Chicago eldugott részen áll egy mágikus ház, amelynek ajtaja időgépként nyílik a huszadik századra. Az erejét sokan sokféleképpen felhasználhatnák, de új tulajdonosa, Harper Curtis egyetlen céllal járja az időt: tündöklő lányokat gyilkol meg.

Lauren Beukes eddigi könyveivel mintha tudatosan törekedett volna a változatosságra: a Moxyland afrikai cyberpunkja vagány és eredeti, van benne valamiféle laza kívülállás; a Zoo City urban fantasybe oltott krimi, pörgős cselekménnyel. A Tündöklő lányok keményvonalas thriller. Egy pillanatig sem finomkodik, nehogy az olvasó a fotelben kényelmesen érezze magát miközben belezéssel, halállal, fiatal lányok utolsó reményével és kétségbeesésével találkozik, hanem eléri, hogy igazi, gyomortáji borzalmat érezzen. Mert a sorozatgyilkosságok világa ilyen, és Lauren Beukes cukormáz nélkül mesél róla.

Beukes_Tündöklő_lányokKirby Mazrachi mélyen ismeri az iszonyatot: csodával határos módon ő az egyetlen áldozat, aki túléli a belezést és a nyakon szúrást. Mivel a rendőrség tehetetlen – nehéz a dolga egy olyan gyilkossal, aki felszívódik 1989-ből, és saját idejébe, a harmincas évekbe távozik –, maga veszi kezébe az ügyet mentorával, az idősödő újságíró Dannel. Kirby elszántságával és lelki erejével azonnal szerethetővé válik, és ahelyett, hogy a támadás összeroppantotta volna, felszínre hozta a benne rejlő erőket, mintha akkor talált volna csak igazán magára. Kitartása pedig eredményt hoz: felfedezi, hogy a különböző évtizedekben elkövetett belezéses gyilkosságokkal valami nem stimmel, a holttestek mellett gyakran anakronisztikus tárgyak hevernek, mintha a gyilkos képes lenne utazni az időben.

Az időutazás a regényben nem igazi science fiction elem. A benne rejlő lehetőségeket Harper nem használja ki, mert nem érdekli, merre fejlődik a világ és milyen lesz a jövő – egyszer megcsodál egy televíziót, de azt is elég egykedvű beletörődéssel –, ahogy a múlt megváltoztatásával sem próbál meg eltörölni régi hibákat. Számára ez csak egy eszköz a vadászataihoz, a huszadik század pedig végtelen vadászmező. Nincs kidolgozott karaktere: nem rejti ideológiák mögé a gyilkosságait, nem ismerjük a gyerekkori megaláztatásait, hogy értenénk, miért vált gyilkossá, mert nem ez a fontos. Ő a vérszagot követő predátor, egy szexuálisan frusztrált, állatias ösztönlény, akinek a cselekedetei mögött nem kell okokat keresni, és valójában ő maga sem tudja, miért teszi mindezt.LaurenBeukesÉs így a hangsúly azokra kerülhet, akikről a legtöbb thriller elfeledkezik: az áldozatokra. Mert ők nem csak biodíszletnek használt női holttestek, nem kirakósdarabkák a gyilkos-nyomozó elmejátékban, hanem hús-vér emberek. A különböző évtizedekből kiválasztott nők tablószerűen illusztrálják Chicago huszadik századi történelmét és a női sorsok változását. Akad hadihajógyárban hegesztőként dolgozó fekete nő, aki egyedül nevelte négy gyermekét; hidegháborús korszakban élő építésznő, akit művészi hajlama miatt mindenki kommunista szimpatizánsnak hisz, pedig egészen más titkolnivalója van; nő, aki illegális abortuszhoz segít lányokat; örökké fáradhatatlan szociális munkás; szenvedélyes tudós. Mindannyian határozott célokkal rendelkező, önálló gondolkodású, de hétköznapi nők, akik képesek legalább a szűk környezetükben megváltoztatni a világot, és még annyi lehetőség rejlett bennük – belülről tündökölnek.

Ezt a tündöklést akarja Harper minden áron kiirtani. Mivel a gyilkosságokat jórészt a lányok szemszögéből látjuk, átérezzük a félelmüket, azt a pillanatot, amikor elvész a remény, és nem a kilocsolt vér mennyiségétől, hanem ettől az intim közelségtől lesz igazán kegyetlen a könyv. A brutális gyilkosságok előtt megszeretteti az áldozatokat, így a haláluk mélyen érintő és fájdalmas: az olvasó saját veszteségévé válik. Nem eltúlzott iszonnyal hat az idegekre, nem próbál extrém kegyetlenkedéssel túllőni az ingerküszöbön. Attól hatásos, hogy a valóságról beszél.

A Tündöklő lányok bátor és őszinte könyv, mely nem ringat illúziókba; Lauren Beukes pedig úgy fűzi a szavakat, hogy lélegzetvisszafojtva követjük, bármilyen borzalomról is mesél.

További információk:

Hozzászólások

hozzászólás


[ további írásai]
Ha tetszett, kövesd a Facebook-on is!
Kategóriák: irodalom

Szólj hozzá

Nem belépett felhasználók számára a hozzászólások kb percenként frissülnek.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.



Keresés az oldalon