Az L. Frank Baum tollából származó Óz, a nagy varázsló című mese az egyik legismertebb történet a világon. Több filmfeldolgozás után pedig 2017 januárjában Dorothy és Óz története tévésorozatként is bemutatkozott (ráadásul magyar vonatkozásai is vannak: hazánkban is forgattak, a legjobban felismerhető helyszín Ev palotája, a budai vár lett.)

EC2

Az NBC a bevezető kampány alatt az Emerald Cityt a Trónok harca kihívójaként emlegette, azonban a két sorozat szinte semmiben sem hasonlít egymásra. Inkább a Once Upon A Time-mal (Egyszer volt…) lehetne párhuzamba állítani. Az eredeti történetből a sorozat az alapokat vette át, megvannak a főszereplők (Dorothy, Óz, a boszorkányok, Oroszlán, Bádogember, Madárijesztő), és a konfliktus (Dorothyt egy forgószél átrepíti Óz birodalmába és haza akar jutni). Ehhez számos új elemet hozzáadtak, és mindezt úgy mixelték össze, hogy egy 10 részen át tartó, szerteágazó történet (gyerekmentés, politika, családkeresés, háború, szélsőséges személyiségek stb.) bontakozik ki belőle.

Az Oroszlán, a Bádogember és a Madárijesztő egymástól teljesen független történetszálat kaptak, mégis mindhármuk sorsa egészen érdekesre sikeredett. A Madárijesztő és a Bádogember múltját alaposan megismerhetjük, de az Oroszlánból jóval keveset kapunk, igaz, mindez kellőképp felcsigázhatta a néző fantáziáját: vajon mi is lehet az ő története? A Boszorkányok és Óz története is átértelmeződik, sokáig nem is egyértelmű, ki melyik oldalon áll, és rájuk is igaz, hogy számos olyan vonással bővült a karakterük, amely meglepheti a klasszikus történetet ismerő nézőket. A szereplőket ugyan sikerült valamennyire kedvelhetővé tenni, de sokszor önmagukat is megcáfolják bizonyos helyzetekben, ezek miatt a történet sajnos többször hiteltelenné válik.

EC1ok

A cselekményt egészen jól kidolgozták, hagytak időt mindenre, viszont túlságosan lassan csordogálnak az események, emiatt az első epizódok alatt sok néző otthagyta a sorozatot. Nem biztos, hogy igazuk volt, de tény, hogy az utolsó részekre pörgött fel igazán a cselekmény. A sorozat legnagyobb erőssége a történet, a mese, hisz egy nagyon szórakoztató sztorit sikerült kitalálni. Sok ötletes magyarázatot ad a birodalom miértjeire (mitől sárga a sárga köves út, mi a forgószél magyarázata, hogy lehet átjutni a Birodalomba, mi a szerepe a tudománynak és a varázslatnak stb.). A karakterábrázolás azonban néhol elég sekélyesre sikeredett, kevesen jártak be igazán érdekes utat a szezon végéig, talán a Nyugati Boszorkány az egyik üdítő kivétel, ő fejlődött a legtöbbet és az ő jelenetei voltak a legjobbak.

EC3

Amiben erős a sorozat, az a látvány: gyönyörűek a falvak, városok, paloták, kosztümök, smink, a szó átvitt értelmében is varázslatos lett az egész. Az első évadra leginkább a kedvcsinálás a jellemző, éppen elég jól bemutatták a fontosabb karaktereket és eseményeket, hogy azok a második évadban új színt mutassanak magukból, de akár a klasszikus történetből is sok mindent behozhatnak még.

Sajnos a füst nagyobb mint a láng, ugyanis hiába a látvány, ha történetvezetés lassú és butuska, a sorozatokhoz szokott tévénézők hamar elpártolhatnak tőle. Kérdés, hogy meddig tarthat ki a sorozat, hisz a Once Upon A Time-hoz képest itt jóval kevesebb alapanyagból tudnak dolgozni a készítők, és az is sokat számít, vajon mennyire lesznek jók a változtatások, amelyek a történetet érintik? A rendező Tarsem Singh volt, aki megtett mindent, hogy az elé rakott alapanyagból egy könnyed, kedvelhető sorozat jöjjön létre, de sajnos a végeredmény  közepes lett, és egy rengeteg ellentmondással teli sorozat. Mindezek után talán nem meglepő, de a csatorna végül el is kaszálta.

Hozzászólások

hozzászólás


[ további írásai]
Ha tetszett, kövesd a Facebook-on is!
Kategóriák: tévésorozat

Szólj hozzá

Nem belépett felhasználók számára a hozzászólások kb percenként frissülnek.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.



Keresés az oldalon