Jonathan Green: You Are The Hero, avagy a Kaland, játék, kockázat könyvek története

Közzétette: raves Jonathan Green: You Are The Hero, avagy a Kaland, játék, kockázat könyvek története bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Idén negyven éve jelent meg a Tűzhegy varázslója (Warlock of the Firetop Mountain) az első Fighting Fantasy (Magyarországon Kaland, játék, kockázat) játékkönyv, amely azonnal megváltoztatta a gyerekkönyv piacot, és emberek százezreit, később millióit szoktatott rá az olvasásra, a szerepjátékra és a fantasy-ra.

Az első tizenhárom évben 15 millió példányt adtak el a lapozgatós könyvekből, több, mint 20 nyelvre kep1fordították le őket, köztük magyarra is. Itthon 1989-ben indult a láz, rögtön a legnagyobb sikerrel, a Halállabirintussal (Deathtrap Dunegon).

A kilencvenes évek közepére azonban kifulladt az őrület, elsősorban a számítógépes játékoknak köszönhetően, amelyek grafikái egyre inkább kiváltották a képzeletet.

Az ember azt hihetné, hogy a fény végleg kialudt, pedig ez nagyon nincs így. Azok az emberek, köztük én is, akik gyerekként izgulták végig ezeket a kalandokat, sosem felejtették el, milyen érzés volt felderíteni a Tűzhegy mélyét, kiszabadítani a rabszolgákat a gyíkkirály szigetéről, menekülni a Halál hírnöke elől a rettegés templomában.

A sorozat két atyja, Ian Livingstone és Steve Jackson sosem hagyta magára gyermekét, legutóbb, a Tűzhegy Varázslója harmincéves évfordulójára jelentették meg a Blood of The Zombies vére címe játékkönyvet, amely nemcsak témájában szakított a korábbi gyakorlattal (középkori helyett modern környezet), de a játékrendszerben is módosítottak egy kicsit. A könyv nemcsak nyomtatásban, de e-könyvként és mobil alkalmazásként is nagy sikereket ért el.

kep2A Kaland, játék, kockázat, azaz a Fighting Fantasy tehát nem halt meg, sőt, jelenleg éppen átalakulóban van, hiszen azok az emberek, akik a nyolcvanas években még gyerekek voltak, most már felnőttek, és képesek hatni az új generáció ízlésére.

Ennek az elmúlt harminckét évnek a történetét dolgozza fel Jonathan Green You Are The Hero – A History of Fighting Fantasy Gamebooks című könyve, amely köré még egy fesztivált is szervezett az író szeptember 7-én. Itt nemcsak a könyv került bemutatásra, de tiszteletét tette az eseményen maga Livingstone és Jackson, valamint a könyvek illusztrációin, borítóin dolgozó művészek is.

A You Are The Hero Kickstarter projektként indult 2012 decemberében, és a rajongók két hónap alatt meg is finanszírozták, így Jonathan Green megkezdhette az anyaggyűjtést. Aki figyelemmel kísérte a folyamatot, tudhatja, hogyan nőtte ki magát a projekt, és az eredetileg vékonyabbra tervezett könyv miként duzzadt egy mindent átfogó enciklopédiává.

A könyvet természetesen Ian Livingstone és Steve Jacksonkep4 előszava vezet be. Még mindig hitetlenkedve állnak a nagy siker előtt, amely rájuk zuhant 1982-ben, és továbbra is hisznek a Fighting Fantasyban, amelyre saját gyermekükként tekintenek.

A You Are The Hero valóban mindenről megemlékezik, ami Fighting Fantasy, kezdve Livingstone és Jackson gyerekkorától, játékszeretetükön át a Games Workshop megalakulásáig, majd onnan arról a hosszú folyamatról, amíg az első játékkönyv ötletétől eljutottak a megvalósításig. Mert akkoriban nem volt egyszerű dolguk: bár léteztek korábban is lapozgatós könyvek, soha, senki nem próbálta még társasjáték vagy szerepjáték szabályokkal keresztezni.

Az első könyv azonban sikeres lett (három hónap alatt háromszor kellett utánnyomni, és míg akkoriban egy átlagos gyerekkönyv 3000 példányban fogyott el, a Tűzhegy varázslójából 80 000-et adtak el), és a You Are The Hero kitér a siker titkára is, ami a szabályrendszer mellett az illusztrációk és borítók minősége volt.

kep5A könyv külön fejezetben foglalkozik a sorozat körül megfordult művészekkel, amelyek közül többen kultikus státuszba kerültek, gondolok itt Russ Nicholsonra vagy Iain McCaigre (aki az új Star Wars filmek karaktertervein is dolgozott).

kep_jg

Jonathan Green: szabadúszó író, aki még egyetemista korában írta első Fighting Fantasy játékkönyvét, a Spellbreakert, amely 1993-ban meg is jelent. Ezt követte még 6 másik. Green más világokra is írt játékkönyveket (Warhammer, Star Wars), továbbá ő alkotta meg az alternatív steampunk világban játszódó Pax Britannia sorozatot

A könyv közepe kissé monoton lett, ahogy a sorozat is beindult, és akár egy gép, ontotta magából kéthavonta (!) a játékkönyveket. A szerző igyekszik fenntartani az érdeklődést visszaemlékezésekkel, de ezek a részek csak az igazi rajongók számára tartogatnak érdekességeket. Ugyanakkor mind a hatvannégy játékkönyv borítója, szerzője, illusztrátora felsorolásra/bemutatásra kerül, sok-sok színes és fekete-fehér képen keresztül.

Szintén külön fejezet foglalkozik a térképekkel, és a You Are The Hero kitér a Fighting Fantasy világát építő egyéb kiadványokkal is, mint a tizenhárom számot megért Warlock magazin, amely az internet előtti időkben segítette a közösség építését (érdekesség, hogy Japánban a megjelent tizenhárom szám után sem ért véget a magazin, az ottani kiadó összesen hatvanhárom kiadványt jelentetett meg).

Több regény is megjelent a Fighting Fantasy világára, a Titánra, és természetesen szerepjáték rendszert is fejlesztett hozzá Steve Jackson (Advanced Fighting Fantasy) – amely 2011-ben második kiadását érte meg, kisebb módosításokkal –, és persze jöttek a kiegészítők, amelyek közül a Titán magyarul is megjelent. Két társasjáték is megjelent, mindkettő Tűzhegy varázslója témában, de sajnos csak az 1983-as lett sikeres (a könyv feldob olyan pletykát is, hogy új asztali játék készül Titán világára, én személy szerint nagyon örülnék, ha ez valóra válna.)kep7

A You Are The Hero igazán érdekes fejezete a Fighting Fantasy-ból kinövő „vadhajtásokat” tárgyalja, az olyan érdekességeket, mint a telefonos szerepjáték (F.I.S.T. – Fantasy Interactive Scenarios for Telephone), amelyhez Jackson írta a történetet. A játékos a tárcsa vagy a gombok segítségével választhatott, miközben hallgatta a kalandot.

Szintén érdekes, hogy két hónappal a Magic: The Gathering kártyajáték előtt Jackson elindította a saját gyűjtögetős kártyajátékát, de éppen az előbbi sikere miatt meg is bukott.

A könyv a 19. fejezetben jut el a sorozat „bukásáig”. Kitér az okokra, a körülményekre, arra, hogyan próbálta a kiadó és a szerzők megmenteni a sorozatot. Abban mindenki egyetért, hogy nem kellett volna 1995-ben lehúzni a rolót, volt még annyi rajongó, amennyi eltartotta volna.

És hogy ez mennyire igaz, azt a sorozat 2001-es újrakiadása mutatta meg, modernizált arculattal az Icon Books jóvoltából. Elsősorban a Livingstone-Jackson páros könyveire fókuszáltak, de olyan nagy sikerek is újrakiadásra kerültek, mint a Haláltalizmán vagy A szamuráj kardja. Ebben az időben több játékkönyvet szerepjáték kalandmodulként is megjelentettek D20 rendszerre.

Aztán 2005-ben, tíz évvel a látszólagos bukás után, a sorozat új könyvekkel gazdagodott, egészen pontosan öt új kalanddal, amelyekből négyet a You Are The Hero szerzője, Jonathan Green követett el. Az utolsót 2010-ben.

kep8Ezután megint kifulladni látszott a Fighting Fantasy, de ahogy a könyv utolsó fejezetei rávilágítanak, sok minden készül a háttérben, új utak, lehetőségek bukkannak fel, többek között interaktív film, mozifilm, képregények, számítógépes játékok, mobil alkalmazások (amelyek egyre igényesebbek és egyre sikeresebbek). A megszólaltatott rajongók és szerzők egyébként azt gondolják, hogy a Fighting Fantasy sorozat a reneszánszát élheti most, az e-könyvek és alkalmazások korában.

A You Are The Hero nemcsak a hivatalos anyagokkal foglalkozik, hanem a rajongói klubokkal, fanzinokkal és magukkal a rajongókkal is. Magyarországot több alkalommal is megemlíti, bár eladásban sosem voltunk olyan erősek, mint az USA, Japán vagy Franciaország, a rajongók lelkesedése képes a mai napig aktív közösséget egyben tartani, természetesen az Internetnek köszönhetően.

Összességében a You Are The Hero egy rajongóknak kep9készített dokumentum, egy korlenyomat, amely rengeteg érdekességet tartogat a pusztán a fantasztikum iránt érdeklődőknek is, hiszen egy olyan korba visz el, amikor még a fantasy szörnyetegei a fantáziánkban tudtak csak teljes rémisztő valóságukban megjelenni.

Nemrég idehaza is újraéledt ez a műfaj, a Chameleon Comix, amely 2020-ban a Steve Jackson és Ian Livingstone méltán népszerű lapozgatós könyveinek hivatalos magyarországi kiadója lett, és azóta már számos klasszikus kötetet jelentetett meg igényes kiadásban.

Linkek:

Jonathan Green blogja:

http://jonathangreenauthor.blogspot.de/

A You Are The Hero könyv oldala: http://youaretheherokickstarter.blogspot.de/

A Fighting Fantasy hivatalos weboldala: http://fightingfantasy.com/

 

Hozzászólások

hozzászólás


[ további írásai]
Ha tetszett, kövesd a Facebook-on is!
Kategóriák: irodalom, játék

Hozzászólás lezárva.



Keresés az oldalon