Egy jó zsánerregény sok szabályt megszeghet. Megannyi bűnt elkövethet az olvasóval szemben. Egy pontban azonban nem hibázhat: ha nem szórakoztató, az írónak felesleges volt időt töltenie az alkotással. A szórakoztatás szerencsére egyénfüggő, és sokféle arcot mutathat: lehet merőben intellektuális, stilisztikai jellegű, vagy akár bő humorba áztatott szövegtest. Úgy mixelheti az alzsánereket, mintha csak koktél lenne, és egy egyszerű ötletre is gyönyörű történetet húzhat. Minden nehézséget vagy látszólag együgyűséget hajlamos megbocsátani az olvasó, ha jól elszórakoztatja az adott mű.

coverScott Meyer első regénye, az idén márciusban magánkiadásban, Kindle-re megjelent Off to Be the Wizard pontosan azért hagy jó szájízt az emberben, mert visszafogott humorral tart görbe tükröt az átlagos geekek elé. Emiatt még a hiányosságokat is könnyebb megbocsátani, ugyanis távolról sem remekműről van szó. Példának viszont remek: egy habkönnyű ötletből is lehet egy lendülettel megírt, sok kellemes percet nyújtó regényt összehozni.

Az alapsztori mátrixosan 1.0-ás: a geekmagányában élő Martin Banks fiatalember egy este öt terabájtnyi, ASCII-szövegből állló fájlt tölt le magának egy mobilgyártó cég szerveréről. Ártalmatlan hackathlonjának messzeható következményei lesznek. Amikor ugyanis megtalálja saját nevét az adathalmazban, rájön arra is, hogy ez a fájl írja le az egész világot. Magyarán ő is csak egy szimuláció, programsor egy számítógépben. Mielőtt távoli őse, Neo mintájára éjjeli látogatókat kapna és kungfuzni kezdeni, sokkal földhözragadtabb választ ad az egzisztenciális kihívást jelentő rejtélyre. Ahelyett, hogy utánamenne a titokzatos program szerzőjének, elkezdi módosítani a fájl rá vonatkozó részét. Ennek következtében kőgazdag lesz, bankszámláján rogyadozik a virtuális zöldhasú, ő pedig – ahogy ez egy rendes geekhez illik – elkezdi upgradelni szórakoztató elektronikai rendszerét. Időközben mobiljára egy kis appot ír, amellyel gyorsan képes lesz átírni a fájlt (=pénzt teremteni a számláján), egy gombnyomásra teleportálni is tud, és felmond unalmas, irodai munkahelyén.

Azt beszéli be magának, hogy csendben, nem feltűnően, anonimitásban éli majd a milliárdosok életét. Azért minden eshetőségre készen a mobilra írt alkalmazásában elrejt egy pánikgombot is, amely, ha minden kötél szakad, a középkori Anglia egy csendes vidékére repíti, ahol a jelenkori fenyegetések értelemszerűen nem léteznek.

Szüksége is lesz rá: a fájl átírását követő 48 órán belül az amcsi NAV két igen marcona ügynök-ellenőre keresi fel, hogy magyarázatot kérjenek tőle: hogyan jelent meg a számláján 23 ezer dollár átutalás nélkül.

Martin egy trükkel visszaszerzi telefonját, és az 1140 és 1160 közötti Anglia egy falujába csöppen. A terve egyszerű: a valóság manipulálását lehetővé tevő kis programjával varázslónak adja ki magát, és kényelmesen eléldegél a középkorban. Igen ám, de hamar kiderül: más is ismeri a rejtélyes fájlt, és az is pont ebbe a falucskába költözött.

cover2Scott Meyer regénye a filmek, számítógépes rendszerek ismerőinek több élvezetet nyújt, mint az egyszerű olvasónak. Megtudhatjuk például, hogy mire jó a 12. századi Angliában egy Commodore 64, miért érdemes eszperantóul tudni a varázslóknak, és hogy milyen veszélyeket rejt, ha a középkori világot egy kicsit javítani szeretnénk. A főhős jelleme egyre szimpatikusabb lesz a történések során, gyakorlatilag felnő az eléje kerülő feladathoz. Hiszen a világot megmenteni nem egyszerű, igaz?

A regény legnagyobb hibája a befejetetlensége, lévén ez egy sorozat első kötete. Emiatt a történet ugyan véget ér, de a fő okról – hogy ki írta és miért a világprogramot – nem tudunk meg többet.

Az Off to Be the Wizard egy igazi, kellemes strandkönyv, finom humorral, kalandokkal, szinte visítva egy filmes adaptáció után.

Hozzászólások

hozzászólás


[ további írásai]
Ha tetszett, kövesd a Facebook-on is!
Kategóriák: irodalom

Eddig 2 hozzászólás.

  1. Komaváry szerint:

    Tényleg jó, habár kissé kiszámítható könyv volt.

    Akinek tetszett, az a Mogworldöt se hagyja ki.

  2. Noro szerint:

    Rick Cook Wizard-sorozata jut eszembe az 1980-as évek végéről. Az, amiből magyarul csak egy középső rész jelent meg Varázsló-átok címmel.

Szólj hozzá

Nem belépett felhasználók számára a hozzászólások kb percenként frissülnek.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.



Keresés az oldalon