A fantasztikus filmek területén 2010-ben az Eredet kapta meg mind a sajtó, mind a közönség elismerését, habár az anyagi siker nem volt olyan átütő, mint tavaly az Avatar esetében.

Idén is a remake-ek, a folytatások és az ifjúsági filmek arattak, kevés hely maradt az egyéni alkotásoknak.

Nézzük sorjában, mit is láthattunk 2010-ben!

Adás

Rendezte: Vranik Roland
Szereplők: Rátóti Zoltán, Terhes Sándor, Wéber Kata
IMDB: 5.5
Magyarországi bemutató: 2010. január 7.

Az egyetlen magyar alkotás a listán. Kiváló alapötlet, gyenge megvalósítás. Disztopikus világ, ahol az összes média, telefon váratlanul megszűnik működni. A filmben egyedül az operatőri és a színészi munka kiváló.

Doctor Parnassus és a képzelet birodalma (The Imaginarium of Doctor Parnassus)

Rendezte: Terry Gilliam  Szereplők: Heath Ledger, Colin Farrell, Jude Law, Johnny Depp
IMDB: 7.1
Magyarországi bemutató: 2010. január 14.

Ledger utolsó filmje, amelyet nem tudott befejezni, és szerepét három másik nagyszerű színész vette át. Ez a csere jót is tett a kész műnek, hiszen amúgy is egy meglehetősen bizarr látványvilág fogad minket a cirkusz függönyén túl, amely a legszebb Monty Python-os időket idézi.

A doboz (The Box)

Rendezte: Richard Kelly
Szereplők: Cameron Diaz, James Marsden
IMDB: 5.8
Magyarországi bemutató: 2010. január 21.

Kelly a Donnie Darko óta próbál hasonló színvonalú filmet összehozni, de egyelőre a meg nem értett művészek sorát gyarapítja. A doboz erős morális problémát feszeget, amelyet véleményem szerint a rendező túl hosszan nyújt el. Talán nem véletlen, hogy ez a történet eredetileg novellaként született meg. Mindazonáltal A doboz nyomasztó világot tár elénk, Lynch filmjeihez hasonló hangulatot, és már emiatt érdemes megnézni.

Farkasember (The Wolfman)
Rendezte: Joe Johnston Szereplők: Benicio Del Toro, Anthony Hopkins, Emily Blunt
IMDB: 6.0
Magyarországi bemutató: 2010. február 11.

Az 1941-es The Wolf Man átdolgozása, amely sajnos nem sikerült túlságosan jóra. A filmet a szereplők mentik meg, a történet kiszámítható, nem elég erőteljes és egyedi. Maga a farkasember pedig inkább őrült Csubakkának tűnik, semmint vérengző fenevadnak.

Percy Jackson és az olimposziak – Villámtolvaj (Percy Jackson & the Olympians: The Lightning Thief)

Rendezte: Chris Columbus
Szereplők: Logan Lerman, Kevin McKidd, Steve Coogan
IMDB: 5.8
Magyarországi bemutató: 2010. február 18.

A Harry Potter-franchise a vége felé közeledik, a stúdiók pedig kutatják a lehetséges trónkövetelőt. Egyelőre minden próbálkozásuk kudarcba fulladt (Narnia, Arany Iránytű), és úgy néz ki, ez a film se jut jobb sorsra. Pedig a Percy Jacksonban minden megtalálható, ami egy jó kis ifjúsági fantasy-hoz kell: a tizenkét éves főszereplő megtudja, hogy az apja nem más, mint Poszeidón, a tenger istene. A mitológia megelevenedik a modern kori New Yorkban.

Éli könyve (The Book of Eli)
Rendezte: Albert Hughes, Allen Hughes Szereplők: Denzel Washington, Mila Kunis, Ray Stevenson
IMDB: 6.9
Magyarországi bemutató: 2010. február 25.

A Hughes-fivérek ezúttal egy poszt-apokaliptikus filmmel jelentkeztek. Korábbi műveikből tudjuk, hogy remek atmoszférateremtő képességgel rendelkeznek. Ebben a történetben egy magányos farkas (Denzel Washington) útját követhetjük, aki egy szent könyvet védelmez. A film megosztotta mind a közönséget, mind a kritikusokat. Drámának túl sekélyes, akciónak túl drámai.

Alice Csodaországban (Alice in Wonderland)

Rendezte: Tim Burton
Szereplők: Mia Wasikowska, Johnny Depp
IMDB: 6.6
Magyarországi bemutató: 2010. március 4.

Tim Burton nem az eredeti művet vitte vászonra, hanem annak folytatását, amely sajnos történetben nem, csupán látványában tudta hozni a szürrealizmust. Johnny Depp játékának és a rendező vizuális orgiájának és ötleteinek köszönhetően kellemes élményt kapunk.

Komfortos mennyország (The Lovely Bones)

Rendezte: Peter Jackson
Szereplők: Saoirse Ronan, Stanley Tucci, Mark Wahlberg
IMDB: 6.6
Magyarországi bemutató: 2010. március 11.

Jackson régóta dédelgetett filmterve, amely csak idén került a magyar mozikba – odakint már elhasalt. Nincs miért csodálkozni: a rendező szeret túlzásokba esni, amely sajnos már A király visszatérben is érezhető volt. Ha csata, akkor grandiózus, ha érzelmek, akkor giccs. És a Komfortos mennyország sajnos giccses lett.

Pandorum

Rendezte: Christian Alvart
Szereplők: Dennis Quaid, Ben Foster, Cam Gigandet
IMDB: 6.9
Magyarországi bemutató: 2010. március 11.

Sci-fi köntösbe bújtatott horror az Alien és a Halálhajó nyomdokaiban, tele kérdésekkel, válaszok nélkül. A film érdekes felütés után – a hibernációból ébredő legénység vészhelyzetben találja magát – hamar unalomba, és klisés akcióba fullad.

Légió (Legion)

Rendezte: Scott Charles Stewart
Szereplők: Paul Bettany, Dennis Quaid, Charles S. Dutton
IMDB: 5.0
Magyarországi bemutató: 2010. március 18.

Gépfegyveres angyalok, zombik, pusztulás, életbölcsességek. Az év egyik nagy csalódása, pedig az angyal témában nagy lehetőségek lapulnak, csak legyen, aki megvalósítja. A rendezőnek ezúttal nem sikerült.

Végrehajtók (Repo Men)

Rendezte: Miguel Sapochnik
Szereplők: Jude Law, Forest Whitaker, Alice Braga
IMDB: 6.3
Magyarországi bemutató: 2010. március 19.

Forest Whitaker és Jude Law egyenként is remek színészek, párban is azok, de ha rossz a forgatókönyv, ők sem tudnak mit kezdeni az egésszel. Pedig az alapötlet ígéretes: behajtókat alakítanak a közeljövőben, akik nem a pénzért, hanem a hitelre vásárolt szervekért jönnek el nemfizetés esetén. A végkifejlet kifejezetten kínosra sikerült. Talán egy másik, tapasztaltabb rendezővel minden másképp történt volna…

A vámpírok kora (Daybreakers)

Rendezte: Michael Spierig és Peter Spierig
Szereplők: Ethan Hawke, Willem Dafoe, Sam Neill
IMDB: 6.5
Magyarországi bemutató: 2010. április 1.

A vámpírtörténetek a reneszánszukat élik, de míg a Farkasember csak egy remake volt, addig a Vámpírok kora hozzátett a legendához. A történet szerint 2017-re az emberek kilencven százaléka vámpírrá változik, és egyre nagyobb gondot okoz a vérhez jutás. Míg egy tudós ezt a problémát szeretné orvosolni, új, mutáns vámpírfaj bukkan fel.

A titánok harca (Clash of the Titans)

Rendezte: Louis Leterrier
Szereplők: Sam Worthington, Liam Neeson, Ralph Fiennes
IMDB: 5.9
Magyarországi bemutató: 2010. április 15.

Újabb remake, újabb „ezt miért kellett” érzés. Az eredeti Titánok harcát a legendás stop-motion trükkmágus, Ray Harryhausen készítette, és úgy érezték a producerek, hogy most számítógépes grafikával is meg kell ismételni a látványt. Ez sikerült is, csak éppen a forgatókönyvet felejtették el leporolni, és nem szóltak Sam Worthingtonnak sem, hogy színészkedjen. Ettől függetlenül a film sikeres lett, már készül a folytatás.

[REC]2
Rendezte: Paco Plaza, Jaume Balagueró
Szereplők: Ferran Terraza, Mauela Velasco, Pablo Rosso
IMDB: 6.7
Magyarországi bemutató: 2010. április 22.

A spanyol filmgyártás egyik nagy sikere folytatásért kiáltott. A Blair Witch Project nyomdokaiba lépő első rész végén sok kérdés merült fel, ezekre próbál válaszolni a második felvonás, miközben jönnek a zombik, és sikítanak az áldozatok. A túl sok magyarázkodás azonban elveszi a filmtől a misztikusságot, de még így is sokkal jobb lett, mint az első rész amerikai változata.

Vasember 2. (Iron Man 2.)

Rendezte: Jon Favreau
Szereplők: Robert Downey Jr., Mickey Rourke, Gwyneth Paltrow
IMDB: 7.2
Magyarországi bemutató: 2010. április 29.

Az év egyik legnagyobb sikere, amely ugyan nem éri el az első rész színvonalát, mégis az átlag képregényfilmek fölé emeli, köszönhetően Robert Downey Jr. színészi játékának. Sajnos Mickey Rourke nem kapott elég játékidőt ahhoz, hogy megcsillogtathassa tehetségét. Pergős, több szálon futó cselekmény. Kötelező darab.

Az út (The Road)
Rendezte: John Hillcoat
Szereplők: Viggo Mortensen, Charlize Theron, Kodi Smit-McPhee
IMDB: 7.4
Magyarországi bemutató: 2010. április 29.

Egy poszt-apokaliptikus világban járja útját apa és fia, és csak egyetlen céljuk van: hogy emberek maradhassanak.
Cormac McCarthy nyomasztó regényéből egy hasonlóan nyomasztó film született, amely torkon ragadja a nézőt, és nem ereszti. Még azután sem, hogy lement a stáblista.

A tébolyultak (The Crazies)

Rendezte: Breck Eisner
Szereplők: Radha Mitchell, Timothy Olyphant, Danielle Panabaker
IMDB: 6.7
Magyarországi bemutató: 2010. május 20.

Romero 1971-es vírusos, katonás, zombis filmjének remake-je. Nem csak horror rajongóknak ajánlott, mert az akció és a tempó kellően hatásos lett. Csak éppen a nagy meglepetések hiányoznak.

Perzsia hercege: Az idõ homokja (Prince of Persia: The Sands of Time)

Rendezte: Mike Newell
Szereplők: Jake Gyllenhaal, Gemma Arterton, Ben Kingsley
IMDB: 6.7
Magyarországi bemutató: 2010. május 20.

Emlékszem, mennyit játszottam az első Perzsia hercege játékkal. Mászkálni kellett, megszerezni ezt-azt, levágni az ellenséget. Ugyanezt az élményt nyújtja a film: a főhősnek meg kell szereznie egy ősi tőrt az oldalán egy szép lánnyal, miközben megküzd az ellenséggel. Tipikus kalandfilm. Csak nézni kell, agymunkát nem igényel.

Nanny McPhee és a nagy bumm (Nanny McPhee Returns)

Rendezte: Susanna White
Szereplők: Emma Thompson, Maggie Gyllenhaal, Ralph Fiennes
IMDB: 6.1.
Magyarországi bemutató: 2010. május 27.

Öt évvel az első rész után itt a családi vígjáték második része, amelyben a varázsdada megint mindent megold. Rossz és jó poénok váltakoznak ebben a felejthető moziban. Persze a gyerekeknek minden bizonnyal sokkal jobban tetszik.

Rémálom az Elm utcában (A Nightmare on Elm Street)

Rendezte: Samuel Bayer
Szereplők: Jackie Earle Haley, Rooney Mara, Kyle Gallner
IMDB: 5.1
Magyarországi bemutató: 2010. június 10

Klasszikussá vált filmet újraforgatni mindig rizikós, főleg, ha a főszereplő olyan ikonná vált figura, mint Freddy Krueger. Most nem is sikerült. Az új Rémálom nem elég félelmetes, nem elég horror, és ami a lényeg lett volna: nem elég morbid.

Eredet (Inception)

Rendezte: Christopher Nolan
Szereplők: Leonardo DiCaprio, Joseph Gordon-Levitt, Ellen Page
IMDB: 9.0
Magyarországi bemutató: 2010. július 22.

A film, amit mindenki szeretett. Pedig az alapötlete egyáltalán nem egyedi, de a tálalás kiváló. A főszerepben egy olyan tolvaj, aki az álmokon keresztül lop információkat mások tudatából, ám ezúttal egy ötlet beültetését kapja feladatul, miközben saját tudatalattijával is szembe kell néznie. Most még Nolan hideg stílusa is jól állt a filmnek, egyedüli hibaként talán a túl sok és felesleges akciójelenetet lehet felhozni.

Solomon Kane

Rendezte: Michael J. Bassett
Szereplők: James Purefoy, Max von Sydow, Rachel Hurd-Wood
IMDB: 6.2
Magyarországi DVD bemutató: 2010. július 22.

Vérbeli, régi vágású fantasy akciófilm Robert E. Howard kultikus figurája alapján. Helyenként döcögős, de összességében korrekt munka ahhoz képest, hogy kis költségvetésű, független alkotás.
Bővebb kritika itt.

Az utolsó léghajlító (The Last Airbender)

Rendezte: M. Night Shyamalan
Szereplők: Noah Ringer, Nicola Peltz, Jackson Rathbone
IMDB: 4.5
Magyarországi bemutató: 2010. július 29.

Az Avatar: The Last Airbender című 2005-ös rajzfilmsorozat élőszereplős feldolgozása az egyre meredekebben zuhanó Shyamalantól. Fájdalmas próbálkozás egy épkézláb film megteremtésére, amely meg sem közelíti az eredetit, és még látványvilágban sem korszakalkotó. Sem a közönség, sem a kritikusok nem ölelték keblükre ezt az elemek harcáról szóló ifjúsági fantasy-t.

A varázslótanonc (The Sorcerer’s Apprentice)

Rendezte: Jon Turteltaub
Szereplők: Nicolas Cage, Jay Baruchel, Alfred Molina
IMDB: 6.3
Magyarországi bemutató: 2010. augusztus 5.

Két varázsló csatája New Yorkban, amelyet egy hétköznapi srác dönthet el. A történetet régi klasszikusokból lopkodták össze, telepakolták felszínes életbölcsességekkel, és még a látványtól sem esett le az állunk. A trónon még mindig Harry Potter ül.

Védtelen gyermek (Case 39)

Rendezte: Christian Alvart
Szereplők: Renée Zellweger, Ian McShane, Jodelle Ferland
IMDB: 6.1
Magyarországi DVD megjelenés: augusztus 6.

A Pandorum rendezője ezúttal egy közép-gyenge horrorfilmmel rukkolt elő az Ómen nyomdokaiban. A filmkészítők, úgy látszik, nem unták még meg a gonosz kisgyerekes klisét. A nézők már igen.

Ragadozók (Predators)

Rendezte: Antal Nimród
Szereplők: Adrien Brody, Laurence Fishburne, Topher Grace
IMDB: 6.6
Magyarországi bemutató: 2010. augusztus 19.

A döglődő Alien és Predator franchise ezúttal egy mexikói producer és egy magyar rendező kezébe került, és ez a páros legalább azt elérte, amit korábban nem sikerült: méltó folytatást hoztak össze.
A történet pofonegyszerű, rengeteget merít az első rész szerkezetéből és karaktereiből. A néző úgy érezheti, hogy nem is folytatást, hanem feldolgozást néz. A pergő akciók, a feszült jelenetek azonban gyorsan feledtetik ezt a gyanút. Egyedül Laurence Fishburn karaktere és a befejezés sikerült gyengére.

Adéle és a múmiák rejtélye (Las aventures extraordinaires d’Adéle Blanc-Sec)

Rendezte: Luc Besson
Szereplők: Louise Bourgoin, Mathieu Amalric, Gilles Lellouche
IMDB: 6.0
Magyarországi bemutató: 2010. szeptember 9.

Luc Besson ezúttal a Múmia és az Indiana Jones filmek nyomába kívánt lépni, de sajnos túlságosan gyerekesre sikerült alkotásával nem tudta megugrani a lécet. Filmje nem vicces, nem kalandos, nem izgalmas.

A kaptár: Túlvilág (Resident Evil: Afterlife)

Rendezte: Paul W.S. Anderson
Szereplők: Milla Jovovich, Ali Larter, Wentworth Miller
IMDB: 6.0
Magyarországi bemutató: 2010. szeptember 10.

Az első rész után nem hittem volna, hogy a számítógépes játék alapján készült film megéri a harmadik részt. Nemhogy a negyediket!

Babylon A.D.

Rendezte: Mathieu Kassovitz
Szereplők: Vin Diesel, Michelle Yeoh, Lambert Wilson
IMDB: 5.3
Magyarországi bemutató: 2010. szeptember 16.

A 2008-ban forgatott film nagyot bukott a tengerentúlon, pedig az eredeti regény vérbeli cyberpunk alapanyagot biztosított volna. Ám sajnos a készítők úgy gondolták, hogy elegendő egy utazós akciófilmet letenni az asztalra. Kár érte.

Hibrid (Splice)

Rendezte: Vincenzo Natali
Szereplők: Adrien Brody, Sarah Polley, Delphine Chanéac
IMDB: 6.2
Magyarországi bemutató: 2010. szeptember 23.

Az év egyik meglepetése. A Kocka rendezője ezúttal egy biológiai thrillerrel avagy sci-fivel tért vissza. Volt benne egy kevés a Légyből, egy kevés a Lényből. Ez az eklektikusság emeli ki a többi film közül, ugyanakkor ez a gyengéje is. Egyszer vérbeli horrort, másszor drámát kap a néző, néhol pedig megcsillan az igazi science-fiction. Mindenképpen meg kell említeni a hibridet játszó színésznőt, aki hitelessé teszi az amúgy döcögő logikájú filmet.

Jonah Hex
Rendezte: Jimmy Hayward
Szereplők: Josh Brolin, Megan Fox, John Malkovich
IMDB: 4.6
Magyarországi DVD bemutató: 2010. október 20.

Az év egyik legrosszabb filmje.

Újabb parajelenségek (Paranormal Activity 2)

Rendezte: Tod Williams
Szereplők: Katie Featherston, Micah Sloat, Molly Ephraim
IMDB: 6.1
Magyarországi bemutató: 2010. október 21.

Az első rész egy jól sikerült minimál horror volt, amely a kis költségvetés miatt anyagi sikert is hozott alkotóinak. A második részen látszik, hogy csakis a bevétel miatt készült el: gyenge ötletek, önismétlés és unalom.

Ördög (Devil)

Rendezte: John Erick Dowdle
Szereplők: Chris Messina, Caroline Dhavernas, Bokeem Woodbine
IMDB: 6.5
Magyarországi bemutató: 2010. november 18.

Shyamalan ezúttal a történetet jegyzi ennél a filmnél, amely szerint néhány ember beszorul a liftbe, és hamarosan kiderül, hogy az egyikük maga az ördög. Kis költségvetés, egyszerű sztori, de egyáltalán nem unalmas megvalósítás!

Harry Potter és a halál ereklyéi, 1. rész (Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1)

Rendezte: David Yates
Szereplők: Daniel Radcliffe, Emma Watson, Rupert Grint
IMDB: 7.9
Magyarországi bemutató: 2010. november 25.

A Harry Potter sorozat egy igazi végtelen történet, amelyben a gonosz egyre csak jön és jön, csak éppen soha nem ér oda. Ebben a filmben meg aztán pláne, mivel kettészedték az utolsó kötetet, és most csak az elejét vetették oda a rajongóknak, holott a tartalom ezt igazán nem indokolta volna. Kevés feszültség, sok egyhelyben ácsorgás jellemzi a Halál ereklyéi első részét. Egyedül az akciójelenetek sikerültek pofásra. Az utolsó rész, és egyúttal a sorozat fináléja csak jövő nyáron esedékes.

Narnia krónikái: A Hajnalvándor útja (The Chronicles of Narnia: The Voyage of the Dawn Treader)

Rendezte: Michael Apted
Szereplők: Ben Barnes, Skandar Keynes, Georgie Henley
IMDB: 6.7
Magyarországi bemutató: 2010. december 9.

Egy újabb ifjúsági fantasy sorozat, amelyről senki nem hitte, hogy három rész is elkészül. Az első fejezet még A Gyűrűk Ura és a Harry Potter szelén érkezett a mozikba, de előbbihez képest túl komoly, az utóbbihoz képest pedig túl gyerekes lett, amin a második rész sem tudott sokat javítani. A Hajnalvándor útjában az új rendező kevesebb gyerekszereplőt, kevesebb beszélő állatot és még kisebb költségvetést kapott.
Bővebb kritika itt.

Tron: Örökség (TRON: Legacy)

Rendezte: Joseph Kosinski
Szereplők: Jeff Bridges, Garrett Hedlund, Olivia Wilde
IMDB: 7.4
Magyarországi bemutató: 2010. december 16.

Az első rész olyan régen volt, hogy mindenki csak a játékra, a színes csíkot húzó motorokra emlékszik. Ezt az érzést kívánták meglovagolni a folytatás készítői, és igazi sötét, hideg vizuális orgiát varázsoltak a vászonra. A Mátrixhoz hasonlóan a zene és akciók igazán lenyűgözők, a történet és a karakterek meg már kit érdekel…
Bővebb kritika itt.

És mivel minden visszatekintést illik összegzéssel zárni, itt a lista a 2010-es év legjobb fantasztikus filmjeiről – szigorúan az én véleményem szerint:

1. Az út
2. Eredet
3. Doctor Parnassus és a képzelet birodalma
4. Vasember 2.
5. Hibrid
6. Ragadozók
7. A doboz
8. Tron: Örökség
9. Vámpírok kora
10. Éli könyve

És a te listád milyen?

Kapcsolódó cikk:

2011 fantasztikus filmjei: http://sfmag.hu/2012/01/30/2011-fantasztikus-filmjei/

Hozzászólások

hozzászólás


[ további írásai]
Ha tetszett, kövesd a Facebook-on is!
Kategóriák: film

Eddig 24 hozzászólás.

  1. kadmon szerint:

    Huhh. Ha az Eli könyve 10. a listán, akkor a többit már nem érdemes megnézni 🙂 Ezeknek a nagyját nem láttam, de Az út és az Eredet jó film volt, a Ragadozók, a Vasember 2 szórakoztató, a Repo Men és a Pandorum nézhető (megfelelő hangulatban), a Solomon Kane az alapanyaghoz képest csalódás, de önmagában elmegy, az Éli könyvét és a Kaptár: Túlvilágot pedig nem ajánlom, csak a fanatikus poszt-apokaliptikus rajongóknak.
    No, csinálok akkor egy kilences listát 🙂

    1. Eredet
    2. Az út
    3. Vasember 2
    4. Ragadozók
    5. Pandorum
    6. Végrehajtók
    7. Solomon Kane
    8. Kaptár: Túlvilág
    9. Éli könyve

  2. scal szerint:

    Én azért megvédeném ezt a Repo Mant, szerintem egyáltalán nem kínos a vége, sőt épphogy az ad egy pluszt az egészhez.

    Ami bajom van vele, az inkább a következő: Szárnyas Fejvadász, Különvélemény, Vanília égbolt, Nevem Senki, Oldboy, Gattaca, K-pax és még ha erősen gondolkoznék, legalább ugyanennyi film eszembe jutna, ahonnét ordít hogy loptak valamit.

    Viszont mind Law, mind Shreiber kimondottan jól alakít.

  3. algi szerint:

    Már bocs, de a Doboz hogy lehet a Vámpírok kora felett? Mármint lehet, hogy az utóbbiban vannak gyengébb elemek, de könyörgöm, a Doboz egyszerűen röhejesre sikerült. Attól nem lesz egy film misztikus, hogy értelmetlen a sztorija, ráadásul a repetitív események (már megint vérzik valakinek az orra) teljesen nevetségessé teszik a veszélyérzetet is. Olyan volt az egész, mint valami paródia.

  4. kadmon szerint:

    Scal: A Repo Mennél szerintem az lehet Raves gondja, hogy alapvető dramaturgiai hibával zár. Ettől még nem válik élvezhetetlenné, csak ha valaki már sok hasonló sztorit olvasott, és már unja, az fanyalogni fog. Én pl. szívesen kihagytam volna az utolsó 5 percét, de el tudom képzelni, hogy másoknak épp ez tetszik. Régebben talán nekem is tetszett volna, nem tudom. De ez így olyan volt, mintha egy mese azzal érne véget, hogy a hős visszatér a sárkányölésből, majd az ünneplés során félrenyeli a kaját, és megfullad, itt a vége, fuss el véle. (ha valaki megírja, tüntessen fel ötletadóként 🙂 )

  5. hanna szerint:

    Nekem a Repo Mennel nem csak a vége miatt volt problémám, hanem hogy a világ tökéletesen ostoba és egyenetlenül összerakott volt (nem lehet egy disztópiában egyetlen elemet megváltoztatni a többi figyelmen kívül hagyásával), a cselekmény kiszámítható, az érzelmi szál kulisszahasogató és már hullára unom, hogy egy disztopikus társadalomban a megoldást csak bumm-puff-ratatata módszer szolgáltathatja. Mert az gyerekes.

    A Pandorum szintén csalódás volt, a fenti listából nekem csak az Inception és a Dr. Parnassus jött be, illetve néhány animációs film (Így neveld a sárkányodat, Secret of Kells, Gru)

  6. raves szerint:

    algi: úgy, hogy a lista szubjektív. Neked egyébként hogy áll össze a legjobb 5 vagy 10?

  7. sfinsider szerint:

    Az Eredet nálam az év lufija: sokkal többet ígért. Ehelyett: teljesen kiszámítható, meglepetések nélküli történet (a pörgettyű első feltűnésekor biztosra vettem, hogy ez lesz a zárókép), a sci-fi filmekben elengedhetetlen látvány itt nem éppen forradalmi, az ötlet pedig nem eredeti (ordas klisé kategória a Matrix után), szóval csalódás a köbön. Kicsit több spekuláció, kicsit több csavar jót tett volna.

  8. _acelpatkany_ szerint:

    Sajnálom, hogy a Monsters kimaradt, idehaza alig látta valaki, pedig a tavalyi év szerintem legjobb sci-fi filmje (Az út mellett, természetesen). Emberi, megrázó, az atmoszférája zseniális és nyomasztó. Plusz ha ehhez hozzávesszük, hogy zsebpénzből készült…

    Az Eredet összességében nálam se csúcsfilm, de amit a mozi lehetőségei kínálnak azt kihasználja. Egyből a hatása alá kerültem és az utolsó percig oda voltam szögezve a székhez és a vászonhoz. Nem a legeredetibb és legzseniálisabb munka, de mozifilmként tökéletesen megállja a helyét.

  9. raves szerint:

    A Monsters azért maradt ki, mert Magyarországon még nem mutatták be. A jövő évi összesítésben remélem szerepelni fog!

  10. _acelpatkany_ szerint:

    Igen, gondoltam, hogy ezért maradt ki 🙂 Reméljük ha máshol nem DVD-n kijön idehaza is.

  11. chelloveck szerint:

    Az Eredet kitűnő példája annak, ami most folyik. Mint huszonegyedik századi mozifilm, úgy látom, tökéletesen megfelelt a kor elvárásainak: dicsérd agyon, ahol csak lehet, aztán úgysem meri senki sem bevallani, hogy egy fos. Tényleg megemelhetjük előtte a kalapunkat.

  12. raves szerint:

    Az Eredettel kapcsolatban érdekes, hogy hasonlóan az Avatarhoz, éppen a sci-fi rajongóknak tetszett kevésbé, illetve ők találtak rajta fogást, az átlag nézőt meg elvarázsolta.
    Én is látom a hibáit, ugyanakkor tény, hogy lekötött, beszippantott, tehát, mint szórakoztató film, megtette, amit meg kellett tennie, magasan az átlag fölött.
    (én egyébként a Mátrix-szal voltam így 1999-ben, egyszerűen nem értettem, mit esznek rajta. Mondjuk, most se értem :))
    Azt gondolom, hogy egy film (és minden más mű) értékét és értékállóságát az idő fogja majd igazolni.

  13. crei szerint:

    Tragédia, mennyi sz@r film volt tavaly…

    Az Eredettel semmi baj nem volt, egyszer nézhető, de ha ez az év filmje, akkor nagy a baj…

    Azért reménykedem az Ender-ben illetve a Forever Warban…

  14. hanna szerint:

    @crei Azt hiszem, 2010 legjobb filmjét nem feltétlen a fantasztikus filmek között kell keresni… 😉

  15. chelloveck szerint:

    „egy film (és minden más mű) értékét és értékállóságát az idő fogja majd igazolni.”

    Háháhá!
    Egyről beszélünk!!! 😀

  16. christiancrowe szerint:

    Inkább nem is állítok fel toplistát a tavalyi filmek közt, mert azért annyi jó nem volt köztük. A Solomon Kane röhejesen túljátszott film, béna sztorival, az Eredet füstje tényleg nagyobb volt, mint a lángja, a Kaptárat felesleges volt folytatni, a Hibrid pocsék. A Vámpírok kora ahhoz képest, hogy vámpírfilm, tudott újat nyújtani, ahogy arra Raves is rávilágít, noha a készítők bugyuta megoldást kínáltak a végére. A Doktor Parnassust sajnos nem is bírtam végignézni, így arról nem tudok nyilatkozni, de számomra minőségben tavaly mindenképpen Az út volt a legerősebb.

  17. crei szerint:

    Hanna: Ja, ez evidens. Én sem úgy értettem.

  18. _acelpatkany_ szerint:

    A Parnassus valahogy szétesett. Mintha Heath Ledger pótlásával pont hogy nem tudott volna megbirkózni a film és a rendező. Ill. az egész túlságosan kommersz lett, a Gilliam-fanoknak szerintem legalább is az. Én csalódtam benne…

  19. sfinsider szerint:

    Valahogy mintha adósak lennének nekünk a jó történetekkel. Ezen spórolnak, a technikán nem. Az elmúlt egy évet tekintve nálam még mindig A hullám című német film vezet toronymagasan, pedig nem is sci-fi…

  20. crei szerint:

    Hát nekem nem a kommersz az első szó, ami eszembe jut a Parnasszusról…:) Amúgy nem volt egy jó film szerintem se. A legjobb film, amit tavaly láttam, igaz nem tavalyi, A mások élete. Szintén német. De ez már off.

  21. _acelpatkany_ szerint:

    Ha legjobb film, és off, akkor az Up in The Air (bár 2009-es, de 2010-ben mutatták be idehaza) ill. a The Social Network.

  22. kadmon szerint:

    Hanna: igen, úgy kb. az 5. perc környékétől széthullott a Repo Men settingje, de ha ezt elfogadtad, akkor egy ideig még lehetett élvezni. Vannak ilyen sztorik, aminél az ember csak összeszorítja a fogát, és élvezi.
    Sokszor ezért lesz rossz szerepjáték egyes sztorikból, mert játék közben kiderül, hogy mennyire logikátlan marhaság az, amire épül.

  23. lorinczy_judit szerint:

    Nekem az Eredet tetszett, moziban teljesen egyszer nézhető, szórakoztató darab. 🙂
    De amíg az emlegetett Up in The Air sokszor eszembe jut, az Eredet egyáltalán nem.

  24. hoild szerint:

    Jobb későn mint soha — két 2010-es, japán „SciFi” mozifilmről szeretnék szólni:

    A „The Incite Mill” egy SciFi környezetben játszódó krimi („whodunnit mystery” altípus), melyben egy kis izzadtság árán társadalomkritikát is felfedezhetünk:
    http://www.imdb.com/title/tt1586753/combined

    A „Gantz” pedig egy akció-kalandfilm-thriller SciFi elemekkel, melyben számomra nagyon markáns volt a játékszabályok által felvetett erkölcsi dilemma — nem szeretnék spoilerezni, kétségtelenül adja majd magát minden olyan néző számára aki odafigyel:
    http://www.imdb.com/title/tt1525835/combined

Szólj hozzá

Nem belépett felhasználók számára a hozzászólások kb percenként frissülnek.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.



Keresés az oldalon