A szombat közgyűléssel kezdődött, a Zsoldos Péter díj nevezési rendszere változott, erről majd az Avana tájékoztat. Az előadásokat Bihari Péter nyitotta a Holdudvar íróműhely szervezése közben szerzett tapasztalatairól és a regényelemző módszertanáról. Őt Czinkos Éva követte, aki a KIMTE történetéről és munkájáról beszélt, és megtudtuk, hogy a Karcolat és a KIMTE mostantól külön járják útjukat, a KIMTE pedig hangsúlyozottabban foglalkozik ezentúl a fiatalokkal a Pehelytoll írói műhely keretében.

Néhány bejegyzés a Twitterről:

  • Bihari Péter előadásával indul a nap a Holdudvar íróiskoláról.Kísérleti tanfolyam: nem csak a negatívumokról,hanem a pozitívumokról is
  • Tervek: Holdudvar magazin újjáélesztése, a tanfolyam tapasztalatainak összegzésére, Téridő horizont a tanfolyam íróinak megjelentetése.
  • A KIMTE bemutatkozása van soron, Czinkos Éva beszél. Nagy változások várhatóak.
  • Belső feszültségek a KIMTE és a Karcolat szétválásához vezettek. A KIMTE célja a nyitás, szponzorháló kiépítése, gyerekek bevonása
  • KIMTE Fantasy-díj a terítéken, hogyan merült fel az ötlet, pontozási és nevezési rendszer kidolgozása – erről még folyik az egyeztetés
  • A KIMTE díja is az Orka-féle pontozási rendszert fogja használni. Wow.
  • Kollárik Péter előadása veszi kezdetét a CGi előtti trükkökről.
  • A projektor napfénynél csak kínlódik a képekkel, pedig épp láthatnánk, ahogy a vulkán bolygót takarítják Spock és Kirk kapitány lába előtt.
  • Mivel nem volt nagy a stúdió, az űrhajósokat törpék játszották, hogy lehessen érzékeltetni a távolságokat.
  • Előkerült a magyar Pirx kapitány film a virágtartó-házzal és háztartási eszközökből eszkábált űrhajókkal
  • Hosszú ebéd után (két előadás sajnos kimaradt) a sci-fi klubéletről szóló előadásra értünk vissza.
  • Oldaltükörbe gépelték a cikkeket – mai fejjel rémálom, minden elismerés az elkötelezettségért.Ma már van technika, klub viszont nincs
  • Pocsai László, az új elnök megköszöni Bódi Ildikónak az eddigi munkáját. Mi is köszönjük!

Kollárik Péter nagyszerű és érdekes előadása következett a CGI előtti filmes trükkökről, ritka képeket láthattunk a trükkmesterek nagyjaitól, közben lassan szállingóztak a conra a szombati érkezők. Fonyódi Tibort és az energetikai előadást sajnos ebédszünet hiányában kénytelenek voltunk kihagyni. Miután visszaértünk a Frei Caféba, Pusztay István és Erdődi Károly beszéltek a sci-fi klubéletről, hihetetlen számok hangzottak el. A nyolcvanas években nyolcszázan mentek el legalább egy HungaroConra. (Most, a díszvacsorán körülbelül ötvenen lehetünk.)

Kontschán Jenő zoológus tartott következőnek előadást legendás lényekről és képzeletbeli állatokról. Létezhetnének-e a sci-fi regényekben és filmekben szereplő teremtmények?

Az SFmag bemutatkozása zárta a mai előadások sorát, beszéltünk alakulásunk történetéről, céljainkról, eddigi eredményeinkről, terveinkről. Fényes a jövő, a munka sok.

Végül sor került a nap legrettegettebb és leginkább várt eseményére, az illusztrációs pályázat (Csepregi Tamás: Szintetikus álom című novellafüzérének egyik novelláját kellett illusztrálni), a Preyer Hugó pályázat és a Zsoldos Péter díj eredményhirdetésére.

Az illusztrációs pályázat helyezettjei:

  1. Várnai Noémi
  2. Gracza Balázs
  3. Ferenci Fruzsina

A Preyer Hugo díj helyezettjei:

  1. Körtvélyes Ákos
  2. Ladányi József
  3. Bukros Zsolt

Dicséretben részesült: Maron A. Andrea és Deák Ferenc.

Regény kategóriában idén nem osztottak Zsoldos-díjat, mivel nem gyűlt össze öt regény, viszont ez az első év, hogy a kisregény kategóriában kiosztásra került. Az eredményeket később kommentáljuk.

Zsoldos Péter díj novella kategória: Lovas Lajos: Minek nevezzelek?

Zsoldos Péter díj kisregény kategória: Szélesi Sándor: Szörnyeteg a hajtóműben

Hozzászólások

hozzászólás


[ további írásai]
Ha tetszett, kövesd a Facebook-on is!

Eddig egy hozzászólás érkezett.

  1. rhewa szerint:

    Az Avana Egyesület nevében is gratulálunk minden díjazottnak, és természetesen minden pályázónak köszönjük a részvételt, és hogy munkáikkal támogatták a XXXI. HungaroCon sikerét.
    Arra buzdítunk mindenkit, hogy bátran mérettesse meg magát újra.

Szólj hozzá

Nem belépett felhasználók számára a hozzászólások kb percenként frissülnek.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.



Keresés az oldalon