Jack Campbell military sci-fi sorozata a flottakapitányok világába vezeti az olvasót: John “Black Jack” Geary, a Szövetség katonai hőse száz évvel ezelőtt halt meg egy csatában, és egy évszázad alatt a háború ikonikus hősévé vált, akinek nevét áhítattal rebegik a modern idők kapitányai. A Szövetség tönkrevert és bekerített flottája aztán egy véletlen folytán, a Szindikátusi Világok mélyén egy sodródó mentőkabinban megtalálja a legendás Gearyt, és életre kelti a krioálomból.

Geary egy olyan, ismeretlen jövőben találja magát, ahol a régi erkölcsök és főleg taktikai gondolkodás feledésbe merült, és mivel rövidesen arra kényszerül, hogy átvegye a szindikátusi egységesek által körbezárt flotta parancsnokságát, mindent megtesz, hogy a flottát hazavezérelje a szövetségi űrbe. Ehhez zseniális taktikai húzások, belső viszályok, árulások, engedetlen szövetségi kapitányok és lázadásokon át vezet az út, és közben még egy idegen faj manipulációinak nyomára is bukkannak.

Rendíthetetlen című első kötetben Geary megpróbálja kimanőverezni a megtépázott szövetségi flottát a szindikátusiak csapdájából, a Vakmerő című második kötetben egy rivális flottakapitány legenda, Falco kapitány őrületétől kell megóvnia a flottát.

A nemrég megjelent harmadik kötet, a Merész lassan kezdődik. Nagyon lassan. És ami a legnagyobb probléma, hogy az előző két kötethez képest sokáig semmi újat nem tudott felmutatni. Geary töpreng, hogy melyik naprendszer legyen a következő célpont, közben Rionne elnökasszony és Desjani kapitánynő támogatása mellett belső pletykákkal és feszültségekkel, ellenlábas flottakapitányokkal, logisztikai problémákkal kell megküzdenie. Láttuk már, sokszor láttuk. Néhány kisebb, rutinzsebből előhúzott csata és kevésbé érdekesen megírt események, nyűglődés után bőven a könyv kétharmadán túl jutunk csak el a Lakota rendszerbe, ahol aztán végre felpörög a történet, és itt érvényesül igazán ismét Campbell szikár, tárgyilagos stílusa és remek feszültségkeltése. A flotta komoly bajba kerül, és Geary talán eddigi pályafutása legnagyobb krízishelyzetébe kerül, ahol a taktikai tervek sosem úgy alakulnak, ahogy várja, és ráadásul újra előkerül a titokzatos idegenek árnya is (azért ne aggódjon senki, hogy bármi komolyabb kiderül).

Ez a ravasz lezárás (és ordas függővég) újra csapdába csalt, úgyhogy jöhet a folytatás, de azért a végéig komolyan azon gondolkodtam, hogy itt hagyom abba a sorozatot. Remélem, hogy nem ez lesz a recept, hogy kétharmad terjedelemben tésztát nyújtunk, majd észbe kapunk, és hirtelen durr bele mindent, ami a csövön kifér, hogy az olvasó akarja a következő kötetet. Egy ilyen könyvsorozat csak akkor tud működni, ha jóval változatosabbá válik a történet, és nem ugyanazokat a köröket futjuk, kicsit másképp, hanem haladunk előre, és eközben folyamatosan változik a recept.

Jack Campbell valódi neve John G. Hemry, az amerikai haditengerészet nyugalmazott tisztje katonai sci-fi regényeket ír már vagy másfél évtizede, és Az elveszett flotta világát meglepően hatalmasra növesztette. A hat kötetes alapsorozat mellett létezik egy ötkötetes spin-off (Beyond the Frontier), valamint egy négy regényből álló folytatás is (The Lost Stars). Sőt, amióta idehaza a második kötet, a Vakmerő megjelent, Campbell megírt egy prequel trilógiát is Genesis Fleet címmel, amely idén be is fejeződik, és a Szövetség és a Szindikátusi Világok közti háború kezdetét fogja elmesélni.

Rendíthetetlen (Az elveszett flotta I.) – ismertető

Vakmerő (Az elveszett flotta II.) – ismertető

Hozzászólások

hozzászólás


[ további írásai]
Ha tetszett, kövesd a Facebook-on is!
Kategóriák: irodalom

Eddig 3 hozzászólás.

  1. ice99 szerint:

    Nagyon jó sorozat, kár, hogy angolul nem tudok annyira, mert eredetiben is elolvasnám. A Marko Kloos féle sorozat talán még ettől is jobb. Örülök, hogy mind a kettő megjelenik és folyamatosan olvashatjuk a jobbnál jobb könyveket. A térséget már abbahagytam…

  2. solymosgyu szerint:

    Ezt kukáztam.

  3. Parafa szerint:

    Nekem tetszett ! Jöhet a következő rész. Remélem megjelenik hamarosan magyarul. Ezt utálom a sorozatokban. Hiába fejeződött be már az eredeti nyelven, magyarul jó ha évenként elpotyogtatnak egyet.

Szólj hozzá

Nem belépett felhasználók számára a hozzászólások kb percenként frissülnek.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.



Keresés az oldalon