Charlaine Harris írónő nevét a természetfeletti történetek rajongói leginkább a True Blood: Inni és élni hagyni című könyv- és tévésorozat révén ismerhetik. Van egy másik könyvsorozata, a 2014-ben indult és eddig három kötetből álló Midnight, Texas. Hasonlóan a True Blood történetekhez, ezúttal is egy kisváros és annak különleges természetfeletti képességekkel bíró lakói állnak a középpontban. Az NBC csatorna meglátta benne a lehetőséget, így 2017 nyarán az ebből a történetből készült sorozat is bemutatkozhatott a tévénézőknek.

MT_1

A fejlesztők között az írónő is ott volt, és egy hangulatos, bár meglehetősen átlagos sorozatot kaptunk, mert a történet szórakoztat, a karakterek érdekesek, de sokszor elég kiszámíthatóan és naivan alakulnak az események és a karakterek sorsa, valamint látszik a CGI-on az alacsony költségvetés hatása.

Midnight egy aprócska kisváros valahol Texasban, és első látásra az ég világon semmi különleges nincsen benne. A misztikus erővonalak mégis itt a legerősebbek, és a lakói sem mindennapiak. Nemcsak békés átlagemberek, hanem a társadalom kitaszítottjai, vagy épp természetfelettiek, akik egyszerűen csak el akarnak tűnni a figyelő szemek elől. Van közöttük mindenféle-fajta: boszorkány, vámpír, vérállat, angyal, démon… Mindenkinek az a célja, hogy a kisváros nyugalmát senki se zavarja meg, hisz nem csak ők, de az itt élő emberek is szeretnék megőrizni az inkognitójukat. Ide keveredik Manfred, a médium, aki az ellensége elől menekülve találta meg a kisvárost. A városkát felbolygatja egy rejtélyes gyilkosság, valamint a közeledő pokolbéli veszély, és ebben a csatában Manfrednak is fontos szerepe lesz.

MT_2Az első évadot szépen kettéosztották a két fő szál között. Fantázia mindkettőben lett volna, de a gyilkosságnál nem bonyolították agyon a nyomozást, a pokoli veszélyt pedig sajnos nem bontották ki eléggé, pedig lett volna mit. Közben a szereplőket is alaposabban megismerjük – ők szerencsére nem nyomták el egymást, jól működtek a karakterek önállóan és együtt is, a lényeges infókat megtudtuk mindenkiről. Sokszor érdekesebbek voltak ezek, mint az átívelő szálhoz kapcsolódó események.

A sorozat lendülete  pont az évad végére érkezett meg, de nem lett átütő erejű a befejezés sem. Karakterfejlődésről sem igazán beszélhetünk, mindenki maradt ugyanolyan, amilyen addig is. Furcsa, mert a karakterek kedvelhetők, szerethetők, a többségükben van valami plusz, ami érdekessé teszi őket, de igazán senki sem bontakozik ki eléggé. Leginkább a személyes kapcsolatokra terelődött a hangsúly, a szereplők közötti viszonyokat nagyon szépen bemutatták.

A színészválasztás egy-két kivétellel jól sikerült. Nincsenek világsztárok a sorozatban, a húzónevek Peter Mensah (Lem), Arielle Kebbel (Olivia), Dylan Bruce (Bobo) vagy épp Jason Lewis (Joe). Néhány társuk teljesítményével azonban már volt egy kis gond, és talán ez is közrejátszott, hogy Creek karakterét nem sok nézőnek sikerült megszeretnie. A főszereplő Manfred sokszor csak sodródott az eseményekkel, de azután sem lett sokkal meggyőzőbb, hogy elfogadta volna a neki szánt feladatot. Az emberi karakterek közül talán Olivia az aki, mindenképp kiemelhető – nem feltétlenül lett összetett karaktere, de a teljesen színtelen és egy rész erejéig érdekes Creekhez képest sokkal energikusabb volt a jelenléte. A természetfelettihez ügyesen nyúltak, ám nem sok újdonságot adtak a misztikus vonalhoz, aki látott már természetfelettivel foglalkozó sorozatot, pl. az Odaátot, az nem fog meglepődni igazán a különleges lények egy-egy itteni jellegzetességén.

MT_3

A sorozatot leginkább talán azok kedvelhetik meg, akik ismerkednek a zsánerrel, mert bevezetésnek teljesen jó. Akik valami könnyedebbre vágynak, szintén nem nyúlnak mellé a sorozattal. A második évadról még nem született döntés, de mindenképp érdemes lenne folytatni a sorozatot, nemcsak a fantasy-paletta színesítése miatt, hanem a karakterek kedvéért is, hisz jó lenne néhányukat még jobban megismerni, és több vagányságot látni a sorozattól.

Hozzászólások

hozzászólás


[ további írásai]
Ha tetszett, kövesd a Facebook-on is!
Kategóriák: tévésorozat

Szólj hozzá

Nem belépett felhasználók számára a hozzászólások kb percenként frissülnek.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.



Keresés az oldalon