Talán túlzás nélkül lehet azt állítani, hogy minden idők legnagyobb hatású science-fiction filmjei közé tartoznak a Csillagok háborúja (Az új remény) és folytatásai/előzményei (a továbbiakban: „SW-filmek”). A Star Warsnak a popkultúra szinte minden szegletében sikerült gyökeret vernie, legyen szó regényekről, képregényekről, számítógépes játékokról vagy játékfigurákról. A következőkben egy olyan területről lesz szó, ami az előbb felsoroltakhoz képest talán kissé elhanyagoltnak tűnik: a zenéről. Pedig a SW-filmek, mint ahogy minden film, hangulatához nagyban hozzájárult a zenéjük. Elég csak rágondolnunk a témára, szinte azonnal beugrik a főcímzene, de a csillagrombolók megjelenésétől is elválaszthatatlan az Imperial March, a Birodalmi induló.

Ram Colosseum, 2012. április

A zuglói filharmónia, Ménesi Gergely vezetésével, 2012. augusztus 24-én a makói színház (az ún Hagymaház) szabadtéri színpadán tartott egy bő másfél órás koncertet, melynek során az eddigi hat SW-film betétdalaiból hallhatott a közönség válogatást. Jelen cikkem egy személyes élménybeszámoló, néhány háttérinformációval fűszerezve, így talán szubjektívebb, mint más Sfmag-os írásaim. Zenei analfabetizmusom következtében nem tudom megítélni a zenekar művészetének mélységeit, így csupán a számok felsorolására korlátoznám az ismertetést. Mindegyik mű John Williams zeneszerző nevéhez kapcsolódik. Megjegyzendő, hogy a koncerten nem csendül fel az összes, a trilógiák kapcsán szerzett dal, sok kimaradt, de a Wikipedián olvasható a teljes lista.

Ram Colosseum, 2011. április

A szünet előtti, durván harmincöt perces rész öt szám erejéig a régebbi, az „eredeti” koncentrált. A koncert magától értetődően a főcímzenével (Main Theme) indult, majd stílszerűen az első jelenetekben felbukkanó főszereplő, Leia hercegnő dala (Princess Leia’s Theme) következett. Ezt követően csendült fel személyes kedvencem, a The Imperial March (Darth Vaders Theme), a kivetítőn az elmaradhatatlan csillagrombolókkal megtámogatva. A következőkben a Yoda’s Theme-t játszották, majd a  The Throne Room &End Title című szám következett, mely először a Halálcsillagot elpusztító hősök kitűntetésekor, vagyis a Csillagok Háborúja utolsó jelenetében csendült fel. Az első részt a The Imperial March ismétlése zárta, ami Darth Vader és néhány rohamosztagos bevonulását kísérte, akikkel a szünet alatt lehetett fényképezkedni.

A második rész a később készült, de a történet szempontjából korábban játszódó előzmény-trilógia jegyében telt. A kezdő dal, a The Flag Parade a Baljós Árnyak zárójelenetének dala, az Amidala hercegnőt és bolygóját megmentő hősök ünneplése közben szól, így könnyen párhuzam vonható a szünet előtt hallott The Throne Room-mal. Ezután Anakin dala (Anakin’s Theme) következett, amit The Adventures of Jar Jar követett. Ez utóbbi hangzásában könnyen felfedezhető a figurára jellemző ügyefogyottság, és ami sokak szerint teljes mértékben stílustörést jelentett a SW hangulatára nézve. A Dual of the Fates sokkal dinamikusabb hangvételt ütött meg és ehhez remekül passzolt a kivetített jedi-párbaj. Eközben szólalt meg a koncert közben először egy énekkórus. Az ezt követő Accross the Stars Anakin és Padmé szerelmének könnyed aláfestő muzsikája, míg a Battle of the Heroes tragikusabb témához kapcsolódik: ez a dal a Sithek bosszúja közben csendül fel. Ezután még két számot ismételtek, ezek közül az egyik a Dual of the Fates volt.

A Ram Colosseum-i koncert szórólapja

A zenét a modern technika vívmányai egészítették ki. A koncerteken manapság már megszokottnak tekinthető kivetítőkön olvasható volt az egyes számok címe, míg a zenekar játéka alatt a filmekből vetítettek részeket, melyeket az adott téma vagy szereplő jeleneteiből vágtak össze, természetesen hang nélkül. És ez  az egyetlen pont, ahol érdemben tudnám kritizálni a koncertet. Nem kívánom fontolgatni, hogy filmbetétek nélkül talán jobban lehetett volna figyelni a zenére, mivel jó ötletnek tartom, hogy így „feldobták” a műsort. Ami zavaró volt számomra, hogy a  videók össze-vissza ugráltak a filmek kronológiájában. Jobbnak tartottam volna, ha valamilyen szinten megtartják azt, így be lehetett volna mutatni például az adott figura történetét vagy a témához kapcsolódó jeleneteket időrendben lehetett volna követni. Még kellemetlenebb volt ez pl. Yodánál ahol az első és második trilógia jelenetei váltogatták egymást rendszer nélkül.

Mint már említettem, a hangulatot kiegészítendő, jelmezekbe öltözött rajongók is szórakoztatták a közönséget, így a szünetben ill. a koncert után lehetőség volt fényképezkedni Darth Vaderrel, „hagyományos”, hothi bevetésre öltözött és klón rohamosztagossal, valamint Csubakkával, akik hősiesen tűrték a rajongók rohamát és a jelmez okozta hőséget a 30 fokos éjszakában. A jelmezek viselőiről sajna nincs információm. A lehetőséget nagyrészt a gyermekek (nomeg a velük rángatott szülők) és az örök gyermek rajongók használták ki.

Hozzá kell tenni, hogy a filharmóniának nem ez az első Star Wars-os produkciója, mivel 2012. április 11-én a budapesti Ram Colosseumban is tartottak egy koncertet. A cikkben szereplő képek is erről készültek. Sajnos nincs információm arról, hogy koncertsorozatot szerveznének, de talán ha megfelelő mennyiségű levéllel bombázzák őket, várható még több ilyenis. Csak a makóiból kiindulva akadna érdeklődő, hisz a nagyjából 1000 fős nézőtér nagy része megtelt, sőt a szomszédos erkélyeken és garázsok tetején(!) is voltak, igaz, nem fizető, nézők.

Végezetül pedig hadd idézzek egy idősebb anyukát, aki a koncert után ezzel a kérdéssel fordult oda felnőtt gyermekéhez és annak párjához: „Ti láttátok ezt a filmet?”

Hasznos linkek:

Érdekességek:

  • John Williams (1932- ) amerikai zeneszerző már a hetedik évtizede van a szakmában. Munkássága kapcsán ugyan sokaknak a Star Wars jut eszébe, de számtalan filmzene az ő munkája, például a Cápa vagy a Superman dalai. Öt Academy Awards és 47 Grammy-díj boldog tulajdonosa, és 47  Academy Awards jelölésével Walt Disney után a világon a második. Szerzeményeinek teljes listája a Wikipedián olvasható.
  • A Zuglói Filharmónia mai formájában (Non-Profit Kht) 2005 decemberében jött létre, de elődje, a Szent István Király Szimfonikus Zenekar már 1954-ben kezdte működését. Zenéjükkel nem csak Zugló, de egész Budapest lakosságát és minden korosztályt szeretnének megszólítani.
  • A Hagymaház a tavaly elhunyt Makovecz Imre Kossuth-díjas építész munkája, Makó városának színháza és kulturális központja. Az építész munkásságának megfelelően organikus stílusban készült. Makovecz tíz épületet és egy közteret tervezett Makóban, például a város fürdőjét, a Hagymatikumot, vagy a buszpályaudvart.

Hozzászólások

hozzászólás


[ további írásai]
Ha tetszett, kövesd a Facebook-on is!
Kategóriák: társművészetek

Szólj hozzá

Nem belépett felhasználók számára a hozzászólások kb percenként frissülnek.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.



Keresés az oldalon