Az év eddigi legjobb angol nyelvű SF könyvei.

***

Arab Robinson Crusoe, nők által uralt világ és számos más haladó ötlet a muszlim sci-fi világából.

***

A Fantagraphics egy gyönyör kihajthatós könyvvel készül az őszre. Itt egy interjú az iráni szerzővel.

***

Az OMNI a ’70-es évek legfontosabb sci-fi kultfilmjeiről írt.

***

Interjú a friss Locus-díjas Yoon Ha Lee-vel.

***

Hallgasd meg rádiójáték formájában William Gibson klasszikusát, a Neurománcot.

***

Dolgok, amiket csak női írók hallanak – a Könyvesblog gyűjtése, benne két szerkesztőnk, Moskát Anita és Kleinheincz Csilla megszólalásával.

 ***

Online scifi-antológia egy repülőgép utasairól, akik most indultak útnak, de 20 évvel később, a jövőben szállnak le San Franciscóban. Bruce Sterling, Hannu Rajaniemi, Paolo Bacigalupi, Hugh Howey és sokan mások.

***

George Lucas végre megkapta az engedélyt, hogy Los Angelesben megépíthessen egy művészeti múzeumot, ahol a képzőművészeti alkotások mellett híres hollywoodi filmek storyboardjai és kellékei is ki lesznek állítva.

 ***

Megkapta első rendes előzetesét a Marvel’s Inhumans sorozat, amelynek első része ősszel IMAX mozikban lesz látható, hogy aztán az ABC csatornán legyen elérhető.

Ugyan a Sense8 című sorozatot elkaszálta a Netflix, de úgy tűnik, hogy mégis kaphat egy kétórás lezáró filmet.

Amennyiben hírt, sajtóközleményt, új könyvmegjelenést vagy érdekes linket szeretnél megosztani velünk a fantasztikum világából, küldj levelet az sfmaglink_@_gmail.com címre. Az egyszerűség érdekében kérjük, a beérkező ajánlók ne legyenek hosszabbak néhány mondatnál. Az SFmag fenntartja a jogot a beérkező anyagok szelektálására. Az ajánlások akkor kerülhetnek be az aktuális heti hírsavlátába, ha az adott héten szerda éjfélig beérkeznek.

Hozzászólások

hozzászólás


[ további írásai]
Ha tetszett, kövesd a Facebook-on is!
Kategóriák: hírek

Eddig 18 hozzászólás.

  1. nemattilás szerint:

    Köszi az új heti ajánlót!

    A Seat 14C online antológia linkje hibás, kérlek javítsátok ki:
    http://seat14c.com/
    vagy http://seat14c.com/future_ideas

    A nyitóoldalon az animáció az Another World című videójátékklasszikus felvezetőanimját idézi erősen. Számomra ez jó pont, Like!

  2. Attila szerint:

    „Dolgok, amiket csak női írók hallanak”

    Én nem vitatom, hogy ezek megtörténtek, hallottam már ezeknél is ilyenebb dolgokról, de minek az apropóján lett ez most előásva? Olyan ez, mintha az ember a szoba közepén találna egy szép nagy, turhaszigetekkel díszített hányástócsát és azon lenne kiakadva, hogy a benne levő répa mind állagra mind ízre nézve teljesen minősíthetetlen.

    De komolyan, min színlelitek a meglepődést? Van egy működésképtelen, amatőrökkel és balfaszokkal teli hazai sf/fantasy izé és csodálkoztok bármin?

    Itt ez a nagyrészt bedőlt biznisz, amiben foggal-körömmel kapaszkodnak a maradék jóba azok, akik egyébként rendes melóhelyen nem tudnának érvényesülni és csodálkoztok, ha alátok tesznek, nemtől függetlenül? A munkátok beszél helyettetek elmélet aranyos, utoljára az óvodában működött, az érvényesüléshez esetleg meg kéne tanulni az érdekérvényesítés alapjait.

    Úgy tesztek, mintha nem lenne példa arra, hogy kiadónál a befolyásától megrészegült méhkirálynő nem kezdte keresztbe-hosszába fúrni azokat, akik nem tetszettek neki…

    Itt nem a nemek alapán történő elnyomás bűzlik, hanem a kanális, amiben ücsörögtök.

  3. Béla szerint:

    Szerencsére lassan teljesen nonprofittá válik a fantasztikus ipar és ha így lenne akkor kivonulnának az élősködők.
    Másrészt arról miért nem szólnak a hírek, hogy egymással hogyan bánnak a nők? Lehet ez a béke szigete, de más területeken azért előfordulnak atrocitások.

  4. Sophy Soft szerint:

    Urak, hölgyek, nem bináris nemű egyedek!

    Miért kell ezt az autista-feminista vonalat erőltetni?
    Szánalmasak vagytok.

  5. sezlony szerint:

    Sophy Soft: Azért „erőltetjük”, mert nem járja, hogy kiváló szerzők ilyen ostobaságok miatt jutnak el az olvasóhoz. Nem áll úgy a hazai sf, hogy nélkülözni lehetne tehetséges írókat.
    Anno, amikor még írtunk a Galaktikának, Hackettel ketten próbáltuk Lőrinczy Juditot beajánlani, és még úgy sem volt sima ügy.
    De tök jó, hogy neked nem kell ilyen problémákkal találkoznod.

  6. sezlony szerint:

    Attila: hé, ez a méhkirálynőzés nem Szélesi szövege?

  7. Sophy Soft szerint:

    Az irodalom jó része vámpírpornó, renyhe YA-könyvtermés és chick lit. Meg ezoterika és help-self. Sok-sok női szerzővel.
    Akkor sem jobb az állás, ha a fantasztikus irodalmon kívülre tekintünk. Vass Virág könyveivel van tele minden kirakat.

    De nektek nem elég. Kvótát követeltek. Meg demokjáciját!!!

  8. Bartimaeus szerint:

    Sophy Soft: Úgy látom, pont nem jött le a lényeg…

    De végülis ja, teljesen oké ez így, alkossanak csak a nők a „vámpírpornó, renyhe YA-könyvtermés és chick lit” műfajokban, a „komoly” irodalmat meg hagyják meg a férfiaknak!

  9. Sophy Soft szerint:

    Bartimaeus: Úgy látom, pont nem jött le a lényeg.

    Rengeteg férfi van, aki a HR-es picsák nem vesznek fel egy-egy állásra. (Én is jártam így.)

    Attól, hogy egy női szerző sci-fi novellája nem jelenik meg a Galaktikában, mesze nem olyan súlyos társadalmi probléma, mint amikor a HR-es csajok a jelentkezők kinézete alapján válogatnak a jelentkezők közül.

  10. Bartimaeus szerint:

    Sophy Soft: Ja, meg amúgy is, Afrikában éheznek, minek foglalkozunk ilyen bagatell marhaságokkal…
    A cikk alapvetően a fantasztikus irodalomban előforduló szexizmusról szól, ne keverjük már ide a munkahelyi HR-es dolgokat!
    (De ha már itt tartunk, tipikusan a nőket szokták külső alapján felvenni, nem a férfiakat. Nem tudom, miből gondolod, hogy téged ez alapján szórtak ki. És a „HR-es csajok” mellett általában szakmai vezetők is szoktak lenni az interjún, akik meg rendszerint férfiak… )
    Ami a súlyos társadalmi probléma, az az általános hozzáállás, annak csak egy speciális megjelenési formája az, amiről a cikk szól. Önmagában tényleg nem akkora dolog, de ez csak egy kis szelete a problémának.

  11. murq szerint:

    Bartimaeus: Hagyjuk ezt a baromságot, hogy a nyugati világban dúl a hímsoviniszta szexizmus. Nyisd ki a szemed, akkor olvashatsz olyanokat hogy egy nő facebookon választotta ki a férfit akit nemi erőszakkal vádolt meg, hogy az exét visszakapja, és nevetséges büntetést kapott. Vagy a diákkal szexelő tanárnők akiket hősnek tekintenek. A gyerekgyilkos anyák, férjverő feleségek, akinek a tettei soha nem kapnak akkora médiavisszhangot mint a férfi bűnelkövetők stb. Az irodalomban a nőket senki sem nyomja el, kedvükre írhatnának pl. a dűnéhez hasonló vagy felülmúló dolgokat, de valahogy mégis többségében az paranormális románc anita blake klónokat, meg a rendszer ellen küzdő disztópisztikus klisés young adultotokat gyártják futószalagon.

  12. Deansdale szerint:

    A fő gond, hogy a fantasy és sci-fi HELYETT a feminizmus a téma. Unalmas. Érdektelen. Egy szög az irodalom koporsójába, a maradék néhány olvasót is elidegeníti, hogy valami izgalmas SF/F koncepció helyett MÁR MEGINT az a műsor, hogy a gonosz férfiak, a gonosz fehérek, a gonosz heterók. Az emberek nem azért látogatnak SF/F oldalakat, hogy néhány eltájolt írónő magánéleti problémáiról olvashassanak, amennyiben valaki beszólt nekik és ők ebből politikai ügyet akarnak csinálni. Jó sci-fi ez? Nem. Akkor mit keres ezen az oldalon?

  13. sfinsider szerint:

    murq és Deansdale: ha úgy érzitek, hogy a férfiakat elnyomják, mert először a külsejüket nézik meg és nem a tudásukat, vagy mert kevesebbet keresnek ugyanabban a munkakörben, mint a nők, vagy mert szóbeli és tettekben megnyilvánuló szexuális jópofizást kell elszenvedniük a női kollégáktól, vagy mert sokkal kevesebben vannak a cégek felsővezetésében, akkor ti akkora virtuális valóságban éltek, hogy azt azonnal el kéne adnotok Elon Musknak vagy Zuckerbergnek. Az SFmag azonban egy zsáneroldal, és nincs időnk, sem helyünk, hogy fantomokkal hadakozzunk. A zsánerirodalom virágzik, nem utolsósorban a sok remek írónak, akik szeretnék, ha nem azzal foglalkoznának sokan, hogy történetesen nőnek születtek. Nem szeretnék belemenni soronként a nonszenszekbe, amiket leírtatok. Minket azért olvasnak, mert a zsánert kedvelik, de egyáltalán nem kötelező velünk tartani, annyi jó férfias tartalom van a neten. Olvasmánynak, tanulságnak szívesen ajánlom James Triptree Jr. életét és munkásságát, ha titeket tényleg érdekel a fantasztikus zsáner, és nem csak handabandázni akartok az oldalunkon.

  14. murq szerint:

    sfinsider: Terelsz. Ti hadakoztok fantomokkal. Az ugyanabban a munkakörben kevesebbet keresnek egy mítosz amit már megcáfoltak stb. A politikai korrektség semmivel sem viszi előre az emberiséget, csak gyűlöletet, és erőszakot szül. Jó példa erre 2015 migránsválság, amikor minden józan hang a migránsok átvizsgálását szorgalmazta, de a a polkorrektek lenácizták őket, utána a dzsihadista mészárlások után meg már elvoltak képedve hogy miért történik ez.

  15. Bartimaeus szerint:

    Na jó, már a migránsok is előkerültek 😀 Szerintem most hagyjuk abba ezt a témát.
    Hogy mi érdektelen, és mi nem, az személyes preferencia kérdése. Ami a cím alapján nem tűnik érdekesnek, azt nem olvasom el, ennyi. Az meg, hogy mennyire „nyomatják” ezt a témát, szerintem erős túlzás, mióta olvasom ezt az oldalt, most jött elő először ezen az oldalon, de persze rögtön le kell csapni a témára. Esetleg a muszlim scifi írókról szóló cikkbe nem akartok belekötni? Ha már migránsozás…

  16. SFmag Admin szerint:

    Mindenkinek javaslom a Bartimaeus kommentjében foglaltakat megfontolásra, pontosan leírja, amit én is akartam.

    Ez a végtelenül szomorú kommentfolyam itt lezárult.
    Az SFmag.hu egy spekulatív fikciós oldal, és továbbra is az marad. Köszönjük.

  17. Narmi szerint:

    Elnézést, amiért a legutóbbi linknél azt gondoltam, hogy magyarázat nélkül is érteni fogja az olvasó, hogy mire is gondoltam.
    Ezt a hiányosságot most pótolom:
    Az alábbi zseniális South Park jelenetben szereplő egyetemista srácok viselkedése feltűnően emlékeztet Bartimaeus vagy sfinsider stílusára.
    http://southpark.cc.com/clips/33kg4q/you-pc-bro

    És egy zenés változat, a szórakoztatás kedvéért:
    https://www.youtube.com/watch?v=CodLhYi8RZg

Szólj hozzá

Nem belépett felhasználók számára a hozzászólások kb percenként frissülnek.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.



Keresés az oldalon