A Bíborhegy egy igen klasszikus gótikus történet, ami felvonultatja a műfaj szinte összes kliséjét, és épp ettől jó. Ugyan korántsem vagyok akkora szakértője a XIX. századi ijesztgetősdinek, mint néhány barátom, de azért azt sem mondanám, hogy teljesen ismeretlen a terep – és ezek alapján nekem bizony úgy tűnik, hogy ez az a történettípus, ahol nem az eredeti ötlet a legfontosabb, hanem a panelek minél hangulatosabb összeszerelése.

sf cp poszterEbben pedig a Bíborhegy már csak azért is verhetetlen, mert csodálatosan sötét és elborult látványú filmekről híres Guillermo del Toro rendezte, és a hangulat már egy-egy kiragadott képen is lenyűgözően erős, zene, zajok, színészek nélkül. Nem mintha ezekre panasz lehetne, a szereposztás parádés, a színészek pompásak, bár gondolom, Mia Wasikowska már félálomban is el tudja játszani ezt az egyszerűsített Jane Eyre-i pózt, és Tom Hiddlestonnak sem lehetett nagy újdonság, hogy elbűvölő, mégis sebezhető zsebsátánt kellett játszania. A történet és a film felépítése nekem eltaláltnak tűnt, és bár tartottam tőle, hogy a végén hosszabb lesz a véres kergetőzés, szerencsére nem húzták ki odáig, hogy unalmassá váljon (ez az a pont, ahol egyszerre minden szuperhősös film felé nézek megrovóan).

A kies hajlék bájos úrnője

A kies hajlék bájos úrnője

Bár a film műfaji behatározása horror, és van benne pár eléggé rusnya kísértet, nem a manapság épp futó kísértet-démonhorrorok vonalát követi. Pár nagyjából kiszámítható ijesztgetést leszámítva nem arra megy rá, hogy az embert a gyomránál fogva csapdossa a padlóhoz; nem a zsigeri iszonyatot és a rettegést akarja kihozni a nézőből, hanem egy kissé komor, de roppant szentimentális történetet mesél el. És az bele is fér a gótikus regény hagyományaiba. Szép a főhős és narrátor Edith saját, készülő regénye és az események kölcsönhatása – a reménybeli kiadó kifogásolja, hogy nincs a történetben szerelmi szál, és már meg is jelenik Thomas Sharpe; a lány azt mondja, Mr. Cavendishnek, a regénye főhősének szabad akarata van, és Thomas rájön, hogy voltaképp neki is lehetne – de szerencsére nem erőltetik a könyv a filmben a könyvben a filmben a film a könyv metáskodást, ami agyonnyomná, és részemről legalábbis üres művészkedéssé silányítaná ezt az amúgy szép, egyszerű, és tiszteletteljes stílusgyakorlatot.

Ki ne szeretnie itt lakni? (Én például nem.)

Ki ne szeretnie itt lakni? (Én például nem.)

A történetről magáról többet nem írnék – a végtelenségig klasszikus, egyszerű gótikus románc, gyilkossággal, kísértetekkel, és elképesztően gyönyörű látvánnyal. Egészen más hagyományokat hoz fel, mint del Toro másik félhorrorja, A faun labirintusa, de semmivel sem kevésbé erős, és tökéletesen illik a történethez. Nagyon egyszerű színkódolások vannak benne (én már ezért sem értem, a fekete hajú Sharpe-ok hogyan lehettek olyan ostobák, hogy egy szőkével kezdenek), a végén a havon vérként átütő bíbor agyag, és a hófehér hálóruhán az agyag-bíbor vér nekem már kicsit sok is lett volna, ha nincs olyan fenségesen megkomponálva. Szegény Edith nagyon sokszor elveszti az ártatlanságát a történet folyamán. Annak azért örültem, hogy amikor ez szexuális értelemben is megtörtént, nem ezek a kontrasztok kerültek elő, és a szex Edith jellemzően napfényesebb, rózsaszín-arany tónusaiban természetes és jó dologként jelent meg, nem azt a hagyományt követte, hogy a nemiség  a nők számára olyan, mint súlyos fémtárgyakkal szétcsapni mások fejét  – vagy elkerülhetetlen, de traumatikus tapasztalat, vagy a démoni gonoszság függőségig vitt megnyilvánulása.

Vannak persze kisebb, nagyobb, és közepesebb kifogásaim a filmmel kapcsolatban – az utolsó 3-5 mondatért például nagyon, nagyon kár – de összességében nagyon tetszett. Lenyűgöző volt a látvány, de illett a történethez és nem nyomta agyon; minden sablonossága ellenére sem volt kínosan kiszámítható a történet; meg tudták tartani a műfaj jellegzetességeit. Gót pozőröknek és a viktoriánus korszak rajongóinak kötelező.

Hozzászólások

hozzászólás


[ további írásai]
Ha tetszett, kövesd a Facebook-on is!
Kategóriák: film

Szólj hozzá

Nem belépett felhasználók számára a hozzászólások kb percenként frissülnek.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.



Keresés az oldalon