30. heti híreink az SF világából

***

Nagy meglepetésre lemondott a The Walking Dead showrunneri pozíciójából Frank Darabont, méghozzá a sorozat második évadja forgatásának kellős közepén. A hollywoodi rendező (A remény rabjai, Halálsoron) még a múlt heti Comic-Conon is részt vett a TWD-panelen, ahol nagy lelkesedéssel beszélt a jövőbeli terveiről. Az okokat nem tudni; Darabonttal hírhedten nehéz együtt dolgozni, de az is lehet, hogy nem bírta a tévésorozat készítésével együtt járó, feszített munkatempót. Darabont írta és rendezte a sorozat pilot epizódját, és a későbbi részekből is többet ő jegyzett; egyelőre nem tudni, hogy valamilyen szinten tovább foglalkozik-e a produkcióval, valamint azt sem, hogy ki veszi át a helyét. A második évadot október 16-án mutatják be.

***

A tor.com főemlősnek öltözött! Ezen a héten az új mozifilm tiszteletére a portál számos, A majmok bolygójával kapcsolatos cikket, tanulmányt közöl, érdemes őket végigböngészni.

***

Hogy jó hír vagy rossz, az kérdéses, mindenesetre hivatalosan is bejelentették: lesz negyedik része a Jurassic Parknak.

***

Szeptember második felében jelenik meg Neal Stephenson, a Snow Crash és a Gyémántkor szerzőjének új regénye, a Reamde. A nagyon közeli jövő virtuális játékvalósága körül bonyolódó féltéglányi regény (Cory Doctorow For the Winjéhez hasonlóan) társadalmi kérdéseket boncolgató thrillernek tűnik, és a jelek szerint a szereplők között felbukkan majd egy „zseniális magyar hacker” is.

***

Elhunyt Komacu Szakjó, a japán sci-fi irodalom talán legismertebb alakja, akinek leghíresebb regénye, a Japán szigetének elsüllyedéséről szóló A sárkány halála magyarul is megjelent a Kozmosz Fantasztikus Könyvek sorozatban, 1985-ben.

***

It was a dark and stormy night… Idén is megvan az Edward George Bulwer-Lyttonról, a világ leghíresebb, egyben legrosszabb kezdőmondatának szerzőjéről elnevezett díj nyertese. A Bulwer-Lytton díjért folytatott versenyben nem létező regények túlbonyolított és mesterien gyenge első mondatai versenyeznek 1982 óta.

***

Nyilvánosságra hozták a World Fantasy Award idei életműdíjasai és a különböző kategóriákban jelölt művek listáját. Az életműdíjat ebben az évben Peter S. Beagle és Angélica Gorodischer kapják. A többi kategória jelöltjeinek névsora többek közt a Locusmag oldalán olvasható.

***

Két folyamatos felhívás: az SFportál továbbra is várja a szavazatokat a Valóraváltó pályázaton, és ne feledjétek azt sem, hogy Art.Rpg kiállítás – melyről a héten cikket is közöltünk – augusztus 6-áig látható!

***

Múlt hét végén tartották a Comic Cont San Diegóban, ahol egy sor híresség is megjelent. Íme George R. R. Martin és a Trónok harca HBO sorozat szereplőivel tartott beszélgetés.

Hozzászólások

hozzászólás


[ további írásai]
Ha tetszett, kövesd a Facebook-on is!
Kategóriák: hírek

Szólj hozzá

Nem belépett felhasználók számára a hozzászólások kb percenként frissülnek.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.



Keresés az oldalon