényeg, hogy méltó lezárást kapott a sorozat.

Az SFmagon bővebben itt olvashatsz a filmről.

 

Amerika Kapitány: Az első bosszúálló (Captain America: The First Avenger)

Rendezte: Joe Johnston

Szereplők: Chris EvansHugo WeavingTommy Lee Jones, Samuel L. Jackson

IMDB: 6.9

Magyarországi bemutató: augusztus 4.

Az amerikai zászlóval fedett testű szuperhősök taszítanak, a második világháború vonz, szóval felemásan közelítettem meg ezt a filmet. A végeredmény a szokásos képregényfilmes szórakozás lett egy kissé röhejes főellenséggel. Egynek elment.

 

 

Zöld Lámpás (Green Lantern)

Rendezte: Martin Campbell

Szereplők: Ryan ReynoldsBlake LivelyPeter Sarsgaard

IMDB: 6.0

Magyarországi bemutató: augusztus 11.

Idén a második Zöld vezetéknevű szuperhős, amelyik hasonlóképpen gyengén muzsikált a pénztáraknál. Elég gyerekes az alaphangulat, az akciók elnagyoltak. Egyszer nézős popcorn mozinak elmegy, igaz, egy képregényfilmtől csak akkor vár el többet az ember, ha mondjuk Nolan rendezi.

 

 

Frászkarika (Fright Night)

Rendezte: Craig Gillespie

Szereplők: Anton YelchinColin FarrellDavid Tennant

IMDB: 6.6

Magyarországi bemutató: augusztus 18.

A vámpíros filmekkel Dunát lehetne rekeszteni, ráadásul a Frászkarika egy 1985-ös mozi feldolgozása. Mégsem mondhatom rá, hogy rossz lett, sőt. Nyomozós-akciós tinifilmről van szó, amelyik menő akar lenni, és ezt jól teljesíti. Farrell pedig sziporkázik az útépítőmunkásnak álcázott vérszívó szerepében.

 

 

A majmok bolygója: Lázadás (Rise of the Planet of the Apes)

Rendezte: Rupert Wyatt

Szereplők: James FrancoAndy SerkisFreida Pinto

IMDB: 7.7

Magyarországi bemutató: augusztus 18.

Az év újabb meglepetése. Döcögősen indult a projekt, gondolom az sem segített, hogy Burtonnek sikerült kicsorbítani a franchise-t 2001-ben. Most pedig bátran kijelenthetem, hogy az új Majmok bolygója egy többször nézhető sci-fi, amelyik kiváló arányban adagolja a drámát és az akciót. Andy Serkis bújt megint az animált főhős bőrébe, és ezúttal is lemossa a hús vér színészeket a vászonról.

Az SFmagon bővebben itt olvashatsz a filmről.

 

Cowboyok és űrlények (Cowboys & Aliens)

Rendezte: Jon Favreau

Szereplők: Daniel CraigHarrison FordOlivia Wilde

IMDB: 6.2

Magyarországi bemutató: augusztus 25.

Szeretem a westernt, a vadnyugat szikár romantikáját, és kedvelem az űrlényes-inváziós filmeket, de együtt a kettőt… Olyan az íze, mint a tejszínhabos pörköltnek. Pedig a színészek mindent megtettek, hogy jó legyen a film, de a végeredmény egy műfaji katyvasz. A forgatókönyvön nem ártott volna még csiszolni. Vagy egyáltalán kihagyni ezt a fogást.

 

Conan, a barbár (Conan the Barbarian)

Rendezte: Marcus Nispel

Szereplők: Jason MomoaRon PerlmanRose McGowan

IMDB: 5.2

Magyarországi bemutató: szeptember 1.

Az 1982-es eredeti film magasra állította a mércét annak, aki új Conan mozit akar készíteni. Marcus Nispelnek sem sikerült megugrania, pedig az ember azt hihetné, hogy az elmúlt harminc (!) év alatt rá lehet jönni a titok nyitjára. Pedig Momoa jó volt, csak a történet… Az fájt.

Az SFmagon bővebben itt olvashatsz a filmről.

 

Végső állomás 5. (Final Destination 5)

Rendezte: Steven Quale

Szereplők: Nicholas D’AgostoEmma BellArlen Escarpeta

IMDB: 6.0

Magyarországi bemutató: szeptember 8.

Ötödik rész? Ejha! Ez a sorozat is a Rémálom az Elm utcában és a Fűrész nyomába ért. Sok mindent nem lehet elmondani róla, aki látta az eddigieket, sejti, mire számítson. Legalábbis a film végéig minden úgy megy, ahogy szokott… Ám ezúttal egy csavar dobja fel a végét, és emeli ki a filmet a posványból.

 

Vasököl (Real Steel)

Rendezte: Shawn Levy

Szereplők: Hugh JackmanEvangeline LillyDakota Goyo

IMDB: 7.3

Magyarországi bemutató: október 6.

Családi-sportfilm-science fiction keverék, ami jelen esetben remekül passzol, pedig nagyon is hatásvadász, csak hát betalál a gyermeki énünknél. Ez a modern Rocky történet újra és újra elmesélve úgy látszik, nem megy ki a divatból – a sportfilmek már évtizedek óta ugyanúgy működnek. És kijelenthetem, hogy robotokkal is működik.

 

Fertőzés (Contagion)

Rendezte: Steven Soderbergh

Szereplők: Matt DamonKate WinsletJude Law

IMDB: 6.9

Magyarországi bemutató: október 13.

Soderbergh vírusos filmje több szálon fut, mindenhol egy-egy remek színész és karakter, átélhető drámák, visszafogott rendezés. Foglalkozik a vírus társadalomra gyakorolt hatására, feszültséget teremt. Valahogy így kell ezt csinálni.

 

 

Parajelenségek 3. (Paranormal Activity 3)

Rendezte: Henry JoostAriel Schulman

Szereplők: Chloe CsengeryJessica Tyler BrownChristopher Nicholas Smith

IMDB: 6.3

Magyarországi bemutató: október 20.

Új év, új parajelenségek. Ezúttal a folytatás egy előzmény, és most jobban sikerült, mint az unalmas második rész, pedig sokkal visszafogottabb lett. Talán éppen ezért. Amúgy korrekt iparos munka.

 

 

A dolog (The Thing)

Rendezte: Matthijs van Heijningen Jr.

Szereplők: Mary Elizabeth WinsteadJoel EdgertonUlrich Thomsen

IMDB: 6.4

Magyarországi bemutató: október 27.

Az eredeti Carpenter-film nagy kedvencem, így eléggé felhúztam a szemöldököm, amikor kiderült, hogy remake-t akarnak készíteni belőle. Aztán az alkotók úgy döntöttek, hogy inkább előzményfilmet csinálnak. A címe azonban maradt ugyanaz, és a tartalom… Hát az is maradt ugyanaz. Az effektek jobbak, a kivitelezés hozza a színvonalat, csak az a fránya feszültségkeltés… Az jobban ment Carpenternek.

 

Lopott idő (In Time)

Rendezte: Andrew Niccol

Szereplők: Justin TimberlakeAmanda SeyfriedCillian Murphy

IMDB: 6.6

Magyarországi bemutató: október 27.

Erős alapötlettel indul a film (a legnagyobb érték az idő), ám tele van logikai bukfencekkel, és a jövő sem eléggé jövőhangulatú. Azért Niccoltól láttunk már jobbat is, például a Gattacát. Akciófilmként jól működik, csak sci-fiként ez nem elég.

Az SFmagon bővebben itt olvashatsz a filmről.

 

Idegen arcok (Attack the Block)

Rendezte: Joe Cornish

Szereplők: John BoyegaJodie Whittaker and Alex Esmail

IMDB: 6.8

Magyarországi DVD bemutató: november 9.

Űrlényes gettóvígjáték az angoloktól, amely körökkel veri a Függetlenség napját. Az alapszituáció akár a Világok harcát is idézhetné, csak éppen az emberek reakciója más egy kicsit… A banda területére nem lehet csak úgy becsapódni!

Az SFmagon bővebben itt olvashatsz a filmről.

 

 

Halhatatlanok (Immortals) 

Rendezte: Tarsem Singh

Szereplők: Henry CavillMickey RourkeJohn Hurt

IMDB: 6.5

Magyarországi bemutató: november 10.

Tarsem Singh erős vizuális érzékkel megáldott rendező, de azért egy rossz forgatókönyvből ő sem tud jó filmet készíteni. A Titánok harca után nem is értem, miért megint a görög mitológiához nyúltak, vagy ha igen, akkor miért nem az eredetihez hűen? Sok a kérdés, válasz nincs, látvány van.

Az SFmagon bővebben itt olvashatsz a filmről.

 

Alkonyat – Hajnalhasadás I. rész (The Twilight Saga: Breaking Dawn – Part 1)

Rendezte: Bill Condon

Szereplők: Kristen StewartRobert PattinsonTaylor Lautner

IMDB: 4.8

Magyarországi bemutató: november 17.

A Harry Potter sorozat utolsó részének mintájára az Alkonyat új részét is kettészedték, hogy minél többször lehessen elmenni rá moziba. Ebben is vannak vámpírok meg farkasemberek, sőt, még házasság is. Kell ennél több?

Az SFmagon bővebben itt olvashatsz a filmről.

 

Diótörő (The Nutcracker in 3D)

Rendezte: Andrey Konchalovskiy

Szereplők: Elle FanningNathan LaneJohn Turturro

IMDB: 4.3

Magyarországi bemutató: december 8.

Magyarországon forgatott fantasy film remek díszletekkel, jelmezekkel, kissé modernizálva. A rendező ott tévedett, hogy nem igazán tudta eldönteni, hogy most gyerekfilmet forgat felnőtteknek, vagy családi filmet gyerekeknek, netán felnőtt filmet családoknak, és emiatt úgy érezzük, mintha két (vagy három) szék közé estünk volna.

 

A legsötétebb óra (The Darkest Hour)

Rendezte: Chris Gorak

Szereplők: Emile HirschOlivia ThirlbyMax Minghella

IMDB: 5.1

Magyarországi bemutató: december 22.

Érdekes az alapötlet: energialények az űrből. Érdekes a helyszín: végre nem New York, hanem Moszkva. Gyenge a kivitelezés: ha már láttál űrlényes-szörnyes filmet, akkor már láttad ezt is.

És a végére a Top 10, szigorúan szubjektíven, azaz a lista kizárólag az én véleményemet tükrözi:

1. Forráskód

2. Fertőzés

3. Super 8

4. X-men: Az elsők

5. Scott Pilgrim a világ ellen

6. Ne engedj el!

7. Majmok bolygója: Lázadás

8. Idegen arcok

9. Vasököl

10. Frászkarika

És a te listád hogyan néz ki?

 

Hozzászólások

hozzászólás


[ további írásai]
Ha tetszett, kövesd a Facebook-on is!
Kategóriák: film

Eddig 14 hozzászólás.

  1. fbdbh szerint:

    Elég gyenge év, nem is tudom, hogy állítanám össze a listát. Nagy részét láttam, de olyan középszerű mindegyik… talán Super 8 és X-Men, amelyeket a nosztalgiabáj emel fel, meg a TinTin hasonló okok miatt; a Scott Pilgrim a wrightizmusai miatt emelkedik ki, a Forráskód a dinamizmusa miatt, az Attack the Block meg a lazasága miatt. De idén egy film se került be az all-time újranézős kedvencek közé.

  2. fbdbh szerint:

    2012 jobbnak ígérkezik, azt hozzátenném még.

  3. _acelpatkany_ szerint:

    Kimaradtak olyan filmek, mint a Melancholia, az Another Earth vagy a Perfect Sense.

  4. raves szerint:

    A Melankólia azért maradt ki, mert katasztrófa filmes háttérrel dolgozik, nincs benne fantasztikus elem. Az Another Earth-öt tudomásom szerint nem mutatták be Mo-n. A Perfect Sense valóban kimaradt, bocsánat.

  5. Nihil szerint:

    Én nem szoktam annyira „éves listázni”, de feltétlen meg kell említenem, hogy a Majmok bolygója: lázadás kimondottan kellemes csalódás volt. Fene se hitte volna… John Lithgow már egymaga elvinné a hátán a filmet, de a többi karakterrel is törődünk, a színészek szvsz egytől-egyig jól teljesítenek. Caesar is nagy, de a csapata is, mint Buck vagy Morris. 😀

  6. Nihil szerint:

    Ja, bocs a floodért, de az első film, amit 2011-ben láttam, az a Gulliver volt… én szeretem Jack Blacket, ahogy Billy Connolly-t is, de régóta nem fájt ennyire végigszenvednem egy filmet.
    A modernköntössel meg számomra annyi baj volt, hogy egy felnőtt embert sem tudok elképzelni, aki újságírásra adja a fejét, és nem hallott még Gulliver kalandjairól… tudom, ez apróság, ami csak engem bosszant, és ha a film jó lenne, le is nyelném.
    De nem az, nagyon nem. 🙁

  7. _acelpatkany_ szerint:

    Raves: én kérek bocsánatot, elkerülte a figyelmemet, hogy csak idehaza bemutatott filmek kerültek a listára.

  8. szs szerint:

    „egy felnőtt embert sem tudok elképzelni, aki újságírásra adja a fejét, és nem hallott még Gulliver kalandjairól… ”

    Hát, szerintem naiv vagy. 🙂

  9. attila szerint:

    A tavalyi listán nem volt, az ideiből is kimaradt, de kár lenne érte:

    TrollHunter: http://www.imdb.com/title/tt1740707/

  10. Nihil szerint:

    szs: ez van, számomra akkor is fura, tekintve, hogy nálam oviban, ált. suliban, gimiben és egyetemen is előkerült. 🙂 Jó, persze, lehet, hogy nem kellene lebecsülnöm az emberek műveletlenségét, de ettől függetlenül ez motoszkált bennem… annak ellenére, hogy nem ez volt a baj a filmmel. 🙁
    Más: Amerika Kapitányhoz annyit hozzáfűznék, hogy bár a szóbanforgó karakter egyike azon kevés szuperhősnek, akitől frászt kapok, a film mégis tetszett… mivel képes volt a képregény hibáit megfelelően kezelni. Kaptunk egy II. VH-s ponyvafilmet kellő humorral és öniróniával (ld. pl. hogy kezelik ezt a borítót: http://wearemoviegeeks.com/2011/07/captain-america-history-101/ meg úgy egyáltalán a propagandát), szerethetővé/bbé tett szereplőkkel… még Zola és a Vörös Koponya is eltalált/emészthető (ízlés szerint). Az utóbbi ugyan nem túl bonyolult (ponyvafilmbe ugyan szvsz nem is feltétlen kell), de amikor Zolával menekülnek, ott van egy jópofa jelenet – plusz örülök, hogy VK-ban volt annyi büszkeség, hogy hamar függetleníti magát Hitlertől, ahelyett, hogy minden áron fel akarná támasztani őt és a rezsimjét. Persze, popcorn film, de én igazából el sem mentem volna rá – meg sem néztem volna -, ha egy barátom nem ragaszkodik hozzá.
    És persze egy adaptációnak önmagában kell megállni a helyét, de az eredetivel tisztában levő emberke mégsem tud teljesen elvonatkoztatni attól, hogy miből hoztak ki mit. 🙂

  11. solymosgyu szerint:

    Tényleg 4-6 hónapot kell várni a szinkronos letöltésre? A halhatatlanok-nál. Tarsem síngh.

  12. _acelpatkany_ szerint:

    Jaj, Gyu, jó hogy eszembe juttattad:
    http://www.origo.hu/filmklub/20120120-honapokat-csuszhatnak-a-magyar-filmbemutatok-uj-filmtorveny-miatt.html
    Elvileg most volt egy egyeztetés, remélem a forgalmazóknak sikerült észhez téríteni a hatóságot.

  13. hoild szerint:

    A 2010 fantasztikus filmjeit ismertető cikkhez hozzászóltam két figyelemre érdemes japán film kapcsán:
    http://sfmag.hu/2011/01/11/visszatekintes-2010-fantasztikus-filmjei/#comment-6835

  14. SFmag szerint:

    hoild:
    A linkek miatt pendingbe került a hozzászólás, de már át is engedtem.:)

Szólj hozzá

Nem belépett felhasználók számára a hozzászólások kb percenként frissülnek.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.



Keresés az oldalon