Pintér Bence a magyar fantasztikum intézményrendszeréről elmélkedik. Mi kellene ahhoz, hogy új olvasókat nyerjünk meg a zsánernek?

 

***

 

Szerkesztőnk, Farkas Balázs a The Black Aether 2016/3. számában, majd az SFmagon is olvasható novellájának, az Embertestnek angol fordítása bekerült a Year’s Best Body Horror Anthology 2017 antológiába, amelyhez ezúton is gratulálunk Balázsnak. A novellát online itt olvashatjátok el.

 

***

 

Colson Whitehead magyarul is olvasható regénye nyerte meg idén az Arthur C Clarke díjat.

 

***

Interjú Becky Cloonannel, képregényes balladáskötete kapcsán.

 

***

 

Nyolc díjnyertes horror-regény, amit érdemes elolvasni.

 

***

 

Kooperáció vagy fogság? Egy mikróbatörténet újramesélése.

 

***

 

A tíz legjobb (számítógépes) szerepjátékvilág?

 

***

 

Mi történt 2019 és 2049 között, avagy út a Blade Runner 2049-ig, érdekes részletekkel.

 

***

 

Mi lett volna, ha a Szovjetunió nyeri meg a hidegháborút? Sovietpunk: képes gyűjtemény a Redditen.

 

***

 

Magyarország közeljövőjét érintve vizionál komor jövőt a Hálózat. Vendéglink az oldal és projekt szerkesztőitől.

 

***

 

Megérkezett az első trailer Steven Spielberg jövő évi filmjéhez, a Ready Player One-hoz. Ti hány utalást fedeztek fel?

***

 

Stranger Things 2. évad előzetes:
https://www.youtube.com/watch?v=vgS2L7WPIO4

 

***

 

Star Trek: Discovery sorozat előzetes:

 

***

 

Az Igazság Ligája előzetes:

 

***

 

Thor: Ragnarok előzetes:

 

***

 

Westworld 2. évad előzetes:
https://www.youtube.com/watch?v=phFM3V_dors

 

***

 

The Orville előzetes:
https://www.youtube.com/watch?v=cMKECRnZe2U

 

***

 

Trónok harca 7. évad ComicCon előzetes:

 

***

 

Krypton (2018) teaser:

Amennyiben hírt, sajtóközleményt, új könyvmegjelenést vagy érdekes linket szeretnél megosztani velünk a fantasztikum világából, küldj levelet az sfmaglink_@_gmail.com címre. Az egyszerűség érdekében kérjük, a beérkező ajánlók ne legyenek hosszabbak néhány mondatnál. Az SFmag fenntartja a jogot a beérkező anyagok szelektálására. Az ajánlások akkor kerülhetnek be az aktuális heti hírsavlátába, ha az adott héten szerda éjfélig beérkeznek.

Hozzászólások

hozzászólás


[ további írásai]
Ha tetszett, kövesd a Facebook-on is!
Kategóriák: hírek

Eddig 17 hozzászólás.

  1. Attila szerint:

    Na, ez az, amikor már majdnem érti, majdnem leesik neki, de csak azért sem fogja fel:

    „Amióta a Magyar Nemzetbe is írtam pár ajánlót, rá kellett jönnöm, hogy teljesen máshogy kell írni a feltételezhetően laikus olvasónak a sci-firől és a fantasyről, mint tettem azt az mSF-en, feltételezve, hogy az olvasóközönségem tudja, vagy még nálam is jobban tudja, hogy éppen miről beszélek.”

    Hogyan lennétek képesek új olvasókat szerezni, ha már rég magatokra zártátok a tescós elefántcsonttorony ajtaját?

  2. Belánszky István szerint:

    Köszi az új híreket! Az alábbinál viszont tuti elsikkadt egy link vagy beágyazott videó:
    „Még mi sem értjük igazán, mit akar a Hálózat az alternatív közeljövőjével, úgyhogy csak óvatosan.”

  3. SFmag szerk. szerint:

    Belánszky István:
    Köszi, javítva, linkesítve.:)

  4. Pintér Bence szerint:

    Attila:

    Nos, ha figyelmesen olvasott, láthatta, hogy éppen erről szól a linkelt cikk.

  5. Narmi szerint:

    A „magyar fantasztikum intézményrendszer” témájához kívánok hozzászólni, megosztani a saját tapasztalataimat.
    Röviden, hogy milyen szerepben teszem: többedmagammal kezelem az lfg facebook oldalát, közel három éve. Ezen kívül írtam pár anyagot az oldalra (sosem voltam elégedett) és alkalmanként felkértem néhány írót egy-egy témára (amik sokkal jobban tetszettek).
    Mi (az lfg) ugye a cikk szerinti zsánersajtó kategóriába esünk, s bár az idén 20 éves lfg.hu említés szintjén sem kerül bele, azt hiszem ez alatt a pár év alatt sikerült némi releváns tapasztalatot összeszednem:
    Kezdetben azt hittem, most aztán teleszórom majd a Fb-ot a saját kedvenceimmel, mert tudom, hogy azok mennyire jók, így kézenfekvő azokat hinteni, hisz a minőségi posztokra hamar felfigyel és rákap a közönség, ez pofon egyszerű, olajozottan fog működni!
    De ez sajnos nem így működik.
    Szerintem az One-Punch Man sorozat A Birodalom visszavág után következő összes epizódnál jobb, mégsem keverhetem össze az OPM és a Star Wars posztok arányát, vagy földbe állítom az oldalt. Elismerem, hogy a Game of Thrones hatására kaptunk magasabb költségvetésű sorozatokat, de sokkal szívesebben adok hírt az Ash vs Evil Dead vagy a Stranger Thing szériákról. Carpenter nagyszerű The Thing filmjének jubileumára született cikk egy igényes, átfogó anyag lett, sok érdekes linkkel. Csalódást okozott, hogy valamiért sem a honlapon, sem a Fb-on nem váltott ki nagy érdeklődést.
    Pedig mind az lfg arculatába vág, akkor hol a hiba?
    Valószínűleg ott, hogy nekem, aki a szolgáltató vagyok, meg kell felelnem a közönségünk elvárásainak. Sajnos a Fb kezelésével nem az önmegvalósítás jogát kaptam meg, hanem kötelezettséget, hogy a minket szeretők és kedvelők igényének kellőképpen megfeleljünk. És itt kezdődik a taktikázás: Mivel nekem is vannak szívügyeim, bizonyos témáknak akkor is teret engedek, ha tudom, hogy azok közel sem fognak komoly visszhangot kiváltani, ugyanakkor hoznom kell azt, amire a közönségünk nagyobb része is kíváncsi, és mindezt a megfelelő arányban kell tennem. Különben a felhasználók elpártolnának más geek portálokhoz, hiszen mióta sokkal inkább fősodor, mint szubkultúra, rengeteg választási lehetőségük van.
    És egy kis személyes észrevétel a végére: Természetesen a kezdetektől figyelemmel követek pár konkurens Fb oldalt is, és büszke vagyok rá, hogy közöttük néhány (akár sokkal több követővel is) szintén figyelik a mi működésünket, melynek jele a több alkalmi, vagy hosszú távú ötletünk átvétele. Groovy!

  6. Pintér Bence szerint:

    Kedves Narmi,

    azon nyomban bele is frissítettem a cikkbe az LFG-t. Ne haragudj!

  7. Narmi szerint:

    Figyelmes gesztus, köszönjük!

  8. Komavary szerint:

    „Valószínűleg ott, hogy nekem, aki a szolgáltató vagyok, meg kell felelnem a közönségünk elvárásainak.”

    Szerintem ez egy hobbi esetében teljesen elhibázott hozzáállás. Ha a látogatottság, annak növelése cél, akkor persze, meg kell tenni a szükséges lépéseket, de a huszadig Jég és tűz dalás cikkel a huszadik GoT-s oldal leszel, akkor is, ha az a legjobb cikk.

    Sokkal nagyobb hatást tud kiváltani egy rétegekhez meggyőzően szóló cikk, mint egy tömegekhez szóló, szóljon akár ugyanúgy meggyőzően.

    „melynek jele a több alkalmi, vagy hosszú távú ötletünk átvétele. Groovy!”
    Konkretizálj légy szíves, akár itt, akár magánban (cím pl. a linksaláta végén), hogy elkerüljük az esetleges félreértést.

  9. Narmi szerint:

    A-a, nem egy hobbival, nem csak társas, nem csak RPG, nem csak PC, nem csak könyv, nem csak film, nem csak képregény, nem csak hivatalos, hanem rajongói munkákkal is, szóval elég sok mindennel foglalkozunk. A fb-os rövidhírek velejét pedig a Villámhírek sorozatban foglaljuk össze.

    Az én személyes célom a minél nagyobb közönség elérése, mert szeretném az oldalon keresztül a szerepjátékokat népszerűsíteni, mivel ez egy nagyszerű hobbi, ellenben a vidéki nagyvárosokban is sorra zárnak be az rpg arculatú üzletek, ha van még egyáltalán ilyen, Bp-en kívül.
    Szerencsére elég szerteágazó a szerkesztőtagok érdeklődési köre, ezért nem fenyeget a veszélye, hogy Got, SW, vagy Marvel oldallá változzunk. Én arról beszélek, hogy a célcsoport igényei és a saját kedvenceim között meg kell találni a megfelelő egyensúlyt. A réteg cikknek pedig a fent említett The Thing szomorú példáját hoztam. Vagy említhetném, hogy tegnap megosztottam az idei Hugo-díj végeredményét, de eddig a pillanatig a kutyát sem érdekli.

    És végül konkretizálok: 2015-től eljárunk kül. geek rendezvényekre, pl: voltam a Dürerben és a Corvinban is Star Wars találkozón, a második helyszínen a Vissza a jövőbe jubileumi rendezvényén, jártunk pár cosplay banzájon és különböző képregényes eseményeken, amelyekről hosszabban/rövidebben, egy-két képpel, montázsokkal beszámoltunk. Nem tudok róla, hogy ezt előttünk csinálta volna valaki.

  10. Komavary szerint:

    Félreértettél: maga az, hogy ezeknek az oldalaknak „dolgozunk”, az egy hobbi.

    „Nem tudok róla, hogy ezt előttünk csinálta volna valaki.”

    Pl. az Ekultúra? 😀
    (De az sfmag.hu, pláne rendszeresen, nem, az is tutibiztos, szerintem.)

  11. Narmi szerint:

    PL. az Ekultúrát nem olvasom, mert nem tetszik és a kedvelőik száma sem indokolja. De csekkolom.

    Hát a Fb szerint 2014-es Con-os képek az elsők, határeset, de nem vagyok pöcs, elfogadom. 🙂
    S, hogy ezzel a kommenttel is valami pluszt adjak a témához: Legyen valaki szerkesztő vagy olvasó, minden felhasználónak nyilvánvaló, hogy a kommentek, reakciók nagyobb része átköltözött a közösségi médiára. A 2014-es képregényfesztivál beszámolóját még én is a honlapra írtam és továbbra is minden hozzám köthető, nagyobb volumenű anyag először ott jelent meg, de úgy látom, hogy az első megjelenés szerepét fokozatosan átveszi a Fb. Kezdetben csak a Villámhírek rövid bejegyzései (mint ahogy azt fent említettem), de ma már ott tartunk, hogy közepes/hosszabb bejegyzések, melyeket érdemesnek tartunk rá, átemelünk a honlapra. Ezt egy éve még én sem gondoltam volna.
    Itt jegyezném meg azt is, hogy sok olyan poszt van, amely csak a közösségi médiában jelenik meg, melynek legfőbb oka az olvasók igénye: A gyors tájékoztatás, a szórakoztatás hozza magával, hogy legyen naponta 1-2 bejegyzés.
    Mindezzel a Fb oldal már kinőtte, hogy pusztán kövesse a honlapot. S a formai követelmények is mások: Az ott megjelent tartalommal szemben a közönség elvárja, hogy rövid, informatív legyen. Közhely, hogy „rohanó világunkban…”, de valóban igazodni kell az igényekhez. (Példának hozhatom a kül. hírportálok anyagát, ahol rövidebb hírekben is aláhúzással és +10-es betűmérettel emelik ki a lényeget, a kommentek száma pedig egy unalmas téma alatt is több a Fb-on, mint a honlapon.)
    Nagyon érdekes a kérdés, hogy ez a trend hova fejlődik. Én kíváncsi vagyok, hogy a következő években mi lesz a bevált gyakorlat.
    Azt gondolom, hogy a Fb oldalon keresztül ma már több embert érhetünk el és vezethetünk át a honlapra, mint fordítva. Az elmúlt években folyamatos növekedést mutatnak a statisztikák, a kikövetők számával együtt is, úgy, hogy eddig nem küldtünk meghívót egyetlen új látogatónak sem. Az a lap, amely nem használja ki a Fb nyújtotta lehetőséget, elpocsékol egy jó esélyt a közösség építésére.

  12. Dominik szerint:

    Csak a pontosság kedvéért, mert eléggé offtopic az ekultura.hu-val kapcsolatban, és igazából annyira nem fontos: 2011 óta járunk rendszeresen rendezvényekre – cosplayes Conok, PlayIT, képregényes események, Tolkien-napok, könyvfesztivál és -hét, szóval mindenhova mi sem -, bár fotózni kétségtelenül csak az elmúlt pár évben kezdtünk, előtte megelégedtünk a videókkal. ld. https://www.youtube.com/user/ekultura/videos

  13. Béla szerint:

    Lfg-n ha jól látom egyetlen önálló novella sem jelent meg idén?

  14. Narmi szerint:

    Off:
    Szép munka, Dominik!
    Sajnos én sem ismerek senkit, aki szeretetből csinálná a geek újságírást és volna lehetősége minden rendezvényen megjelenni. Viszont, mint a közönség egy tagja, azt kell mondanom, nagyszerű, hogy egész évben ennyi lehetőség közül válogathatunk. Legalábbis a fővárosban.

    Béla, ezt a kérdést sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudom. Keress, s ha nincs küldj és lesz!

    és On:
    Reméltem, hogy többen reagálnak Bence érdekes felvetésére (vagy rám), mert kíváncsi voltam, kinek mi a véleménye, akár 1 akár 10 éves tapasztalatai vannak.
    Szerintem sok van ebben a témában, pl még érdekelt volna a kommunikáció is: Hogyan lehet jobb összhangot teremteni egy oldal és az olvasói között? Azt vettem észre, hogy témától függetlenül nagyon hamar végletekben érkeznek a példák (mondjuk amikor a minőségről van szó Dosztojevszkij kerül szembe a Szürke ötven Alkonyatával) és minden beszélgető fél bennragad ebben a végletes gondolkozásban, ami szerintem kifejezetten akadályozza a közös nevező megtalálását.
    De elengedem, talán majd legközelebb. 🙂

  15. Belánszky István szerint:

    @Béla: Ott időnként nem csak novellák hanem könyvismertetők is leközlésle kerülnek. Például írtam oda az egykori hazai szépirodalmon belülről ma már a zsánerirodalomba is besorolható, kevéssé ismert műről.

  16. Béla szerint:

    Sajnos ahogy a társadalom többségének nekem sincs időm, energiám ingyen közösségi munkát végezni. Néha bloggolok, de mivel a hobbimat se tudom űzni úgy mint régen, ezért azt is ritkán tudom művelni érdekes téma hiányában.
    Arra akartam utalni, hogy az lfg is elvesztette eredeti arcát, többségében csak klikkmágnes hirmegosztó oldalként működik. Nos néha van egy-két könyvismertető, de elvész a tengerben.
    Ugyanakkor tényleg erre van igény, egyébként meg vicces, hogy a heti hírösszefoglaló 80%-át már jó eséllyel láttad valahol egy Fb csoportban. Jellemzően harmadközlés, ami bekerül egy ilyen gyűjteménybe.

  17. Narmi szerint:

    „többségében csak klikkmágnes hirmegosztó oldalként működik” Zseniális <3
    Amikor először olvastam a soraidat hangosan felnevettem, másodikra lementem hídba.
    Gondoltam, a legnépszerűbb augusztusi posztjainkat bedobom valódi klikkmágnes stílusban („Nem hiszed el, hogy mit szült az RPG kiadó!” és „A 10 legrosszabb/legjobb dolog, amit csak MAGUS rajongók érthetnek!” ) hogy érezhető legyen a különbség, de most nem csak magamat, hanem az oldalt is képviselem.
    Béla, hogy ne spammeljük az SFmagot, de képes vagy még ilyen kedves szarkazmusra, kérlek beszéljünk privátban!

    Egyébként ezekről lett volna szó:
    A fanart sorozatunk, amelyben hazai rajzolókat mutatunk be: https://www.facebook.com/LFGhu/photos/a.181237651943171.43800.128193340580936/1446013502132240/?type=3&theater

    Humor, a kevésbé sótlan olvasóknak: https://www.facebook.com/LFGhu/photos/a.181237651943171.43800.128193340580936/1446469285419995/?type=3&theater

    Nail Gaiman és Terry Pratchett könyvéből készülő mini sorozat híre (aláírom, a bejegyzésünk elfogult, mint egy sportriporter) : https://www.facebook.com/LFGhu/posts/1452142251519365?ref=notif&notif_t=like&notif_id=1503078977387241

    Mindenkinek fellegmentes tűzijátékot ma estére!

Szólj hozzá

Nem belépett felhasználók számára a hozzászólások kb percenként frissülnek.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.



Keresés az oldalon