Az iskolakezdés és a nyárvég sokkja ellen védekezzünk fantasztikus könyvek olvasgatásával! Szeptemberben is számos kiváló magyar nyelvű és angolszász megjelenés közül választhatunk – ezek közül ajánlunk néhányat a teljesség igénye nélkül.

Magyar megjelenések

Marko Kloos: Frontvonalak

Scalzi sikere láttán újabb military-sf sorozatba vág bele az Agave. 2108-ban a Föld ronda és túlzsúfolt, a világűr pedig – ahova a szegények tömegei csak a hadsereg kötelékében juthatnak el – természetesen vérszomjas ellenségeket és durva csatákat tartogat az olyan ágyútöltelék-közlegények számára, mint Andrew Greyson.

Agave. Megjelenés: 2016. szeptember 13.

Peter F. Hamilton: Júdás elszabadul I-II.

Tovább bonyolódnak a Nemzetközösség ügyei: a Dyson Alfától induló idegen erők megállíthatatlanul nyomulnak előre, bolygóról bolygóra pusztítják az emberi világokat. Eközben Paula Myo hiába kerül egyre közelebb az emberiség sorsát manipuláló Csillagutazóhoz, a titokzatos hatalom ott gáncsolja a kiiktatására tett erőfeszítéseket, ahol tudja. Hamilton méltán körülrajongott űropera-sagájában a zsáner hagyományai szerint hatalmas flották, fegyverek és intrikák csapnak össze, letehetetlenné téve az újabb két vaskos kötetet is.

Delta Vision. Megjelenés: 2016. szeptember 15. 2016. október 7. a végleges dátum.

szeptemberikonyvek

Ben H. Winters: Az igazság határán

Az Utolsó nyomozó-trilógia zárókötetében Hank Palace két héttel a Maia becsapódása előtt sem képes felhagyni a nyomozással: fel kell kutatnia húgát, mielőtt a világ véget ér. Mivel az első két kötetből tudjuk, hogy Nico barátai hisznek az aszteroida elkerülhetőségében, tovább izgulhatunk, hogy csakugyan megpecsételődik-e a Föld sorsa.

Agave. Megjelenés: 2016. szeptember 22.

Al Robertson: Égtörés

A sötét hangulatú regény veterán hőse egy harci MI-vel osztozik a saját elméjén. Nagyobb baj, hogy a licenszszerződés értelmében az MI hamarosan az egyedüli birtokosa lesz a testüknek. Kivéve, ha felgöngyölítenek egy rejtélyes eltűnési ügyet az emberiség maradéknak otthont adó aszteroidán.

Gabo. Megjelenés: 2016. szeptember vége

Richard Morgan: A holtak szava

A tabudöntögető Acél emléke folytatásában Morgan tovább formálja alapjaiban sötét high-fantasy, de némi sf-hangulatot is felvillantó világát.  A vállaltan meleg Gil és társai Fattyú Ilwrack szigetére hajóznak, hogy megakadályozzák egy jövendölés beteljesedését: ha Ilwrack felébred mágikus álmából, és az aldrainok élére áll, jaj lesz az embereknek. Morgan továbbra is vulgáris és brutális, akár szex- akár akciójelenetekről van szó.

Agave. Megjelenés: 2016. szeptember 29.

szeptemberikonyvek2

Angolszász megjelenések

John Joseph Adams: Operation Arcana (szeptember 27.)

 John Joseph Adams egyike azoknak a szerkesztőknek, akikre érdemes odafigyelni, mert általában igen egyedi tematikájú antológiákat állít össze, a meghívott résztvevők pedig jól ismert nevek a zsánerben. A szeptemberben megjelenő Operation Arcana sem tűnik kivételnek: a military fantasyre koncentráló kötet történetei között van Glen Cooktól egy Fekete Sereg-sztori, Myke Cole természetfeletti erők ellen harcoló kommandósokról ír, de akad itt mágiával vívott első világháború és steampunk katonáskodás is.

Alan Moore: Jerusalem (szeptember 13) 

Elég lenne annyit írni róla, hogy Moore új regénye, de a Jerusalemről már most látszik, hogy ennél több: több hatszázezer szónál, több négy dimenziónál, több sok mindennél, amit nagyregényről képzelni szoktunk. Sokáig fogjuk olvasni, és sokáig fogunk beszélni róla.

Peter F. Hamilton: A Night Without Stars (szeptember 27.)

hamilton_anwsPeter F. Hamilton a modern űropera állócsillaga. A regényeiben minden megvan, amit kívánhatunk a science fiction-től: grandiózus világok, izgalmas karakterek, sok szálon futó, lebilincselő cselekmény, bravúros történetvezetés… Mindezeket felhasználva egy olyan minőségi elegyet hoz létre, ami odaláncolja az olvasót a könyv elé.

Nincs ez másként az A Night Without Stars esetében sem. A történet közvetlenül a The Abyss Beyond Dream után veszi fel a fonalat: Nigel Sheldon ténykedése folytán Bienvenido végre kiszabadult az Ürességből, de a bolygó fényévek millióira került a Nemzetközösségtől. A háború az emberek és a Faller-ek között tovább élesedik, előbbiek kárára. Ekkor egy véletlen folytán, feltűnik egy titokzatos gyermek, aki olyan tudás birtokában van, ami megmentheti mindannyiukat, de ha a Faller-ek kapják el előbb őt,Bienvenido elveszik.

Hamilton ezzel a regénnyel zárja le a Chronicle of the Fallers-duológiát és egyben a Nemzetközösség univerzumát is.

Peter S. Beagle: Summerlong (szeptember 13, Tachyon Publications) 

Sok-sok év telt el azóta, hogy Peter S. Beagle új regénnyel jelentkezett (emlékszem, már tíz éve is úgy tudtuk, hamarosan elkészül a Summerlong), amelyben egy titokzatos pincérnő érkezik a Gardner-szigetre, és egy konfliktusokkal terhelt családhoz kerül. A regény hangulatát és helyszínét tekintve inkább a Farrell-történetek és a Folk of the Air világát idézi, nem Az utolsó egyszarvúét vagy A fogadós énekéét, de egy dologban biztosak lehetünk: csodálatos történet lesz, hiszen Beagle írta. (Hanna)

Delia Sherman: The Evil Wizard Smallbone (szeptember 13, Candlewick) 

sherman_tewsDelia Sherman ifjúsági fantasyjei mindig bűbájosak, pimaszak és egyediek. A The Evil Wizard Smallbone-ban egy tizenkét éves fiú, Nick meglóg egy hóvihar idején a nagybátyjától, és a farkasok elől menekülve egy különös és igencsak határozott véleménnyel rendelkező könyvesboltban köt ki, amelynek gazdája, Smallbone, saját bevallása alapján hivatásos gonosz varázsló. Felfogadja a magát analfabétának hazudó Nicket, aki titkon elkezdi kitanulni a mágiát, és felfedezi a különleges városkát is, amely a varázsló fennhatósága alatt áll. Turistákból élő selkie-k, motoros bandába tömörült vérkojotok és sok-sok izgalom!

Navigators of Dune (Dune #10)—Brian Herbert & Kevin J. Anderson (szeptember 13, Tor Books)

Brian Herbert és Kevin J. Anderson’s végtelenített, pénzgyártó franchiseá silányították Frank Herbert kultikus Dűne-ciklusát, és ugyan a vélemények megoszlanak ezeknek a folytatásoknak a minőségét illetően, a többség egyetért, hogy egyik könyv sem ér a nyomába Herbert hat könyvének. A 10. kötet  Navigators of Dune a Dűne nagy iskolági trilógia záró kötete, ami 10 ezer évvel Frank Herbert klasszikus Dűne regénye előtt játszódik, és a Bene Gesserit eredetéről, a fajnemesítő programjukról szól, valamint az emberi számítógépekről, a mentátokról és az Űrliga navigátorairól.

Death’s End (Remembrance of Earth’s Past #3)—Cixin Liu (szeptember 20, Tor Books)

Idehaza még mindig a tavaly Hugo-díjat nyert A háromtest-probléma magyar megjelenésére várunk az Európa kiadótól, miközben az USA-ban éppen most fog megjelenni Cixin Liu trilógiájának befejező része, amelynek tétje, hogy az emberi faj eljut-e a csillagok közé, vagy itt, a Földön, a bölcsőjében fog elpusztulni.

Shatner_zero_g

Zero-G—William Shatner & Jeff Rovin (szeptember 20, Simon & Schuster)

William Shatner 80 felett is aktív, és egy új sci-fi kalandregényt jelentet meg Jeff Rovin társszerzővel közösen. 2050-ben az USA megbízásából az FBI veszi át a kormány űrállomása, az Empyrean irányítását. Samuel Lord ügynök, korábbi pilóta terroristák, korrupció, bűnszervezetek és kémek után nyomoz, és közben a rivális kínai és orosz űrállomásokat tartja szemmel. Lord ügynök első napján a titokzatos és gyönyörű tudósnő, Dr. May azt állítja, hogy a Holdon található laborjából ellopták egy nagyon fontos kutatás anyagait, és ez az esemény gyanúsan összefügg azzal a cunamival, ami elpusztítja Japán partvidékének egy részét, valamint azzal, hogy a kínai űrállomás váratlanul elnémul.

Hozzászólások

hozzászólás


[ további írásai]
Ha tetszett, kövesd a Facebook-on is!
Kategóriák: irodalom

Eddig egy hozzászólás érkezett.

  1. Raon szerint:

    Egy kis korrigálás: a Judas tervezett megjelenése 2016.10.07-re módosult, és reméljük, hogy a nyomdaisten ezen már nem akar változtatni többet.

Szólj hozzá

Nem belépett felhasználók számára a hozzászólások kb percenként frissülnek.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.



Keresés az oldalon