Itt a 84. Ünnepi Könyvhét, mi pedig összegyűjtöttük, hogy mik azok a fantasztikus könyvek, amik érdekelhetnek Benneteket, és ismét a teljesség igénye nélkül, amit esetleg kihagytunk, írjátok meg a kommentek között!

 

AD ASTRA kiadó:

Lőrinczy Judit: INGÓKÖVEK

Lőrinczy Judit az SFmag irodalmi szerkesztője évek óta publikál sci-fi novellákat, többek közt a Galaktika magazinban is, és most végre megjelenik első regénye is, ami egyben az Ad Astra kiadó első, magyar szerzőtől megjelenő könyve is.

Az Ingókövek négy kárhozott lélekről szól a sztálingrádi csatában, akik a háború és a halál őrlőkövei közé kerülve keresnek valamit. Megváltást, túlélést vagy csak egy lehetőséget, hogy békében és méltósággal a másvilágba léphessenek. 

Paolo Bacigalupi: HAJÓBONTÓK

Húsbavágóan kegyetlen kaland a jövő világában, ahol az olaj ritka kincs, ám a hűség még annál is ritkább. A Mexikói-öböl partján megfeneklett olajszállító tartályhajókat bontanak alkotóelemeikre az elkeseredett szegények. Egy kamaszfiú, Vézna a könnyűbrigádban dolgozik, és rézkábelek után kutat a roncsok gyomrában, hogy teljesíthesse a kvótát. Amikor azonban egy hurrikánt követően a szerencse egy léket kapott luxushajót vet az útjába, Vézna élete legfontosabb döntése elé kerül: fossza ki a hajót, vagy mentse meg az egyetlen túlélőt, egy gyönyörű és dúsgazdag lányt, aki talán egy jobb élethez vezetheti el…

Paolo Bacigalupi A felhúzhatós lány sikere után egy fiatalabb olvasók számára is élvezhető (félig-meddig young adult, de ez azért nem teljesen igaz) regénytrilógiába kezdett, ami egy hasonló, olajválság utáni világban játszódik. A Ship Breakert jelölték többek közt az amerikai National Book awardra, ami zsánerregényként nagyon nagy szó. Ezentúl 2011-ben elnyerte a Michael L. Printz-díjat és a legjobb ifjúsági regénynek járó Locus-díjat, valamint 2010-ben jelölték az Andre Norton-díjra.

Jane Rogers: JESSIE LAMB TESTAMENTUMA

Asszonyok és lányok milliói halnak meg, amikor egy terhes nőket támadó vírus elszabadul, és az emberiség sorsa is kockán forog. Isten keze, vagy a tudósok hibája? Az emberi sötétség és pusztítás gyümölcse? Jessie Lamb egy hétköznapi kamaszlány különleges körülmények között: miközben világa összeomlik, idealizmusa és bátorsága arra sarkallja, hogy megtegye a szükséges, hősies lépést, és hozzájáruljon az emberiség megmentéséhez.

A Jessie Lamb testamentuma a közeljövő, biológiai terrorizmus által visszavonhatatlanul megváltozott világát mutatja meg, és egy rendkívüli fiatal lány döntésének folyamatát, aki a gyermekkorból kilépve azért küzd, hogy az élete – és talán a halála – értelmet nyerjen. A könyv 2012-ben elnyerte az Arthur C. Clarke-díjat és jelölték a Man Booker-díjra.

Ray Kurzweil: A SZINGULARITÁS KÜSZÖBÉN

Kurzweil a jövőkutatás egyik legelismertebb szakértőjének tudományos ismeretterjesztő könyve a technológiai fejlődést taglalja majd 1000 oldalon. Ray Kurzweil, a Google fejlesztési igazgatója évtizedek óta a technológia jövőben játszott szerepének legnagyobb tisztelettel övezett és legprovokatívabb vizsgálója. Régóta hirdeti, hogy a számítógépek hamarosan elérik a legmagasabb emberi intelligencia szintjét, A szingularitás küszöbén című könyvében pedig szemlélteti a feltartóztathatatlan evolúciós folyamat következő lépését: az ember és a gép összeolvadását, ahol az agyunkba ágyazott tudás- és képességbázis az általunk létrehozott eszközök jóval nagyobb kapacitásával, sebességével és információmegosztó képességével ötvöződik.

 

AGAVE kiadó:Laszlo_Zoltan_Egyszervolt

László Zoltán: EGYSZERVOLT

László Zoltán, a Keringés, a Nagate és a Nulla pont szerzője, és az SFmag irodalmi szerkesztője közel 4 év után jelentkezik új könyvvel. A jelenleg Egyszervolt munkacímen futó regényében a magyar népmesék motívumait használja fel és rendezgeti új mintázatba. A régi mesehősök leszármazottai rejtőzködő kisebbségként élnek köztünk: dolgoznak, adót fizetnek és akár egymás rovására is boldogulni akarnak. A regény hőse, a sci-fi íróról elnevezett Harlan a Transzóperencia, e remélt őshaza megtalálása körüli intrikák kellős közepébe csöppen, pedig ő csak az elveszett gyerekkorát próbálja megtalálni. Ami nem igazán egyszerű, ha titokzatos meseszervezetek, iratmániás hétfejű sárkányok, a parlamenti képviselőket manipuláló óriások és legalább két potenciális barátnő nehezíti a dolgát.

Neil Gaiman: ÓCEÁN AZ ÚT VÉGÉN – június 18.neil-gaiman-ocean-az-ut-vegen-l

A nemzetközi megjelenéssel egy időben jelenik meg magyarul Neil Gaiman új könyve. Az Óceán az út végén egy könyv az emlékekről, varázslatról és túlélésről. A történetek erejéről és a bennünk lakozó sötétségről. Egy hétéves fiúról szól és egy ellopott autóról, amiben olyan ősi erőket szabadítanak a világra, melyeket sosem lett volna szabad megzavarni. S egy düledező farmról szól az út végén, három nővel. Közülük a legfiatalabbik váltig állítja, hogy a kacsaúsztatója valójában egy óceán. A legidősebb pedig emlékszik még a világ kezdetére.

John Scalzi: AZ UTOLSÓ GYARMAT – július 18-án jelenik majd meg

Nemrég jelent meg a Szellemhadtest, de máris itt a harmadik kötet (még, ha nem is a Könyvhétre, de pár hétre rá), amiben ismét találkozhatunk John Perryvel és Jane Sagannal, akik Gyarmati Szövetséget igyekeznek megmenteni, miközben hatalmas összeesküvések közepébe csöppennek, többek közt a Konklávé nevű, idegen fajokból álló hatalmi erővel, ami szabályozni akarja a különböző fajok gyarmatosítási törekvéseit.

 

COR LEONIS Kiadó:abszurdisztan

Gary Shteyngart: ABSZURDISZTÁN

Az orosz származású, Amerikában élő Gary Shteyngart regénye akasztófahumorral megspékelt mai szatíra a különböző kultúrák, vallások és egyének egymás mellett éléséről. Főszereplője a 160 kilós Misa Vainberg egy igazi orosz oligarchaivadék, akinek amerikai a lelke, az útlevele viszont orosz. Különböző bonyodalmak közepette el kell utaznia egy a Kaszpi-tenger partján fekvő kis országba, Abszurdisztánba.

Jasper Fforde: EGY REGÉNY RABJAI

egyregenyrabjaiAz angol író második regényében folytatódik a Jane Eyre esetben elkezdődött ötletgazdag, fordulatos és elképesztően eredeti irodalmi kaland – ismét a találékony és rettenthetetlen irodalmi zsaru, Thursday Next főszereplésével. Főhősünk kénytelen beállni a regényeken belül működő rendőrség, a Juriszfikció kötelékébe, ahol is kiképzőt és társat kap Dickens Szép remények című regényének szereplője, a férfigyűlölő Miss Havisham személyében.

Miután elsajátítja új szakmájának csínját-bínját, Thursday vakmerő kirándulást tesz Poe A holló című versében, fejest ugrik Kafka és Austen műveibe, de még Beatrix Potter egyik mesekönyvében is akad dolga. Fergeteges kalandjai során életveszélyes véletlen egybeesések célpontjává válik, hitelesítenie kell egy gyanús körülmények között felbukkant új Shakespeare-darabot, és ha ez nem volna elég, meg kell akadályoznia, hogy a föld összes élőlénye egyik napról a másikra ragacsos, rózsaszínű zselévé váljon…oscarwaoroviddecsodalatoselete

Junot Díaz: OSCAR WAO RÖVID, DE CSODÁLATOS ÉLETE

Oscar aranyos, de súlyos személyiség: egy elhízott, sci-fi imádó, könyvmoly fiú. Ráadásul New Jersey-i gettóba szakadt dominikai család sarja, ami hátrányos helyzet a köbön. Az álma, hogy a dominikai Tolkien legyen, és persze, hogy megtalálja az igaz szerelmet.
Sajnos Oscarnak a saját egyéniségén kívül egy komoly akadály állja útját: a fukú, vagyis az átok, amely nemzedékek óta sújtja családját, azóta, hogy nagyapja nemet mondott Trujillónak, a véreskezű és véresszájú diktátornak, amiért súlyos árat fizetett.

 

DELTA VISION kiadó:Pre_Bellum_Atlantis

T. R. Salty: PRE BELLUM ATLANTIS

Minden valamire való fantáziatörténet a „mi lenne, ha?” felvetéssel kezdődik. Az emlékezetesebbje be sem éri alkalmi magyarázatokkal: az eshetőségek mintázatából összefüggő valóságot alkot, ahol minden válasz újabb kérdést teremt, az igazságok úgy rétegződnek egymásra, akár egy lépcsős piramis szintjei… és éppoly konokul őrzik a régmúlt titkait. A Bellum Atlantis szerzője ebben a kötetben az ókori keleti hadszíntér megnyitásának előzményeit tárja elénk – a konfliktusét, mely a háborúk világtörténetének számolatlan áldozata közül csak a legkiválóbbaknak ad második esélyt. Lehetőséget arra, hogy visszatérjenek a kezdetekhez, és az emberiség bölcsőjénél zajló küzdelemben ördögökből angyalokká, a végzet vak eszközeiből hősökké legyenek.

Ta-mia Sansa: A MENEKÜLÉS ÉVEGender_1

A XXII. században az emberiség több álma is valóra válik: létrejön az Egyesült Országok Szö­vetsége, amely a világ összes államát egységbe tömöríti, és megtörténik a kapcsolatfelvétel egy értelmes idegen fajjal is. Úgy tűnik, az emberiség beléphet az aranykorba, de ez csak a látszat. A Szövetséget üzleti érdekek kusza hálója szövi át, és a vezetők legtöbbjének egyetlen célja van: mindenkit engedelmes bábbá formálni. A Gender krónikák első kötete, A menekülés éve bevezető egy olyan világba, ahol a hagyományos nemi szerepek és az egyensúlyi társadalom ütközik össze egymással – mindez pedig egy olyan jövőben történik, amely akár könnyen valósággá is válhat.

Érkezik két, Wanye Chapman nevével fémjelzett MAGUS kötet is, a HALK SZÓKKAL, SÖTÉT HÚROKON, valamint a MEGKÖVÜLT NAPVILÁG, valamint az ÉJJELI ERDŐ című novelláskötet, amiben tizenhárom történet található Eric Muldoom legjobb klasszikus- és dark fantasy elbeszéléseiből.

 

FUMAX kiadó:Riyria2

Michael J. Sullivan Riryia krónikák, a 2. kötete az AVEMPARTHA: Az elfek tornya

Az elfek tornya a magával ragadó Riyria-krónikák második kötete. A hatkötetes sorozatot írója egyetlen, eposzi magaslatokra törő történetként alkotta meg, amit külön epizódokra bontott. A cselekményszálak egybefonódnak, de minden egyes kötet a saját történetét meséli el, és külön, kerek egészként is élvezhető. Az eredetileg magánkiadásban megjelent sorozatra felfigyelt egy nagy kiadó is, és az új kiadás révén az utóbbi évek legsikeresebb új fantasy-jévé vált.

Kathy Reichs: VIRALS – FERTŐZÖTTEK

Kathy Reichs, a New York Times sikerlista-vezető írónő regényei szolgáltatták az alapját a Dr. Csont tévésorozatnak. A Virals volt az első ifjúsági regénye, ami időközben már trilógiává bővült, és a sorozat egyre sikeresebb.Fertozottek
 
Tory Brennan vérében pezseg a kalandvágy. Nem csoda, hiszen a világhírű törvényszéki antropológus, Temperance Brennan unokahúga.  Tory és tudóspalánta barátai, Ben, Hi és Shelton Dél-Karolina egyik félreeső szigetén élnek, de szabadidejükben a Loggerhead-sziget mocsaraiban és a LIRI Kutatóintézet épülete körül ólálkodnak. Amikor az intézet titkos laboratóriumából kiszabadítanak egy tudományos kísérletekre használt farkaskutyakölyköt, megfertőződnek a kutya-parvovírus egy kísérleti törzsével.
A titokzatos fertőzés örökre megváltoztatja a négy fiatal DNS-ét és életét. Már nem csak barátok – egy falkába tartoznak. Veszélyesek. Fertőzöttek.

És még júniusban megjelenik:

James S. A. Corey: LEVIATÁN ÉBREDÉSELeviatan_ebredese

2011 egyik legnagyobb sci-fi durranása, az utóbbi évek legjobbnak tartott új űroperája. A James S. A Corey álnév két írót takar, Daniel Abrahamot, a kortárs fantasy író generáció egyik legsikeresebb és legtehetségesebb tagját, illetve Ty Francket, aki George R. R. Martin asszisztense.

A tavaly Hugo-jelölt sci-fi regényben egy zsúfolt Naprendszert ismerhetünk meg, ahol űrállomások, kolóniák és űrhajók hálózatában emberek miriádjai élnek. A szűkös erőforrások feletti marakodás bármikor háborút robbanthat ki, eközben viszont talán a legfontosabb kérdés, hogy sikerül-e egy ceresi detektívnek egy eltűnt lány nyomára bukkannia, illetve hogy mely hatalom hajói támadnak meg minden ok nélkül egy jégszállítót. Ezekre a kérdésekre hamarosan a magyar olvasók is választ kaphatnak (mi a tavalyi Hugo-jelölések sorra vételekor írtunk a regényről).

 

GABO Kiadó:

James Smythe: A FELFEDEZŐAfelfedezo

James Smythe-re érdemes odafigyelni. Még csak nemrég bukkant fel, de máris három olyan hihetetlen regényt rakott le az asztalra, mint A felfedező, a Testimony és a The Machine. A Gabo kiadó pedig nagyon gyorsan elhozta nekünk magyarul is A felfedezőt.

Néhány fős expedíció indul a mélyűrbe azzal a céllal, hogy az emberiség megismerje a Naprendszer legtávolabbi pontjait. A legénység tagja Cormac Easton is, akit újságíróként azzal a feladattal bíztak meg, hogy egy blogon dokumentálja az utazás eseményeit. Amikor azonban az űrutazók felébrednek a sztázisból, holtan találják a kapitányukat, és a Földi Irányítástól szigorú utasítást kapnak: bármi történjék is, a küldetést végig kell csinálniuk. A holttestek száma fokozatosan nőni kezd, Cormac pedig magára marad, és egyre elkeseredettebben küzd azért, hogy elkerülje, ami rá vár. James Smythe klausztrofób sci-fije igazi különlegesség a műfaj kedvelőinek.

 

GALAKTIKA:

Mircea Eliade: DIOSZÜSZOSZ KERTJÉBENdionuszosz

Egy bukaresti nyelvtudóst villámcsapás fiatalít meg, három idős hölgynek pedig egy forradalmi rákgyógyszer adja vissza időről időre ifjúságát. És nemcsak ezek az emberek vándorolnak múlt és jelen között, hozzájuk hasonlóan maguk az írások is bebolyongják legújabbkori történelmünk útvesztőjét, melynek sötét zugaiban titkolt szerelmek, emberi drámák, hősiesség és árulás húzódnak meg. Hol a második világháború borzalmai idéződnek meg szemünk előtt, hol a 60-as évek kommunista diktatúrájának grand guignolja, de bármilyenek is a díszletek, a tét mindig az egyén, a művész, sőt a művészet szabadsága, a gondolatok, a fantázia leláncolhatatlan, örök szárnyalása. A hétköznapi eseményekben is a rendkívüliséget kereső krónikás nem más, mint a román származású, de emigrációba kényszerült neves filozófus és vallástörténész, aki tudományos munkássága mellett szépíróként is világhírre tett szert. A Különös kalandok, a Serampuri éjszakák és a Honigberger doktor titka szerzőjének újabb nyolc remekbe szabott történetével ismerkedhet meg az olvasó e kötetben, köztük azzal („Hamis ifjúkor”), melyből maga a hollywoodi sikergyáros, Francis Ford Coppola készített 2007-ben mozifilmet.

Charles Maclean: PARANOIAParanoia

Martin Gregory egy pénteken hazatér a munkából, megrakodva a feleségének szánt születésnapi ajándékokkal, majd másnap hajnalban fölkel, és látszólag minden ok nélkül valami olyan kegyetlenséget követ el, ami megkérdőjelezi beszámíthatóságát. Az őt kezelő pszichoterapeuta aztán, mivel más módszerrel nem jut eredményre, regressziós hipnózisnak veti alá páciensét, és hirtelen a múltnak akkora örvénylő szakadéka nyílik meg a lábuk alatt, aminek talán sosem érik el a fenekét. De valóban előző életek és valóságok befolyásolják Martin döntéseit, vagy dr. Somerville nem egészen az, akinek mondja magát, és az eseményeket saját kezűleg manipulálja? Esetleg minden csupán egy beteg elme szüleménye, mely kétségbeesetten fogódzót keres, mielőtt végképp magával sodorná a káprázatok árja? 

A skót szerző döbbenetes erejű története már puszta elolvasásával is képes felborítani egy gyengébb idegzetű ember lelki egyensúlyát. Paul Newman, az Oscar-díjas színész egyszer ezt nyilatkozta: „Amúgy is álmatlanságban szenvedtem, de amióta a  Paranoiát elolvastam, már egyáltalán nem bírok aludni.” A regény megjelenése óta a pszichológiai horror modern klasszikusává vált, és látványosan cáfolja a tételt, hogy a szépirodalomtól idegen az alantas ijesztgetés. Tegyen egy próbát, ha mer!galaktika_xl

GALAKTIK XL

Ez egy új kezdeményezés a Galaktikától, ami az adott havi Galaktikával, ez esetben a 279-el párhuzamosan jelenik meg (illetve rendelhető a kiadótól), és részben tartalmazza azt, emellett pedig extra tartalom is fellelhető benne, az első számban Lőrincz L. László kisregénye (az izgalmas történetek a Kis Lófej-galaxisban játszódnak).

 

KÖNYVMOLYKÉPZŐ Kiadó:

Hugh Howey: A SILÓ

siloA Siló félig-meddig földbe süllyedt betontorony, ahová a lakosság egy része szorult be az egykori nagy csapás elől, ami a külvilágot lakhatatlanná, mérgezővé tette. Az összezártságban csak a szigorú rendszabályok könyörtelen kikényszerítésével képesek rendet tartani a száznegyvennégy szintes, túlnépesedett monstrum hatóságai – ideig-óráig legalábbis, hiszen nyílt titok, hogy legalább minden generáció idején zavargások robbannak ki, amelyek következményeit rendszeresen eltitkolják a később születendők elől. Így senki sem tudja, mi tette lakhatatlanná a világot, egyesek pedig arra kezdenek gyanakodni: talán senki, talán átverik őket, a külvilág nem is olyan szörnyű, amilyennek hazudják… Ez az eretnek gondolat a Siló seriffjének történelem után érdeklődő felesége fejében is megfogan, és a seriffnek nincs más választása, mint hogy saját asszonyát is takarítani küldje – a külvilágba, ahonnan nincs visszaút…

 

LIBRI KIADÓ:

A Libri Kiadó két olyan fiatal szerzőtől jelentet meg fantasztikus regényt, akik eddig inkább szépirodalmi körökben borito_rgb_300dpivoltak ismertek.

Bartók Imre: A PATKÁNY ÉVE

Bartók regénye egy apokaliptikus látomás, fantasztikus és horrorelemekkel megspékelve. A New Yorkban játszódó történetben három filozófus egy titokzatos nő vezetésével éppen a világvégét készül megvalósítani. A regény talán az első magyar biopunk. Hamarosan írunk a könyvről, és a szerzővel interjút is készítettünk.

Miklya Anna: DÜHÖS NEMZEDÉK

A fiatal írónő young adult trilógiájának első kötete a jövőbe kalauzol: A jó gyerekre vonatkozó szabályok egyértelműek: rendesen tanulni, sportolni, templomba járni.B1062852 Szorgalmasan gyűjtögetni a pontokat, hogy egy napon beválthasd őket lakásra, családra, jó állásra – tisztességes felnőtt életre. Rebeka nem akarja elhinni, hogy a nővére nem volt jó. Nem hajlandó beletörődni, hogy elszakították tőle, mert Ráhel olyan bűnt követett el, amiért a legsúlyosabb büntetést érdemelte: életfogytig száműzték a Marsra. Megszállottan nyomozni kezd utána, de a földönkívüliekkel vívott háború évei alatt bevezetett biztonsági intézkedések nem könnyítik meg a dolgát. 

 

Hozzászólások

hozzászólás


[ további írásai]
Ha tetszett, kövesd a Facebook-on is!
Kategóriák: irodalom

Eddig 2 hozzászólás.

  1. xy szerint:

    OFF: A Deltás Peter F. Hamilton: Pandora’s Star megjelenéséről lehet már valami frissebbet tudni?

  2. flynn szerint:

    A Scalzi július 18-án jelenik meg.

Szólj hozzá

Nem belépett felhasználók számára a hozzászólások kb percenként frissülnek.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.



Keresés az oldalon