Eljött a nap, megjelent az SFmag.hu első önálló finanszírozású és szerkesztésű kiadványa, a „10” című, e-könyv formátumban megvásárolható antológiája, ami kereken tíz,  izgalmas és friss, kortárs sci-fi és fantasy novellát tartalmaz külföldi és magyar szerzők írásai közül válogatva.

Az antológiát az Ad Astra kiadó forgalmazza, így igazán impozáns társaságba került a kiadó többi e-könyve mellett.

Az antológia itt vásárolható meg 1.200HUF áron.

Az előszó:

Az SFmag.hu, a legolvasottabb hazai online fantasztikus magazin 2010. év végén alakult, és több művészeti ág – irodalom, film, képzőművészet – spekulatív témájú alkotásaival foglalkozik. A „spekulatív művészet” kifejezést gyűjtőfogalomként használjuk, amely magában foglalja a sci-fit, a fantasyt, a mágikus realizmust, a cyberpunkot, a horrort és számos egyéb alzsánert. A spekulatív művészet elgondolkodtat, új és szokatlan szemszögből mutatja meg a régit és a frisset egyaránt: megérteti velünk azt a világot, amiben élünk és mesél arról, ami még csak lehetséges.

Honlapunkat azzal a céllal hoztuk létre, hogy bemutassuk: a fantasztikus elemeket használó művészeti ágak gazdagak, sokrétűek, szórakoztatóak és tanulságosak. Idehaza nem nagyon foglalkozott eddig senki naponta frissülő kulturális honlap keretében ilyen intenzíven a fantasztikummal, mi pedig pontosan ezt szerettük volna elérni, és olyan sehol máshol nem olvasható, érdekes anyagokat közölni, amiket érdemes elolvasni, amikről érdemes beszélni.

Most pedig újabb mérföldkőhöz érkeztünk, egy exkluzív, saját szerkesztésű antológiához. Az SFmag az indulása óta közöl novellákat magyar és külföldi szerzőktől egyaránt. Az első teljes évünk novellaterméséből 2011-ben egy ingyenesen letölthető antológiát szerkesztettünk, de már ekkor elkezdtük tervezni ezt a fantasztikus kötetet, amelybe a közelmúlt érdekes és egyedi írásai közül válogattunk néhányat.

Az antológia címe 10 – tíz érdekes, izgalmas, egyedi novellát kínálunk a fantasztikum világából, akad köztük Hugo- és World Fantasy díjas, Theodore Sturgeon-díjas alkotás, ahogy két magyar szerző szintén kiváló írása is.

Az antológiához és a novellákhoz jó szórakozást kívánnak az SFmag.hu alapító szerkesztői:

Kleinheincz Csilla, Kánai András, Markovics Botond

Fülszöveg és a novellák:

Pillangóvá változó szeretők; tulajdon lelkét kereső robot; cigarettafüstként kavargó, teremtő lehelet; kapcsolatfelvétel az ismert univerzum peremén; az Első Magyar Igazságosztó és Bűnüldöző Egylet története – az SFmag, a legolvasottabb hazai online fantasztikus magazin Hugo-, Sturgeon- és World Fantasy díjas novellák közül válogat, nagy öregektől és utóbbi években befutott szerzőktől, külföldiektől és magyaroktól egyaránt. Tíz novella a fantasztikus irodalom legjavából!

A novellákról:

Jeffrey Ford: Teremtés (World Fantasy-díj, 2003)

A Teremtés című novellában egy fiú keresi a tudást, és Ádám és Éva történetéből merítve ihletet, elhatározza, hogy életre kelt egy faágakból, gombákból és bogyókból összeeszkábált „embert”.

Elizabeth Hand: Kénkő Kleopátra (International Horror Guild Award, 2001)

Egy fiatal lepkekutató önkéntesnek jelentkezik a londoni állatkertbe, és fölfedezi, hogy szeretői különleges, ritka pillangókká változnak.

Peter Watts: A sziget (Hugo-díj, 2010)

Különleges kapcsolatfelvétel az ismert univerzum peremén, ahol már az emberi oldal sem teljesen bizonyos benne, hogy tudja: mi is az emberi.

Adam-Troy Castro: Fölösek (Nebula-díjra jelölt novella, 2010)

Sötét történet a rabszolgaságról egy olyan jövőben, ahol az emberiség két csoportra oszlik: a gazdák magzatként örökké élnek, szolgáik pedig egyszerű, lecserélhető inkubátorok.

Rachel Swirsky: Erósz, Fília, Agapé (Hugo-, Theodore Sturgeron- és Locus-díjra jelölt novella)

Az író egy robot és egy nő közötti kapcsolatok keresztül mutatja be az emberi viszonyok sérülékenységét.

Moskát Anita: Megnemszületettek városa:

Pokol vagy Purgatórium – a hely, ahová a meg nem született magzatok lelke kerül.

Tobias S. Buckell: Anakoinózis

Szokatlan történet a gyarmatosító emberek és a bennszülött szőrmók bolygólakók kapcsolatáról.

Juhász Viktor: A Rádiumember magányossága

Kultikus magyar szuperhőstörténet a gőzkorszakból!

Robert Charles Wilson: Descartes színháza (Theodore Sturgeon díj, 2007)

Az emberi lelket teszi próbára a szerző a novellájában, amelyben mesterséges léányek halnak meg kínok között a nézők szórakoztatására.

Catherynne M. Valente: A téridő tizenhárom arca (Locus-díjra jelölt novella, 2011)

Tizenhárom kép, számos teremtéstörténet, melyek során a főszereplő is megszületik előttünk.

 

Hozzászólások

hozzászólás

post_author >1) { echo "
["; echo the_author_posts_link(); echo " további írásai]"; } else { print '
A cikk írója nem adta meg az LFG.HU-s azonosítóját (vagy nincs neki).'; } ?>
Ha tetszett, kövesd a Facebook-on is!
Kategóriák: novella

Eddig 2 hozzászólás.

  1. Sam_Reed szerint:

    Kimaradt egy fontos részlet, a formátum.

  2. Sfmag szerkesztőség szerint:

    Jogos. Epub és prc formátumokban elérhető.

Szólj hozzá

Nem belépett felhasználók számára a hozzászólások kb percenként frissülnek.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.Keresés az oldalon