A szuperhősfilmek mindig előhozzák belőlem a tízéves kissrácot, aki a 80-as évek közepén csillogó szemmel vadászta a nyomdából kilopott nyugati országoknak bérmunkában nyomtatott képregényeit, Hulkot, Pókembert, a Fantasztikus négyest.

A Marvel hősök közül Thor számomra kevésbé ismert karakter, első találkozásunk az 1989-es Alfa különszámban megjelent A monolit bosszújának a fináléjában volt, ahol egy aprócska jelenetet kapott: amikor a legyőzött Monolitra rákötnek egy kötelet, és Thor megpörgeti a Mjölnirt, majd feldobja az égbe, és ezáltal állítják szökési pályára a megtért főellenséget. Ezen túl lehet, hogy még akadt más hazai megjelenése is, de azokról lemaradtam, az ezredforduló után pedig már nem követtem rendszeresen a szuperhős képregényeket.

A Thor moziváltozatától már a trailer alapján sem lehetett a Nolan-féle Batman-széria vagy a Watchmen által fémjelzett mélységet várni, de még az X-men sorozat szintjét sem. Pedig az a Kenneth Branagh rendezte, aki számtalan Shakespeare filmfeldogozást tett már le az asztalra (pl. V. Henrik, Sok hűhó semmiért), és a Thor is egyfajta királydráma akar lenni, csak abból elég gyengécske.

A történet szerint Odin át akarja adni a másik dimenzióban létező Asgard trónját a fiának, de a másik fiú, Loki addig mesterkedik, míg Thor annyira felbosszantja az apját, hogy az megfosztja Thort erejétől és száműzi. Történetesen pont a Földre, ahol egy elszánt tudósnő, Jane Foster és csapata talál rá, de hamarosan megjelenik a titokzatos S.H.I.E.L.D. is. Loki közben tovább szövi gonosz terveit, hogy átvegye az Asgard feletti uralmat…

A film tökéletes példája az üres szórakozásnak: vannak benne valóban szép, de giccses  díszletek, vicces és fárasztó poénok, béna jelmezek,  blődebbnél blődebb párbeszédek és látványos akciók. (A mitológiai hűségtől most tekintsünk el, mert miért ne kezelhetnék lazán – bár a fekete bőrű Heimdall, mint a Bifröst őrzője azért még így is kicsit erős.)

Ettől még lehetne egy nézhető film, azonban a karakterek nem tudnak kitörni az egydimenziós szingularitásból. Ez főleg Natalie Portmanra nézve kellemetlen a Fekete hattyúban nyújtott lenyűgöző és Oscar-díjat maximálisan megérdemlő alakítása után. Aztán itt van még Sir Anthony Hopkins, mint Odin, de róla csak annyi jut eszembe, hogy ugyan, mégis mit keresett ő ebben a filmben?

A főhős, Thor, alias Chris Hemsworth az első asgaardi jelenetekben kifejezetten butának és antipatikusnak tűnik, ahogy simán bedől Loki nevetségesen béna manipulációs kísérletének.  Ezt követően a karakternek már esélye sincs pozitívba fordulni, igaz, nagyon meg sem próbálja (kivéve, amikor a hölgynézők kedvéért félmeztelenre vetkőzik a film közepén.). Az egoista hősből érett királysarjjá változása, mint karakterfejlődés pedig nagyjából úgy megy végbe, ahogy Anakin Skywalker átállása a sötét oldalra.

Ez a film arra jó, hogy elrágózzunk rajta, nézegessük a 3D effekteket, és elszürcsöljünk fél liter kólát, miközben a szereplők minden ötödik mondatban elpuffogtatnak egy közhelyet, vagy éppen valami egetrengető ostobaság történik (az vajon mennyire akart komoly lenni, amikor Erik Selvig professzor kidumálja Thort a S.H.I.E.L.D. hiperszuper ügynökeinek kezei közül, akik, miután Thor rommá vert több tucat ügynököt,  „logikus”, hogy elengedik).

sütögetünk, romantikázunk

Na, és van romantikus szál is kötelező 5 percben (kerti sütéssel), több sajnos nem jutott, így nagyjából a Klónok támadásában nyújtott szintet hozza.

Akadnak azért jó pillanatok is, a humor néha tényleg humoros (főleg Jane Foster egyetemista asszisztense jóvoltából), Stan Lee cameoja szokás szerint zseniális, a Mjölnirnek valóban súlya van, és némelyik akciójelent egész pofás, de ennyi. Valahol azt érezni, hogy a Thor az Ironman – Vasember-féle könnyed, tökös képregényfilm akart lenni, csak míg abban volt egy Robert Downey Jr., aki elvitte az egész mozit a hátán, itt nagyon hiányzott legalább egy szórakoztató és erős karakter.

Érdekességek:

  • Joss Whedon már forgatja A Bosszú angyalai című szuperhősfilmet, amiben összehozzák Tony Starkot a Vasemberből, Hulkot, Thort és Amerikai kapitányt. És valószínűleg visszatér Loki is.
  • A Thorban felbukkan a készülő Bosszú angyalai szuperhősfilmből Sólyomszem, alias Jeremy Renner is, aki szintén tagja lesz a Bosszú angyalainak.
  • Chris Hemsworth nem először játszik sci-fiben. Vajon hányan ismertétek fel benne a J. J. Abrams féle új Star Trek nyitójelenetében hőssé vált George Kirköt, James T. Kirk apját?

Hozzászólások

hozzászólás


[ további írásai]
Ha tetszett, kövesd a Facebook-on is!
Kategóriák: film

Eddig 16 hozzászólás.

  1. christiancrowe szerint:

    Jókat mosolyogtam az ismertetőn, Hackett, viszont látva a filmet, szinte még túl is értékelted 🙂

  2. kwindu szerint:

    Egyet értek nagyon béna volt esküszöm szenvedtem és csak a hangerőnek köszönhetően maradtam ébren. Borzalmasan rossz film pedig a Vasember és a Bat Man (igen nekem mind a két hős kedvencem) után többet vártam. Na de annyi baj majd lesz, még képregény mozi, amit nem rontanak el. Akár már az idén is lásd x-man Amerika kapitánya:-))

  3. Sam Reed szerint:

    Minek néztek meg ilyesmit? Inkább olvassatok 🙂

  4. Hackett szerint:

    christiancrowe:
    Tulajdonképpen, miközben néztem, elszórakoztam rajta, csak után kezdtem egyre dühösebb lenni.

    kwindu:
    Az X-mentől félek, ellenben lelkesen várom Harrison Fordot újra egy sci-fiben (Cowboys&Aliens):).

    Sam Reed:
    Á, belőlem ilyenkor tényleg előjön a gyerek, muszáj egy kis bűnös szórakozás. Ráadásul az Új Batmanek kifejezetten nívós filmek.

  5. Chelloveck szerint:

    Igazat adok Sam Reednek, még annyival kiegészítve, hogy a fantasztikus filmek története is tele van gyöngyszemekkel, ti meg mindig úgy várjátok ezeket az új szarokat, aztán meg csak mérgelődtök rajta. 😛

  6. christiancrowe szerint:

    Az Amerika kapitánytól, meg az új X-mentől a magam részéről megint csak nem várom semmit, viszont a Cowboyok és űrlények a legújabb előzeteseknek köszönhetően az év egyik legjobban várt filmjévé lépett elő számomra 🙂

  7. Crei szerint:

    Valóban idegesítően bugyuta film volt…:(

  8. tapsi szerint:

    nekem kifejezetten tetszett a film, nagyon jól szórakoztam rajta

  9. kwindu szerint:

    Sam Reed:Lehet hogy hihetetlen de két könyv közt filmet is nézek néha mivel kevés film érdekel:-)
    Chelloveck:Én nem dühöngtem szimplán nem tetszett a film a „többet vártam” pedig a minőségre értettem. Nem igen várok tűkön ülve egy filmre sem. Viszont a régi jó SF filmek mellet én kíváncsi vagyok az újakra is hátha akad köztűk egy-egy gyöngyszem. Néha találok is például „Sötét lovag” nagyon jó volt.

  10. Chelloveck szerint:

    Persze, ez természetes; én is kíváncsi vagyok, hátha.

  11. solymosgyu szerint:

    Ez nullát ér.

  12. Chelloveck szerint:

    Gyu, you are my hero!

  13. solymosgyu szerint:

    Mit jelent chello?

  14. onsai szerint:

    Szerintem kis édes volt. (igaz, nem is vártam többet, és nem is moziban néztem)

  15. Chelloveck szerint:

    Azt jelenti, hogy te vagy a hősöm, Gyu.
    nekünk általában ugyanaz a véleményünk, csak te sokkal bátrabban és frappánsabban meg tudod fogalmazni.

  16. Kadar Zsolt szerint:

    Chello: Miből gondolod, hogy Gyu nem Hackett kritikájára értette, hogy nullát ér? :-))))))
    Hackett: Kezdelek félteni, hogy Az ember könyvével kapcsolatban miféle plagizálással fognak meggyanúsítani. Mittomén koppintottad a LOST -ot :-))))
    Thor: Azt kaptam amit vártam… Semmit. Ettől függetlenül pénzkidobásnak sem tartanám. Bár az IMAX nálam nem durrant olyan nagyot.

Szólj hozzá

Nem belépett felhasználók számára a hozzászólások kb percenként frissülnek.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.



Keresés az oldalon