Uncharted: Legacy of Thieves

Közzétette: fbdbh Uncharted: Legacy of Thieves bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Nem pörög még annyira a PlayStation 5 ökoszisztémája, de panaszra talán nem lehet okunk. Ez a generációja első évében járó konzol nem túl sok(féle), de annál prémiumabb címekkel képviselteti magát: Demon’s Souls, Returnal, Ratchet & Clank: Rift Apart, Spider-Man: Miles Morales, Destruction All-Stars – hamarosan csatlakozik ehhez a sorhoz a Horizon: Forbidden West, a Gran Turismo 7 és a God of War: Ragnarök is.

A nagyobb megjelenési sűrűséget segítik tehát elő a régebbi címek feljavított változatai, és a Sony ezen a fronton is képes reflektorfényben maradni. Ingyenes javítást kapott a Horizon: Zero Dawn, a Days Gone, a God of War, egy verzióhoz kötött extraként kiadták a Spider-Man felújított változatát, de becsúsztak ilyen-olyan fizetős megoldások is, mint a Ghost of Tsushima és a Death Stranding „rendezői változatai”.

Ez az új Uncharted-gyűjtemény (sovány gyűjtemény, ha csak a legutóbbi két játék van benne) valahol félúton van ezen az üzletpolitikai spektrumon. Egyrészt fizetős, de ha bármelyik játék megvan PS4-re (akár az Uncharted 4, akár a The Lost Legacy), jogosultak vagyunk 10€-ért a teljes pakkot behúzni, tehát elsősorban azok járnak jól, akik eddig csak az egyiket vették meg. Ha egyik sincs meg, húzós az ár, főleg, hogy PS5 tulajdonosként az Uncharted 4 Plus-verziója automatikusan jár, de az meg nem jogosult a 10€ upgrade-re, így gyakorlatilag 50€ a belépő, és az igazi újdonság ekkor legfeljebb a The Lost Legacy lenne. De ennyiért?

Elnézést tehát, hogy az árpolitikán rugózok három bekezdésen keresztül, de nem tudom igazán eldönteni, kinek és miért érné meg ez a csomag. Mindkét játék kimagasló minőségű mozis akció, még ha talán nem is egészen értelmezhetőek a trilógia nélkül. A PS5 változat minőségi ugrása pedig nem igazán (hogy is mondják a nagy játékújságírók) transzformatív, zsigeri, fenomenális. Igazából… majdhogynem ugyanolyan minden. A már megszokott javítások (4k vagy 60 FPS) nem igazolják a felárat, tekintve hogy két korábbi játék is ingyenesen megkapta ugyanezt.

Érteni vélem, mi itt a trükk – jön a mozifilm, és nyilván ki kell rakni dobozosan valamit a PS5-re, meg kell lovagolni Tom Holland ennivaló arcát, et cetera, de hát, na. A Legacy of Thieves Collection nem csomagol semmiféle érdemi extrát ide, igaz, a 3D audio és a DualSense még prémiumabbá teszi az eleve prémiumot. Se egy extra menüpont interjúkkal, kulisszatitkokkal, ami mondjuk annak idején tök hétköznapi volt, se új skinek, se semmi (a Death Stranding és a Ghost of Tsushima mégiscsak meglépett valami újat).

Az egyetlen kérdés, ami marad, hogy akik esetleg új trófeák reményében újráznák ezeket a játékokat, mire számítsanak, és huh, nincsenek túl jó híreim. Besuvasztották az egészet egy platina alá, amelyet nem lehet megszerezni, amíg mindkét játékot 100%-ra nem políroztuk. Ezen segít valamennyit, hogy a mentések átvihetők, de csak a trófeák egy részét észleli újra – emlékezzünk a borzalmas mentéskezelésre, a globális statisztikák teljes hiányára.

De takarjuk le mindezt, végső soron ezek remek játékok a kincskeresésről, utazásról és az ezekben rejlő konfliktusokról (szerk: hajdanán ezt írtuk az Uncharted 4-ről: „Az Uncharted 4: A Thief’s End technológiailag egy ékkő a jelenlegi videójáték piacon, a játékélmény a karakterek, a hihetetlenül kreatív látványtervezés és a részletek miatt is kiemelkedő, és semmi mással nem összehasonlítható.”) – a nagy kérdéseket teszi fel: meddig mehet el az ember, mit áldoz be egy újabb kalandért? Talán a leglátványosabb kalandjátékok valaha, ugye. Kapunk legalább húsz meg tíz órányi tömény blockbuster élményt Itáliától Madagaszkáron át India rejtett szívéig, közben pedig halomra lőhetünk egy csomó zsoldost, ami nagyon vonzó extra.

Bámulatos nézni ezeket a 2016-os, 2017-es játékokat, mire nem voltak képesek, és még bámulatosabbak ebben a krém 60 FPS-ben, de ahogy mondtam – talán ehhez az árcédulához illett volna csak egy icipicit több erőfeszítés. Lesz, akinek megéri, lesz, akinek nem.

Akárhogy is, ha meg akarod mutatni a szomszéd gyereknek, milyen is a PlayStation teljes fordulatszámon, az Uncharted színpompás tájainál jobbat nem érdemes választani.

Hozzászólások

hozzászólás


[ további írásai]
Ha tetszett, kövesd a Facebook-on is!
Kategóriák: videójáték

Hozzászólás lezárva.



Keresés az oldalon