A londoni órások nem is sejtették, hogy ők oldják meg az amerikai társadalom túlsúlyproblémáját.

Már 2009-ben felröppent a hír az új, bioenergiával működő óráról, mely a húsevő virágokat utánozta. Az óra a szagával odacsalta a legyeket, majd mikrobákkal működtetett üzemanyagcellában megemésztette őket. Kivonta a kitinpáncélból a cukrot. A mikrobák oxidációja közben felszabaduló elektronokat a gyártók külső áramkör felé irányították, vagyis az időmérő szerkezete felé.

Az óra önmagában nem okozott volna társadalmi változást. Azonban a valóság show-kon felnőtt nemzedék számára több lett, mint egy praktikus eszköz – szórakozássá vált. Leszerelték a szúnyoghálókat és lesték, hogy a kis áldozatok mennyi idő alatt végzik energiaforrásként. Amerika 2012-ben megvette a szabadalmat, és Kínában megindult a nagyüzemi gyártás. Divatba jöttek a biolámpák, később a rezgőszékek. Ahol egerek, vándorpatkányok is voltak, ott már mosógépet is lehetett működtetni. A termeszes házak magasabb áron keltek el, hiszen ott ingyenessé vált a kenyérpirító, az elektromos borotva, a tévé.

A vezető cégek egyre nagyobb kapacitású termékeket dobtak piacra, ezek már több kilogram anyag szagtalan tárolását is megoldották. Végül monopolhelyzetbe került az a vállalat, melynek a terméke nem csak érzékelni tudta, milyen mozgó szerves anyag van a közelében, de át is tudott állni rovarról rágcsálóra. Ehhez egy primitív MI program kellett csupán.

Innét egy lépés volt, hogy a hackerek bővítsék a repertoárt. A gurulós eszközök – porszívó, mosógép, hűtőtámlás irodai szék – már utána is mentek a potenciális energiaforrásnak. Sőt, a fájlcserélőkön elterjedt olyan verzió is, mely el is kapta a szomszéd macskáját, kiváló szórakozást nyújtva a suhancoknak.

Az ökológusok hiába szólaltak fel, hogy egy félkontinensnyi ember légy- és rágcsálófogyasztása felborítja az ökoszisztémát. Fel is borította. Elméletileg bioanyag nélkül az eszközöknek vissza kellett volna állniuk az elemekre. Azonban észlelték a környezetükben az erőforrást. És megszerezték.

Sok egyedülálló ember tűnt el, csak a netes közösségek hiányolták őket. A rendőrség hamar rájött, mi történik, de a multicégek nyomására eleinte eltussolták. Sokáig nem lehetett.

Mire a katonaság kiiktatta az összes éhes háztartási berendezést, addigra az amerikaiak nem csak lefogytak, de a világ legjobban futó nemzetévé váltak…

A londoni órások a Big Ben után erre a legbüszkébbek.

Hozzászólások

hozzászólás


[ további írásai]
Ha tetszett, kövesd a Facebook-on is!
Kategóriák: novella

Eddig egy hozzászólás érkezett.

  1. GGOT szerint:

    Hát kellett ez nekünk? :))

Szólj hozzá

Nem belépett felhasználók számára a hozzászólások kb percenként frissülnek.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.



Keresés az oldalon