Földöntúli erejű harcosok, akik inkább ölik meg saját ivadékukat, majd végeznek önmagukkal, semmint hogy hagyják nemes klánjuk elsatnyulását. Pszionikus képességekkel megáldott boszorkányok, akik évszázados lefolyású intrikákat szövögetnek. A technopapok, akik a technikát vallásos áhítattal imádják és őrzik. És a galaktikus birodalom császári párjának gyermeke, a szent a hermafrodita. Üdvözöllek a metabárók világában!

Delta Vision, 2008

Először pár szó az íróról: nem mindennapi figura ez az Alejandro Jodorowsky. A ’60-as, ’70-es években kísérleti filmjeiről híresült el, legkultikusabb alkotása A szent hegy, az egyik legszürreálisabb film, amihez valaha szerencsém volt, embert próbáló feladat végignézni, majd ezt követte A vakond (El Topo) című pszichedelikus western. A két filmet megnézve akaratlanul is eltöpreng az ember, hogy vajon mi lett volna, ha Jodorowsky következő terve, Frank Herbert Dűnéjének megfilmesítése megvalósul. Mellékesen megjegyzem, hogy a látványvilágért Moebius felelt, a császárt Salvador Dalí játszotta volna, a Harkonnen bolygó megtervezése H.R. Giger  feladata lett (pár terv el is készült), az aláfestő zenét pedig a Pink Floyd szolgáltatta volna. Aki nem hiszi, járjon utána.

Ezek után egyáltalán nem meglepőek a Dűne-párhuzamok a Metabárók kasztjában, de az ihletettség mértéke szerencsére megmarad a jó ízlés határain belül, sőt. Általában a science fantasy nem a kedvenc műfajom, de a Metabáróknak nehéz ellenállni. A karakterek és a fordulatok a görög mitológiák és tragédiák szereplőivel mutatnak rokonságot, eposzi léptékű hősök, akik mégis nagyon emberek,és gyorsan meghódítják az olvasót. Közel sem tökéletesek, sokszor saját gőgjük a vesztük, vagy van közöttük, aki hű szolgálóinak egész népét képes feláldozni, csak hogy egy lépéssel közelebb kerüljön a hőn áhított bosszúhoz.

Ha akciódús kalandokra és egész népek sorsát eldöntő csatákra vágysz, akkor a Metabárók egyértelműen a te képregényed. A cselekmény izgalmas, fordulatos, ha elkezded olvasni, akkor gyorsan a vaskos kötet végére érsz. Igazi családregény ez, a középpontban végig a metabárók dinasztiája áll, melyet több generáción keresztül kísérünk figyelemmel. A Delta Vision által kiadott első kötet a családalapítók és gyermekük sorsát meséli el, reméljük, jól fog fogyni, és a többi rész is napvilágot lát magyarul.

A külcsínt is fontos megemlíteni, ugyanis ez az egyik legszebb képregény, mellyel eddig találkoztam. Minden egyes képkocka kisebb festmény, mely önmagában is megállja a helyét.

Akiknek nem tetszhet: viráglelkűek kerüljék, sok a véres jelenet, a metabárók hajlamosak ellenfeleik kíméletlen széttrancsírozására, és a sztori sem igazán kedvez hőseinknek, inkább látjuk őket kedvesük holtteste felett zokogni, semmint vidáman trillázni egy tarka mezőn. Továbbá az is valószínű, hogy a magvas gondolatokat keresők sem találják meg a számításukat. A Metabárók nem erről szól. „Könnyed” szórakozást kínál, abból viszont a legmagasabb színvonalút.

További érdekességek:

  • Több más Jodorowsky képregény is játszódik a metabárók univerzumában, például a korábbi Incal és a Technopriests.

Linkek:

Hozzászólások

hozzászólás


[ további írásai]
Ha tetszett, kövesd a Facebook-on is!
Kategóriák: Képregény

Eddig 4 hozzászólás.

  1. action szerint:

    Nekem megvan, nagyon jó képregény. Dűne-rajongóknak melegen ajánlott, a rajzok is gyönyörűek.
    Remélem hamarosan folytatódik a magyar kiadás.

  2. anarchoid szerint:

    Moebius az isten! (incal)

  3. kadmon szerint:

    Bár a sztori néha kicsit elszállt, de a képek miatt begyűjtöttem az angol kiadásból, amihez hozzáfértem 🙂 Tényleg gyönyörű.
    A magyar kiadás melyikből készült? A francia eredetiből, vagy a cenzúrázott angolból?

  4. Hanna szerint:

    @kadmon: A francia eredetiből. 🙂

Szólj hozzá

Nem belépett felhasználók számára a hozzászólások kb percenként frissülnek.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.



Keresés az oldalon