Mindjárt itt a karácsony, mint minden évben ezúttal is szeretnénk az SFmag stábjából néhányan megosztani Veletek idei kedvenceinket, amiket a fenyőfa alá ajánlunk, legyen az könyv, film, képregény vagy bármi más, természetesen, mint mindig, most is messzemenőikig teljesség legkisebb igénye nélkül szemezgetve kedvenceinkből.

Juhász Viktor:

Blacksad – Árnyak közöttBlacksad

A magyar képregénykiadás egyik idei meglepetése tökéletes időzítéssel pontosan karácsony előtt érkezik – nem másról van szó, mint a Blacksad című történetről, amelynek főhőse egy ballonkabátos, láncdohányos fekete macska. Nem, ez elírás: az ötvenes évek Amerikájába helyezett történet szereplői antropomorfizált állatok,  ahol mindenki jellemének és történetbéli szerepének megfelelő embertestű jószág. Aki ettől rögtön gyerekeknek szóló képregényre gondolna, ne aggódjon: a történet ízig-vérig noir, a véres gyilkosságoktól kezdve a végzet asszonyán és a sikamlós gengsztereken át a bűn elleni harcokban megfásult detektívekig minden szükséges hozzávaló szerepel benne. Ráadásul elég egy pillantást vetni a nagy alakú, albumméretben megjelent kiadványra, amely a bámulatosan szép, színes rajzokkal és keményfedeles kiadásával mindenképpen ideális ajándék lehet mind magunknak, mind képregényrajongó barátainknak, családtagjainknak (létezik belőle korlátozott példányszámban megjelent, alternatív borítójú változat is).

Bővebb információ a hivatalos honlapon, illetve a kiadó facebook-oldalán.

Pusztai Dániel (Archnihil)

Felnőni_kiábrándító

Sarah Andersen: Felnőni kiábrándító: Andersen valami szívmelengető őszinteséggel és közvetlenséggel képes mesélni a felnőtté válás és a kamaszkor minden nehézségéről és borzalmairól, így az is együtt mosolyog az alkotó megrajzolt szócsövével, kortól, nemtől függetlenül. Kamaszlányoknak feltétlen ajánlom, de azoknak is, akik nem veszítették el a kapcsolatot gyermeki énjükkel.

Uncanny X-men: Superior – Survival of the Fittest: Komoly gond lehet az X-men tájékán, ha a mutánsok túléléséhez tagadhatatlan szükség van Magnetóra és csapatára, akiket voltaképpen nyugodtan nevezhetnénk Testvériségnek is. Cullen Bunn tökösen, erős kézzel írja a karaktereket, a konfliktusnak is ad egy érdekes színt, hogy az ellenfelek kifejezetten gyógyító erejű mutánsokat vesznek célba, így bár azUncanny X-men: Superior sok tekintetben tengerparti olvasmány/ponyva, annak kellően ütős és erős, és megvan benne az a céltudatosság, ami sokszor hiányzik a fősodorbeli szuperhősös címekben.

M-KSZ_B1.inddMarvel+ 2016/1-2 különszám: Csodák kora: Mielőtt belekezdett volna az Astro Citybe, Kurt Busiek egy kívülálló, hétköznapi riporter segítségével mutatta be új oldaláról a Marvel emberfelettijeinek a világát, a harmincas évek végétől kezdve a hetvenes évek elejéig, olyan karaktereket érintve, mint Amerika Kapitány, az X-men, a Fantasztikus Négyes vagy Pókember. Busiek nem értelmezi át a karaktereket, hanem egy egyszerű nézőpontváltással ad mélységet a szuperhősöknek. Phil Sheldon ugyanis nem Lois Lane, így nem ismer senkit személyesen az emberfelettiek közül, hanem egy egyszerű kívülálló, saját élettel és hétköznapi vágyakkal. Ebbe robbannak be a szuperemberek, hogy aztán alapjaiban írják át a világot, ahol a kisember sokszor érzi úgy, hogy a hatalmasok árnyékában kénytelen élni. Busiek intelligensen mutatja be, miként változtak a hősök és az emberek viszonya az évtizedek alatt, és ebben segítségére is vannak Alex Ross festményszerű rajzai is.

Horváth Vivien (CaptainV)

Könyv:Harry_Potter_es_az_elatkozott_gyermek

J. K. Rowling, Jack Thorne, John Tiffany: Harry Potter és az elátkozott gyermek – A Harry Potter regények bája, a Roxfort egyszerre otthonos és ódon atmoszférája nagyszerűen passzol a karácsonyi hangulathoz, sokunkat ilyenkor kap el az újraolvasási kényszer. Ezért ha van olyan rajongó a szeretteink között, aki még isteni csoda folytán nem olvasta el a Harry Potter és az elátkozott gyermek színdarab idén megjelent szövegkönyvét, vagy ismerünk valakit, aki még emlékszik, milyen volt karácsonyra Harry-éket találni a fa alatt, annak ezzel a könyvvel egészen biztosan nagy örömet fogunk tudni okozni.

Zsivany_egyes_kepes_enciklopediaPablo Hidalgo: Star Wars – Zsivány Egyes Képes Enciklopédia – A Star Wars-rajongóknak idén is kétszer lesz a karácsony. Az új, filmmel együtt megjelenő, információban és érdekességben bővelkedő képes enciklopédiából izgalmas részleteket és plusz információkat tudhatunk meg a Zsivány Egyes történetéről, szereplőiről, helyszíneiről. Erő-érzékenyeknek ideális ajándék.

Film:

Deadpool – Az idei év egyik legnagyobb képregény-filmes durranása főként azoknak ajánlott, akik kifejezetten nem kérnek a Kelekótya karácsonyból és a Reszkessetek betörőkből, akik kicsit az ünnepi őrület anti oldalán állnak. Nagyszerű humora és látványos jelenetei révén még ahhoz is tökéletesen alkalmas, hogy a kanapén süti-túladagolástól pihegve nézzük.

 Markovics Botond (Hackett)

Palma_eg_terkepeFélix J. Palma: Az idő térképe (Európa) című regénye pár éve az egyik legmaradandóbb olvasmányélményem volt, egy ravasz fordulatokkal teli, viktóriánus sci-fi/fantasztikus történet, ahol az író rendkívül pimasz módon újra és újra az orránál fogva vezeti az olvasót, eközben találkozhatunk többek közt Hasfelmetsző Jackkel, Bram Stokerrel, és Wells híres művének, Az időgépnek a történetét és születése körülményeit is felidézhetjük.

És idén végre megtörtént a csoda, megjelent Az idő térképe folytatása, vagy inkább ugyanebben a fura viktoriánus világban játszódó fantasztikus történet, Az ég térképe is, amelynek szintén H. G. Wells az egyik főszereplője, és Az időgép után egy másik híres sci-fije, a Világok harca válik bizarr valósággá benne, miközben több híres, korabeli alak is ismét megjelenik a lapokon, mint például Edgar Allan Poe. Szóval, a két könyv együtt és külön-külön is varázslatos olvasmány bárkinek, aki kicsit is szereti az ínyenc fantasztikumot, és esetleg hallotta már H. G. Wells nevét.

covers_414865

Ted Chiang: Életed története és más novellák (Agave)

Ted Chiang science fiction berkekben legendás alaknak számít az éveken át csiszolgatott, sokszorosan díjazott novellái miatt. Egyedi látásmódja, a tökéletesre munkált prózája miatt kihagyhatatlan olvasmány a fantasztikum iránt rajongók polcáról, ráadásul biztos, hogy ennyi díjnyertes novellát egy kötetben ritkán lehet olvasni (nem mintha a díjak számítanának), egy szerzőtől pedig nem is létezik hasonló kötet.

A címadó novella szolgált a nemrég bemutatott és nagy sikert aratott Érkezés című sci-fi mozi alapjául is.

746285F

Dave Eggers: A kör (Európa) című regénye talán a jelenlegi legaktuálisabb jóslat a közeljövőről egy könnyen fogyasztható regénybe csomagolva arról, hogy mi vár ránk, ahogy technológia révén a Facebookhoz és Google-höz hasonló világcégek egyre jobban betolakodnak az életünkbe, és mi ezt vígan engedjük nekik, hogy hozzájussunk a legújabb, életet megkönnyítő alkalmazásaikhoz. A privát szféra megszűnésének  rémálma elevenedik meg Mae Holland, a Kör nevű, legmenőbb informatikai céghez bekerülő fiatal pályakezdő karrierjén keresztül. Jövőre pedig érkezik a filmváltozat is!

Farkas Balázs:

1250587_2Valamirevaló olvasó amúgy is minden héten vesz valami random könyvet, ezért az ünnepekre mindig szeretek olyat ajánlani, ami egy kicsit továbbmegy, és dísztárgyként is megállja a helyét. Az alterebb olvasóknak és a film szerelmeseinek nagyon ajánlom Terry Gilliam őrült, gazdagon illusztrált önéletrajzi kötetét, a Gilliamesque-t. Valamivel tradicionálisabb választás, és egy kicsit elment a radar alatt, így meglepetéssel vettem észre, hogy nálunk is megjelent George R. R. Martin: A hét királyság lovagja pazar, illusztrált változata Gary Gianni képeivel. Azoknak pedig, akik videojáték, concept art és sci-fi metszetében keresnek valamit, ajánlom az orbitálisan nagyot bukott No Man’s Sky limitált kiadását PS4-en. Egyrészt a botrány miatt két dolog is történt: a cég nekiállt alaposan kibővíteni a játékot, másrészt nagyjából féláron lehet már kapni a limitált kiadást, amiben (érezzünk akárhogy is a játékkal kapcsolatban, és én mindig is pozitív maradtam) gyönyörű art book, egy képregény, egy novella és egy steelbook is található. Cinikusok kíméljenek – teljesen korrekt artjáték az árcsökkentés és az update után.

Kleinheincz Csilla (Hanna):

Addison_koboldÁltalában nem szoktam az ajánlóba olyan könyvet betenni, amihez szerkesztőként vagy fordítóként közöm van, de idén Katherine Addison A koboldcsászárával szeretnék kivételt tenni.

Amikor kint megjelent, az első dolog, ami feltűnt a méltatásokban, az a könyv iránti szeretet volt; olyan kritikusok is rajongva lelkendeztek, akik egyébként igyekeztek mértéktartóan objektívek lenni, és ami azt illeti, én is nagyon megszerettem ezt a könyvet. Nem váltja meg a világot benne senki (csak kicsit jobb hellyé teszi talán), nincsenek benne nagy csaták, gonosz nagyurak, mágikus ereklyék – ez egy fiú története, aki olyan, nagyon sokat követelő pozícióba kerül, amit a háta közepére sem kívánna, mégis sikerül helytállnia: emberséggel, türelemmel, odafigyeléssel. Hogy megjelenhetett magyarul, az nekem már eleve ajándék, és ha van olyan fantasy, amelyik az emberi (koboldi) jóba vetett hitet képes visszaadni, akkor ez az – karácsonyra éppen ezért tökéletes.

 

Hozzászólások

hozzászólás


[ további írásai]
Ha tetszett, kövesd a Facebook-on is!
Kategóriák: irodalom

Szólj hozzá

Nem belépett felhasználók számára a hozzászólások kb percenként frissülnek.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.



Keresés az oldalon