2021 a fantasztikus zsánerbe tartozó filmek terén sok kerek évfordulóval ajándékoz meg minket. Szokásos Retromozi sorozatunkban éppen emiatt ezúttal nem egy esztendőre koncentrálunk, hanem a 30, 40, 50 éves mozikra.

A posztapokaliptikus jövőben (1997) Manhattan egy fallal körülvett börtönszigetté vált. Az elnök különgépe sajnálatos módon ezen tiltott zóna felett haladt át, amikor a terroristák eltérítették. Az elnök egy mentőkabinba szállt, amiben túlélte a repülőgép becsapódását, de balszerencséjére Manhattanben zuhant le, ahol a rabok természetesen foglyul ejtették őt. A megmentéséért először egy mentőosztagot küldenek be, amelyet azonban kénytelenek visszahívni az elítéltek halálos fenyegetése miatt, ezért beszervezik az exkommandóst, a letartóztatott Snake Plisskent, aki a szabadulásáért cserébe elvállalja a küldetést. Az izgalmakat az is fokozza, hogy Plissken bőre alá egy ketyegő bombát ültetnek, ami egyet jelent: jobban teszi, ha időben kihozza az elnököt és a kezéhez bilincselt aktatáskát, és erre kevesebb, mint 24 órája van.

Az 1981-es Menekülés New Yorkból (Escape from New York) jól felépített atmoszférája és kiváló stábja miatt kultikus akció sci-fivé vált. A rendező-forgatókönyvíró a horror zsánerben is alkotó John Carpenter, a főszereplő Kurt Russell, a rossz fiút Isaac Hayes játsza, a parancsnok szerepében westernfilmekből ismert Lee Van Cleef-et láthatjuk, és rajtuk kívül még sokan mások feltűnnek a stábban.

A filmet igazán Snake Plissken karaktere tette emlékezetessé.  A karakter tipikus antihős; modortalan, marcona, sokszor előbb lő, aztán kérdez, ugyanakkor megjelenése erőt sugároz, hosszú hajú, borostás, ikonikus, fekete szemtakarója ráadásként kalózossá teszi. Az első pillanattól érezni, hogy alkalmas lesz a feladat elvégzésére. Kurt Russell pedig ideális választás volt erre a szerepre.

Escape From New York (1981) Studio Canal Collector's Edition Blu-ray Review - The Action Elite

A cselekmény Manhattan városnegyedére koncentrál, ami nem több egy bűnözőkkel, csövesekkel teli romos gettónál, a sziget börtönné zülléséről pedig mindössze annyit tudunk meg, hogy a bűnözési statisztikák drasztikus romlása vezetett idáig, a szigetet fallal vették körül, és a katonaság őrzi. Az egyszerű világépítés azonban működött, filmnézés közben nem gondolkodunk azon, mi lehet a Föld többi országával, helyette elmerülünk a hanyatlásnak indult metropolisz disztópikus jövőjében.

Menekülés New Yorkból inkább akciófilm, mint sci-fi, de ezen a téren akkor is maradt némi hiányérzetem a megnézése után. A történet az 1981-es bemutatóhoz képest a közeljövőben, 1997-ben játszódik, tizenhat évvel a forgatás időpontja után, ezért a szigetet őrző az amerikai hadsereg birtokában lehettek volna futurisztikusabb járművek és fegyverek, esetleg egy-két lopott kütyü a gettó huligánok kezében. A film azonban az elképzelt technológiai fejlődéssel láthatóan nem is akart foglalkozni, viszont a posztapokaliptikus hangulatot jól visszaadja.

A sztori számos klisét tartalmaz, emellett sok mindenbe bele lehetne kötni; az elnök különgépe miért nem kerülte el messziről a veszélyes zónát, ahová később lezuhant? A mentőosztag visszaküldése után miért csak egy, azaz egy elítélt, volt kommandóst küldenek be a gettószigetre, amikor olyan befolyásos személyt kell megmenteni, mint az USA elnökét? Azonban egy hangulatos, 80-as években készült akciófilm esetében egyszerűen csak átengedem magam a nosztalgiának.

Egyszeri megnézésre mindenképp javaslom, elvégre kultfilmről van szó, ami megosztja a nézőket: egyesek számára felejthető alkotás, míg mások az egekig magasztalják. És van folytatása is, a Menekülés Los Angelesből (1996), ami szintén tetszett, tegyük hozzá, hogy nagyon hasonló receptet követ, mint elődje. És a tervek szerint elkészül majd a Menekülés New Yorkból remake, amiben nem más kapná meg a főszerepet, mint Wyatt Russell, Kurt Russell fia.

Hozzászólások

hozzászólás


[ további írásai]
Ha tetszett, kövesd a Facebook-on is!
Kategóriák: film

Szólj hozzá

Nem belépett felhasználók számára a hozzászólások kb percenként frissülnek.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.



Keresés az oldalon