Megjelent a Fantorzio, a ponyvalap első száma.

***

Megjelent az erdélyi Fantomatika képregény: a Maszol.hu írása az első számról.

***

 

Indult egy interjú-sorozat a Próza Nostrán Popkultúra a felsőoktatásban címmel, az első darabjában az MA Populáris Kultúra Kutatócsoportjának tagjával, Keserű Józseffel beszélgettek.

 

***

 

Táncoló ipari robot október 5-6-án a Trafó színpadán. A HUANG YI & KUKA című tajvani előadásban egy táncossal tökéletes összhangban mozog együtt az az ipari robot, amelyik lézerfénnyel és emberszerű mozgásával irányítja a színpadon kibontakozó szerelmi történetet. A produkció bebizonyítja, hogy egy robotnak nem kell androidnak, azaz emberszerűnek lennie ahhoz, hogy érzelmeket mutasson és váltson ki.
Huang Yi nemcsak egyszerű mozgásra tanította meg KUKA robotot, de arra is, hogy a metronóm ketyegésére vagy éppen Bach csellószvitjeire táncoljon, persze a fellépő táncosokkal összhangban. Bár az emberi méretű karjaival hadonászó robot mozgása eleinte gépiesnek tűnhet, de hangja és viselkedése az előadás előrehaladtával egyre természetesebbé és emberibbé válik. Lézerrel és érintéssel kommunikál, és olyan szerepet kap így az előadásban, amelytől a valódi táncossal egyenrangú félnek látjuk.

***

 

85 éves korában elhunyt Kit Reed.

***

 

Hosszú esszé John Scalzi új könyvéről, Az összeomló birodalomról a Los Angeles Review of Books-on.

***

 

Miért jöttek be a cyberpunk-éra jóslatai, és miért nem jöttek be Asimovék jóslatai? Noah Smith írása a témában.

***

 

Phil Lord és Christopher Miller, a Han Solo-filmről megváló rendezők készítenek filmet Andy Weir új regényéből, az Artemisből.

***

 

Interjú William Gibsonnal a képregényéről.

***

 

Van egy vita az elmúlt hetekben a fantasy-térképekről, erről írt most egy jót Camestros Felapton.

***

 

Arnold Schwarzenegger elárulta, hogy az új Terminator film figyelmen kívül hagyja a Genisyst, és a második részt folytatja.

***

 

Hogyan írjunk hihető 22. századot? AnnaLee Newitz új regényéről beszél.

***

15 éve adták le a „Firefly” első részét: a színészek és a producerek a forgatásról, a problémákról és a sorozat mai napig tartó hatásáról sztorizgatnak.

***

 

A Jeff VanderMeer Expedíció (Annihilation) című regényéből készülő mozifilm első előzetese.

 

 

Amennyiben hírt, sajtóközleményt, új könyvmegjelenést vagy érdekes linket szeretnél megosztani velünk a fantasztikum világából, küldj levelet az sfmaglink_@_gmail.com címre. Az egyszerűség érdekében kérjük, a beérkező ajánlók ne legyenek hosszabbak néhány mondatnál. Az SFmag fenntartja a jogot a beérkező anyagok szelektálására. Az ajánlások akkor kerülhetnek be az aktuális heti hírsavlátába, ha az adott héten szerda éjfélig beérkeznek.

Hozzászólások

hozzászólás


[ további írásai]
Ha tetszett, kövesd a Facebook-on is!
Kategóriák: hírek

Szólj hozzá

Nem belépett felhasználók számára a hozzászólások kb percenként frissülnek.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.



Keresés az oldalon