Minden évben jelennek meg antológiák, melyek az év legjobb novellatermését igyekeznek egy kötetben összeszedni. Gardner Dozois sorozata már 26, David G. Hartwell válogatása pedig 15 éve jelenik meg. Ellen Datlow fantasy- és horrorválogatása sajnos több mint 20 éves megjelenés után félbemaradt. Most azonban egy új versenyzőt szeretnék bemutatni, a korábbiakkal ellentétben egyszerre sci-fi és fantasy profilú, és nem riad vissza semmilyen egyéb konvenció áthágásától sem.

Ezúttal az ausztrál Jonathan Strahan válogatását vettem górcső alá, aki viszonylag új arcnak számít az SF/F szerkesztők között, viszont annál sikeresebb utat járt be eddig. Az ő nevéhez köthetőek az Eclipse antológiák, melyek az elmúlt évek legérdekesebb nem-tematikus antológiái a Solaris, a Fast Forward és a Clockwork Phoenix kötetek mellett.

Jonathan Strahan mellett a Night Shade Books kiadó fémjelzi a válogatást, mely az elmúlt időben nem csak a minőségi SF szinonimájává vált, de bátran kiadnak olyan újító regényeket is, melyet más kiadók nem ítéltek piacképesnek. (lásd: The Windup Girl Paolo Bacigalupitól).

Strahan érdekes ízléssel rendelkezik, jellemző, hogy az irodalmilag kísérletezőbb, művészi írások kaptak helyet válogatásában. Nem riad meg a merész és provokatív írásoktól sem, például a homoszexualitás visszatérő motívum, sőt, mintha tudatosan keresné azokat a novellákat, melyeket egy átlagos szerkesztő nem merne beválogatni.

Ezt a kötetet méltán illeti meg a „spekulatív fikció” címke, mivel vegyesfelvágottként  minden megtalálható benne: sci-fi, fantasy és minden a kettő között (van itt steampunk, vámpíros írás, sőt még egy horror szösszenet is). Egyébiránt én nem fedeztem fel, hogy lenne bármilyen íve a kötetnek, nagyjából felváltva követik egymást a sci-fi és fantasy novellák.

A novellák eredeti megjelenési helyeit tekintve feltűnő, hogy Strahan a többi „best of” szerkesztővel ellentétben beválogatott a neten megjelent műveket is, több tor.comos írás is helyet kapott.

A számomra emlékezetesebb novellák:

Nicola Griffith: It Takes Two – Egy leszbikus pár szerelmi története neurobiológiával és determinizmussal nyakon öntve.

Általában a romantikus történetek nem a kedvenceim, de ez a fordulatos írás mégis elnyerte a tetszésemet. Emlékezetes karakterek, és a cselekmény is ravaszul van felépítve. Itt elérhető.

Peter Watts: The Island – Galaktikus autópálya-építők utaznak megállíthatatlanul már időtlen idők óta, sorra nyitják a kapukat maguk mögött, ám az átjárókon érkezőknek már köze nincs ahhoz az emberiséget, melyet valaha hátuk mögött hagytak. Aztán szembetalálkoznak egy bolygóméretű organizmussal, mely egy csapásra átértékeli irányelveiket.

Hard SF találkozik űroperával a mélytengeri történeteiről ismert író Hugo jelölt novellájában. Egyszerre tudományosan érdekfeszítő és irodalmilag is nagyon a toppon van, ami ritka dolog hard SF esetében. Ez a novellája itt hozzáférhető, már csak a mesteri felütés miatt is érdemes belenézni. Hasonló stílusú Blindsight című regénye – szintén Hugo jelölt -, mely az összes többi regényéhez hasonlóan letölthető honlapjáról.

Ellen Kushner: A Wild and Wicked Youth – Felnőtté válás és szokatlan szerelmi történet egy zabigyerek és az uraság fia között.

Az írónő Riverside trilógiájának előzményeit beszéli el ez az írás, mely a 18. századi szentimentalista regények hagyományát folytatja, enyhe fantasy fűszerezéssel. A cselekmény nem túl bonyolult, de a karakterek és az önmagát olvastató narratíva elviszi a novellát, nagyon jó kedvcsináló az említett trilógiához.

Sara Genge: As Women Fight – Egy kis emberi kolónia tagjai különös képességgel vannak megáldva, a házastársak testet cserélhetnek, de csak abban az esetben, ha a férj rituális harc keretein belül legyőzi feleségét.

A nemiséggel foglalkozó írások sorához csatlakozik ez is. A különleges ötletet szépen és következetesen vezeti végig az írónő.

Rachel Swirsky: Eros, Philia, Agape – Szerelem egy nő és az ő igényei szerint legyártott android között.

Furcsamód megint egy romantikus történet, persze a többihez hasonlóan itt is teljesen feje tetejére van állítva a szerelmi konfliktust. Megejtő, még a legkeményebb SF rajongókat is megérinti. Itt hozzáférhető.

Diana Wynne Jones: Joboy – A sárkányok közöttünk élnek, de nem sokban hasonlítanak mesebeli testvéreikre.

A kötetben szereplő fantasy írások közül nálam ez az elbeszélés viszi a pálmát. Elgondolkodtató és sokrétű, hihetetlen mennyi érzést és gondolatot sűrített bele az írónő ebbe a rövid terjedelembe. Minden erőlködés nélkül egyedi.

Robert Charles Wilson: Utriusque Cosmi – Egy lány emberi ésszel felfoghatatlan távlatokba történő utazása időben és térben.

Szintén nagyon színvonalas írás, mely a korábbi „The Island”-hez hasonlóan űroperába oltott hard SF. Wilson jó szokásához híven itt is olyan kozmikus távlatokat nyit, hogy gyakorlatilag beleszédül az olvasó.

A fent említettek mellett olyan nevek is kaptak még helyet a kötetben, mint Jo Walton, Karen Joy Fowler, Kij Johnson, Michael Swanwick, Bruce Sterling, Stephen Baxter, Geoff Ryman, Pat Cadigan, John Kessel, Elizabeth Bear és Robert Reed, tehát igazi „sztárparádé”.

A „best of” antológiákhoz hasonlóan ez a kötet is széles körből merít, különbség talán, hogy itt jobban kiérezhető a háttérben munkálkodó szerkesztő keze. Hogy ez jó dolog-e, az attól függ, hogy az olvasó ízlése mennyire egyezik Strahanéval. Az bizonyos, hogy nem egy szokványos válogatás ez, merész, friss, látszik, hogy a szerkesztő tudatosan törekedett rá, hogy a megszokottól eltérő kínálatot nyújtson.

Linkek:

http://www.jonathanstrahan.com.au/

http://www.nightshadebooks.com/cart.php?m=product_detail&p=154

Hozzászólások

hozzászólás


[ további írásai]
Ha tetszett, kövesd a Facebook-on is!
Kategóriák: irodalom

Szólj hozzá

Nem belépett felhasználók számára a hozzászólások kb percenként frissülnek.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.



Keresés az oldalon