Decemberben A hobbit premierjének örömére Tolkien hónapot tartunk, film- és könyvismertetőkkel, Tolkien forrásait és örökségét vizsgáló cikkekkel, valamint azt is megtudjuk, milyen az, amikor valakinek a hobbitok a hobbija. Tolkien érdekes író volt, alapos és sokoldalú ember, és még a fanyalgóknak is be kell ismerniük, hogy a fantasztikum meghatározó alakja, műveit, módszereit még ötven-hatvan évvel A Gyűrűk Ura megjelenése után is nehéz megkerülni. Nem csak a fantasy műfajára hatott, de egyesek szerint még a Greenpeace létrejöttét is ő ihlette – szóval ha Tolkienről van szó, mindig sok érdekességre lehet számítani. Tartsatok velünk!

Az elmúlt évek egyik legjobban várt filmje kétségkívül A hobbit. A sikeres A Gyűrűk Ura filmtrilógia után sokan örülnek, hogy a végül szintén háromrészesre duzzadt előzményt is Peter Jackson rendezi. Az SFmag szerkesztőség vajon mit vár A hobbit filmektől?

adeptus

Sárkányfiléző kés - a hobbit konyhaművészet mindenre fel van készülve

Őszintén szólva meglepett, amikor annak idején megtudtam, hogy A Gyűrűk Urához hasonló trilógiát akarnak forgatni A hobbitból is. Számomra A hobbit – még A babó címen – mindig is gyerekmese volt, míg A Gyűrűk Ura inkább felnőttmese. És valahol távolabb ott sejlik A szilmarilok mitológiája.

A Gyűrűk Ura-filmek, bár látvány szempontjából gyönyörű szépek voltak, nem arattak sikert nálam: rengeteg öncélú akció volt bennük, a mesélés szépsége meg valahol elsikkadt, meg túlzásnak is éreztem a tíz órányi terjedelmet.

Valószínűnek tartom, hogy A hobbit is egész más lesz, mint gyerekkori könyvélményem. Kicsit az az érzésem, mint amikor egy blockbusterhez folytatást írnak: sok pénzt hozott az előd, tehát muszáj még többet csinálni belőle. Csak itt merő véletlenségből volt még egy alapanyagnak való könyv. Szóval erőteljesen szkeptikus vagyok az új Jackson-művel szemben, de szívesen vennék egy pozitív meglepetést.

Archnihil

A kardforgatáshoz nem ért, de még egy hegyen is megtalálja a kiskaput

Azt, hogy megőrizze az eredeti meseszerűségét és báját. Hogy egész pontosan mit értek ez alatt? Nincsenek illúzióim, nem várom azt el, hogy egy az egyben az az érzés fogjon el, mint kiskölyökként, amikor először találkoztam Bilbóval, akinek népét akkoriban babóknak hívták. Tisztában vagyok vele, hogy egy adaptáció a rendező olvasata. De A hobbit egy jóval könnyedebb, mesésebb, fantasztikusabb regény volt, mint A Gyűrűk Ura. Méretéből fakadóan pörgősebb, és összességében jóval optimistább, mint folytatása. Nem nélkülözte persze a tragédiát, de az a rész nálam pont a kontraszt miatt működött.

Ne csináljanak egy A gyűrűk ura klónt az előzményből. Legyen valami, aminek saját hangulata van, és nem akarja magát a nagy előd/utód mércéjével mérni. Ne hagyja magát gúzsba kötni Fordóék kalandja által, merje bejárni a maga útját. Legyenek persze átkötések és utalások, de csak módjával. Ne hagyják például, hogy a gyűrű ránőjön a történetre, mert itt most nem ő a főszereplő.

És, ha nem is várom el, hogy elfogjon az érzés, mint egykor, egy kicsit azért mégis ébressze fel bennem élő kiskölyköt.

fbdbh

Gollam csak egy jó véres steaket szeretne, köretként pacallal

Nem hiszem, hogy Peter Jackson alulmúlná az előző trilógia minőségét; én inkább abban bízom, hogy a függelékekből összelopkodott pluszjelenetek ellenére is jobban követi a könyvet, mint A Gyűrűk Uraesetében. Hogy ismét 6-10 órányi anyagot enged meg magának, jól hangzik, már csak azért is, mert a forgatókönyv minőségétől függetlenül andalító élmény lesz Alan Lee és a WETA Középfölde-víziójában bámészkodni Howard Shore zenéjére. A trailerek alapján a színészekkel, maszkokkal, díszletekkel nem lesz gond. Én nagyon-nagyon optimista vagyok, ennyire talán nem is voltam bizakodó és türelmetlen az utóbbi években, semmilyen filmnél. Peter Jacksont sok kritika érte az utóbbi évtizedben, mégsem tartom annyira rossz hírnek, hogy rendezőként is visszatért: így lesz egy sokak szerint nem tökéletes, de legalább egységes, hangulatos sorozatunk.

Jud

Ahol minden csütörtök torkos csütörtök

Azt gondolom, semmi panaszunk nem lesz majd a látványvilágot, a zenét és a szereplőket illetően, sőt, én megkockáztatom, hogy a tartalommal is elégedettek leszünk majd. Mégpedig azért, mert Jackson biztosan tanulhatott az előző három film hibáiból, másfelől eddig soha, semmilyen kultkönyv megfilmesítése után nem kapott az ember ugyanolyan élményt, legalábbis olyat nem, amit előzetesen várt. Nem lesz ez másként ezúttal sem. Az egyik könyv, a másik film, ezért A hobbit-trilógiára úgy tekintek, mint igényesebb fantasy mozira, és nem is várok tőle semmi mást.

raves

Importez la femme, mondaná a francia: az eredetiben hiába keresnénk akárcsak egy nőt

A hobbitot várom, de vannak kételyeim. Peter Jacksont még a Hullajó idején ismertem és kedveltem meg: tetszett a morbid humora, a B filmeket idéző megoldásai (pl.: csavarodva zoomoló kamera), és ahogyan a trükkökkel bánt. Biztos voltam benne, hogy A Gyűrűk Uránál ez a háttér a film előnyére fog válni, és A Gyűrű Szövetségében valóban beváltotta a reményeket. Sajnos azonban elhatalmasodott rajta a megalománia, és mindenáron egyre grandiózusabb jeleneteket szuszakolt bele a második és a harmadik részbe. Ezek a jelenetek a rajzfilmszerűség felé vitték a sorozatot. A King Kong már abszolút a minél-nagyobb-minél-látványosabb jegyében készült. Attól félek, hogy a Hobbitban folytatni fogja a sort, és még nagyobbat akar durrantani, mint A király visszatérben tette, és így hiába kisebb, és ember-, akarom mondani, hobbitközelibb a történet, el fog veszni a látványorgiában. Nagyon remélem, hogy nem lesz igazam.

tapsi

Egy törp sosem indul útnak szakállformázó hab és tápláló kifésülőbazsam lnélkül

A hobbit számomra még babóként meghatározó élmény volt, és később A Gyűrűk Ura úgy elsodort, mint biciklis a virágládát. A filmtől mégsem várok sokat. Két oka van, az egyik az, hogy nem kedvelem A Gyűrűk Ura filmeket, sokkoló élmény volt, hogy egy alapvetően lassú és tompa színekkel dolgozó könyvből komikus kisebbségi sztárral megfejelt, vásári giccset csináltak, de hát ízlések és pofonok, mások szerint kifejezetten szép lett. A másik ok A hobbit film előzetese, egészen pontosan hát ezek a törpök. Thorin úgy néz ki, mint aki egy samponreklámból szökött, szinte a tolakodóan mű cédrusillatot is érzem, Kili és Fili a legkevésbé sem ikrek, és a többiek… A viccesített külsejűektől már most viszket a tenyerem.

Amitől még nagyon félek, azok a történelmi kitekintések. Én jobban örültem volna, ha Galadriel és a Fehér Tanács kimaradnak ebből a buliból – ez nem a LotR mínuszegy-két-há, hanem egy mese. És félek tőle, hogy épp a mese, épp a könyv saját meséje fog elsikkadni a végére, és az egész csak extra turbó bojt marad a franchise csücskén.

Hozzászólások

hozzászólás


[ további írásai]
Ha tetszett, kövesd a Facebook-on is!
Kategóriák: film

Eddig 5 hozzászólás.

  1. fbdbh szerint:

    Seriousnerd mode on: az arányok nem jók. Eleve az a három könyv tartalmaz egy jó nagy függeléket, Bombadil Tomát, csomó fisfost, ami nem került bele a filmbe. Plusz dagályosabb a stílusa is.

    A hobbit nagyon sűrű stílusához pedig még hozzájön némi függelékanyag több Tolkien-könyvből is.

    De amúgy ja, három film túlzás.

  2. crei szerint:

    Azért ne felejtsd el kikapcsolni a seriousnerd modeot. 🙂

  3. fbdbh szerint:

    … és amúgy is, George Lucas és Peter Jackson…

    Ah tényleg.

    SNM off.

    😀

  4. archnihil szerint:

    Balázs: az én véleményem az fentebb van, de gondoltam, illik meghallgatni a 9GAG-et is.
    Mert ha már Tolkien, most pont a trollokat ne hallgassuk meg? 😀

Szólj hozzá

Nem belépett felhasználók számára a hozzászólások kb percenként frissülnek.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.



Keresés az oldalon