Hírsaláta, 39. hét

Közzétette: cikkbot 9 hozzászólás

Híreink az SF világából

***

Hová tart a kelet-európai scifi?

Cheryl Morgan a blogján csokorba gyűjtötte a stockholmi EuroConon elhangzott előadások videofelvételét. Különösen érdekes az a kerekasztal, ahol kelet-európai szerzők beszélnek az irányzat „káeurópai” jellegzetességéről, jövőjéről.

***

Könyves újdonságok:

Az Agave kiadó több könyvújdonságot jelentett be az elmúlt napokban, elsőként Dan Simmons Hyperionjának folytatását, a Hyperion bukását, ami jövő hét csütörtökön fog megjelenni, Huszár András, alias Gaines fordításában. Addig is, olvassátok el a Hyperionról írt ismertetőnket, valamint a régi és az új kiadás fordítóival készült páros interjút.

Lesz új Iain M. Banks Kultúra-regény is, mégpedig az Anyag, ami október 27-étől lesz kapható.

És végezetül egy Neil Gaiman újrakiadás, mégpedig a ma már csak nagyon nehezen beszerezhető Tükör és füst novelláskötet, ami október közepén várható.

Ha pedig Gaiman, múlt héten megjelent a Sandman képregény várva várt 4. kötete, a Párák évszaka is.

Ha pedig képregények, megjelent a Walking dead – Élőhalottak 2. kötete is, e kapcsán hamarosan játszunk is egyet .

***

Már rendelhető a tengerentúlról az Amazon Kindle új, egyszerűsített változata. A könnyebb, kisebb változaton nincs billentyűzet; rendelése várhatóan azoknak éri meg, akik a billentyűzetet jellemzően nem használják (pl. keresésre a szövegben). Az SFportal október első felében tesztet is közöl majd az új, olcsóbb e-könyvolvasóról.

Annak, aki már most a rendelésen töri a fejét, de nem tudja, miként kezdje el, az SFportal összeállított egy hasznos, gyakran ismételt kérdésekre adott válaszgyűjteményt.

***

Akinek a hobbija a könyvkiadás: a Japan Times interjút készített Edward Lipsettel, a Kurodahan Kiadó vezetőjével.

***

Miért érdemes odafigyelni a román fantasztikumra? Íme Marian Coman friss összefoglalója a szerzőkről, akiket érdemes (lenne) olvasnunk, mágikus realizmustól a steampunking.

***

Hogyan jósoljuk meg a jövőt sci-fivel? Karl Schroeder néhány gondolata friss futurológia diplomamunkájáról, melyben azt járja körül, milyen módszerekkel érdemes hozzáfogni a jövő teszteléséhez.

***

Az az átkos ponyva! Százhúsz éve még mindent megtettek, hogy megszabadítsák az ifjúságot megrontó zsánerektől a társadalmat. Tanulságos olvasmány a JSTOR nemrég megnyílt adattárából.

***

Október 5-én, azaz jövő hét szerdán a Magyar Írószövetség SF Szakosztálya Ursula K. Le Guin estet szervez. Az előadók Benczik Vera, Sohár Anikó és Antal József. A belépés díjtalan, mindenkit várnak szeretettel.

***

A Kossuth Kiadó és a Microsoft Magyarország közös regényíró pályázatot hirdet. Részletek itt olvashatóak.

***

Még augusztusban kérdezte meg az NPR rádió a hallgatóit, melyik a kedvenc sci-fi és fantasy regényük. Most a már korábban összeállított lista mellé az SF Signal egy ábrát is összeállított, hogyan folyt a művek kiválasztása.

***

A fantasy az irodalom punk változata? Ezt és ehhez hasonló gondolatokat jár körbe a Tor.com cikke, a végén egy Lev Grossman interjúval.

***

Steve Davidson sikeresen megszerezte az Amazing Stories trademarkot. A korábban a Hasbro tulajdonát képező cím 2007 óta gazdátlan volt. Davidson emellett bejegyezte az AmazingStoriesmag.com címet is, hogy a jövőben a klasszikus magazin szellemiségében működtessen egy honlapot.

***

King Dr. Sleep címen folytatást ír a Ragyogás című könyvéhez, és az alábbi videón fel is olvas belőle.

Egy másik videón pedig John Kessel beszél arról, hogyan használja a sci-fi a jövőt arra, hogy megértse a jelent.

Hozzászólások

hozzászólás


[ további írásai]
Ha tetszett, kövesd a Facebook-on is!
Kategóriák: hírek

Eddig 9 hozzászólás.

  1. Hanna szerint:

    A Le Guin esthez kapcsolódva: e héten jelent meg A Rege (The Telling) magyarul, szerdán viszek belőle mutatóba.

  2. picidzé szerint:

    Azt hittem, a Dr. Sleep Dannyről szól 20 évvel a ragyogás _után_.

  3. Hackett szerint:

    picidzé:
    Én meg már vagy két órája kijavítottam ezt, de most látom, hogy a rendszer valamiért nem mentette el. Na akkor újra korrigálom.

  4. acélpatkány szerint:

    Az _előtt_ az én saram, csak a videó beillesztésével voltam elfoglalva, a szöveggel nem nagyon bajlódtam, mea maxima culpa.

  5. adeptus szerint:

    Akár előtt, akár után, King mester igazán békén hagyhatta volna a Ragyogást, jó volt az úgy, ahogy volt.

  6. szs szerint:

    A második videó előnézeti képére pillantva meg voltam győződve, hogy valami Kasztovszky-anyag lesz ez. 🙂

  7. Keshik szerint:

    A Hyperion és Hyperion bukása fordítóival készült páros interjút közzé tennétek a kommentek közt ? Ugyanis nálam a link a SAndman 4. kötete ismertetőjére mutat.

  8. _acelpatkany_ szerint:

    Tényleg, már javítottam is (ez a mostani hírsali ilyen foltozgatós lett 🙂 )

  9. Kornya_Zsolt szerint:

    Mióta John Kessel megírta és közzétette ezt a cikket, kurvára nem tud érdekelni, hogy mit magyaráz a jelen megértéséről a SF-n keresztül:

    http://www4.ncsu.edu/~tenshi/Killer_000.htm

    Aki gyakorlatilag fasiszta propagandának minősíti a Végjátékot, az nekem ne heppegjen és ne ossza az észt a SF-ben rejlő gondolatokról.

Szólj hozzá

Nem belépett felhasználók számára a hozzászólások kb percenként frissülnek.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.



Keresés az oldalon