Cat Rambo az elmúlt évtizedben egyre több SF magazinban (Clarkesworld, Realms of Fantasy, Fantasy Magazine, Asimov’s valamint sok másik) antológiában bukkant fel novelláival, amelyek közül egy immár – először magyarul – az SFmagon is olvasható. A sci-fi, a fantasy és a horror területén egyaránt otthon van, és leginkább a toposzok szokatlan kicsavarása, a különös nézőpontok alkalmazása, a lélektani és társadalmi kérdések fantasztikus díszletek közti boncolása foglalkoztatják. Stílusa egyszerre költői és profán, meglátásai jó megfigyelőképességről és tapasztalatról árulkodnak.

Hogy témaválasztása milyen széles skálán mozog, jól lemérhető első novelláskötetén – a történetekben felbukkannak varázslók és kalózok, elefántok és kentaurok, sellők és driádok egyaránt, a városi és a hősi fantasy jól megférnek egymás mellett. Számomra az Eyes Like Sky and Coal and Moonlight leginkább azt bizonyította, hogy a klasszikus fantasy novellákban is bőven van még lehetőség és fantázia.

Elsőre különösnek tűnt kalózos fantasyt olvasni egy modern városi környezet után, de elég hamar belesimul az ember Cat Rambo stílusába. Aki értékelni tudja a részletekben rejtőző finomságokat és az olyan prózát, ahol a történeten túli üzenet a lényeg, kedvelni fogja a kötetet.

Minden novella végén van egy kis adalék a szerzőtől a keletkezés körülményeiről, és amellett, hogy innen érdekes információkat tudunk meg róla – bő két évtizede szerepjátékozik, több MUD fejlesztésében vett részt és egyszer eBayen vett egy telket –, bepillantást nyerhetünk az alkotás folyamatába is, amelynek magva mindig a mélyebb üzenet a cselekmény mögött.

Her Eyes Like Sky, And Coal, And Moonlight

Cat Rambo évekig dolgozott az Armageddon MUD játékon, amely még mindig létezik. A kötet nyitónovellája ennek világán játszódik, elbeszélője egy karakter, aki először gyerekként, majd felnőttként tekint vissza a világ egyik hősének, Alkyone-nak küzdelmére és áldozatára. A mesélőn keresztül a történet mélységet nyer; ami másként elbeszélve hatásvadász hőstörténet lehetett volna, egy szerényebb és némileg fatalista élet szűrőjén keresztül átélhetővé válik.

The Accordion

Egy udvarlás költői és bájos története, sok nyelvi zeneiséggel.

I’ll Gnaw Your Bones, the Manticore Said

A novella Cat Rambo saját világán, Tabat kikötővárosa környékén játszódik, amelynek történelme és földrajza apránként kirajzolódik a kötet novelláin keresztül. A középpontjában egy vándorcirkusz idomárjának és az általa felnevelt mantikórnak a kapcsolata áll, az Ember szembenállása a beszélő Szörnyekkel, és a magától értetődő kegyetlenség, amely a viszonyaikban benne van. Magáról a történetről sokat nem lehet elmondani – és általában a kötet novelláira mind igaz, hogy lényegük nem a bonyolult és csavaros cselekmény, hanem a szereplők, a világ és a hangulat varázslatos egysége, amely az  eredetiséget sem nélkülözi.

Heart in a Box

A novella eredetileg más címen jelent meg a Strange Horizons magazinban, és lényegében az Andersen-féle (határozottan nem Disney!) hableány-történet modern feldolgozása a thaiföldi Phuketen, ahol az elbeszélő legalább annyira átok alatt áll, mint az emberré lett sellő. Egyedül talán azt lehetne felróni neki – és ez más novelláknál is előjön –, hogy Cat Rambo mintha kissé alábecsülné az olvasói műveltségét. Nagyon sokszor dolgozik szimbólumokkal és utalásokkal, ugyanakkor a szereplők hajlamosak ezekre rámutatni, hogy biztosan minden olvasónak leessen a tantusz. Elismerem, hogy bizonyos olvasottsági szint alatt gondot okozhatnak a kulturális utalások, de szerintem számukra a stílus, a karakterek közti interakciók és a hangulat árnyalatai is elvesznének, ezek nélkül pedig amúgy sem élveznék a novellákat.

In the Lesser Southern Isles

Ismét egy Tabatba helyezett novella, amelynek főszereplőjét, Lucyt kalózok rabolják el, mint kiderül, álruhás varázslónak, az egyik nagy hatalmú mágus egyetlen fiának vélik. A kalózkapitány ugyanarra a hatalomra áhítozik, ami egykor naggyá tette a Pot Kinget, ám amikor alászállnak a kürtőbe, hogy a „fiú” vére segítségével felszabadítsák a varázslatot, egészen más történik… Kalózok, varázslók, hajók, összekevert identitások és a szexualitás felfedezése – nem lehet nem szeretni.

Up the Chimney

Egyperces novella egy macskáról és egy szolgafiúról, aki a macskák mennyországába keveredik.

The Silent Familiar

Kedves fantasynovella egy varázslóról, aki famulusa néma gyerekének keres gazdát, és végül meglepő csavarral mindenki (mester, tanítvány, famulus és fióksárkány) megkapja, amire vágyott – egyúttal Cat Rambo újraértelmezi és tartalommal tölti meg a sidekick-szerű famulusok kliséjét.

Events at Fort Plenitude

Ez a nyugtalanító, sötét novella az egyik kedvencem a kötetből. Forrása az amerikai történelemben keresendő, a határvidéki erődök korában. A naplót a téli napokban írja az erőd egyik katonája, számot adva az éhezésről, betegségekről, a hidegről, valamint a rókaasszonyokról, amelyek a fagyba csábítják az őröket. A valóság és a fantasztikum összekeveredik, a novella vége a halvány reményt adó megoldással pedig inkább szívszorító, mint megkönnyebbülést hozó.

Dew Drop Coffee Lounge

Városi fantasy, amely az eleve elrendeltség és a szerepek megélésének témáját járja körbe. Miért ül ugyanaz a lány mindennap a kávézóban, és miért küld el minden tanácstalanul betévedőt úgy, mintha vakrandira várta volna őket? Jó novella, de még jobb lenne, ha nem tartalmazná az egyik szereplő spekulációját a tarot-ról és az avatárokról, és csak sejtetés szintjén tartaná a természetfelettit.

Narrative of  Beast’s Life

Múlt század eleji regénystílusban megírt elbeszélés a kentaurról, akit elfogtak és eladtak Tabatba, hogy az Emberek rabszolgája legyen. A rabszolgatartó déli államok parafrázisa fantasy környezetben, amely leszámol a  békésen együtt élő mágikus fajok illúziójával, és érdekesen vonja össze a rabszolgatartás témáját a klasszikus fantasyval.

Cat Rambo

Eagle-haunted Lake Sammamish

Egy házaspár kis földet vesz eBayen, majd, amikor egyre nagyobb összegű ajánlatokat kapnak rá egy nagy cégtől, elhatározzák, hogy megnézik, mi olyan különleges benne. Kellemes modern fantasy történet, amely a driádok mitológiájához nyúl vissza.

Sugar

Egy másik kedvenc a kötetből. A déli cukornádültetvényeken élő, ősöreg varázslónő szerelmeinek történetét áthatják a szimbólumok, a háttér éppolyan szereplővé válik a mágusháború történetével, a melaszt kavaró gólemekkel és a rumfőzéssel, mint maguk a karakterek.

A Key Decides Its Destiny

Solon, a nagy varázsló minden ötvenedik évben tanítványt fogad, akit kitanít a mesterség minden csínjára-bínjára, majd a negyvenkilencedik évben megöli, mielőtt az utolsó titkokat rábízná. Lily azonban vállalja a kockázatot, és egy idő után oka van azt hinni, hogy ő más, mint a többiek voltak előtte, hiszen nála van a varázskulcs, amelyik Solon szívét nyitja…

The Towering Monarch of His Mighty Race, Whose Like The World Will Never See Again

A novella valós eseményeken alapul – az elefántistennőt leszámítva, persze. Jumbo, a világ legnagyobb elefántjának történetét meséli el elfogásától kezdve a P.T. Barnum cirkuszában való fellépéseken keresztül a haláláig, valamint kapcsolatát az idomárjával, Matthew-val. Nagyszerű történet, különösen, hogy a legbizarrabb részletek – például a csontjainak zselében történő elfogyasztása – igazak.

In Order to Conserve

Álomszerű egyperces a világról, amelyből apránként eltűnnek a színek, majd a hangok is.

Rare Pears and Greengages

A novella egy tündérekkel teli Angliában játszódik és két szálon fut, az egyik Lilyé, a szobalányé, akit teherbe ejtett a gazdája, és fél az állása elvesztésétől; a másik Meláé, az Afrikából Angliába költöztetett, kölykét vesztett oroszlánnőé. A történet középpontjában a csecsemők állnak, az ő elvesztésük, a megszerzésük, a jelentésük körül halad a cselekmény a keserű végkifejletig.

A Twine of Flame

A Tabat világán dúló varázslóháborúkról szól a novella, főhőse, Annie mágikus betegségben szenved, tűzszellemek kísérik, amelyek mindenkit elemésztenek, akivel csak találkozik, mert lelkekkel kell fizetnie a húga életéért cserébe. Agresszív írás, hatásos képekkel.

The Dead Girl’s Wedding March

Hogyan kérte meg a patkány a zombilány kezét és mi történt aztán az élőhalottak városával, ahol ezer esztendő minden egyes napja ugyanolyan?

Worm Within

Sci-fi novella az utolsó emberről a robotok uralta világban, de a történetről ennél többet nem lehet elárulni, ugyanis az már elárulná, mi a csavar. Ötletes, lélektani robotdráma.

Magnificient Pigs

A novella erősen épít a Charlotte’s Web (Malac a pácban) című gyerekkönyvre, amely magyarul nem akkora klasszikus, mint angolul, de az ismerete nélkül is tökéletesen követhető a történet és a szimbólumok is működnek. A főszereplő, Aaron egyedül neveli tízéves, rákos húgát, és részben disznókat tenyészt, részben tetoválóstúdiót működtet, a tudását pedig a levágásra ítélt állatok bőrén teszteli. Gyönyörű és megható novella, még úgy is, hogy az ember tudja már az elején, hogy fájdalmas lesz.

Grandmother’s Road Trip

A novellában három generáció női utaznak együtt: az elbeszélő, az anyja és a nagyanya, akit az ország másik felébe visznek egy öregek otthonába. Az út hosszú, minden nap gyorsétteremben esznek, motelekben szállnak meg, és a párbeszédekben ugyanazok a motívumok tűnnek fel. A szimbólum, amelyet Cat Rambo alkalmaz, fantasztikusnak tűnik ugyan, mégsem nevezném a novellát fantasztikus műnek. Őszinte és precíz írás a nemzedékek közti csöndekről és a családok nehéz döntéseiről.

Az Eyes Like Sky and Coal and Midnight egy erős első kötet, amely, bár messze nem tartalmazza Cat Rambo összes novelláját, jó ízelítőt ad a sokoldalúságából, emberségéből és mesélő erejéből. Érdemes rá odafigyelni.

Link:

Cat Rambo honlapja

Armageddon MUD

Hozzászólások

hozzászólás


[ további írásai]
Ha tetszett, kövesd a Facebook-on is!
Kategóriák: irodalom

Eddig 2 hozzászólás.

  1. nimandi szerint:

    Köszi, felkeltette az érdeklődésem, és a novella is tetszett, ha nem is érzem a nagy hűha érzést, de szívesen turkálnék még egy ilyen kötetben. És a borító is mesés. 🙂

Szólj hozzá

Nem belépett felhasználók számára a hozzászólások kb percenként frissülnek.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.



Keresés az oldalon