Új könyvajánló rovatunkban havonta megpróbálunk a magyar, illetve az angolszász SFF megjelenések közül szemezgetni, természetesen a teljesség igénye nélkül.

A tor.com havi rendszerességgel gyűjti a fantasy, a science fiction és a zsánerek közt egyensúlyozó megjelenéseket, ezúttal is ezekből szemezgettünk.

Something Coming Through—Paul McAuley (június 21, Gollancz)McAuley_Something_coming

Paul MacAuley Jackaroo novellái után megírta regény formában az előzményeket is. A Jackaroo univerzumban egy idegen faj tizenöt lakatlan (de lakható) bolygóval és az odajutás eszközével ajándékozta meg az emberiséget – csakhogy ezeken a bolygókon ott vannak még a korábban ott élt fajok városai, tárgyai, ereklyéi is, ők maguk azonban sehol.

Az eltűnt fajok rejtélye a novellák olvasói számára már nem titok, de aki még csak ismerkedik a világgal, az kezdje nyugodtan a Something Coming Through-val, mely a Földről, ismerős környezetből indít.Dark_Side_O_neill

The Dark Side—Anthony O’Neill (június 28, Simon & Schuster)

Anthony O’Neill debütáló regényében lényegében a Holdra helyezte a Boardwalk Empire világát – a büntetőkolóniaként indult holdi telepen Fletcher Brass az úr, aki kemény kézzel igazgatja kis birodalmát, és magasról tesz a földiekre. Az elszigetelt, őrzött kunyhókban élő elítélteket közben egy makulátlan öltönyös android látogatja meg, és kezdi el gyilkolni, akinek van valami köze a maffiakirályhoz.

The Medusa ChroniclesStephen Baxter & Alastair Reynolds (június 7, Saga Press)

Artur C. Clarke Találkozás a Medúzával című Nebula-díjas kisregénye többször megjelent magyarul is, többek közt Az őrszem című Clarke-novelláskötetben, valamint a 77-es Galaktikában is, és most a modern hard-scifi két kiemelkedő írója, Alastair Reynolds (Jelenések tere) és Stepjen Baxter (Időhajók) regényformában folytatja Howard Falcon, a Juputer atmoszféráját felfedező asztronauta történetét.

Stories of Your Life and OthersTed Chiang (június 14, Vintage – újrakiadás)Chiang_Stories

Ted Chiang több, mint negyed évszázada ír, de nem túl termékeny szerző, húsznál is kevesebb novelláját aprólékos munkával csiszolja szinte tökéletesre, ezt bizonyítja, hogy 4 Hugo-, 4 Nebula- és 4 Locus-díja, valamint számos egyéb elismerése. A Stories of Your Life eddig egyetlen novellagyűjteményének címe, azon belül is az egyik novelláé, amelyből idén összel érkezik a filmváltozat Jeremy Renner és amy Adams főszereplésével, Dennis Villeneuve rendezésében. A jó hír, hogy ez a kivételes kötet nemsokára magyarul is megjelenik az Agave Kiadó gondozásában.

Rocks Fall Everyone Dies—Lindsay Ribar (június 7, Kathy Dawson Books)

A könyv a címe alapján DnD paródia is lehetne, de nem az. A könyv főszereplője, Aspen a családjával együtt arra használja különleges képességét (hogy képes mások érzéseit, emlékeit, tulajdonságait ellopni és kitörölni), hogy megakadályozza a kisvárosuk fölött magasodó hatalmas szikla leomlását. A regény egyszerre tár fel egy sötét titkot a család történetében és járja körül, milyen hatással van egy tinédzserre, ha tetszése szerint manipulálhatja a körülötte lévőket – például megszüntetheti a szerelmet, amit az a lány érez a barátja iránt, akibe titkon szerelmes. De persze sosem elég egy dolgot kitörölni, és Aspennek hamarosan el kell döntenie, mégis, miféle ember akar lenni.

The Wheel of Osheim—Mark Lawrence (június 7, Ace)Lawrence_Wheel_of_osheim

Legújabb könyvével Mark Lawrence utoljára visz minket a hátborzongató, de mégis lenyűgöző Széthullott Birodalomba. Míg a főszereplő páros egyik tagja, Snorri célja továbbra is az, hogy visszahozza családját a halálból, Jalan herceg – Loki kulcsával a zsebében – ezzel szemben már azzal is megelégszik, ha ő maga nem hal meg a kalandok során. Lawrence világát ismerve nem lesz könnyű dolguk: az Osheimi Kerék már jelzi a veszélyt, amely a világ végét jelentheti, a háttérben pedig olyan mágikus képességekkel bíró, veszélyes játékosok tologatják a sakkfigurákat, mint például a Holt Király vagy a Néma Nővér. A The Wheel of Osheim azonban nem csak a korábbi két kötet lezárásaként érdekes – a sorok között a Széthullott Birodalom trilógia rajongóinak is akadhat néhány érdekesség.

Galactic GamesBryan Thomas Schmidt, editor (június 7, Baen Books)Galactic Games 1

2016 az Olimpia éve, de egyszer majd, amikor az emberiség eléri a csillagokat, a sport is velünk fog utazni, és az új galaktikus sportok új kihívásokat és lehetőségeket jelentenek. És új veszélyeket kezdve a lesikló műkorcsolyától az idegen fajok közötti lóversenyig, marsi kosárlabdán át a Holdon rendezett golfversenyig. A Galaktikus Játékok antológia többek közt George R. R. Martin, Gene Wolfe, Seanan McGuire és mások történeteit tartalmazza.

The Age of Myth (Legends of the First Empire #1)—Michael J. Sullivan

Michael J. Sullivan neve az itthon Riyria-krónikák című sorozattal vált ismertté, most pedig itt az új, várhatóan ötkötetes sorozatának első része, az Age of Myth, mely nem mellesleg ugyanabban a világban játszódik majd, amelyben korábbi könyvei is – csak épp néhány száz évvel korábban. Ebben a korban az emberiség időtlen idők óta Fhrey-t imádja, egy mindenható istent, ám amikor bekövetkezik az elképzelhetetlen, és egy isten egy halandó keze által vész el, a világ megváltozik. Ezt a világot igyekszik menteni egy csapat, melynek tagjai várhatóan ugyanazzal a műgonddal és humorral lesznek megalkotva, melyek a Riyria szereplői voltak. De ne csüggedjen az se, aki nem ismeri a szerző korábbi munkáit: a The Age of Myth – és az egész sorozat – a szerző szerint önmagában is olvasható és szerethető.Tremblay_Devils_rock

Disappearance at Devil’s RockPaul Tremblay (június 21, William Morrow)

Elizabeth Sanderson egy éjjel olyan hírt kap, amely bármely anya rémálma: 13 éves fia, Tommy nyomtalanul eltűnt. Tommy barátai, akik utoljára látták a fiút, nem biztos, hogy elmondták a teljes igazságot, és Elizabeth pedig nincs felkészülve mindazokra az eseményekre, amelyek ezután történnek. Úgy hiszi, Tommy szellemárnya jelenik meg a hálószobájában, majd Tommy naplójából kitépett lapok jelennek meg véletlenszerűen, amelyek Tommy apjának halálához kötődnek. (Paul Tremblay Szellemek a fejben című regénye nemrég jelent meg magyarul az Agave kiadónál.)Novik_League_of_dragons

 League of Dragons (Temeraire #9)—Naomi Novik (június 14, Del Rey)

Megjelent Novik Temeraire-ciklusának utolsó kötete, és ezzel kétségtelenül az elmúlt időszak egyik jelentős sorozata ér véget. Naomi Novik sikeresen ötvözte a high fantasy toposzokat a történelmi kalandregények világával, és ezzel mindkét műfajnak sok új olvasót szerezett. A Temeraire-ciklusról itt írtunk bővebben.

Hozzászólások

hozzászólás


[ további írásai]
Ha tetszett, kövesd a Facebook-on is!
Kategóriák: irodalom

Szólj hozzá

Nem belépett felhasználók számára a hozzászólások kb percenként frissülnek.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.



Keresés az oldalon