Mint minden fantasy-világ, Középfölde is megdolgoztatja az ember képzeletét, de vannak olyanok, akik segítenek az olvasó előtt megeleveníteni a történeteket. Tíz művészről lesz szó, akik J. R. R. Tolkien világát festik meg.

Ha a kétezres évek előtt nem is, de legalább a filmek óta Alan Lee a definitív, non-plusz-ultra Tolkien-illusztrátor. Chesley-, Greenaway-, Oscar- és World Fantasy-díjas angol művész, akiről valószínűleg mondani sem kell semmit, művei magukért beszélnek. Illusztrálta A hobbit, A Gyűrűk Ura, a Húrin gyermekei, a J. R. R. Tolkien meséi itthoni kiadásait is, a filmmel kapcsolatos vázlatkönyve is kapható, ráadásul az ő rajzai szerepelnek a bővített DVD-kiadások digi-tálcáin is. A kilenc bukott király egyikeként még szerepel is a filmben egy fél pillanatra, A Gyűrűk Ura DVD extrái között pedig nagyszerű interjúkat hallhatunk vele az alkotás folyamatáról.Alan_Lee1

Ted Nasmith-et itthon elsősorban A Szilmarilok illusztrált kiadásának bámulatos művészeként ismerhetjük, de ő is dolgozott a filmeken. Érdekesség, hogy nemcsak festő, de Tolkien-szakértő is, ráadásul elég jól olvasott a történelem és vallások területén, tagja a Tolkien-társaságnak, a Mythopoetic Society-nek, valamint a Mensa’s Beyond Bree-nek. Emellett még zenész is, gitáron játszik és tenor énekes; itt is Tolkien inspirálja, dolgozott a Beren és Lúthien dalcikluson, és jó barátságban van a The Tolkien Ensemble alapítóival.

Ted-nasmith-1

John Howe a harmadik nagy művész, aki vezető szerepet játszott a filmek látványvilágának meghatározásában. Fantasztikus festő, a szó mindkét értelmében. A svájcban élő kanadai művésznek itthon műhely-albuma jelent meg, további művei között szerepelnek a Magic: The Gathering egyes kártyáinak rajzai, valamint Robin Hobb könyveinek borítói is, önálló festményeit pedig időnként albumokban teszi közzé.

johnhowe

Greg és Tim Hildebrandt, amerikai ikertestvér-pár Tolkien-inspirálta művészetét a legegyszerűbben úgy ismerjük meg, ha levesszük a polcról a Tolkien-évek albumot, amely nagyjából lefedi az életművet. Műveik szerepeltek a Tolkien-kalendárium sorozatban, és a J. R. R. Tolkien: Master of the Rings DVD / CD kiadvány is az ő illusztrációjukkal készült. Egyéb munkásságuk közé sorolható néhány Wizards of the Coast-kiadvány és a Shannara-könyvek illusztrációja, valamint a NIMH titka poszterét is ők festették.

hildebrandt

Cor Blokot már radikálisan más, mégis kult-kedvencként emlegetik. Külön Tolkien-honlapon böngészhetjük munkásságát. Tulajdonképpen felesleges kommentálni, a holland művészettörténész rajzai annyira egyediek és összehasonlíthatatlanok más Tolkien-illusztrátorok munkásságával, hogy ezt egyszerűen látni kell. 2011-ben jelent meg egy albuma, A Tolkien tapestry címmel, reméljük, ide is megérkezik egy nap.

Cor-Blok

Pauline Baynes, a hosszú életű brit művész munkáit több mint száz könyv őrzi, többek között (és kiemelten) C. S. Lewis és J. R. R. Tolkien könyvei. Olyan könyveket sikerült feldobnia színekkel és élettel, mint a Sonkádi Egyed gazda, Bombadil Toma, A woottoni kovácsmester, Fa és levél, de mindezek ellenére inkább a Narnia-könyvek illusztrátoraként lett híres. Középfölde térképeiről viszont ő készített poszterváltozatot.

pauline

Tolkien kételkedett abban, hogy A Gyűrűk Urát egyáltalán illusztrálni kell, de amikor egy fiatal angol tanárnő, Mary Fairburn képeket küldött neki, már fontolóra vette a dolgot. Tolkien szerint Fairburn rajzai páratlan figyelmet fordítottak a szövegre, és kis részleteiben is többet mutat a világból, mint bármilyen explicit jelenet-rajz. Csakhogy Tolkien költözése, nyugdíjba vonulása és más mizériák miatt ez a kapcsolat egy kicsit ellehetetlenedett. Leveleztek egymással, a kiadókkal, Tolkien meg is kapta a csodálatos, neki is tetsző festményeket, de Fairburn azóta sem futott be művészként, sem illusztrátorként (A Times Literary Supplement kiváló cikket közöl az esetről.)

fairburn

Dronning Margrethe Alexandrine Þórhildur Ingrid a Glücksburg-házból, maga Dánia királynője, szintén egy Tolkien-illusztrátor. Amellett, hogy kitartóan pózol a pénzérmén, még arra is van ideje, hogy miseruhákat és oltárterítőket hímezzen, postabélyegeket tervezzen, ráadásul sokat utazik, és volt egy megállója Középföldén is. A dán kiadáshoz készített borítók és illusztrációk eljutottak magához Tolkienhez is, őt pedig megdöbbentette, mennyire hasonlatos a saját stílusához az anyag. És kissé tolkieni magasságokba is emelkedik a történet, hogy egy uralkodó készít rajzokat a legnagyobb meséhez.

marg

Jemima Catlin A hobbit új kiadásának illusztrátora. Általában nem szokott a Tolkien Estate mindenféle jött-ment rajzolót felkérni / jóváhagyni az egyes új kiadások esetében sem, de a fiatal hölgy rajzai egyszerűen annyira bájosak és részletgazdagok, hogy tökéletesen illeszkednek egy ugyanilyen kvalitású történet lapjaira. Tizenöt év telt el a legutóbbi illusztrált kiadás óta – a végeredménynek pedig mag a szerző is örülne.

jemima-catlin

J. R. R. Tolkien leírt egy nagyeposzt, néhány gyerekkönyvet, egy teljes mitológiát, megalkotott öt nyelvet, leharcolt egy világháborút, professzorkodott, lefordított néhány skandináv mítoszt, felnevelt pár gyereket, de mindemellett még arra is képes volt, hogy máig ikonikus illusztrációkat, térképeket és szimbólumokat rajzoljon élete műveihez. A Gyűrűk Ura borítói még hagyján a minimalista stílusukkal, de A hobbit első kiadásának borítója valami lélegzetelállító. De még egyes illusztrációi is. Amolyan… igazi Tolkien-hangulatúak. Összegyűjtve A hobbit művészete című könyvben láthatjuk műveit.

Tolkien

Olvasgass tekintélyes méretet öltött Tolkien-témájú cikkeink közül!

Hozzászólások

hozzászólás


[ további írásai]
Ha tetszett, kövesd a Facebook-on is!
Kategóriák: irodalom, társművészetek

Eddig 2 hozzászólás.

  1. dbl szerint:

    Nagyon érdekes volt… 🙂
    Ahogy olvastam, eszembe jutott meglévő könyvpéldányom.
    Anno, az 1981-es kiadást kaptam ajándékba.
    Ez a Göncz Árpád-Réz András-Tandori Dezső féle fordítás. Gondolat Könyvkiadó.
    A cikkhez kapcsolódik, hogy ennek a magyar kiadásnak Vida Győző volt a borító, kötésterv és illusztrátor alkotója. Belső illusztráció tulajdonképpen nincs is. Ez a kiadás három kötet, kötetenként két könyv jelzettel felosztva. A könyv nevű szakaszok belső címlapján van egy-egy, minden esetben más rajzolatú címer.
    Ezen kívül mind a három kötet elején négy oldalnyi térkép van (Középfölde, ugyanazok a helyszínek). Az elő- és hátlapi borítórajzok külön tematikus jelenteket ábrázolnak.
    A terjedelem (számozott oldalak):
    I. kötet 453 oldal
    II. kötet 359 oldal
    III. kötet 426 oldal
    Ez bizony kérem 1238 oldal…
    Mindenesetre a csodák közé tartozik.

  2. tapsi szerint:

    A dán királynő mellett a legmeglepőbb illusztrátor talán Jimmy Cauty, aki a kilencvenes évek elején feledhetetlenül agyavesztett brit együttes, a The KLF tagjaként szerzett hírnevet, de vagy másfél évtizeddel korábban, kamaszként még csinos kis Tolkien illusztrációkat rajzolt…

    Tolkien http://www.mytolkienbooks.com/tolkien-miscellanea/poster/the-lord-of-the-rings-poster-jimmy-cauty/

    és KLF http://www.youtube.com/watch?v=ZX0mcases4M

    elég furcsa párosítás, azt hiszem

Szólj hozzá

Nem belépett felhasználók számára a hozzászólások kb percenként frissülnek.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.



Keresés az oldalon