Ursula K. LeGuinról a New York Timesban.

***

A maninder.scifi összefoglalója az idei Hugo-díjról, avagy 2016-ban is folytatódott a Trollok harca. Tavaly mi is foglalkoztunk a témával és a háttérrel.

***

Szovjet sci-fi filmek angol felirattal.

***

Interjú Marian és James Womack SF fordítókkal.

***

Részben a Fireside magazin felmérésére válaszul elindult a Fiyah, az afrikai (származású) SF írók műveit közlő szaklap.

***

Kapszula, amely meghosszabbítja az életet – napi két dolláros lenyúlás, vagy csodaszer?

***

Ha a tudományos munkásságod nem változtatja meg a világot, fordulj a fikcióhoz – legalábbis ezt gondolja Peter Taylor-Gooby professzor.

***

Wesleyan University Press – ahol komolyan veszik a sci-fi kiadást.

***

Cikk a sci-fi/fantasy közösségekben előforduló szexuális zaklatásokról.

***

Az Afrikai Spekulatív Fikciós Társaság (African Speculative Fiction Society) megalapította a Nommo-díjat a legjobb afrikai sci-fi és fantasy művek elismerésére.

***

Október 2-án érkezik az HBO új sci-fi sorozata, a Westworld. Itt az új előzetes!

***

The Lord Inquisitor: egy fanmade Warhammer: 40K CGI-film lenyűgöző prológusa.

***

Amennyiben hírt, sajtóközleményt, új könyvmegjelenést vagy érdekes linket szeretnél megosztani velünk a fantasztikum világából, küldj levelet az sfmaglink_@_gmail.com címre. Az egyszerűség érdekében kérjük, a beérkező ajánlók ne legyenek hosszabbak néhány mondatnál. Az SFmag fenntartja a jogot a beérkező anyagok szelektálására. Az ajánlások akkor kerülhetnek be az aktuális heti hírsavlátába, ha az adott héten szerda éjfélig beérkeznek.

Hozzászólások

hozzászólás


[ további írásai]
Ha tetszett, kövesd a Facebook-on is!
Kategóriák: hírek

Eddig 13 hozzászólás.

  1. Attila szerint:

    „And a horrifying eight percent said they had been “groped, assaulted, or raped at a comic convention.””

    Felháborítónak tartom, hogy az sf/fantasy közösségeken ugráltok, miközben az sfmag olvasóinak több, mint 70% volt már szenvedő alanya beszólásnak, pofonnak vagy gyilkosságnak. Felteszem a kérdést, miért nem tesznek a portál szerkesztői azért, hogy ez a rémisztő szám csökkenjen, miért kerülik a témát és miért ez a cinkos hallgatás?

  2. tapsi szerint:

    Attila: Te teljesen megbolondultál. A „groped, assaulted or raped” mind durva és kéretlen testi kontaktus. Bocs, de még a fogdosás SEM „beszólás”, hanem az áldozat fizikai szabadságát korlátozó, rettenetesen megalázó, és az esetek egy részében fájdalmas dolog. Elképesztőnek tartom, hogy épp ezt próbálod elbagatellizálni.

  3. damoqles szerint:

    A seggrepacsit egyazon kategóriába sorolják a tényleges nemi erőszaktétellel, ami teljesen nonszensz, és csak komolytalanabbá teszi az egészet ebben a formában.

  4. tapsi szerint:

    Damoqles: paskoltak mar meg a fenekedet egyertelmuen szexualis celzattal olyanok, akikkel nem akartal szexualis kapcsolatba kerulni? Nyultak a labad koze, hogy kitapogassak, amit esetleg meg nem sikerult elkepzelniuk? Dorgoltek hozzad magukat? A melledbe nyilvan nem markoltak ugy, hogy nyoma maradt, de hidd el, ezek iszonyatosan megalazo elmenyek. A keretlen szexualis kozeledes minden formaja egyazon kategoria: csak a seggrepacsi a spektrum enyhebb vegen van, a nemi eroszak meg a durvabbon. Civilizalt emberek kozt nem kedves, nem kedelyes, nem elfogadhato a keretlen seggrepacsi sem.

  5. Narmi szerint:

    Én a könyvesblogon találkoztam először ezzel a cikkel, azt hiszem pont az sfmag fb oldalán keresztül:
    http://konyves.blog.hu/2016/08/30/ha_szexualis_zaklatasrol_van_szo_a_sci-fi_es_fantasykozossegben_mindenki_felrenez
    Mivel az eredeti io9 cikk is kapott egy külön megosztást, illetve a heti hírösszefoglalban is megtalálható, gondolom az sfmag szerkesztőségét különösképpen érdekli a téma.
    Éppen ezért szívesen olvasnék itt egy felmérést a hazai helyzetről is.

  6. SFmag Szerk. szerint:

    Narni:
    A Könyvesblogos cikket nem osztottuk meg FB-n, ez a mostani hírsalátában szereplő link az egyetlen, ahol eddig szóba került. Ide azért került be, mert az X emberből, aki összeválogatja a linkeket, egyikünk találkozott vele, és berakta a közös gyűjtésbe.

  7. Komavary szerint:

    Narni:

    A: ilyen Magyarországon azért nem fordul elő, mert sci-fi con sem.

    B: Semmi SF (vagyis itt szerintem off), de keress rá a „busz vállamra” szavakra, idézőjelek nélkül.

  8. Attila szerint:

    Tapsi, én nem próbálok meg semmit elbagatellizálni, a szexuális zaklatások vádja igen komoly dolog. Linus Torvarlds – a linuxos arc – például ezért nem megy konferenciákon sehová sem egyedül, csak kísérővel, nehogy valahol egyedül maradjon egy nővel, aki aztán zaklatással vádolja.

    Ez ugyanis egy egyre jobban terjedő technika, amit sikerrel alkalmaztak például amerikai egyetemeken, az amerikai ateista szervezetnél, sf irodalmi életben, videójáték iparban, meg még pár helyen. Először is ácsolni kell egy narratívát arról, hogy mennyire elburjánzott a nemi erőszak meg a szexizmus, aztán, amikor a hasznos hülyék ezt beszopják és belemennek a szabályok szigorításába, a szigorított szabályok segítségével sakkban lehet tartani/eltávolítani a korábbi döntéshozókat.

    Az, hogy molesztáltak-e valakit, az itt nem érdekel senkit, a dolog sajnos nem erről szól. Nézz utána, döbbenet, ami megy.

  9. e(x) szerint:

    Egyfelől ott a jellemzően férfiak által elkövetett, explicit szexuális zaklatás jogilag minősített, erkölcsileg menthetetlen tényállása, amiért az elkövetőt jogilag és erkölcsileg helyesen meszelik el. Másfelől jellemzően a másik oldalról tapasztalható egyfajta, jogilag megfoghatatlan, de erkölcstelen, opportunista, mérgező, agresszív magatartás ami ellen hatékonyan, jogszabályba nem ütköző módon tenni nagyon nehéz. S a jelenségcsoport megfigyeléséhez, tapasztalásához sajnos nem kell a sok szempontból valóban a ló túloldalára átesett Amerikába menni.

  10. tapsi szerint:

    Attila: bár elhiszem, hogy létezik hamis vád, és vannak olyan helyzetek, amikor ezzel előre eltervelten próbálják tönkretenni valaki életét vagy karrierjét, ebből azt levonni, hogy a téma mostanában valamiféle hangulatkeltő világösszeesküvés részeként kap nagyobb teret, és valótlan, vagy a látszatnál sokkal kisebb horderejű problémát fúj fel megfoghatatlan politikai érdekek mentém, az számomra nagyjából chemtrail kategóriájú konteó.

    Elhiszem, hogy a férfiak nagy része valamilyen szinten vak erre a témára, mert kellemetlen gondolat lehet, hogy valószínűleg minden létező nőismerősük és rokonuk (anyjuk, feleségük, lányuk) szenvedett már el ilyesmit, és a kérdés csak az, hogy többször, vagy kevesebbszer. Engem szerencsére ritkán fogdostak kéretlenül félig vagy egészen idegen, józan férfiak fényes nappal az utcán (előfordult, borzalmas érzés az a tehetetlenség), de amikor szóba kerül a dolog, mindig meglep, hogy a legtöbb nőismerősömnek sokkal több és sokkal kellemetlenebb élményei voltak. Nincs okom feltételezni, hogy az emberek egy tömegrendezvényen bármivel is civilizáltabban viselkednének, mint pl. a tömegközlekedésben, szóval számomra egyáltalán nem tűnik túlzásnak, hogy ez komoly probléma lehet egy méretesebb találkozón.

    Bár a linket nem én küldtem be, örülök, hogy több szó esik erről a témáról, mert szerintem fontos, hogy a férfiak és a nők is azt érezzék normálisnak, hogy az ilyen viselkedés ellen fellépnek.

  11. Narmi szerint:

    Elnézést, hogy megszakítom az indulatok sormintáját egy unalmas bejegyzéssel, de…

    látom egy kora esti hozzászólással kevesebb van. Üzenném az írónak, hogy a felvetése alapvetően jó volt, a South Park sem véletlenül áldozott egy zseniális évadot a PC-nek, de érdemes elolvasni az impresszum legalján lévő moderációs szabályokat.

    SFmag Szerk.
    Köszönöm a kiigazítást, tehát az eredeti cikket osztottátok meg Fb-on és itt, a válogatásban.
    Engem továbbra is érdekel egy részlete hazai felmérés, úgy érzem, ez a téma ennyit megérdemel.
    Jelen pillanatban itt egy tengerentúli írásról, nulla magyar hivatkozással mindenki elmondjatja, hogy elítéli vagy nagyon elítéli az ilyen eseteket, majd levonjuk a konklúziót, amiben mindenki egyetért.

    damoqles
    Jogos a felvetés,
    A zaklatást és az erőszakot külön kell választani, mert bár lehet mindkettő szaxuális inditatású, ettől még más kategória, jogi megítélésük különböző és ez így van jól.

    Komavary
    B: Igazad van ez off, maradjunk a témánál.

    A: Szerencsére tévedsz, számtalan program létezik:
    Évente legalább három MondoCon, különböző képregényfesztiválok és bőrzék, az utóbbi években minden geek filmhez (Marvel, DC, Star Trek, Star Wars, stb) rendezvényt szerveznek, rendszeres nyári táborok működnek, plusz ezektől független, alkalmi események. Hirtelen ennyit tudtam felsorolni.
    Éppen ezért meglepő számomra, hogy ilyen feltételezést teszel, persze aki nem ismeri, milyen közösségi élet van itt, attól nem is várom el, hogy tudja, miről beszél.

  12. Balfake szerint:

    Szeretném bejelenteni a tekintetes bíróságnak, hogy nekem már többször paskolták a fenekem ismeretlenek, vélhetően szexuális célzattal. Néha lett belőle valami, néha nem, de valahogy mindet kibírtam pszichológus nélkül.

  13. Komavary szerint:

    Narmi:

    „A: Szerencsére tévedsz, számtalan program létezik:
    (…) Hirtelen ennyit tudtam felsorolni.”

    Tényleg létezik számtalan program, de én sci-fi conról beszélek.

    Mégpedig azért, mert a konkrét kérdés szempontjából ez más, mint egy animecon, más, mint egy képregénycon, egy krimiírótalálkozó, vagy egy filmes- vagy egyéb médiarendezvény.

    (Nézd meg, hogy Ámerikában milyen conok kapcsán jön ez újra és újra elő)

    Ilyen találkozók meg Magyarországon leginkább klubestek, félévente egyszer. (<-a félévente egy költői túlzás)

Szólj hozzá

Nem belépett felhasználók számára a hozzászólások kb percenként frissülnek.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.



Keresés az oldalon