Life (2017)

Közzétette: Soltesz_Tamas 4 hozzászólás

A sci-fi horror műfajnak mindig is meg volt a maga létjogosultsága; ha valóban találkoznánk földönkívüli fajokkal, nem biztos, hogy azok humanoid felépítésűek és békések lennének, megtörténhetne, hogy tőlünk nagyon különböző kinézettel, biológiával rendelkeznének és agresszíven viselkednének az emberi fajjal szemben. Ez a fajta izgalom volt az alapja több Lovecraft-novellának, az Alien-sorozatnak vagy a Dolog című filmnek. Ebbe a csoportba sorolható, a 2017-es Élet (Life) című alkotás is Daniel Espinosa rendezésében.

Az Élet története szerint egy nemzetközi űrhajóscsapat befog egy szondát, ami olyan Marsról származó mintákat szállít, amelyekben a földönkívüli élet csírái is megtalálhatóak. Az űrállomáson mindenki örül a szenzációs felfedezésnek, és elkezdik mesterséges körülmények között elősegíteni az idegen életforma fejlődését. És ezzel végzetes hibát követnek el.

A casting megosztotta a nézőket, sokak szerint Rebecca Ferguson, Jake Gyllenhaal és Ryan Reynolds alakításai nem elég kiemelkedőek a színészi képességeikhez képest. Sokan kritizálták Daniel Espinosa rendezését is, mivel szerintük a film eredeti ötletet nem tartalmaz, de még többen gondolják úgy, hogy sikerült olyan erős atmoszférát teremtenie, amire csak Ridley Scott Alien-je volt képes. Az 1979-es Alien-nel emlegették egy lapon, és nem a 2017-es Alien: Covenant-tal, ami szerintem is vérszegényre sikeredett, bár a Prometheust anno imádtam. Az ötlettelennek nevezett Élet érdekes módon elérte azt a hangulati hatást, amire az Alien: Covenant nem volt képes. (Vajon ez jelezné a legjobban az Alien franchise kifulladását?)

Az Élet valóban sok klisét tartalmaz, de mégis úgy alkalmazza a horror sablonokat, hogy a sci-fi környezetben mégis megállja a helyét, így összességében nézhető alkotás.

A történetben az a legijesztőbb, hogy egy marsi idegen egysejtűből milyen ravasz gyilkológépezet születik meg a néző szeme láttára. Az alapötlet bár nem eredeti, az Élet mégis képes hátborzongató atmoszférát teremteni a sokszor kiszámítható események láncolata ellenére is. A film gondolatiságát pedig maga a földönkívüli teszi hátborzongatóvá: az idegen lény pusztán a saját túlélése érdekében gyilkolja le a hajó legénységét, ami az ember számára tragikus mészárlás, az a marslakónak mindössze életösztön. A lény ravaszsága, különleges képességei (még az űrben is tud mozogni védőruha nélkül) és az emberi mulasztások által a lehetséges végkifejletek legrosszabbika fog megvalósulni a befejezéskor.

Hozzászólások

hozzászólás


[ további írásai]
Ha tetszett, kövesd a Facebook-on is!
Kategóriák: film

Eddig 4 hozzászólás.

  1. ice99 szerint:

    Az Alien-t számtalanszor láttam, mindig tökéletes volt. A Life-ot egyszer és elég is volt ennyi. 40 év múlva a kutya sem fog rá emlékezni, nemhogy kultfilm nem lesz.

  2. Zigota szerint:

    Mondjuk, ha a Prometheus tetszett, nincs magasan a léc.

  3. Dzsí szerint:

    Az utolsó mondat spoiler, kár érte. Ha már kritikát írsz, erre figyelhetnél.

  4. normal szerint:

    kedves Dzsí hülyeséget írsz.
    Aki nem akar spoilert az minek olvas arról amiről nem akar spoilert?

Szólj hozzá

Nem belépett felhasználók számára a hozzászólások kb percenként frissülnek.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.



Keresés az oldalon