Most zajlik Los Angelesben a videojátékos világ legnagyobb éves rendezvénye, az idei E3 (Electronic Entertainment Expo), alább összegyűjtöttük a sajtókonferenciákon kiderült fontosabb híreket, bejelentéseket, na és a lényeget, a főbb videojáték előzeteseket a következő egy év várható megjelenései közül. Úgyhogy készüljetek fel, több tucatnyi előzetes vár Rátok a cikkben!

Eredetileg kronologikus sorrendben akartam írni az összefoglalót, de az első három show gazdája, az Electronic Arts, a Microsoft, a Pc Gaming show és félig-meddig a Bethesda nem érdemli meg, hogy az összefoglaló elején legyenek, mert a Sony Playstation 4 és az Ubisoft annyival izgalmasabb, tartalmasabb prezentációt produkáltak, hogy nagyjából róluk érdemes beszélni. (Este még lesz Nintendo, igyekszem majd velük is kiegészíteni a cikket.)

Sony Playstation 4:

A Sony ugyan messze nem érte el a 2016-os E3-as prezentációjának szintjét, nem is volt annyira jól felépítve, nem is akadt annyi újdonság, szinte kizárólag a már ismert és várt címekkel készültek, viszont annyi tartalommal, hogy míg máshol sokan hosszasan beszéltek a semmiről, Shawn Layden, a Sony Interactive Amerika CEO-ja két rövid félmondatra ugrott be, egyébként végig előzetesek és játékmenetek váltották egymást, amiről egy ilyen konferenciának szólnia kellene. Márpedig a Sonynak volt mit mutatnia, félelmetesen sok minőségi cím készül a konzolra:

Augusztus végén jön az Uncharted: The Lost Legacy (PS4 exkluzív), ami egy kis kiegészítőből önálló játékká nőtte ki magát, és a 2. részből ismert Chloe Frazer, valamint a 4. részből Nadine párosa Indiában köt igencsak kétes kincskereső partnerséget:

A Days Gone (PS4 exkluzív) engem már tavaly lenyűgözött a hangulatával, a nyomasztó világával és emellett azzal az érzékenységgel és kegyetlenséggel, ahogy ezt az apokaliptikus világot megmutatta. Már a 2016-os első előzetest és játékmenetet is érdemes visszanézni, de most kaptunk egy újabbat, számomra továbbra is az egyik legjobban várt cím mostanság.

Az új God of War (PS4 exkluzív) a skandináv mitológiába viszi el Kratost, a halandóból lett görög istent, aki egy véres bosszú keretében lemészárolta a teljes Olümposzt, és most a fiát neveli. A God of War egy fantasztikus videojáték-sorozat (itt írtunk a harmadik részről), és a 2018 elején érkező új rész láthatóan új szintre emeli a koncepciót:

A Quantic Dream Detroit: Become Human (PS4 exkluzív) című játéka már 2015 óta visszatérő szereplője az E3-nak – teszem hozzá sajnos, még mindig csak itt tartunk, mert a játék sehol, pedig a futurisztikus, az android jogokkal foglalkozó, elképesztő döntéskombinációkat ígérő sci-fi történet nagyon ígéretes, és aki játszott a Heavy Rainnel, vagy a Beyond Two soulsszal, tudja, mire számíthat.

Érkezett egy meglepetés is, mégpedig a klasszikus, 2005-ös Shadow of the Colossus (PS4 exkluzív) újra felújított változatának bejelentése, amely a The Last Guardian készítőinek legendás játéka.

És még közel sincs vége. Végre kaptunk egy játékmenetet az Insomniac féle Spider-manből (PS4 exkluzív) gyors és bombasztikus akciójelenetekkel:

Ezen felül hivatalosan is bejelentették a Horizon Zero Dawn kiegészítőjét, The Frozen Wilds címmel, bővebben itt írtunk az alapjátékról. Ősszel jön a Gran Turismo Sport is, emellett készül a Hidden Agenda nevű játék is,  amely egy érdekes, újszerű koncepció, nézzétek meg az előzetest, abból kiderül, miért.

És ezek eddig csak a Sony saját gyártású, PS4 exkluzívitást élvező játékai voltak, de a Sony több multiplatform stúdióval is partneri viszonyt ápol, ezért a Call of Duty franchise idei, II. Világháborús részének, a WWII-nek az előzetese is itt került bemutatásra:

Ezenfelül a Bungie-tól idén érkezik a Destiny 2: The Red Legion:

És emellett a Marvel vs.Capcom: Infinite is kapott egy sztorielőzetest, hogy legyen egy verekedős játék is, valamint új Monster Hunter részt is ígértek.

Ubisoft:

Az Ubisoft nagyon mélyről kezdte a sajtókonferenciát, negyed órán át bohóckodtak egy Nintendós Mario+Rabids bemutatóval, igazi szekunder szégyen volt minden pillanata. De aztán elkezdtek videojátékokat új újdonságokat mutatni, és egy nagyon profi és meglepetésekkel teli, gyorsan pergő konferenciát raktak össze, szintén teli tartalommal, és rengeteg meglepetéssel, bejelentéssel.

Október végén érkezik a legújabb Assassin’s Creed: Origins alcímmel, amely az ókori Egyiptomba vezet, ha minden igaz, Kleopátra korába utazunk vissza, a játékmenet a Gízai piramisokhoz, a Nílushoz, a Földközi tenger partjáig, valamint olyan nagyvárosokba vezet, mint Alexandria és Memphis. Egy biztos, a hangulat eddig csillagos ötös, a játékmenet tényleg kicsit a Witcher 3-ra emlékeztet. A többit meglátjuk, rengeteg ígéret hangzott el a repetití­v játékmenet, unalmas történet, buta MI kapcsán, de a játékmenet alapján ezek mondjuk szerintem egyelőre nem igazán fejlődtek.

.

Készül a Skull&Bones, ami egy multiplayer cím lesz 2018 ősszel. Láthatóan fogták az Assassin’s Creed: Black Flagből a kalózos-hajócsatás részt, amely egyben a legjobb eleme volt a Black Flagnek, és összehoztak belőle egy hajócsatákra épülő multiplayert. Az ötlet szerintem telitalálat, és ugyan én nem szeretem a multiplayert, de ebben a koncepcióban a sok lövöldével szemben van fantázia. Legyél Te is kalózkapitány!

 És még a játékmenet is iszonyúan látványos.

A Far Cry 5 bejelentése már néhány héttel ezelőtt megtörtént, most viszont jött egy kőkemény játékmenet bemutató is, ami magáért beszél:

A végére pedig egy igazi nyalánkságot hagytak, a Beyond Good &Evil 2-t, a 2000-es évek eleji klasszikus folytatás helyett előzménye, amely egy fantasztikus cinematic előzetessel mutatkozott be:

Ezen kívül megmutatták többek közt a jövő év elején várható The Crew 2-t, amelyben szinte mindenfajta járművel lehet versenyezni, földön, égen és vizen, és jövő ősszel érkezik egy űrhajós játék, a Starlink: Battle for Atlas, amely egy egészen szórakoztató űrhajós játéknak tűnik elsőre, valamint idén végre elkészül a South Park: The Fracture but Whole RPG is.

Electronic Arts:

Ha koronológikus sorrendben haladnánk, az Ubisoft és a Sony maradna a végére, és itt kezdődne a cikk, hiszen még szombaton az EA nyitotta az E3-at, azonban a bemutatójuk kifejezetten hervasztóra sikerült kifejezetten rossz előadókkal. A szokásos Fifa 18, Madden NFL 18, NBA Live 18 menetrend szerint érkezik, az első világháborús Battlefield 1-hez megnyílik az orosz front, jön az In The Name of the Tsar kiegészítő. The Way Out névvel egy érdekes osztott képernyős videojáték készül a Tales of Two Brothers fejlesztőitől, ez egészen ötletes és újszerű játékmenetet ígér.

A Bioware új címe, az Anthem egészen érdekesnek tűnt volna, ha egy semmitmondó előzetesen túl a játékmenet és a világ bemutatást nem rakják át a következő napi Microsoft showjára.

Az új Need For Speed Payback a Halálos Iramban játékverziójává transzformálta magát, legalábbis a bemutatott játékmenet alapján:

Az est fénypontja a Star Wars: Battlefront 2 volt, gyakorlatilag erre épült az egész show, ezt szánták a fénypontnak, és valahol az is volt, még ha önmagában azért elég halvány is egy ekkora cégtől. A 2015-ös Battlefrontöt rengeteg kritika érte, mert maga a játék egy csontváz volt, a későbbi tartlmakért hatalmas pénzeket kértek, a kampányt kispórolták. Most viszont megpróbálják mindezt jóvátenni kampánymóddal, ingyenes kiegészítőkkel és jóval komolyabb tartalommal.

A kifejezetten jónak ígérkező kampányrész birodalmi különleges tisztjét alakító hölgy Janina Gavankar konferált, de beköszönt John Boyega is, majd pedig egy egészen látványos multiplayer csatát mutattak a Naboo bolygóról a szeparatista robotok és a köztársasági klónhadsereg között:




Microsoft – Xbox:

A konzolháború jelenlegi vesztese, az Xbox eddig játékfelhozatalban és teljesítményben is elmaradt a konkurens Sony Playstationtől, azonban most egy huszárvágással bemutatták az új, és teljesítményben tényleg erős (sőt, jelenleg a legerősebb) új konzoljukat, az Xbox One X-et. Az elmúlt fél évben mindenki Scorpio néven hivatkozott rá a projektnév alapján, nagyjából már el is terjedt a neve, de a végleges csak ennyi: X.

Sok egyedi és a konzol erejét kihasználó játékot azonban nem tudtak mutatni hozzá, főleg látva a Sony előzetesdömpingjét. Lesz új Forza 7 az autóverseny kedvelőknek, érkezik a Sea of Thieves kalózos nyílt világú játék, de ezentúl főleg multiplatform, pc-re és Playstation 4-re is elérhető játékokről volt szó, amelyek nagyjából arra voltak jók, hogy valami látványosat is tudjanak mutatni. Ilyen például az ősszel érkező új Gyűrűk ura játék, a Shadow of War, bár, ez nekem annyira nem jön be, emellett 4 percet láthattunk a Crackdown 3-ból is, de teljesen érdektelen volt.

Készül az új Metro játék, Exodus alcímmel, ez viszont egészen izgalmasnak tűnt:

Az EA Anthem című játékából érkezett egy hangulatos és szép játékmenet, de azért ez még odébb van, jó esetben is csak 2018 tavaszán várható, mindenesetre amit mutattak, az ígéretes:

Az Ubisoft a saját sajtóbemutatóján is foglalkozott az új Assassin’s Creeddel, de itt leplezték le először egy előzetes, valamint egy néhány perces játékmenet formájában:

És lesz a zseniális Life is Strange-hez egy három epizódos előzménytörténet is. Ez elsőre kicsit felesleges rókabőrnek tűnik, de mégis csak Life is Strange.

Összességében ez egy közepes bemutató volt. Az látszik, hogy az Xbox One X jó kis konzol lehetne, csak így önmagában szerintem nem sokat ér, márpedig a Sony kiemelkedő és folyamatosan újító vérprofi házi fejlesztő cégeivel szemben a Microsoft saját erőből jelenleg semmi vonzót nem tud felmutatni.

Bethesda:

Közepes sajtóbemutatót láthattunk egy erőltetett Bethesda Kalandpark körítéssel, és az ismert címek és azok folytatásainak kidomborításával (Fallout VR, Doom VR, Elder Scrolls Online, Elder Scrolls Skyrim kártyajáték, Dishonored 2 első önálló dlc).

Az új Wolfenstein 2: The New Colossus egészen szórakoztató az USA-t megszálló nácik 2. világháborús retro-stempunk hangulatával. A Wolfenstein nem multilövölde, ami mellé beraknak egy pár órás kampányt, nincs multiplayer (remélem, most sem lesz), de van masszív sztori és kidolgozott karakterek:

Horrorrajongóknak érkezik az Evil within 2, ami láthatóan megtartja a kiszámíthatatlan, helyenként vérfagyasztó és remekül eltalált nyomasztó hangulatot:

PC Gaming show:

Tavaly került először megtartásra, mindenki abban reménykedett, hogy idén csak jobb lesz, mint az előző évben, de most sem sikerült túl érdekfeszítőre sajnos. Főleg kisebb játékokból mutattak részleteket, talán a Mount and Blade 2: Bannerlord és a Total War Warhammer 2 (szept. 28), ami kiemelkedett a bemutatóból. Talán.

.

A végére azért jutott egy meglepetés, az Age of Empires Definitive Edition bejelentése:

A Vampyr ugyan nem szerepelt egyik konferencián sem, de kiadtak egy előzetest az E3-ra, elvileg idén ősszel érkezik, és egyedi, döntésközpontú játékmenetet ígér:

A végére egy kis poén, mert akadt még egy sajtókonferencia, a Devolver Digitaltól, amely egy kisebb fejlesztő cég, és egy eszement negyedórás paródiát nyomtak le, kifigurázva az egész E3-at. Csak saját felelősségre ajánlom a megtekintését.

 

 

Hozzászólások

hozzászólás


[ további írásai]
Ha tetszett, kövesd a Facebook-on is!
Kategóriák: videójáték

Eddig egy hozzászólás érkezett.

  1. e(x) szerint:

    Basszus, mennyire akarok egy Stalkert olyan korszerű grafikával, mint a Metro..

Szólj hozzá

Nem belépett felhasználók számára a hozzászólások kb percenként frissülnek.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.



Keresés az oldalon