Mi egyéb jelezhetné jobban egy művészeti album kiválóságát, mint hogy egy, e téren totálisan laikusnak számító fantasy fan a kötet megkaparintása és végignyála(d)zása okozta örömében nem átall megkockáztatni nyilvánvaló hozzá nem értése világgá kürtölését egy ismertető témájú cikkel?

A hátlapról: „Stílus és karakter a sablonok és elvárások fölött.” Ez is lehetne a kötet alcíme.

Titan Books, 2007

A 176 oldalas, színes és fényes papírú, keményborítós, nagy alakú könyv John Howe bevezetőjével és Bonner előszavával indít, majd a tartalom zömét kitevő festmények elkészülésének folyamatát (röviden) taglalva folytatódik, illetőleg fejeződik be. A szemet gyönyörködtető képek stílusa ismerős lesz azok számára, akiktől nem idegen például a Shadowrun, a Confrontation, a Mutant Chronicles vagy a Warhammer Fantasy képi világa. Bonner ugyanis oszlopos személyiség volt e sorozatok arculatát kialakító művészek között. Színes festményeket, ceruzaskicceket, fekete-fehér illusztrációkat kapunk dinoszauruszos, skandináv legendás és egyéb témában is, Bonner képességeinek bámulatos arzenáljáról téve tanúbizonyságot. A képek mellett kurta szöveges hasábokban a kiadók (FASA, Rackham stb.) és Bonner saját kommentárjai olvashatók.

Mindig is szerettem azt a fajta fantasy-ábrázolást, amely az emelkedett, hősi epikusság letisztult, klasszikussá nemesedett vonalai helyett az olykor bizarr egyediségre, a személyes részletekre erősít rá,  hitelessé, hihetővé téve a tartalmat. Paul Bonnert nehéz lepipálni ebben a (fotó)realisztikus irányzatban, hiszen gyakorlatilag minden egyes festménye minden négyzetcentiméterén percekig lehet hol-van-Waldósat játszani, majd mosolyogva, hitetlenkedve csóválni a fejünket, amikor hátradőlünk és ismét egészében szemléljük a művet.

Nagyszabású, lenyűgöző dolgokat vet papírra (bizony, papírra, méghozzá vízfestékkel), és munkáiban sosem zavaró, hogy távolabbról nézve áll össze a kompozíció. Közelebb lépve pedig felfedezzük a karakterek és helyszínek mögött rejlő, szintén nagy műgonddal kialakított mítoszt. Nem találunk egyetlen csiszolatlan vonást. Sikerül valóságot sugallnia, még ha képeinek legtöbb szereplője sajátosan groteszk, szürreális alak is. Megálmodott és feltárt világainak belső kohéziója szilárd és megkérdőjelezhetetlen, az ábrázolt elemek a helyükön vannak, ahogy valószínűleg a mi valóságunkban is úgy volnának ott, ha egy-egy figura elénk lépne a papírról.

Az apró, humoros kikacsintások nem bontják meg még a legrémisztőbb képek hangulatát sem. Legelborultabb kreatúráira sem kellemetlen ránézni, és legegyszerűbb alkotásai sem nélkülözik az élethű részleteket. Álomszerű, mégis tapintható mesevilág az övé. Legyen szó akár brutális, agresszív, akár könnyed összeállításról; akár borzongást, áhítatot vagy vidulást hivatott ébreszteni az emberben, Bonner képei minden esetben működnek.

Mi pozitívat írhatnék még? Nem ajánlom beírni a nevét a Google nagy képekre állított keresőjébe, hacsak nem szeretnénk a következő hetet megfelelő tehetségű, ésszerű áron dolgozó szobamázolót keresgélve tölteni. Senki sem szereti a csalódást. Ezért aztán inkább az amazonon vagy a bookdepositoryn keressünk rá a kötet címére. Valószínűleg kellemes meglepetés fog érni az árát illetően (főleg, hogy a hátlapon $36.00 szerepel).

damoqles

Linkek:

A kötet futólagos átlapozása videón.

A művész honlapja.

Hozzászólások

hozzászólás


[ további írásai]
Ha tetszett, kövesd a Facebook-on is!
Kategóriák: társművészetek

Eddig 2 hozzászólás.

  1. algi szerint:

    Miatta játszottam Mutant Chroniclest.

  2. Sam Reed szerint:

    Őszintén szólva nekem nem tetszik annyira.

Szólj hozzá

Nem belépett felhasználók számára a hozzászólások kb percenként frissülnek.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.



Keresés az oldalon