A Magyar Tolkien Társaság lelkes tagjai kérésünkre (és kérdésünkre) igen hosszan és kimerítően mutatják be mindazt, ami a Társaságot különlegessé tette az elmúlt tíz évben. Tíz év márpedig nagy idő, és egy ilyen mozgalmas és aktív csapat életében rengeteg esemény, izgalom és változás belefér…

Az MTT-t, mint bármi mást széles e világon, több szempontból, több stílusban be lehet mutatni, a több nézőpont pedig teljesebb, árnyaltabb képet ad.

Az irántunk érdeklődők számára üzenhet önmeghatározásunk egyik formája, az irodalmi stílusban, pátosszal és némi iróniával fogalmazott Manifesztum, amely röviden, Tolkien szavait is idézve összefoglalja, miért jöttünk létre és mit csinálunk.

Hivatalosan-dagályosan, de mindent lefedve: a Magyar Tolkien Társaság civil társadalmi szervezet, kulturális egyesület, J. R. R. Tolkien (1892-1973) páratlan mítoszteremtő angol írót és kiemelkedő filológust tisztelő, műveit és az általa teremtett mitológiát szerető, az azokban megnyilvánuló örök emberi értékeket – barátságot, szolidaritást, önzetlenséget, közösségért érzett felelősséget, az alkotó munka örömét és az érintetlen természet szépségének tiszteletét – magukénak valló magánszemélyek önkéntes és autonóm közössége.

Színjátszó kör, kórus, tánccsoport...

2002. június 16-án alakultunk Szegeden, idén nyáron voltunk 10 évesek, amelyet egy nagyszabású jubileumi tudományos konferenciával és aztán egy születésnapi ünnepséggel zártunk. Az évek során több mint kétszáz aktív tagunk, még kétszer ennyi szimpatizánsunk működött közre programjainkon, több ezren jelentek meg résztvevőként. Készült számtalan Tolkien ihlette művészeti alkotás minden művészeti ágban, saját kórusunk, Synithos nevű színjátszó körünk, versíró-olvasó körünk, tánccsoportunk volt, jelenleg ezek közül folyamatosan a kórus működik.

Jártunk és járunk szerte az országban középiskolákban, könyvtárakban előadásokat, foglalkozásokat tartani, kiállításokat, családi programokat szerveztünk közösen Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárral, együttműködünk Tolkien műveinek magyarországi könyvkiadóival, és folyamatosan jelennek meg az általunk felülvizsgált-javított, (főként az elnevezések terén) egységesített kiadások a klasszikus, és a kevésbé ismert Tolkien-kötetekből. Legfrissebb ezek közül a Befejezetlen regék… .

Szinkron, felirat... és jelmezes tolkieniták a Corvinban, hogy a hazai közönség se maradjon fényképezkedés nélkül

Részt vettünk „szakmai segítséggel” A Gyűrűk Ura-filmek szinkronjában és feliratozásában, a bővített DVD-kiadásokban, jelenleg A hobbit filmek kapcsán ugyanezt a feladatot teljesítjük.

Jártunk alkotó-ismeretterjesztő programmal két ízben is a Művészetek Völgyében, előfordultunk a Sziget fesztiválon, Tokaj-Hegyalján, szerveztünk Táncestet, képzőművészeti pályázatokat írtunk ki. Üzemeltetjük a www.tolkien.hu portált és kiadjuk évente a Lassi Laurië című képes újságunkat.

A Társaság célja Tolkien műveinek és az általa alkotott mitológiának magyarországi megismertetése, terjesztése, népszerűsítése, az ezen szövegekkel tudományos és nem tudományos formában való kritikai, elemző foglalkozás szervezése, koordinálása; azok tudományos és nem tudományos köztudatba való bevitele.

Célkitűzéseink között tartjuk számon még J.R.R. Tolkien műveihez és mitológiájához kapcsolódó irodalmi, nyelvészeti, képzőművészeti, és színpadi alkotások, adaptációk létrejöttének elősegítését, és bemutatását; a természet szépségének és értékeinek megismerését, megőrzését, megmentését szolgáló tevékenységek támogatását; illetve a Tolkien-művek értékeit a gyakorlatban is képviselni vágyó közösségek, közösségi tevékenységek létrehozásának és működésének segítését.

Közösség (2012-es tábor)

Az utóbbiak gyakorlatban úgy valósulnak meg, hogy a programokon és a rendezvények szervezésén keresztül aktív és passzív közösség- és egyéni fejlesztést koordinálunk, igyekszünk megteremteni a hátterét, lehetőségét, feltételeit annak, hogy fiatal, vagy lélekben fiatal, játszani tudó és akaró emberek kipróbálják magukat sok mindenben. Hogy megtapasztalhassák, milyen közösen dolgozni, új dolgokat kitalálni és megvalósítani, értelmesen tölteni a szabadidőt, sokféle embert megismerni, és mindezt viszonylag védett környezetben. Szóval egyfajta szocializációs, a világ felé nyitást katalizáló közeg is lettünk, és ezt felismervén igyekszünk megőrizni és fejlesztgetni. Ebben a tekintetben, úgy tudjuk, különbözünk a legtöbb külföldi Tolkien-társaságtól (legalább 60 országban legalább 90 ilyen szervezet működik!), akik jellemzően angol mintára kis helyi szervezetekben, hobbit névvel szmiálokban működnek, havonta-kéthetente összejárnak egy pubban például, és a szmiálok évente egyszer-kétszer találkoznak nagyobb rendezvény keretében. Ők általában idősebbek nálunk, kevésbé pörgősek, de többen és mélyebben értenek a Tolkien-lore-hoz. Ez azért elsősorban Európa és Észak-Amerika társaságaira igaz, és az ő esetükben is csak óvatosan szabad általánosítani, inkább érdemes megismerkedni velük személyesen, mi is szoktunk: többször jártunk a Szlovén Tolkien Társaság augusztusi, az osztrákok májusi és a csehek januári rendezvényén, korábban a német RingConon, és egy ízben az angol The Tolkien Society oxfordi „Világ tolkienitái, egyesüljetek!” éves találkozóján, az Oxonmooton is képviseltettük magunkat.

 Alapvetően ifjúsági programokat szervező baráti társaság vagyunk, akiket éppen Tolkien művei, szellemisége köt össze, vagy hozott össze valamikor. Számtalan szervezett és kötetlen találkozó, kirándulás, önképző műhely, filmnézés, házibuli, ökörködés, románc van mögöttünk, és reméljük, még előttünk. Sokféle kisebb, szorosabb baráti társaság is alakult a köreinken belül, és most már az esküvőket és gyerekeket számoljuk, innen érthető egy egykori pólópályázatunk során felbukkant „Magyar Tolkien Társkereső” megnevezés is. Ez is egy nézőpont, nem is elhanyagolható.

 Külsősök gyakran kérdezik, hogy Frodónak öltözve mászkálunk-e az utcán, vagy törpszakállban járunk-e közértbe, hát volt már rá példa, de egy ilyen korszakot már magunk mögött hagytunk. A 10 éve megrendezett farsangi bálunkon hosszú évek óta nem volt „gyűrűkurás” tematika, de talán még jelmez sem. Az alábbi programok nagyjából lefestik, manapság mivel foglalatoskodunk.

És hogy kiket várunk, kinek ajánljuk a társaságot? Mindenkinek , aki szereti Tolkien műveit, világát, és erről szívesen beszélgetne is másokkal, esetleg feldolgozná, továbbgondolná. Aki nyitott új dolgokat kipróbálni, új kapcsolatokat kialakítani, szabadidejében alkotni, szeretne egy élő közösség részévé válni, az mind megtalálhatja nálunk a számítását. Jöhet tíztől százéves korig bárki, igyekszünk tekintettel lenni minden korosztályra és élethelyzetre – ugyanakkor elsősorban az iskolás és egyetemista korosztálynak szervezzük programjainkat. Az egyesületi tagságot érintően pedig a következők igazítanak el.

Ismeretterjesztő programok

 

Tolkien Születésnap – „Egy Rég Várt Ünnepély”

Az első születésnapi rendezvényre 2003. január 3-án, a Professzor 111. születésnapján került sor az angol „anyaszervezet”, a The Tolkien Society felhívása nyomán, és azóta is minden évben, nemsokára január 5-én már a 11. alkalommal köszöntjük együtt Tolkien Professzort.

A születésnapi rendezvénynek legtöbbször egy tematikus előadássorozat a vezérfonala, amely ismeretterjesztő jelleggel a tolkieni mitológia valamely érdekes részletét ismerteti meg a résztvevőkkel. A programnak ma már hagyományosan része a célzottan kisgyermekek, illetve egész családok számára szervezett kézműves foglalkozások és középföldi történeteket felelevenítő játékos vetélkedők, illetve bábszínház. Gyakran előfordult, hogy a Professzor mitológiájához kapcsolódó színpadi produkciókat: drámákat, táncokat, dalokat, humoros előadásokat mutattunk be.

A Társaságot bemutató zenés képvetítés anyagának egyik nagy része is ezekről a ünnepi alkalmakról szól. Rendeztünk Tolkien-születésnapot többek között a Corvin moziban, a Marczibányi téri művelődési központban, a Millenárison, jó néhányszor az Alternatív Közgazdasági Gimnáziumban Óbudán. Vendégünk voltak A Gyűrűk Ura magyar szinkronszínészei, Göncz Árpád, Ted Nasmith kanadai Tolkien-illusztrátor, aki nemcsak csodás festményeit, hanem Tolkien ihlette gitármuzsikáját is megosztotta velünk. Zenélt még a CrossBorns, a Bran, az Eire együttes, fellépett nálunk a Coincidance tánctársulat, továbbá a saját kórusunk, színjátszó körünk – Feanor, a Fények Kovácsának története, Aredhel és Eol, Gondolin bukása, Beren és Lúthien legendájának részletei, alig tudjuk számba venni, mi minden került elő az előző tíz év során.

ELTE Tolkien Kurzus és Szeminárium

Az ELTE Tudományfilozófiai és Tudománytörténeti Tanszéke egy Tolkien-születésnapunkon debütált előadássorozatunkat érdemesnek tartotta arra, hogy egyetemi falak közt is elhangozzék, és azóta is töretlenül népszerű ez a közismereti kurzus Füzessy Tamás vezetésével. Az előadásfüzér részletesen ismerteti a tolkieni mitológiai világ megszületésének körülményeit, beágyazódását, kapcsolatait a nagy európai kultúrákkal (kelta-germán, klasszikus ókori és zsidó-keresztény) és mitológiai rendszerekkel, és részletesen elemzi a pszeudo-mitológia bonyolult filozófiai, teológiai, nyelvészeti, természettudományos és társadalmi rendszerét. A kurzus szóbeli kollokviummal vagy megajánlott jegyet érő dolgozattal zárul, az ELTE hallgatói számára mint közismereti kurzus hivatalosan is felvehető tárgy,  2 kreditet ér egy félév, és újabban egy ráépülő szeminárium is teljesíthető.

Az előadások maguk, mint bármely egyetemi előadás Magyarországon, nyilvánosak.

Tolkien Levelező Verseny

Az általános és középiskolásoknak szóló csapatverseny egy kezdetektől fogva aktív tagunk, Kiss Kincső ötlete nyomán 2007 januárjában indult, nagy sikerrel debütált, és azóta minden tanévben megrendezzük. A Tolkien műveinek beható ismeretét megkövetelő versenyben több, nehézséget és az ismeretanyag nagyságát jelző kategóriában (hobbit, dúnadan és nolda) és korcsoportban (általános és  középiskolás) résztvevő diákok 4-5 levelező forduló után juthatnak a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban megrendezett élő döntőbe, ahol kialakulnak a végső helyezések, és átvehetik értékes nyereményeiket.

Az évente mintegy 100–200 versenyző számára azonban nemcsak a díjak, hanem Tolkien könyveiről és világáról szóló játékos és kreatív, mégis sok munkát igénylő feladatok, valamint a hasonló érdeklődésűekkel való találkozás jelentik a motivációt és a meghatározó élményt évről évre.

Nem titkolt szándékunk a versennyel a Társaság utánpótlásának biztosítása, és egyfajta tehetséggondozás, valamint az olvasás népszerűsítése. Fontos még itt, hogy a feladatokkal ösztönözzük az olvasottakhoz való alkotó és kritikus hozzáállást is, természetesen a korosztálynak megfelelő szinteken, és építeni szoktunk az aktuális iskolai tananyagra – történelmi, irodalmi párhuzamok, műfajismeret, fogalmazás, nagyobbaknak esszéírás.

Idén kísérleti jelleggel elindult egy angol nyelven teljesíthető, a teljes Tolkien-életművet felölelő versenykategória, Glaurung néven. Azoknak szól, akik már kinőttek a versenyből, mert túlvannak az érettségin, de még szeretnének ilyen módon, játékosan elmélyedni a mitológiában, már kikacsintva a komolyabb irodalmi-filológiai Tolkien-kutatásra.

Tolkien Klub

2011 novemberében ismét elindult a Tolkien Klub, a Magyar Tolkien Társaság havi rendszerességű ismeretterjesztő és közösségi programja. Remek alkalom a Társaság közösségi életébe való csatlakozásra, vagy akár csak egyszeri „mintavételre”: társasjáték, szerepjáték, teaház és büfé, sok beszélgetés, ismerkedés új arcokkal, és tolkieni ismeretterjesztés is rendszeresen felüti a fejét itt.

A helyszín általában a budapesti Batthyány Lajos Alapítvány az Oktogon közelében, de a weboldalunkon illetve a Facebookon érdemes figyelni a pontos időpontot és helyet.

Tolkien Konferencia és Szabadegyetem

A negyedik magyarországi Tolkien Konferenciának Szeged és Pécs után ezúttal Budapest adott helyet 2012. június 14–16. között, a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi Karával közösen rendeztük meg. A „Fantázia és erkölcs” címet viselő konferencia fő témája a Tolkien-életmű irodalmi és kulturális hatásainak vizsgálata, különös tekintettel etikai és értékrendszerbeli dimenziókra, akár filozófiai-teológiai vagy irodalomelméleti vonatkozásban,  de akár az értelmezési keretek tekintetében.

A konferenciát megelőzően került sor az I. Tolkien Szabadegyetemre, amelyen általános ismeretterjesztő és bevezető előadásokat hallgathattak meg az érdeklődők a Tolkien-kutatás általános eredményeiről, a tolkieni mitológiai rendszer alapvető összefüggéseiről, valamint a legismertebb tolkieni mesterséges („tünde”) nyelvekhez kapcsolódó „nyelvtanfolyamra” és írásoktatásra is sor került.

A konferenciák anyagából készült tanulmánykötet terveink szerint a január 5-i Tolkien Születésnapon a Corvin moziban már kapható lesz.

Közösségi programok

Farsangi Bálunk februárban az MTT legnagyobb közösségi partija. A rövid műsort, keringőt, bálkirály- és -királynőválasztást, jelmezversenyt, tombolát, valamint hajnalig tartó bulizást felvonultató bál karakterét az utóbbi években egy hangulatos téma határozza meg: „a Négy Elem”, „Királylányok és kétéltűek”, „Szörnyek keringője” vagy épp a Steampunk. Remek betekintés de Tolkien nem szerepel a hivatalos programok közt.

A Tavaszi Találkozó egy közösségi hétvége vidéken, általában kirándulás, társasjáték, vetélkedő színesíti. Itt a közösség, és nem Tolkien áll a középpontban, de a vetélkedő szólhat róla, és biztosan akad olyan, aki szívesen beszélget a témáról. Hasonlóan kötetlen közösségi alkalmak, de határozott apropóval az április 30-i Belthaine, a június 21-i Líthas és október 31-e, Halloween éjszakája. A kelta tavaszünnepet (Beltaine) és a nyári napfordulót (Líthas) hagyományosan egy tábortüzezős, nyársalós-bográcsozós, tetszés szerint szabad ég alatt alvós éjszakával ünnepeljük a budai hegyekben, míg Halloween estéjén förtelmes-jelmezes bulit csapunk, ha csak tehetjük.

Tolkien Live! élő szerepjáték. A kissé rendszertelenül, de utóbb már évente megrendezésre kerülő élő szerepjátékos találkozó veterán rpg-seknek és teljesen kezdőknek is remek lehetőség, hogy próbára tegyék magukat Tolkien és az élő szerepjáték világában. Érdemes figyelni a hírcsatornáinkat, most tavaszra tervezünk egy ilyen alkalmat.

Tolkien erdőségei megannyi különleges virágot rejtenek...

A Kreatív Őszi Művészeti Találkozónkat sok éve már jellemzően az iskolai őszi szünetben egy hoszú hétvégén, a festői Dunakanyar még festőibb kis településén, Zebegényben tartjuk, az ottani művészeti iskola termeiben. Itt intenzív alkotótevékenység folyik, csapatokba osztva, műhelyekben vagy ún. szabad rendi órák keretében a résztvevők táncolnak, énekelnek, zenét szereznek, verset, novellát, színdarabot írnak, harcművészetet gyakorolnak, edzenek, színjátszást tanulnak és előadnak, kirándulnak, az erdő titkait fürkészik, fotóznak, főznek, cukrászkodnak, szerepjátszanak. Minden tevékenységre jellemző itt, hogy az abban jártas, tapasztalt, vagy épp tanult résztvevők mint vezetők, mentorok, oktatók tanítják, illetve segítenek elsajátítani az adott terület csínját-bínját. Gyakran itt látjuk vendégül a külföldi Tolkien-társaságok érdeklődő tagjait is.

Tolkien-tábor

A zászlók alatt komoly munka folyik (2003.)

A nyári tábor a Magyar Tolkien Társaság legnagyobb rendezvénye. Ilyenkor, nyár közepén, július vagy augusztus során elvonulunk valahová messze a zsúfolt városoktól friss levegőt szívni. Jártunk már az Alpokalján, Velemben, a gesztesi várban, a Zemplénben háromszor, a csereháti aprócska faluban, Szanticskán kétszer, a Mátrában, és jövőre irány a Bakony.

A kb. 10 napos programon az általában 120 résztvevő többsége középiskolás és egyetemista, de akadnak kisgyerekes családok, és előfordultak besegítő vagy lelkesen bekapcsolódó éltesebb szülők is.

A táborban egy Tolkien világában játszódó keretjáték teremti meg az alaphangulatot. A résztvevőket kisebb közösségekbe  (nemzetség, család, klán stb.) soroljuk, ahol tapasztalt csapatvezetők figyelnek arra, hogy újak és régiek összrázódjanak, és egyaránt jól érezzék magukat.

Csak lelkesen! (2007.)

A tábor különlegességét a keretjáték mellett a rengeteg aktív program adja.  Itt is alapvetés a kreatív tevékenység: tánc, kézműves foglalkozások, harcművészet, főzés, színjátszás, ének, írás, tolkieni bölcsészet.  Nem maradnak el a szokásos tábori programok sem: kirándulások, vetélkedők, ötletes csapatfeladatok, szabadidős sport – foci, röpi, kidobós. Este tábortűz, közös éneklés, táncház. Mindezt persze a résztvevők, maga a közösség teszi igazán élővé és egyedivé. Felejthetetlen élmény kicsiknek és nagyoknak. Az együttes tevékenység eredményeként szoros emberi kapcsolatok és páratlan ifjúsági kisközösségek kovácsolódnak a közösen eltöltött napok alatt, amit aztán tovább lehet vinni, át lehet menteni az év többi, szürkébb részébe is. Ez talán szentimentálisan hangzik, de csak el kell jönni táborba, és akkor más színezetet kap az egész. Sokat gondolkoztunk, hogyan lehet leírni pontosan az élményt, született számos élménybeszámoló, alapelv, táborszervezői útmutató, de meg se közelítettük az élményt írásban vagy szóban.

Képpel-zenével talán valamennyi megfogható…

Hozzászólások

hozzászólás


[ további írásai]
Ha tetszett, kövesd a Facebook-on is!

Szólj hozzá

Nem belépett felhasználók számára a hozzászólások kb percenként frissülnek.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.



Keresés az oldalon