A science fiction és a videoklipek kapcsolatáról szóló cikk első része itt olvasható; most pedig folytatjuk a témák és variációk taglalását.

A poszt-apokaliptikus téma nem akaródzik kimenni a divatból, sőt, újabban ismét reneszánszát éli, és a videoklipek között is találunk az alzsánerbe sorolható darabokat. A The Postal Service We Will Become Silhouettes című száma eleinte inkább tűnik békés retróklipnek: az együtt zenélgető, biciklizős piknikre és naplementenézőbe induló boldog család életképei, a hetvenes éveket idéző hajviselet, fényképezés cselesen elandalítanak. A kihalt utcák és a gyümölcskonzervek még csak haloványan utalnak rá, a sötét dalszöveg viszont már egyértelművé teszi, hogy egy disztópikus jövőben járunk – ennek ellenére a klip végig pozitív életérzést sugároz.


Sigur Ros – Vaka
Uploaded by meurglyse. – Music videos, artist interviews, concerts and more.

Amilyen vidám a világvége a The Postal Service-nél, olyan gyomorbavágó és megrázó a Sigur Rós elképzelésében. Az Untitled #1 (Vaka) első fele szintén becsapós, kisfiúk és kislányok készülődnek nagy boldogan egy iskola tornatermi öltözőjében a hógolyózásra. A gyerekek azonban egy atomkatasztrófa utáni pusztaságba szaladnak ki, ahol gázálarcokban szórják egymásra a fekete pernyét, és kiégett roncsokon ugrálnak; a csodaszépen fényképezett, lassított képsorok a disszonáns, nyugtalanító dallamvilággal Floria Sigismundi rendezésében valódi katarzist okoznak – talán ez az egyik legjobban sikerült science fiction videoklip, amit láttam.

Végül ne feledkezzünk meg az ufókról sem; a repülő csészealjas klipek leggyakrabban az első kapcsolatfelvételt örökítik meg, amely persze hol békésen zajlik le, hol kő kövön nem marad utána.

A skót Travis melankolikus dala, a Side klasszikus ufóvárós klip, és realisztikus oldalról közelíti meg a témát: ufóészlelős home videók váltakoznak benne a padlásról hallgatózó, motorral köröket rajzoló lelkes kisvárosi fiatalok jeleneteivel – végül persze az idegenek így is csak a banda tagjait hajlandóak magukkal vinni. Ellenpéldának egy magyar videót hoznék fel, már csak azért is, mert olyan ritka nálunk a sci-fi klip, mint a fehér holló. Az Up! egészen mókás klipjéről, a 1999-es Napról van szó, ahol Hujber Ferenc, a magyar kiskatona az együttes segítségével az 50-es évekbeli B-filmek stílusában veszi fel a harcot a gonosz idegenekkel (még Antal Nimród is felbukkan benne).

Az elektronikus műfaj egyik populáris képviselője, Moby a másik oldalról meséli el az ufók érkezését. Az In This Worldhöz készült animációs videóban az aranyos kis űrlények hiába jeleznek apró táblácskáikkal, a közönyös emberek észre sem veszik őket – még Mobytól is csak egy integetésre futja. A lehangoló klipnek készült egy folytatása is, a Sunday (The Day Before My Birthday)ben az űrlények újabb próbát tesznek, ám ezúttal Hollywoodban landolnak, ahol sztárokként fogadják őket.

3. Tágabb keretek

Egyes sci-fi videoklipek túlnyúlnak az adott számok keretein, és egy-egy nagyobb projekt vagy összefüggő történet részeit alkotják. Nem kell messzebbre mennünk a Daft Punknál, akik legutóbb a Tron: Örökség zenéjét szerezték. A külső megjelenésében és koncertjein is SF-szereplőkre hajazó francia duó 2001-es Discovery című lemezéről több kislemezdalhoz is animációs videoklipet készített, amiben egy csillagközi popegyüttes elrablását és kalandjait követhettük nyomon. Később aztán kiderült, hogy ennél többről van szó: egy egész estés japán animéről, melynek minden fejezete az album egyik számát filmesítette meg párbeszédek nélkül, csupán a zenére hagyatkozva. Az Interstella 5555: The 5tory of the 5ecret 5tar 5ystemet 2003-ban mutatták be.

A Nine Inch Nails még ennél is tovább ment 2007-es Year Zero c. concept albumával. Kicsit ki is lóg a sorból, mivel csak egy videoklip készült hozzá, és az is az album ismeretében, kontextusában válik igazán sci-fivé: a lemez dalszövegei ugyanis a 15 évvel későbbi Amerikába kalauzolnak el minket, egy orwelli, disztópikus világba. A Survivalism klipjében Nagy Testvér-módra monitorokon – rejtett kamerákkal – figyelhetjük meg egy lakóház mindennapjait, köztük egy együttes próbáját, aminek végül fegyveres kommandósok vetnek (véres) véget. A Year Zero köré egy alternatív valóságjátékot is szerveztek, és tervbe van véve, hogy egy HBO-sorozat formájában tovább él majd a történet.

A legfrissebb példával az Arcade Fire szolgál: új lemezükhöz, a The Suburbshöz leforgatnak egy rendes rövidfilmet. A rockegyüttes és Spike Jonze (aki tavaly is rendezett egy gyönyörű romantikus sci-fi rövidfilmet, az I’m Here-t, ezúton is ajánlom megtekintésre) közös produkciójában egy amerikai kertváros kallódó tinédzserei lesznek a főszereplők, akiknek gondtalan, céltalan mindennapjai pokollá változnak, amikor katonák lepik el az utcákat, és kezdik begyűjteni az embereket – ők pedig megpróbálják tovább élni életüket. Legalábbis erre lehet következtetni az album címadó dalának nosztalgikus, komor klipjéből, amit a rövidfilm jeleneteiből vágtak össze: nem tudjuk, miért érkeztek a katonák – vagy talán mindig is ott voltak? –, milyen katasztrófa váltotta ki ezt a csendes apokalipszist. A rövidfilmet a 2011-es berlini filmfesztiválon mutatják be teljes terjedelmében.

További információk:

  • A már így is hosszúra nyúlt áttekintésbe nem férhettek bele a sci-fit parodizáló videoklipek – ezek közül hadd említsem most csak a The Beastie Boystól a Ch-Check It Outot. A számnak már a szövege is tömve van sci-fi utalásokkal, a klipben pedig a három rapper a klasszikus Star Trek szereplőiként figurázza ki zseniálisan a sorozatot. Nem véletlen, hogy az új Star Trek filmben az ifjú Kirk is őket bömbölteti sportkocsijában, miközben az országúton száguldozik.
  • Szintén nem tudtam a főszövegbe beilleszteni Manabe Takajuki számát, a The TV Showt, aminek azonban annyira zseniális és sziporkázóan ötletes a mise-en-abyme/film a filmben megoldást a végletekig variáló klipje, hogy nem maradhat ki a cikkből.
  • Természetesen a kommentekben várjuk a további sci-fi videoklipes tippeket és linkeket, biztosan sok videót lehet még gyűjteni a témában.

Hozzászólások

hozzászólás


[ további írásai]
Ha tetszett, kövesd a Facebook-on is!
Kategóriák: társművészetek

Eddig 15 hozzászólás.

  1. küry szerint:

    afx – aparatus, egy öncsonkító robot főszereplésével
    http://www.myspace.com/video/vid/3909235

  2. Crei szerint:

    A ZZ TOP-nak volt anno nagyon régen egy klipje, ami egy űrállomáson játszódott. Hatalmas volt.
    Sajnos nem tudom a szám címét.

  3. adeptus szerint:

    Hogy valami új kemény zene is legyen:

    http://www.youtube.com/watch?v=kSQVU5V1-No

  4. Chelloveck szerint:

    Komplett blogom volt a témáról vagy száz klippel, amíg az a rohadt ning be nem mondta az unalmast. 🙁 Ötletekért a posztok még megtekinthetők, csak már a videókat nem játssza le. http://bellerophone.sfblogs.net Ha még élnének, EZT nem nagyon licitálhatná túl senki holmi youtube-os linkekkel…

  5. adeptus szerint:

    @Chello
    Részvétem a blog miatt, még a végső stádiumában néha be-benéztem rá. Jó kérdés, hogy lehetne ezeket a cuccokat tartósan tárolni online.

  6. adeptus szerint:

    A Star One trailerét majd a róluk szóló cikkembe teszem be, ha végre megírom. Abban aztán van Menekülés New Yorkból, Majmok bolygója, Mechanikus narancs és Matrix is, igaz, mint klip nem igazán látványos.

  7. Chelloveck szerint:

    Megvan vinyón minden klip, meg még azok is, amik későbbre lettek tervezve publikálásra. Csak hát kinek van türelme feltölteni majd újra beembeddálni egyenként! Mások youtube-os feltöltéseiben nem bízom, de egy saját csatornán megtehetném. Vagy akár az sfporton is, mert az fizeti Jun. (Legalábbis egy darabig még…) Csak hát nem tíz klipről van szó, száz meg már pepecs munka.

  8. kury szerint:

    @acélpatkány:
    Azt én is szeretem nagyon, az egész albumot. Ha még nem láttad, akkor „Foley Room – Found Footage” dokufilm ajánlott hozzá, megmutatja benne, hogy melyik hangot honnan vette fel, mivel csak saját maga által rögzített hangmintákat használt. Van pár nagyon elképesztő.

  9. gaines szerint:

    @Chelloveck

    Azt a blogot nagyon sajnálom – mármint, hogy meghalt -, onnan szereztem tudomást jó néhány videóról, pl. a cikk végén említett TV Showról is. Remélem, egyszer majd még lesz türelmed (meg persze időd, mert tényleg rohadt nagy és szöszölős meló) valamilyen formában folytatni-újraindítani.

  10. tetsuo szerint:

    Az egyik kedvenc metál számomnak is kellemes a klipje, bár tíz éven aluliaknak nem ajánlott:
    http://www.youtube.com/watch?v=zwuReRw23_0

Szólj hozzá

Nem belépett felhasználók számára a hozzászólások kb percenként frissülnek.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.



Keresés az oldalon