Fantasztikus vállalkozás: Farkas Balázs fantasy-összefoglalóba fogott.

***

Kihirdették a Mythopoeic Társaság díjazottjait. A Mythopoeic-díjat felnőtt kategóriában Naomi Novik Rengetegje, ifjúsági kategóriában Ursula Vernon nyerte el.

 

***

 

 

Patrick Rothfuss arról, mi tart ennyi ideig befejezni egy trilógiát.

 

***

 

Hét sci-fi író megjósolja az olimpia jövőjét.

 

***

 

81 éves korában elhunyt Kenny Baker színész, aki 6 Star Wars-filmben keltette életre R2-D2-t.

 

***

 

A No Man’s Skyt inspiráló könyvek, filmek és zenék listája. Ez az a játék, amelyről nem csak mi, de a The New Yorker is közölt kritikát.

 

***

 

A magyar sci-fi filmgyártás megállíthatatlan: most kocsmát nyitunk a Holdon.

 

***

 

Idegpor az agyban: apró szenzorok közvetíthetnek majd az agy és a mérőműszerek között.

 

***

 

Mérni már egyre jobban tudjuk, de megérthetjük-e az agy működését?

 

***

 

De mi is az a Tanis? Podcast borzongással.

 

***

 

Igazából ilyenek voltak azok a barbárok.

 

***

 

 

***

 

Ilyenek Darvasi boszorkányai – a Taligásról.

 

***

 

Dűne meg pszichedelia meg virtuális valóság – egy kiállításról.

 

***

 

Újraírni Lovecraftot – kerekasztal-beszélgetés.

 

***

 

Stanley Kubrick lánya nemrég a twitteren elmondta a NAGY igazságot arról az összeesküvés elméletről, amely szerint az amerikai kormány Kubrickkal rendeztette meg a Holdraszállást.

 

***

 

Gyártsunk dinócsirkét! Avagy a CRISPR lehetőségeiről az evo-devo kutatásokban.

 

***

 

Angol nyelvű Sanderson-kiegészítőkötet ingyen.

 

***

 

Kylo Ren megnézi a Rogue One legújabb előzetesét:

 

***

 

A Final Fantasy XV, novemberben megjelenő videójátékhoz készült elképesztően látványos spinoff animációs film, a Kingslaive első 12 perce:

 

***

 

A Ted Chiang: Story of Your Life című novelláján alapuló Arrival teljes előzetese. Bemutató novemberben.

 

***

 

Francia sci-fi rövidfilm megalkuvásról és elvágyódásról.

Amennyiben hírt, sajtóközleményt, új könyvmegjelenést vagy érdekes linket szeretnél megosztani velünk a fantasztikum világából, küldj levelet az sfmaglink_@_gmail.com címre. Az egyszerűség érdekében kérjük, a beérkező ajánlók ne legyenek hosszabbak néhány mondatnál. Az SFmag fenntartja a jogot a beérkező anyagok szelektálására. Az ajánlások akkor kerülhetnek be az aktuális heti hírsavlátába, ha az adott héten szerda éjfélig beérkeznek.

Hozzászólások

hozzászólás


[ további írásai]
Ha tetszett, kövesd a Facebook-on is!
Kategóriák: hírek

Eddig 8 hozzászólás.

  1. Attila szerint:

    „Eventually we got to “The Shadow Over Innsmouth.” It opens by talking about the government raiding Innsmouth, and the inhabitants being sent to concentration camps—the narrator clearly thinks this is a good thing. Lovecraft clearly thought it was a good thing. After all, if you don’t lock up your weird neighbors with funny religions, they might try to breed with you…

    With that as my lens going in, it really jumped out at me how little the narrator sees directly. He sees the townspeople acting pretty suspicious of him. He sees frog-like folk searching for him. And he hears a resentful grocery clerk and the town drunk rant about miscegenation and human sacrifice and strange religious customs. And I know blood libel when I see it.”

    Ezek teljesen meg vannak hibbanva.

  2. damoqles szerint:

    Az biztos, hogy elolvasnám a védelmét attól, aki az itteni reklámjáért felelős.

  3. tapsi szerint:

    ööö, az, ha egy link belekerül a hírsalátába, az nem azt jelenti, hogy aki beküldte a linket, az feltétlenül és mindenben egyetért minden szavával, hanem hogy érdekesnek találta a jelenséget

    (nem én küldtem be, én végtelenül unom Lovecraftot, és unom ezt a mostani felhajtást is a témában, de na, szóval ami nem reklám, az nem reklám)

  4. Balfake szerint:

    Az említett HPL-műben (Árnyék Innsmouth felett) végül is csak emberáldozó, gyilkos degenerált szörnyek, illetve humán pereputtyuk és kiszolgálóik azok, akiket meghurcol a szemét nácifaszista USA-kormány (kicsit későn ugyan), de semmi baj, tiszteljük a másságot!

    Lovecraftnak voltak mai szemmel valóban kissé furcsa allűrjei (akit nagyon érdekel, keressen rá kedves kis versikéjére a niggerek teremtéséről vagy az ismert passzusra egyik leveléből, ahol bomló cefrével teli pöcegödrökhöz hasonlítja New York bevándorlók lakta negyedeit), de ennek a végtelenül létidegen remetének ez a gyengécske, toporzékoló fotelrasszizmusa sokkal inkább megmosolyogtató, mint ijesztő.

  5. Attila szerint:

    Az interjúban szereplő másik Irodalmi Nagyság is kicsit el van szállva magától:

    https://twitter.com/casskhaw/status/728467687542652928

    Ezeket a senkiket tenyésztik valahol?

  6. tapsi szerint:

    Attila: jó, hát ez tényleg… szomorú. Ha már más ötleteire és munkájára épít, legalább ne hányja le előtte.

  7. Komavary szerint:

    Én tettem be a linket, mert egyharmad részt Kij Johnson interjú, másrészt meg szerintem jó az új Johnson kötet borítója.

    Nem hiszem, hogy védenem kéne a linket – ha csak olyan linkek jelennének meg, amik mögé mindig, teljes mellszélességgel oda tudok állni, sokkal rövidebb lenne a heti válogatás – szuperhősfilm-trailer biztos nem lenne benne.

    Viszont a konkrét esetben nem értem, hogy miért ennyire istenkísértés a másik szemszögből megírni egy történetet. Ezeregy példa van rá korábbról is. Pláne akkor nem, ha a dolog működik:

    http://www.hplovecraft.com/writings/texts/fiction/soi.aspx

    „During the winter of 1927–28 officials of the Federal government made a strange and secret investigation of certain conditions in the ancient Massachusetts seaport of Innsmouth. The public first learned of it in February, when a vast series of raids and arrests occurred, followed by the deliberate burning and dynamiting—under suitable precautions—of an enormous number of crumbling, worm-eaten, and supposedly empty houses along the abandoned waterfront. Uninquiring souls let this occurrence pass as one of the major clashes in a spasmodic war on liquor.
    Keener news-followers, however, wondered at the prodigious number of arrests, the abnormally large force of men used in making them, and the secrecy surrounding the disposal of the prisoners. No trials, or even definite charges, were reported; nor were any of the captives seen thereafter in the regular gaols of the nation. There were vague statements about disease and concentration camps, and later about dispersal in various naval and military prisons, but nothing positive ever developed. Innsmouth itself was left almost depopulated, and is even now only beginning to shew signs of a sluggishly revived existence.”

    Teljesen más olvasata van ennek a szövegnek 1931-ben mint ma, még akkor is, han em fogadjuk el Emrys olvasatát.

    A kérdéses írás egyébként már két éve ingyenesen olvasható:

    http://www.tor.com/2014/05/14/the-litany-of-earth-ruthanna-emrys/

    Szerintem nem rossz írás, bár egy szerkesztő ránézhetett volna a japán nevekre.

  8. tapsi szerint:

    Szvsz nem az újraírás a baj, hanem az a hozzáállás, hogy „500 years from now, I’d like academics to talk about Lovecraftian horror as something that began with a frightened man and then eventually transformed into something better and bigger.” Ez spec. engem is undorít, pedig mélyen és őszintén rühellem Lovecraft műveit.

Szólj hozzá

Nem belépett felhasználók számára a hozzászólások kb percenként frissülnek.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.



Keresés az oldalon