Ahogy közledik az év végi ünnepi kiadási hajrá, úgy válogathatunk a jobbnál jobb könyvek között. Külön öröm, hogy regények mellett novellásköteteknek is örülhetünk. Cikkünkben a novemberi megjelenések közül ajánlunk néhányat a teljesség igénye nélkül.

Magyar megjelenések

John Scalzi: Vének történetei és más írások

Scalzi már sosem szabadulhat a Vének háborúja-történetektől. Egy John Perry és egy Jane Sagan novella mellett azonban számos ötperces történetet kínál a kötet, amelyben Scalzi elmúlt 25 éves írói munkásságába is betekinthetünk. „Ha a dráma maraton, akkor a humor sprint.”

Agave. Megjelenés: 2016. november 3.

Ted Chiang: Életed története és más novellák

Ted Chiang évekig képes csiszolgatni egy-egy novellát, de megéri, hiszen többször elnyerte már a Nebula-díjat, plusz mellé Hugo-, Locus-, Theodore Sturgeon-, John W. Campbell- és Sidewise-díjakat is. Nagyjából megkerülhetetlen alakja a kortárs sf-nek, úgyhogy súlyos hiba volna kihagyni ezt a nyolc történetet! A címadó írásból Denis Villeneuve készített filmet, amelyet e hónapban vetítenek a mozik.

Agave. 2016. november 8.

novemberikonyvek1

Adam Christopher: Dishonored – A képmások ura

A 2012-es videojátékban egy alternatív viktoriánus korba csöppenünk, ahol a rohamléptekkel fejlődő tudományok megférnek a mágiával, és besúgók, titkosrendőrségek, titkos szervezetek küzdenek a mocskos sikátorok mélyén. A játékhoz íródott regényben Emily Kaldwin egyszerre császárnő és titkosügynök, aki nem kevésbé cool apja segítségével egy összeesküvést igyekszik megállítani.

Agave. Megjelenés: 2016. november 8.

Orson Scott Card: Ender száműzetésben

A Hugót és Nebulát egyaránt elnyert Végjáték és a Holtak szószólója közötti időszakban játszódó történetben Ender már túl van a hangyok fajirtásba torkoló legyőzésén. A fiú saját lelkiismeretétől gyötörten elhagyja a Földet, és eljut a hangykirálynő üzenetében szereplő bolygóra, hogy felismerje, miként teheti jóvá szörnyű tettét.

UNIO MYSTICA Kiadó. Várható megjelenés: 2016. november 10.

Neil Gaiman: Kilátás az erkélyről

Ebben a nonfiction kötetben a szerző az őt érdeklő témákról – zene, képregények, könyvek, filmek –esszézik a maga könnyed, önironikus stílusában. Aki szerette Gaiman novellásköteteinek kis ajánló háttérsztorijait, az most megnyalhatja mind a tíz ujját.

Agave. Megjelenés: 2016. november 17.

novemberikonyvek2

Ann Leckie: Mellékes kegyelem

A Hugo- Nebula- és Arthur C. Clarke-díjas Mellékes igazsággal indult trilógia a végéhez ér. Az Athoek Állomás körül nagyon nem mennek jól a dolgok Breq számára: előkerül egy háromezer éve letűnt hajó egyik mellékese (ők a hajók MI-jei által irányítható legénység), jön Anaander egy rakat fegyverrel, és az uralkodó sem áll a helyzet magaslatán.

Gabo. Megjelenés: 2016. november 18.

Cixin Liu: A háromtest-probléma

Kínai sf magyarul! Létezik egy online játék, ahol a felhasználók három random felkelő és lenyugvó nap viselkedésének megfejtésén dolgoznak. A mérnök Wang Miao a kínai politikai rendőrség megbízásából használja a játékot, mert jó eséllyel az alkalmazásnak köze van több tudós rejtélyes öngyilkosságához. Nagyon hamar kiderül azonban, hogy a játék az egész emberiség túléléséhez köze van.  A trilógia első részéből jövőre mozifilm is jön.

Európa Könyvkiadó. Várható megjelenés: 2016. november 24.

Matthew J. Kirby: A New-Yorki felkelés

Owen ​​a saját DNS-ében rejlő genetikus emlékeket feltárva szeretné tisztázni halott apja emlékét, azonban a szimulációban felfedez valamit, amit az Orgyilkos Testvériség és a Templomos Rend is birtokolni akar. Owen és társai az 1863-as New York-i felkelés idejébe térnek vissza megküzdeni velük. A szerző induló trilógiájában egy az Assassin’s Creed világában játszódó teljesen új történetet ismerhetünk meg, számtalan utalással a játékokra és a decemberben mozikba kerülő filmre.

Fumax.

Szöllösi Kristóf: Acélszentek

Posztapokaliptikus Budapest, ahol önjáró exoszkeletonok harcolnak a panelek romjai között. A gépromboló Ádám egy ellopott atomtöltet nyomában jár. Szőlősi Kristóf járt az idei Kéziratok Éjszakáján is, ahol zsűrinkre jó benyomást tett regényrészletével.

Könyvmolyképző.

Anthony Ryan: Az ébredő tűz

A Vér éneke fantasy-trilógia szerzőjének újabb regénye, sárkányokkal a középpontban.

Fumax.

 

Angolszász megjelenések

Emmi Itaranta: The Weaver

Az itthon A teamesternő könyvéről ismert finn Itaranta új regényében szintén egy zárt közösségről ír és egy belül élő, ám mégis kívülálló lányról, aki egyedüliként képes álmodni a szigeten, ahol az álmok tiltottak.

after atlas

Emma Newman: After Atlas

A szerző egy sci-fi krimiben visszatér a Planetfall világába, ám ezúttal a Földre fókuszál, de a leírás alapján a kolóniára távozott, Isten nyomát kereső űrhajónak mind a nyomozóhoz, mind a hullához köze van.

Lauren Beukes: Slipping

A kötet novellákat és esszéket tartalmaz a kemény és izgalmas dél-afrikai írónőtől.

hangingtree

Ben Aaronovitch: The Hanging Tree

Peter Grant londoni rendőr és egyúttal évtizedek óta az első hivatalos mágustanonc a Scotland Yard kötelékében. Aaronvitch sorozatának immáron hatodik kötetében kezdenek összeérni az évek alatt szépen felvezetett szálak, de önmagában is élvezetes urban fantasy krimit kapunk. A Hyde Park melletti luxuslakásban történt drogtúladagolás szálai pillanatok alatt a London világi részével szorosan összefonódó mágikus közegbe vezetnek, ahol folyóistenek, renegát varázslók és egyéb szerzetek ügyködnek az árnyékban, Peter és Nightingale felügyelő pedig egyre közelebb kerülnek titokzatos nemezisükhöz. Aaronovitch regénye egy éves csúszással érkezett meg november elején, de szerencsére megérte várni rá.

Warren Ellis: Normal

A folytatásokban és e-formátumban publikált kisregény, amelyről már az sfmagon is írtunk (fókuszban a megtört jövőkutatók idilli menedékében történő furcsaságok) november végén egybegyűjtve és könyvformában is megjelenik.

Steven Erikson: Willful Child: Wrath of Betty (Willful Child #2)

Steven Erikson a Malazai Bukottak könyve monumentális fantasy ciklusa után ezúttal a science fiction felé fordult, és Star Trek iránti rajongásából született a Willful Child sorozat, amelynek augusztusban jelent meg az első kötete, és most itt van máris a következő rész.

A történet az ASF Willful Child űrhajó kalandjait követi nyomon Hadrian Sawback kapitány irányítása alatt, amelynek feladata új, idegen világok felfedezése, azokon a földi zászló kitűzése, az esetleg ott élő idegen fajok leigázása, ha kell, akkor a cafatokra robbantása. Vigyázat, Erikson ezúttal egy sci-fi paródiát/szatírát írt.

Ken Liu: Invisible Planets

Az amerikai-kínai Ken Liu írói munkássága mellett a kínai SF népszerűsítésével is foglalkozik, az ő nevéhez fűződik a magyarul is hamarosan megjelenő, Hugo-díjas Cixin Liu A háromtest-prbléma című sci-fijének angol fordítása, és az Invisible Planets egy általa szerkesztett és fordított antológia, amely a kínai SF-irodalom javából válogat tizenhárom novella formájában (köztük két Cixin Liu-írással).

Bridging_Infinity

Jonarhan Strahan: Bridging Infinity

Jonathan Strahan Az Év legjobb sci-fi és fantasy novellái válogatás mellett több más antológiát is szerkeszt, ezek egyike az Infinity Project sorozat, amely egy hard science fiction antológia-sorozat a zsáner legnagyobb neveinek írásaival. A legújabb kötetben Stephen Baxter, Elizabeth Bear, Gregory Benford, Zachary Brown, Pat Cadigan, Kameron Hurley, Scott Lynch, Vonda N. McIntyre, Hannu Rajaniemi, Allan Steele és mások írásai találhatók.

David Weber: Shadow of Victory (Honor Harrington #19)

David Weber 1992 óta hömpölygő, idehaza nem ismert, az 5. évezred elején játszódó military science fiction sorozatának legújabb kötete jelent meg nemrég, amely Honor Stephanie Harrington, a női főhős űrflotta-, majd később politikai karrierjét követi nyomon egy évezredek óta tartó diaszpóra, és sok kis birodalomra szakadt csillagközi humán civilizáció csatározásai közepette.

 

 

Hozzászólások

hozzászólás


[ további írásai]
Ha tetszett, kövesd a Facebook-on is!
Kategóriák: hírek, irodalom

Eddig 4 hozzászólás.

  1. Komavary szerint:

    Pirate Utopia Sterlingtől

    https://weightlessbooks.com/format/pirate-utopia/

  2. solymosgyu szerint:

    Azóta az érkezés meg a dishonored kifogyott.

  3. setni szerint:

    Kifogyott??? Rendeld meg…..

  4. solymosgyu szerint:

    Az érkezést megvettem. A dishonored jobb volt mint a játék. mármint a könyv. Én egy dishonored sorozatot is támogatnék. tv.

Szólj hozzá

Nem belépett felhasználók számára a hozzászólások kb percenként frissülnek.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.



Keresés az oldalon