A héten érkezik a mozikba Luc Besson méregdrága sci-fije, a Valerian és az ezer bolygó városa, Hackett pedig egy két részes cikkben foglalja össze a Valerian képregények világát, valamint azt, hogy maga a film milyen módon kapcsolódik a képregényekhez, illetve, az évtizedek folyamán hány ismert mozifilm merített, másolt, ihletődött meg Pierre Christin és Jean-Claude Mézières kultikus képregénye nyomán. Az első rész itt olvasható.

Valerian_Laurine_movie_2

Valerian és Laureline képregényen és filmen

Sok fanyalgást és felháborodást olvastam a neten a film előzetesei alatt, hogy ezt, meg azt az elemet máshol már láttuk, és semmi eredeti nem lesz a filmben. Ez azért érdekes, mert a Valerian képregényekből tucatnyi film és alkotó merített az évtizedek folyamán. Minden bizonnyal vannak közöttük véletlen egybeesések is, de feltehetően a legtöbb esetben egyes látványtervezők kezében megfordult néhány Valerian-kötet.

Mint az előző cikkből is kiderült, a Valerian&Laureline: The Empire of a thousand Planets (Az ezer bolygó birodalma) című történetnek a cím hasonlósága ellenére nem sok köze van a filmhez. Az előzetes és a szinopszis alapján nagyon úgy tűnik, az egyik legjobb történet, az Ambassador of the Shadows szolgált a filmforgatókönyv alapjául. Viszont abban már nem vagyok biztos, hogy maga a történet is a képregényre épül, az eddigi nyilatkozatok alapján Besson inkább csak felhasználta az alapanyagot, de többé-kevésbé saját történetet írt, új mellékszereplőkkel, de több ikonikus elemmel a képregénysorozatból.

A film európai filmekhez képest elképesztő, közel 200 millió dolláros költségvetésből készült, ami meg is látszik minden jeleneten, Luc Besson a költségvetés jelentős részét a forgalmazási jogok előre eladásából finanszírozta, szóval az anyagi kockázatot nem ő vállalta. Ha pedig a film sikeres lesz, megnyílik az út a 2. és 3. rész előtt is. Bár, a hollywoodi elemzők nem túl fényes USA-első hétvégi bevételt jósolnak a Valeriannak, és problémát jelenthet az is, hogy egy napon mutatják be Christopher Nolan Dunkirkjével egy elég sűrű, blockbuster szezon közepén.

Hogy szerintünk milyen lett a filmadaptáció, az péntek környékén kiderül, viszont addig is érdemes feleleveníteni, hogy mennyiféle ismerős motívum bukkant fel valamelyik korai Valerian-kötetből az évek folyamán híressé vált sci-fi filmekben.

A legtöbb hasonlóság a Star Wars kapcsán szokott előkerülni, így álljon itt is néhány kép, amely ezt bizonyítja, vagy nem bizonyítja: döntse el mindenki maga, hogy mennyire állják meg a helyüket. Szerintem egy részük véletlen, de valóban akad köztük olyan, amelynél elég nehéz ezt elhinni.

Valerianék téridő űrhajóját például hasonlították a Millennium Falconhoz és A Függetlenség napja idegen repülő csészealjaihoz is, de megtalálható a bikinis Leia hercegnő előképe vagy a karbonitba fagyasztott Han Solo-ra nagyon emlékeztető képsor is. Az alábbi válogatás az Empire of a Thousand Planets kötet angol nyelvű kiadásának végén szerepel:

Valerian-Star_wars_comparison

Mézières hajdanán több levelet írt Lucasnak ezügyben, de sosem kapott választ, állítása szerint egy „Köszönöm”-nek is örült volna. Szerinte egyébként Valerian és Han solo is meglehetősen hasonló karakterek, még a frizurájuk is szinte azonos, mindketten viccesek és lazák, és egyikük sem a klasszikus hős típus, ráadásul Valerian és Laureline is pont úgy évődik egymással, mint Han és Leia.

Ebből született aztán alábbi grafika is, mintegy nemes bosszúként:

valerian_vs_Star_Wars

Persze, ezeken felül is akad néhány fura hasonlóság, pl. az alábbi kép, az 1975-ös Ambassador of the Shadowsból, amely egyszerre idézi meg a Mos Eisley cantina jelenetet, valamint Jabba antigravitációs bárkáját, pl. a pincérszerepbe kényszerített R2D2-vel.

Valerian_Cantina

Vagy ezen a képsoron, a Valerian&Laureline and the Empire of a Thousand Planets című részből, ahol Valerian és Laureline éppen belépnek a kétnapú bolygón egy hatalmas, ősi kapun (csak ők nem Jabba palotájába):

Valerian_Jabba

Földi csillaghajók szintén az Ambassador of the Shadowsból, illetve Mon Calamari hajók:valerian5

Az 7. On the False Earth kötet Valerian-klónserege és a Star Wars prequel klónserege közti hasonlóság szerintem már nagyon erőltetett, hiszen azért a klónozás nem az a scifi toposz, amit a Valerian képregény talált volna fel:

valerian-clones

clone-troopers

A film alapjául szolgáló Ambassador of the Shadows alapkocepciója, a számos idegen civilizáció által lakott űrállomásról nagyon hasonlít a Babylon 5-re (azért bármiféle plágiumról beszélni értelmetlen, mert a két történetnek sok köze nincsen egymáshoz), mindenesetre lehet, hogy Straczynksi is olvasta ezt a történetet fiatalabb korában.

Számomra az ötödik, a Birds of the Master denevérszerű, agresszív madárlényei és maga a bolygó is eléggé a Pitch Black – 22 évente sötétség filmre emlékeztetnek, de azt gondolom, ez is simán lehet véletlen, ugyanakkor Mézières pont ezen kötet tájait pedig a Conan, a barbárban látta újra megelevenedni. És talán ezen a ponton túl sok is már a hasonlóságok kereséséből…

Valerian_Pitchblack

Az egyetlen, ami bizonyított és hivatalos kapcsolat a képregények és film között az pedig nemmás Luc Besson sci-fije, Az ötödik elem. Erről az előző cikkben már volt szó: Mézières concept artistként dolgozott a filmprojekt számára, amely aztán néhány évre megakadt, Mézières a vázlatokat beépítette a The Circles of Power című részbe. Amikor a projekt pár év múlva új lendületet kapott, Besson a képregény alapján dolgozta ki többek között a légitaxis Korben Dallas karakterét is, aki eredetileg egy űrhajógyárban dolgozott volna.

 Ti mit szóltok a fenti példákhoz? Elképzelhető, hogy valóban a Valerian-képregényekből származott egy csomó híres jelenet, ötlet, vagy csak véletlen egybeesésről van szó?

Hozzászólások

hozzászólás


[ további írásai]
Ha tetszett, kövesd a Facebook-on is!
Kategóriák: Képregény

Eddig 3 hozzászólás.

  1. kétszeres vuvuzelaművész szerint:

    Ha eszünkbe jutnak olyan dolgok, mint Newton és Leibnitz vagy Lobacsevszkij és Bolyai esete, bátran feltételezhetjük, hogy például egy bikinis hölgy szerepeltetése igenis eszébe juthat egymástól függetlenül több hímnemű rendezőnek is. Habár a Han Solo dombormű még így is elgondolkodtató. 🙂

  2. Scalard szerint:

    számomra totál egyértelmű a nyúlás, én sose tartottam Lucast egy képzelet gazdag csávónak, annál inkább egy tehetséges iparosnak, aki nagyon jó gazdasági érzékkel épített be ezt meg azt, ha ezt összevetjük Jodorowsky soha el nem készült Dűnéjével ahonnét szintén rengeteget nyúlt az öreg, sőt hát csomó artist átmenekül oda, akkor a Star Wars egy ügyesen összelopkodott cucc ami elbeszélésben a Gyűrűk Urát, karaktereiben a Flash Gordont, koncepcióban pedig a Valeriant mixeli

    nem véletlen hogy Lucas kussolt, küld egy köszönömöt máris beismeri a plagizálást

    és persze Newtpn meg Leibnitz, meg hasonlók (Newton se mindent maga talált ki, csak ügyesen ő szabadalmaztatta előbb) de pl. a bikinis Leia esetében volt egy csekély 11 év a Valerian javára, és ne feledjük el, hogy nem a bikini a furcsa, hanem hogy 99%-ban ugyanúgy néz ki

  3. e(x) szerint:

    Az efféle úgymond ihlet merítéssel kapcsolatban megbocsátó vagyok. Vannak művek, amik eredetiek, egyedi hangulatúak, értékesek, de, sosem készül belőlük film, mert nincs szerencséjük, vagy mert azért annyi vitamin nincs bennük, és a szorosan vett zsánerfogyasztói körön kívül máshoz nem jutnak el.
    Viszont ha motívumok, karakterek, történetek átemelése révén bekerülnek egy mainstream alkotásba, akkor valahol mégiscsak ismertté és ünnepeltté válnak szélesebb körben. Az átemelést végrehajtónak aztán nyilván illik töredelmesen bevallania az inspiráció forrását, és valahol egy ideális mesevilágban persze a haszonból is csorgatni kellene az eredeti forrás alkotójának, de ugye a valóságban a farkasok Piroskát is megeszik.

Szólj hozzá

Nem belépett felhasználók számára a hozzászólások kb percenként frissülnek.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.



Keresés az oldalon