SFmag-mix 2.

Közzétette: cikkbot 9 hozzászólás

Nemrég új cikksorozatba kezdtünk, kísérleti jelleggel, és a kísérlet még zajlik, ezért most kicsit változtatunk a formátumon és a címen is. Időszaki rendszerességgel néhányan a szerkesztőségből írunk arról, hogy mi érdekeset, vagy gondolkodni valót találtunk a fantasztikumon belül, milyen említésre méltó élmények értek bennünket, legyen az film, könyv, képregény, videojáték. Ez pedig itt a második mix, a témák többek közt a felpörgő hazai képregénykiadás, a hazai sci-fi vs fantasy megjelenések, a Witcher/Vaják világ és egy érdekes NatGeo dokumentum sorozat és hannu Rajaniemi új regénye.

Kánai András

Nagyon kellemes meglepetés volt a 2050 antológia, mindig reménykedem, hogy klassz magyar novellákat olvashatok. Nemsokára írok is ezekről. Van egy másik magyar novelláskötet, arról sajnos nem fogok írni, mert egy novellát sem találtam említésre méltónak, ami elég nagy szomorúság nekem. Jelenleg Lőrinczy Judit új regényében merültem el, nagyon izgalmas a világa, drukkolok, hogy végig kitartson a lelkesedésem.
Érdekes vita bontakozott ki az SFmag Facebook-oldalán a mostani Locus-díjak kapcsán, és erről azt gondolom, hogy Scalzi titkát sokan elleshetnék, ez pedig a szórakoztatás képessége. Az, hogy vajon klasszikus lesz-e Scalziból, majd negyven év múlva megbeszéljük a vitapartnerekkel.

Markovics Botond (Hackett)

Képregények mindenhol! Félelmetesen felpörgött a magyar képregénykiadás: Blacksad, Blankets, Sandman/Death, Incal, Vissza a jövőbe, Marvel és DC-sorozat, a júliusi Képregénybörzére jön egy fantasztikus, nagyalakú Watchmen exkluzív kiadás, valamint a szerintem legzseniálisabb Batman képregény, A gyilkos tréfa, szintén kemény kötetésben, eközben a Szukitsnál Star Warsok, Trónok harcák, Witcherek. Én nem bánom, sőt, szorgalmasan veszem azokat, amelyiket minőségben és árban reálisnak tartok, viszont felmerül bennem a kérdés, hogy a mindig kesergő képregénypiac tényleg elbír-e ennyi címet? Én remélem, hogy igen, és örülnék, ha minél több „nem szuperhős”, hanem kortárs, felnőtt képregény jelenne meg. Jöhetnek a klasszikusok is, Preacher, Transmetropolitan, de akár az Image legjobb címei, mint a Saga, Lazarus, East of West. Viszont tartok tőle, hogy ez utóbbiakra csak nagyon kevesen lennének kíváncsiak. Sőt, szerintem én sem, mivel mindegyik megvan angolul. Mindenesetre kíváncsi vagyok, mi minden jelenik majd még meg, és remélem, nem dől össze az egész piac a túl sok kiadvány miatt.

Horváth Vivien

Amióta tavaly télen a The Witcher III: The Wild Hunt három hónapra kivont az élet körforgásából, a Vaják a napjaim szerves részévé vált, ugyanis – mintegy egyik függőségből a másikba esve – azóta az online gwenttől nem tudok szabadulni. Ebbe belekezdeni életem egyik legnagyobb baklövése volt, bármiféle produktív tevékenység űzése teljesen kizárt így, és már épp kezdenék lejönni róla, amikor belekezdek a regénysorozat egyik darabjába, és megint visszacsöppenek az egészbe. Jelenleg a Fecsketorony felénél járok. Kezdek hinni azoknak a véleményeknek, melyek szerint az ötödik résszel, a Tűzkeresztséggel érte el a csúcsot a regényfolyam, de ettől függetlenül továbbra is nagyon élvezem a történetet, valamint a szerző elbeszélői módját. Tetszik, milyen bátran váltogatja a szemszögeket, és hogy ezeket egy ponton akár teljesen elhagyja, ha kedve van, és szeretem, hogy a mellékszereplőit is relevánssá, érdekessé teszi. Tudom, hogy még nem értem el a történet végét, de valahogy már előre fáj, hogy lassan majd el kell szakadni tőle. És már látom magam előtt, ahogy bánatomban a gwentbe menekülök, vagy ne adj’ isten egy Wild Hunt újrajátszásba.

Szabó Dominik

Mindig is inkább fantasy-rajongónak tartottam magam, mint sci-fi-fannak, de idén órási különbséget látok a két kínálat között. Míg sci-fiből gyakorlatilag alig kelti fel valami az érdeklődésem, addig a fantasy évek óta nem volt ilyen erős. Az elmúlt időszakban annyi nagyon várt, nagyon izgalmasnak tűnő, nagyon új könyv jelent meg, hogy hirtelen nem is tudtam, melyikhez nyúljak. China Miéville, Lőrinczy Judit, Scott Lynch, Katherine Arden, Brandon Sanderson, Robert Jackson Bennett, Kameron Hurley, Michael J. Martinez, Nicholas Eames, Jim Butcher, Andrzej Sapkowski… Nem érem utol magam, annyi könyv érdekel, és szerencsére eddig mind beváltotta a hozzá fűzött reményemet. Bennett a csúcsra ért a trilógia végére, Arden varázslatos, Miéville szokott módon fura, Sanderson új szintet lépett, Hurley épp olvasás alatt, és egyelőre nem úgy néz ki, hogy panaszkodni fogok. Lassan a kiadók kezdik belengetni az év második felének megjelenéseit, és szerintem az arány nem fog változni. Picit sajnálom a sci-fi szerelmeseit, de azért bízom benne, hogy ők is elcsábulnak pár elképesztően jó fantasy-re.

Kleinheincz Csilla (Hanna)

Kiadóban dolgozni azért (is) érdemes, mert az ember jóval megjelenés előtt rá tudja tenni a kezét a különféle SF újdonságokra. A héten a GABO novellapályázatra beérkezett művek mellett egy igazi könnyed, szórakoztató sci-fi limonádéval szórakoztattam magamat, K. Eason jövőre várható regényével, a How Rory Thorne Destroyed the Multiverse-zel. A cím ugyan kissé nagyot mond, de a regény a célnak tökéletesen megfelelt: kikapcsolt, helyenként megnevettetett, és igazán szerethetőnek bizonyult – a történetéről csak annyit, hogy főhőse Csipkerózsika galaktikus birodalomban élő távoli leszármazottja, akinek a hagyományokat követve szülei keresztelőt szerveznek – amire ezúttal mind a tizenhárom tündért meghívják. Azok meg eljönnek.

Kemese Fanni

A Volt egyszer egy bolygó (One Strange Rock) a National Geographic tízrészes dokumentumfilm-sorozata, amely a bolygónk múltjáról, jelenéről és jövőjéről szól, értekezik a helyünkről a világegyetemben, és mindezt sokkal érdekesebben teszi annál, mint ahogyan ez a bevezető mondat sugallja. Az executive producer Darren Aronofsky, a narrátor Will Smith, és mellette nyolc hús-vér asztronauta mesél a világűrben megélt sorsfordító élményeikről. Váltakozik a történetmesélés feszültsége, Will Smith mókás narrálása, a természettudományos magyarázatok remek adagolása és illusztrálása, a gyönyörűen fényképezett pillanatok és persze a csodás zene.

Persze a tudományos fikció halvány érintése sem maradhat ki az földönkívüli életet taglaló részből: Neil Armstrong holdra szállása inspriált egy generációt, de az afromerikai asztronauta, Mae Jemison például arról számolt be, hogy a science fiction milyen fontos volt számára gyerekkorában, és felhívja a figyelmet arra is, hogy az Uhura hadnagyot alakító Nichelle Nichols részt vett az első női és az etnikai kisebbségekhez tartozó asztronauták sikeres toborzásában az amerikai űrprogram kötelékébe.

Összetett élményt ad a sorozat, amely egyszerre szórakoztat és tanít, és egy pillanatig sem hagyja lankadni a figyelmet.

Juhász Viktor

Tegnap jelent meg az angolszász piacon Hannu Rajaniemi új regénye, a Summerland, és már most kezdi begyűjteni a kritikai elismeréseket. Az itthon is kiadott Jean le Flambeur-trilógiáról ismert szerző ezúttal önálló regényt írt, a jövőbéli Naprendszer helyett egy alternatív 20. századi Európát választott helyszínnek, a kvantumfizikát pedig a viktoriánus kor spiritisztáinak világképére cserélte le. A Summerland rendkívül egyedi koncepcióval dolgozik – a túlvilág valóban létezik, a halál csak egy új kezdet, a brit birodalom meg a szovjetek pedig élő és halott kémekkel vívják a korábbra csúszott hidegháborút 1938-ban. A Summerland egy fantasztikumba oltott, izgalmas John le Carré-regény, és Rajaniemi a tőle megszokott módon nagyon alaposan végiggondolta, miképpen működhet egy olyan világ, ahol médiumok közvetítenek halott lelkeket, ektotankok vonulnak a polgárháborús Madridban, kísértetetek figyelik meg a célpontokat és az elhunyt családtagok még évtizedeken keresztül beleszólnak szeretteik életébe. (Ha pedig szabad a dolog személyes vonatkozását is megemlíteni: már egy ideje nyakig ülök a magyar fordításban.)

Hozzászólások

hozzászólás


[ további írásai]
Ha tetszett, kövesd a Facebook-on is!

Eddig 9 hozzászólás.

  1. setni szerint:

    A Summerland az nagyon érdekesnek tűnik!!
    Jó és sikeres fordítást!!

  2. e(x) szerint:

    Bizony-bizony, jó fordítást, küldjük a kólát és a pizzát (vagy bármilyen más, preferált gyorsító és tápláló anyagot.:) )

    le Carré Karla ciklusa – és annak filmfeldolgozásai, kiemelten az 1980-as évek környékén készült BBC minisorozatok, ahol néhány jelenetben együtt játszik Obi-Wan és a leendő Jean-Luc – nekem is nagy kedvenceim, épp most olvasom újra a Suszter, szabó..-t.

  3. kwindu szerint:

    Summerlend nagyon de nagyon várós. A kvantutolvaj trílógia nagy favoritom igaz töbször olvahsató SF. Tényleg a két Tényleg a”Collected Fiction” és a „Invisible Planets” novellás köteteket nem akrja valaki kiadni?
    Watchmen új kidadás menyiért jön egybe tizenkét rész vagy három kötett stb stb??? Ha valami infó van kíváncsi lennék a részletekre.

  4. Hackett szerint:

    kwindu:
    A Watchmen egyben lesz extrákkal, keménykötésben, nagyob méretben, és előrendelve rendkívül baráti áron van, de bolti ár is nagyon rendben van, akár csak a régi, 3 kötetes kiadáshoz nézve is.
    http://fumax.hu/termek/a_teljes_watchmen_kemenytablas_elorendeles.html

  5. juhaszviktor szerint:

    setni és e(x): köszönöm szépen!

    kwindu: a Collected Fiction és az Invisible Planets ugyanaz a kötet, csak két különböző címen létezik (és nem tudok róla, hogy bárki is tervezné a kiadását)

  6. e(x) szerint:

    Viktor, azért a Collected Planets kötetet véletlenül lefordíthatnád..:)

  7. Kwindu szerint:

    Köszi az infót sajnálom érdekelne.

  8. Kwindu szerint:

    Köszi közben már megtaláltam. Bár az előző kiadások meg van ezt is meg veszem az tuti.

  9. Hackett szerint:

    Ha már itt felmerült, a Bookdepositoryn van egy elég nagy akció, többek közt SFF kötetek is 50+%-os engedménnyel vannak. Köztük Rajaniemi Invisible Planetse is 1500 HUF.
    https://www.bookdepository.com/dealsAndOffers/promo/id/1764

Szólj hozzá

Nem belépett felhasználók számára a hozzászólások kb percenként frissülnek.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.



Keresés az oldalon