A ’80-as évek egyik meghatározó, felnőtteknek szóló, sci-fi képregénye A The Incal egy sokrétű, helyenként metaforikus űropera, a képregényirodalom megkerülhetetlen klasszikusa, és most a Blacksadet magyarul megjelentető Pesti Könyv kiadó 6 kötetben elkezdi kiadni magyarul is. 4 évvel ezelőtti cikkemben azt írtam, hogy valószínűleg sosem fog idehaza megjelenni, de szerencsére ennél nagyobbat nem is tévedhettem volna. A teljes sorozat ára lehet, hogy horrornak tűnik, de különféle kedvezményekkel, előrendelésekkel viszonylag baráti szintre le lehet tornászni.

Az Incal keletkezésének, valamint a szerzőpáros találkozásának története egy évtizeddel korábbra nyúlik vissza, amikor is Alejandro Jodorowsky, az ismert szürrealista filmes a ’70-es évek első felében elhatározta, hogy ő bizony filmet fog készíteni Frank Herbert akkor már világhírű Dűnéjéből, amely aztán végül soha nem készült el. Erről tavaly egy szenzációs dokumentumfilm készült, amelyet ajánlok mindenkinek, aki még nem látta: Jodorowksy, mint egy megszállott görög hérosz gyűjtötte maga köré a filmes csapatát (pl. Moebius, Chriss Foss, H. R. Giger, Orson Welles, Mick Jagger, Salvador Dali, Dan O’Bannon vagy a Pink Floyd), rengeteg munkát öltek az előkészületekbe, de végül a film nem kapott zöld utat, és vált egyben filmtörténelem leghíresebb, soha el nem készült mozijává is.

Jodorowskyról ebben a dokumentumfilmben is látszik, hogy egy szent őrült, egy megszállott, megalkuvást nem ismerő művész. Nem is nyugodott bele a szeretett Dűne-projektje bukásába, és a Moebiusszal közösen elkészített, 3000 oldalas, kárba veszett Dűne-storyboardból kiindulva később elkezdett egy saját science fiction univerzumot építgetni, amelybe rengeteg elemet átemelt az elbukott Dűnéből. (És persze máshonnan is.) Ez a Jodoverse névre keresztelt világ a The Incallal kezdődött, amelyet a híres francia képregényművésszel Jean Girauddal, alias Moebiusszal együtt álmodott meg. (A Jodoverse része a Metabárókciklus, valamint a nemrég, új művészekkel újra indult és zseniális The Metabaron, továbbá a Technopriests és a Megalex című képregények is, valamint az Incal-folytatás és előzmény.)

Az Incal egy különös-furcsa történet, egy gigászi méretű, helyenként szimbolizmussal átszőtt űropera a fény és sötétség harcáról, amelybe rengeteg mindent belelapátoltak, szinte lehetetlen feltérképezni, hogy hány későbbi sci-fi film lopott az Incalból, és hány helyről nyúlt hatásokat Jodorowsky és Moebius is hajdanán. (Pl. a szeméttengerből kikandikáló robotperiszkóp megvan?)

John Difool, a nem éppen heroikus, ízléstelenül öltözködő főhős egy “R” osztályú magánnyomozó, a homeokurvák és az alkohol nagy hódolója a Galaktikus birodalom egy jelentéktelen bolygójának kútvárosában él, ahol a lakók teljes tespedésben tengetik napjaikat, legfőbb szórakozásuk a kútváros tetején lebegő incal_teampalotában élő, önimádó Elnök újabb és újabb klónozásairól szóló közvetítések bámulása. John Difoolt a történet kezdetén az Öngyilkosok sétánya tetejéről éppen lehajítják a mélyben húzódó savtóba, de megmenekül, majd aztán véletlenül hozzájut a Világos Incalhoz, és innentől kezdve egy hatalmas, az egész galaxist fenyegető összeesküvés közepébe csöppen, amelyek az androgün-sziámi ikerpár császárt és az egész emberi fajt fenyegetik.

Ennél többet nem érdemes elmesélni, főleg azért, mert szinte lehetetlen is, annyira szerteágazó az egész: vannak itt Technopapok, a Berg birodalom négylábú lényei egy másik galaxisból, akik el akarják foglalni a mi galaxisunkat, robotrendőrök, titokzatos nők, van a Halálcsillag elleni támadást megidéző űrcsata (egy War Star nevű űrállomást támadnak), ez azért is érdekes, mert szerintem itt-ott meg mintha a 2005-ös A sith-ek bosszúja merített volna innen egy keveset), egy aranybolygó, mint az androgün császár lakhelye, misztikum, John hű társa, a Deepo nevű, beszélő betonsirály, sőt, már itt megjelenik a Metabáró, mint az egyik központi szereplő. Mindez Moebius lenyűgöző részletezettséggel megrajzolt oldalain kel életre. A lezáró fejezet pedig egy cinikus-ironikus látomás a John Difool bolygón, valamint a Sötétséggel folytatott, eredeti, végső harc egyenesen lenyűgöző mind képi világát, mind a sztorit tekintve.

Azért azt sajnos hozzá kell tenni, hogy a történetvezetés csak részben állta ki az idő próbáját. A képregény tele van elborult ötletekkel, és korán túlmutató vizualitással, és mivel a képregény nyolc éven át készült, nyomon követhető Moebius stílusának változása, elmélyülése is, viszont a karakterek többnyire csak papírmasék, akik elmesélik, hogy mi történik, és kimondják, amit én, mint olvasó nem érzek, hogy benne lenne a jellemükben.

A ’80-as évekbe ez bőven belefért, de az Incal még sokkal jobb lehetne, ha 300 oldal helyett kétszer, vagy akár háromszor ekkora terjedelemben készült volna, és az epikus jelenetek mögött megjelenhettek a kibontott karakterek is, akkor kevésbé éreztem volna időnként kapkodónak, sőt, rohanónak a sztorit. Így viszont azért néha fájdalmasan B-kategóriás kalandba csúszik át.

Alejandro-JodorowskyEnnek ellenére az Incal egy olyan képregény, amit ma is élvezet olvasni, és jó lenne, ha minden sci-fi és képregényszerető olvasó polcán ott lenne.

http://www.pestikonyv.hu/cikkek/incal.html

https://www.facebook.com/incal.hu/

További információk:

  • Az Incal története kerek, de később készült hozzá folytatás és előzmény is, a Before the Incal és a Final Incal (előbbit Zoran Janjetov, utóbbit José Ladrönn rajzolta)
  • A The Incal alapján készült animációs film trailere: https://www.youtube.com/watch?v=c4Vkyzrs1Fk
  • Minden fő karakter a Tarot kártya lapjain alapul, pl. John DiFool, mint a nevéből is kiderül nem más, mint a Bolond.
  • Állítólag Jodorowsy, más források szerint a The Incal kiadója beperelte Luc Bessont Az ötödik elem filmjetúlzott hasonlóságaiért, de ebből nem lett semmi, mert Besson alkalmazta Moebiust is a látványtervek kidolgozására.

Hozzászólások

hozzászólás


[ további írásai]
Ha tetszett, kövesd a Facebook-on is!
Kategóriák: irodalom, Képregény

Eddig egy hozzászólás érkezett.

  1. solymosgyu szerint:

    ezt kéne regénybe átultetni.

Szólj hozzá

Nem belépett felhasználók számára a hozzászólások kb percenként frissülnek.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.



Keresés az oldalon