1963-ban a BBC útjára bocsátott a sci-fi történetének egy meghatározó sorozatát, a Doctor Who-t, ami a magyar keresztségben a Ki vagy Doki? címet kapta. A hihetetlen kalandokat átélő időlord, a Doktor egy kék telefonfülkének álcázott űrhajóval véletlenszerűen bukkan fel, egész világokat sodor veszélybe, majd ment meg, bejárja az univerzum lenyűgöző és veszélyes helyeit.  A térben és időben utazva olykor felszed embereket, mert a legnagyobb kaland sem az igazi, ha magányos az ember. Vagy az időlord. Így a Doktornak a sorozat története során mindig akadt társasága a Tardisban. A sorozat indulása óta volt ezek között idegen, intelligens robotkutya, de a legtöbbször földi emberek, barátok és természetesen nők, akik iránt a Doktor szigorúan baráti-atyai érzéseket táplált. Ismertetőnk spoilereket is tartalmaz, így aki nem látta a sorozatot, és tervezi megnézni, vigyázzon, mert néhány fordulatot is kitárgyal a cikk.

Amikor tizenhat év szünet után, 2005-ben Russell T. Davies és Steven Moffat újraindította a sorozatot, egyszerre próbálták meg őrizni a hagyományt, és mégis a huszonegyedik századi néző igényeihez alkalmazkodni. Ez a kettős erőfeszítés határozza meg a Doktor kísérőinek személyét is. A Doktornak, ahogy korábban is, szüksége van útitársakra, de az eltelt évek megváltoztatták a női szerepeket. A Doktor új kísérői vonzó, fiatal nők, akik nem passzív útitársak, hanem társak, a szó minden értelmében. Ugyanakkor hétköznapi emberek, akik véletlenül találkoztak a Doktorral, és az életük egyszer s mindenkorra megváltozott. Azt sugallják a nézőknek, hogy ez bárkivel megtörténhet.

 Pont ezért a producerek és forgatókönyvírók tervei szerint a Doktor minden évadban új női kísérőt kapott volna. Ez az elképzelés csak részben valósult meg. A sorozat az újraindulása óta a hetedik évadnál tart, ezalatt négy állandó, vagyis egy vagy több évadot is meghatározó női karakter kapott szerepet.

Rose Tyler

Rose Tyler 2005-2011. között harmincnégy epizódban szerepelt, átélte a Doktor regenerálódását, így a Kilencedik és a Tizedik Doktornak is az útitársa lehetett. Az őt alakító színésznő, Billie Piper Magyarországon máshonnan nem ismerős, egy-egy tévéfilmbeli alakítása alapján választották ki Rose Tyler szerepére.

Az újraindult sorozat Rose című első részében Rose Tyler bolti eladóként találkozott az egyetlen évadot megélő Kilencedik Doktorral, amikor műanyag próbababák keltek életre az áruházban. A Doktor bemutatkozás helyett csak megragadta a kezét, és rákiabált, hogy futás! Rose-t nyitottsága tette a Doktor kísérőjévé, a ránézésre hétköznapi, szőke londoni lány a környezetével ellentétben kíváncsi és talpraesett volt. Önállóan kezdett nyomozni a feléledő próbababák után, és a Doktor segítségére sietett az autonok elleni harcban. A bátorságának köszönhette a meghívást a Tardisba, és Rose a normális élet helyett a kalandokat és a veszélyeket választotta, még gyerekkori barátja-szerelme Mickey sem tudta visszatartani. A Doktor társaságában megnézte a Föld pusztulását, a második világháborús Londont, és rég elhunyt apjával is találkozott. A Kilencedik Doktor jellemzője volt, hogy lenézte az embereket, ostobának tartotta őket, a forgatókönyvírók ezt a tulajdonságát árnyalták azzal, hogy kapcsolata Rose-zal emberibbé, szerethetőbbé teszi.

 Az első évad utolsó részében a Kilencedik Doktor hazaküldte Rose-t, hogy biztonságban tudja a dalekok támadásakor, Rose azonban már nem akarta a Doktor nélküli hétköznapi életét élni.  Belenézett az időspirálba, az évad első részéhez hasonlóan ismét megmentette a Doktor életét és elpusztította a dalekokat. Az epizód végén a Kilencedik Doktor és Rose csókja az első ilyen jellegű jelenet a sorozat történetében.  

Rose Tyler a Doktor kísérői közül máig az egyetlen, aki tanúja lett egy időlord regenerálódásának, egy új arc, személyiség születésének David Tennant megformálásában, aki sokak szerint a legjobb Doktor a sorozat történetében. Rose nem csak csinos szőke társaságot jelentett az újraformálódó Doktornak, hatással volt a személyiségének kialakulására, ami még jobban összekovácsolta őket. Rose és a Tizedik Doktor kapcsolatának újszerűségét az is jelzi, hogy a féltékenység is szerepet kapott. A második évad egy epizódjában feltűnt Sarah Jane Smith, a Doktor egy korábbi kísérője, ami versengést szült a két női kísérő közt. A Doktor ekkor mondta ki, hogy a kapcsolata Rose-zal különleges, de egy halhatatlan időlord végül mindig elveszíti azt, aki fontos neki, és egyedül marad, ezért próbál nem nagyon kötődni egy emberhez. 

A Tizedik Doktor mellől Rose Tyler sosem tért vissza normális életéhez, a második évad befejező, Doomsday című részében a dalek háború során Rose egy párhuzamos dimenzióban ragadt a mamájával. A sorozat történetének legromantikusabb jelenetében, a végső búcsúban Rose szerelmet vallott, de a befejezés nyitva maradt, nem hangzott el a Doktor válasza a vallomásra. Rose Tyler karaktere még felbukkant a negyedik évad utolsó duplarészében, ahol végül a Doktor egy balesetként létrejött, halandó klónja révén kapott lehetőséget, hogy a szeretett időutazója mellett maradhasson egy életen át.  Talán a romantikus szálnak köszönhetően Rose a legnépszerűbb, legkedveltebb kísérője a Doktornak a rajongók körében.

Martha Jones

Martha Jones 2006 és 2010 között húsz epizódon át volt a kísérője a Tizedik Doktornak. Alakítója Freema Agyeman Magyarországon kevésbé ismert sorozatszínésznő, tulajdonképpen a Doctor Who indította el a karrierjét.  Martha és az őt alakító színésznő személye összefonódott a Doctor Who sorozattal, és a Torchwood című spin-off sorozatban is felbukkant.

Martha Jones karaktere a Smith és Jones című epizódban mutatkozott be, az volt a feladata, hogy pótolja Rose Tylert, akihez hasonlóan ő is vonzó, fiatal nő. Martha orvosnak tanult, egy kórházban dolgozott, amikor a judoon nevű faj az egész épületet Holdra ragadta el. A Doktor figyelmét Martha lélekjelenléte keltette fel. Míg mindenki kétségbeesett, Martha meglátta a szépséget a helyzetben, hideg fejjel gondolkozott és, megmentette a Doktor életét, aki cserébe egyetlen közös utazást ígért. Aztán egy utazást a múltba meg egyet a jövőbe, amiből végül egy teljes évadnyi közös kaland lett. 

Martha volt a legöntudatosabb nő a kísérők közül. Az első találkozástól vonzódott a Doktorhoz, de kettejük kapcsolatát Rose emléke árnyékolta be, akinek az elvesztését a Doktor még nem heverte ki. Kezdetben ezért is nem vágyott állandó új útitársra, ezért nem akarta meglátni Martha rajongását.

Martha a Tardisszal ellátogatott Shakespeare korába és a Föld jövőjébe, harcolt dalekokkal a gazdasági világválság idején. Az évad hatodik részében a Doktor hazavitte, már úgy tűnt véget ér a közös utazás, de a véletlen és egy önmagát megfiatalító milliomos közbeszólt. Szerencsére, mert az Emberbőrben és a Vércsalád című dupla részben a Doktor embernek álcázta magát, és minden korábbinál nagyobb szüksége volt Martha segítségére és támogatására. Martha karakterének erejét mutatja, hogy önzetlenül nézte végig, ahogy a duplarészben a Doktor valaki másba szeretett bele.

Ugyanerről a belső erőről tett tanulságot harmadik évadot záró tripla epizódban, amikor éveken át járta a leigázott Földet és harcolt a Doktor nevével a száján.

Martha az egyetlen a Doktor kísérői közül, aki önként távozott, felismerve a reménytelen szerelmet, öntudatosan inkább a saját életét választotta. Azért az Idők vége című epizódban Rose-hoz hasonlóan Martha is visszatért. A Doktor megváltoztatta a sorsát, nem hétköznapi orvos lett, hanem a UNIT nevű alakulat tagja, úgy harcolt a dalekok ellen. Végül a szerelmet is megtalálta, Rose Tyler gyerekkori barátja, Mickey mellett.

Donna Noble

Donna Noble a Tizedik Doktor kísérője volt, a negyedik évad tizenhárom részében és egy extra epizódban. Catherine Tate ismert angol komika, aki saját műsorral is rendelkezett, pont népszerűsége miatt választották ki a Doktor kísérőjének. Donna karaktere a 2006-os karácsonyi epizódban, a Szökevény menyasszonyba mutatkozott be, de a vegyes kritikai fogadtatása miatt a harmadik évadban a Doktor még más kísérőt kapott Martha személyében.

Donna végül a negyedik évad Bűntársak című kezdő részében tért vissza a kritikusok kezdeti fanyalgása ellenére. Donna Noble a sorozat szerint a harmincas éveiben járó vérbeli londoni nő, aki saját szűk világában él, amiből a Doktor lendítette ki. Karaktere eltér az előző női kísérőktől, mert míg Rose és Martha is romantikus érzéseket táplált a Doktor irányába, Donna az első pillanattól egyértelműen a barátja, a pajtási viszonnyal a humor és a szócsaták is szerepet kaptak a sorozatban.

Donna karakterét a sorozatban az határozta meg, hogy a Doktornak szüksége volt valakire, aki hatni tud rá, aki a szemébe mondja, amit gondol, aki a jót hozza elő belőle. Valakire, aki segít meghozni a nehéz döntéseket, és leveszi a felelősség egy részét az időlord válláról olyan döntések esetén, hogy Pompei húszezer lakosa vagy a világ pusztuljon el.  Erre a szerepre az önfejű, makacs, de szilárd elvekkel rendelkező Donna volt a legalkalmasabb. Pozitív hatását a Doktorra a negyedik évad tizenegyedik része mutatja be, egy olyan univerzum jelenik meg, ahol sosem találkoztak. Az a világ rosszabb volt, a Doktor pedig rosszabb ember, vagyis időlord.

Donna Noble végső sorsa lett a legtragikusabb a kísérők közül. A negyedik évad utolsó részében egy baleset folytán a tudata egy időlordé lett, hasonlóan Rose-hoz az első évad végén. Azonban az ember agy, test ezt egyik esetben sem bírta hosszútávon elviselni, ezért a Doktor elvette a tudást. Ez azzal járt, hogy Donna többé nem emlékezhetett semmire a közös kalandokból, pedig örökre a Doktor mellett akart maradni. A forgatókönyvírók Donna bizonyos időközönként megjelenő apjával mondatták ki – ami a nézőknek nyilvánvaló volt -, hogy Donna a Doktor mellett a legjobb önmaga volt, és a Doktor is jobb ember volt Donna mellett. Végül Donna teljesen hétköznapi, kicsit kelekótya nőként folytatta az életét.

Amelia Pond

A negyedik évad végén nem csak a kísérő változott meg, a Tizedik Doktor is újabb regeneráción esett át, David Tennant szerepét Matt Smith vette át a Tizenegyedik Doktorként. Az új, minden eddiginél fiatalabb Doktorhoz új, fiatal kísérő illett, ő lett Amy Pond.

 Karen Gillan három évadban és két extra epizódban, összesen harmincöt részben alakította Amelia Pondot, amivel csúcstartó a Doktor huszonegyedik századi kísérői közül. Steven Moffat forgatókönyvíró az első benyomás alapján választotta a vörös hajú, zöld szemű színésznőt, mert őrültebbnek tűnt a többi jelentkezőnél, ami illett a karakterhez.

 Amy Pond gyermekként ismerte meg a regenerációtól új emberré vált Doktort. Mindössze hét éves volt, amikor a Tardis lezuhant a kertjükben. A különös találkozás után Amy összepakolt, de végül tizennégy évig kellett várnia a Doktor visszatérésére. A várakozás a későbbi részekben is meghatározó része lett a karakterének, ő lett lány, aki várt.

A tizennégy év várakozás alatt Amy külsőre felnőtt, de nem feledkezett meg gyerekkori látogatójáról, a férfiról a kék fülkében. A kapcsolatukat ez a gyermeki rajongás határozta meg. A negyedik epizód veszélyei, a síró angyalok után Amy hazavágyott a normális életébe, és az esküvője előtti éjszakán érkezett vissza a saját idejébe. Megpróbálta elcsábítani a Doktort, meg is csókolta, ami komikus ellenkezést váltott ki. Végül a következő, Amy választása című részben ráébredt, hogy az időlord iránt érzett rajongásánál mélyebbek az érzései a vőlegénye, Rory iránt, aki így szintén a Tardis utasa lett. 

A Doktor és Amy kapcsolatát az ötödik és a hatodik évad során egyre gyakrabban felbukkanó River Song nevű nő tette még bonyolultabbá. A leginkább női Indiana Jonesként leírható karakter különböző formákban régóta része volt már Rory és Amy életének, amikor a hatodik évad hetedik részében kiderült, hogy valójában Amy és Rory időlordnak született gyermeke, egyben Doktor felesége. Így Amy nem csak a barátja és utastársa volt a Doktornak, hanem egy személyben az anyósa is. 

Amy és Rory többször meghalt az epizódok során, bár ez sosem bizonyult véglegesnek. Végül mégis így is tűntek el a sorozatból a hetedik évad ötödik részében.  A házaspár együtt ugrott le egy épületről a síró angyalok elleni harcban. Sírfeliratuk tudatta a Doktorral, hogy tejes, hosszú életet éltek le együtt a múltban, de immár végérvényesen halottak.

+ Oswin Oswald/Clara Montague

A 2012. december 25-én bemutatott karácsonyi epizód bemutatta a Doktor új kísérőjét, akinek Amyt és Roryt kellett pótolni a hetedik évad második felétől.  Jenna-Louise Coleman a Magyarországon viszonylag ismeretlen sorozatok mellett felbukkant az Amerika kapitány egy mellékszerepében is.

Oswin Oswald karaktere először a hetedik évad első részében jelent meg egy dalek roncsbolygón, ahová a hajója lezuhant. A Doktorral a kommunikációs rendszeren át vette fel a kapcsolatot, folyamatosan csacsogott, szufflét sütött, miközben segített a Doktornak, Amynek és Rorynak elmenekülni a bolygóról. Végül Oswin is egy daleknak bizonyult, de valami nem stimmelt, mert kegyetlen gyilkoló gép helyett emberi tudata volt, és nem tudta megölni a Doktort. Oswin azokkal a szavakkal búcsúzott el, hogy rohanj és emlékezz.

A Hóember című karácsonyi részben Amy és Rory elvesztése után a Doktor szándékosan nem akart többé törődni sem a világgal, sem mással, hogy ne élje át többé a veszteség fájdalmát. Egy kíváncsi nevelőnő és a feléledő hóemberek változtattak meg mindent, Clara Montague és a Doktor véletlenül ismerkedtek meg egy sikátorban egy hóember felett, és a temperamentumos nő lerázhatatlannak bizonyult. Visszahozta a Doktort az életbe, aki kissé érthetetlen módon azonnal odaadta neki a Tardis kulcsát. A kék telefonfülke kulcsának átadásával a Doktor jelképesen jelzi, hogy az illető nem csak látogató, nem egyszeri utas, hanem állandó kísérő, de ez még sosem történt ilyen röviddel a megismerkedés után. Az új kísérő bemutatkozását az is izgalmassá tette, hogy a karácsonyi epizód végén meghalt, de a Doktor felismerte benne Oswin Oswaldot, a lányt-dalekot a bolygóról. Valószínűleg minden rajongó kíváncsian várja, hogy a szerzők hogyan magyarázzák ezt meg, milyen eredettörténetet kap Clara Montague/Oswin Oswald, és hol találhatja meg újra a Doktor, de a válaszokra sajnos még áprilisig kell várni.

A cikket Vancsó Éva írta.

 

Hozzászólások

hozzászólás


[ további írásai]
Ha tetszett, kövesd a Facebook-on is!
Kategóriák: film, tévésorozat

Eddig 2 hozzászólás.

  1. anarchoid szerint:

    Jo cikk, volt is egy ilyen special epizod a kozelmultban, de legalabb eszembe idezte hogy a snowmant kihagytam 😉 gyorsan potolom is

  2. crei szerint:

    A „Martha volt a legöntudatosabb…” kitétellel azért nehéz egyet értenem. Szerintem pont, hogy ő volt a legkevésbé karakán ebből a szempontból, de ez csak az én véleményem.
    Amúgy Donna volt a legkirályab társ, és óriási egyéniség is egyben. A legtragikusabb sorsú is ő volt, ahogy a cikk is megjegyzi, bár Amy búcsújából Moffat nagyon szomorú történetet kerekített…

    Jó kis összegzés.

Szólj hozzá

Nem belépett felhasználók számára a hozzászólások kb percenként frissülnek.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.



Keresés az oldalon