A Star Wars könyvek olvasótábora folyamatosan növekszik, ugyanis ami a filmekben látható, az csupán apró darabkája ennek a terebélyes univerzumnak, melyet számtalan lény, bolygó, s azok története tölt be. Az elmúlt években két kérdéssel találkoztam a legtöbbször. Miért olvassak Star Wars könyveket? Milyen sorrendben olvassam őket? Eyn összefoglalta, hogy mi alapján érdemes keresgélni.

Miért olvassak Star Wars könyveket?

Én előbb olvastam a Timothy Zahn féle Star Wars-regényeket, minthogy a filmeket láttam volna, mivel nem voltam egy moziba járó gyerek, az 1984-es tévébeli bemutatásnak meg csak az elejét láttam. Szóval 1991-ben, az első Zahn könyv megjelenése évében láttam először teljes egészében az eredeti filmeket a német Sat1 csatornán.

Talán mondanom sem kell, új és idegen volt számomra a Star Wars világa regényben. Az előző évben rengeteg sci-fit olvastam, ez viszont más volt. Aztán a 90-es években sorra jelentek meg a Star Wars regények, így csakhamar belerázódtam és jól megismertem a hátteret. Akkor még nem volt Internet, így folyóiratokból, újságokból, tévé műsorokból tájékozódtunk.

A Star Wars nem olyan, mint a többi sci-fi. Igazából a sci-fi és a fantasy zseniális keveréke ami miatt egészen különböző dolgok miatt lehet szeretni. Zahn könyveiben több volt a sci-fi elem, míg például Drew Karpyshyn -nél az érzelmi, mentális hatások nagyon erőteljesek.

Van, akinek egyik forma jobban bejön, mint a másik, én mindkettőt szeretem. Bejön a logikus, következetes, technikailag és stratégiailag jól kidolgozott regény és a szenvedélyes, nagyobb érzelmi töltetű, a sithek és jedik belső vívódásain, vagy egymás elleni küzdelmein alapuló történet is.

De nézzük, miért olvassunk Star Wars könyveket. Sokféle indok lehet, most csak a legfontosabbakat említem.

1. A Star Wars háttere miatt

Mélyebb ismeretekre tehetünk szert a világok, hátterek, és karakterek tekintetében. Amit a filmekben, sorozatokban látunk, ahhoz számtalan dolog kapcsolódik, melyeket nincs idő és lehetőség a képernyőn bemutatni. Például:

  1. Mi a történet, vagy korszak történelmi háttere.
  2. Járművek, fegyverek, gépezetek működése, kifejlesztése, használata.
  3. Egyes karakterek életútja, jellemfejlődése.
  4. A galaxis különböző világainak, fajainak, bolygóinak bemutatása.
  5. Az Erő megismerése, a jedik és sithek képzése, tanulmányai, beavatása.

Vannak egyéb érdekes háttérszálak is, mint például a klónok története, vagy a klón és birodalmi kommandósok kialakulása, fejlődése.

2. Az olvasás élménye

Az olvasás és a film/videónézés között van egy óriási különbség: olvasáskor el kell képzelni a történetet. Következésképp az ember agya, elméje, tudata olyan részeit is igénybe veszi, melyeket filmnézéskor nem. Tehát míg filmnézéskor erősen a külső érzékszervekre támaszkodunk, olvasáskor egy belső szinten együtt élünk, mozgunk a történettel.

Amit filmen pár másodperc alatt látunk, azt regényben akár egy oldalon át is olvashatjuk, miközben pontosan megértjük a szereplő gondolatait, cselekvéseit, hogy mi játszódott le benne. Könyvben sokkal részletesebb a képzés és a jellemfejlődés levezetése is és sokkal mélyebben átélhetjük.

3.Van amit csak könyvekben találunk/élhetünk át

Némely regények sokkal jobbak mint egyes filmek, sőt, filmen talán nem is lehetne visszaadni azt az érzést, amit a történet olvasása adott. Például Darth Bane története egészen fenomenális, és még akik nem szeretik a sitheket, azok is megértik a mozgatórugóit. De megemlíthetném a Thrawn főadmirálisról szóló történeteket, a klónháborús regényeket, az Old Republic szériát, vagy a Darth Plagueis -t is sokan kedvelik.

Több mellékszereplő a filmekben csak rövid időre tűnik fel, de a regényekben akár egész életútjukat megismerhetjük. A regényeket hosszú időn át olvashatjuk és bármikor, bárhol, míg filmeknél ez sokkal kötöttebb.

Milyen sorrendben olvassam a Star Wars könyveket?

1.A történetek kronológiai, időrendi sorrendjében

Ha az összes Star Wars művet vesszük, akkor egészen 25 ezer évvel a Yavin-i csata előttig visszamehetünk, de a jövőbe is eljuthatunk. Nagy hátránya, hogy mindent elolvasni töménytelen idő, mivel több száz könyvről van szó. Előnye, hogy jobban megértjük a galaxis történelmét, kialakulását, és hogyan alakultak ki az ismert események.

2.A könyvek megjelenésének sorrendjében

1976-ban jelent meg az első regény, amely az első film forgatókönyve alapján készült. Ezt később néhány kevésbé jelentős mű követte. 1990 után pedig sorra érkeztek az eredeti trilógiát követő korszakban játszódó művek. Az előzménytrilógiával a Birodalom uralma előtti korszak is előtérbe került, utána pedig már több ezer évvel visszamentek az időben, ami köszönhető a forgalomba hozott játékoknak is. 2014-től pedig sok mindent újraformáltak az új kánon bevezetésével.

Lásd itt az összes megjelent könyvet a kiadási sorrendben: Star Wars regények listája megjelenés ideje alapján

3. Először a filmregények, ezután a többi

Akik ragaszkodnak a filmbeli eseményekhez és karakterekhez, azoknak ez az ideális. Engem a filmregények csak a háttér információk miatt érdekelnek, de nem szeretem olvasni is azt, amit láttam. Ebből kiindulva érdemes később a többi regény felé nyitni, bár vannak, akiket a többi történet nem érdekel, amit nem értek, hiszen azért olvas az ember, hogy olyasmit éljen át, ami a filmekben nincs.

4. Először a legfontosabb, leghíresebb, vagy legnagyobb hatású művek és sorozatok, utána a többi

Ha megkérdezed a Star Wars rajongó olvasókat, mindenki fog javasolni egy híres regényt, vagy sorozatot, amelyikkel kezdd. A legtöbbször Zahn könyveit, a Bane trilógiát, a Darth Plagueis -t, vagy néhány hasonló kiemelkedő regényt fogják említeni.

5. Először a kánonnak nevezetteket, majd a többit, amit legendáknak minősítettek

Ez arra jó, ha meg akarod érteni az új filmtrilógiát, vagy a vele összefüggő eseményeket, illetve más, a régebbi filmekkel, animációs sorozatokkal kapcsolódó mellékszálakat. Utána olvashatod a többit.

6. Mi a kedvenc korszakod, témád, karaktered, bolygód? Kezdd azzal!

Ez teljesen szubjektív és szerencsére nagyon sokféle ízlés van. Én mindegyik korszakot szeretem, de például amikor megismertem a Régi Köztársaság történeteket, több ezer évvel régebbi eseményeivel, az nagyon magával ragadott. Lehet, hogy neked a Köztársaság fénykora fog tetszeni, vagy a klónháborúk évei, de lehet, hogy a Birodalom uralkodása, a Lázadás kora, vagy az Új Köztársaság időszaka.

Ami a karaktereket illeti, szinte az összes fontos karakterrel készült önálló regény is. Alább felsoroltam az ismertebb szereplőkkel foglalkozó önálló regényeket, a történetek sorrendjében:

Sheev Palpatine: James Luceno – Darth Plagueis

Dooku gróf: Cavan Scott: Dooku – Az elveszett Jedi

Qui-gon Jinn: Claudia Gray – Mester és tanítványa

Darth Maul: Michael Reaves – Darth Maul: A vadászó árnyék

Padmé Amidala: E.K. Johnston – A királynő árnyéka

Anakin Skywalker: David Sherman, Dan Cragg – Jedi próba

Yoda: Sean Stewart – Yoda: Sötét találkozó

Obi-wan Kenobi: John Jackson Miller – Kenobi

Ahsoka Tano: E.K. Johnston – Ahsoka

Darth Vader: James Luceno – Sötét nagyúr

Wilhuff Tarkin: James Luceno – Tarkin

Thrawn főadmirális: Timothy Zahn – Thrawn

Kanan Jarrus: John Jackson Miller – Új hajnal

Leia Organa Solo: Claudia Gray – Leia, az Alderaan hercegnője

Han Solo: A. C. Crispin – A Han Solo-trilógia

Jyn Erso: Beth Revis – A lázadás hajnala

Lando Calrissian: L. Neil Smith – Lando Calrissian trilógia

Luke Skywalker: Kevin Hearne – A Jedik örököse

Boba Fett: K.W. Jeter – Fejvadász háborúk trilógia

Wedge Antilles: X-szárnyúak sorozat

Phasma százados: Delilah S. Dawson – Az utolsó Jedik hajnala: Phasma

Amint látod, számos módon nekiállhatsz. Vannak, akik a szerzőket nézik, számukra ajánlom ezt a cikket, ahol szerzőnként felsoroltam mikor melyik könyvük jelent meg: Star Wars szerzők listája, megjelent könyveik, történeteik

A Star Wars egy időben és térben véget nem érő történet, amely számtalan irányba ágazhat helyeket, eseményeket, szereplőket tekintve. Örök élmény, amelyet a különböző stílusú szerzők eltérő módokon más-más hangsúllyal ábrázolnak, és mindenki megtalálhatja a maga kedvencét.

Használd ezt a cikket útmutatóul az könyv olvasáshoz, bevezetőként a Star Wars regények világába!

A cikk szerzője: Eyn

Hozzászólások

hozzászólás


[ további írásai]
Ha tetszett, kövesd a Facebook-on is!
Kategóriák: irodalom

Eddig egy hozzászólás érkezett.

  1. FélszipókásŐsmoly szerint:

    A történetek kronológiai sorrendjéhez pedig a molyon született már irányadó polc:
    https://moly.hu/polcok/star-wars-tortenetek-idorendben-i-a-birodalom-elotti-korok

Szólj hozzá

Nem belépett felhasználók számára a hozzászólások kb percenként frissülnek.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.



Keresés az oldalon