Fontos persze a naptej is, de a strandon se maradjunk kiváló fantasztikum nélkül! Könyvajánló rovatunkban a magyar és az angolszász SFF megjelenések közül szemezgetünk a teljességre való törekvés nélkül.

Max Gladstone: Nagyrészt halott

Kos, a tűzisten elhalálozik. Ezzel két gond van: egyrészt hogy megölték, másrészt hogy nélküle Alt Coulumb, a sokmilliós kikötőváros is széthullik; a gőzgépek és vonatok leállnak, a lakosság anarchiába hull. Egy láncdohányos papra és egy halottlátó cég munkatársára vár a feladat, hogy elkapják a tetteseket és visszahozzák az életbe Kost, mielőtt túl késő volna. Urbánus-gőzpunkos jogász(!)fantasyra számítsunk tehát Gladstone-tól, akinek debütáló regényét azóta továbbiak is követték ebben a remekül berendezett világban.

Agave. Megjelenés: 2016. július 5.

Blake Crouch: Sötét anyag

A Waynard Pines-trilógia alkotója nagyobb – egy alternatív univerzumnyi – távolságba evez új regényével, amelynek filmjogai már a hivatalos megjelenés előtt elkeltek. Jason Dessent elrabolják, beadnak neki valamit, és magához térve kiderül, hogy a családja nem is létezik, ő maga ünnepelt tudószseni, nem pedig szürke egyetemi tanár – nagyjából úgy, ahogy szerinte akár alakulhatott is volna az élete, ha a múltban más döntéseket hoz. Most rá kell ébrednie, hogy azok a más döntések nem lettek volna jobb döntések, ám kétséges, vezet-e vissza még út a korábbi, biztonságos életébe. Régi vágású szerelmi történet és feszes sci-fi thriller egyben, amely alá Schrödinger macskájának dorombolása adja az alaphangot.

Agave. Megjelenés: 2016. július 26.

Philip K. Dick: Emlékmás

Úgy tűnik, PKD klasszikusai sosem fogynak el. Hat, eddig magyarul nem hozzáférhető novella mellett olyan történeteket is olvashatunk ebben a kötetben, amelyeket aztán Hollywoodban Az emlékmás vagy a Különvélemény című filmekké pumpáltak fel. Dick alighanem a rövidebb terjedelemben alkotta a legnagyobbakat, így igazi ínyencségre számíthatnak a klasszikusokra fogékony olvasók.

Agave. Megjelenés: 2016. július 19.

juliusikonyvek1

Robert Jordan: A kardok koronája I-II.

Az Idő Kereke forog, és a Delta Vision lassan elérkezik a Robert Jordan sorozat újrakiadásának 7. kötetéhez. A sorozat többi részéhez hasonlóan A kardok koronája is új borítóval jelenik meg, a magyar kiadásban terjedelmi okokból két kötetben. A történet lassan halad előre, de több szál végre jelentős és sorsszerű fordulatokhoz ér (amint azt a mellékelt ábra is mutatja, egy ponton már Nynaeve sem rángatja a hajfonatát), és természetesen nem maradhat el az emlékezetes és nagyszabású csata-ostrom-kataklizma sem a könyv végéről… Ráadásul ezúttal a Kitaszítottaknál is veszedelmesebb ellenfél tér vissza. Bár a történet fonalát talán itt is fel lehet még venni, új olvasóknak alighanem érdemesebb az elején kezdeniük a sorozatot. Mire átrágják magukat az első hét(szer két) köteten, remélhetőleg már a nyolcadik is kinn lesz.

Delta Vision. Megjelenés: 2016. július 7.

Angolszász megjelenések

juliusikonyvek2

Harry Potter and the Cursed Child—J.K. Rowling, Jack Thorne, and John Tiffany (július 31, Scholastic)

Valahol mindig is elkerülhetetlennek tűnt, hogy J. K. Rowling visszatérjen Harry Potterhez. Talán szerencse, hogy hagyta a régi formát, és regény helyett színdarabra váltott, így megmaradhat úgy az ismerős világban, hogy ne kelljen ragaszkodnia a megszokott stílushoz és elemekhez. Erre szükség is van, mert a roxforti éveknek rég vége, a történet Harry felnőttkorában folytatódik: az egykori világmentő kimerült minisztériumi alkalmazott, három iskolás gyerekkel és megannyi problémával. Az új korszakhoz új forma – a kérdés csak az, hogy ebben sikerül-e ugyanúgy megaklotni azt a drámát, ami minden varázslatnál jobban rabul ejti a magunkfajta muglikat.

A Natural History of Hell—Jeffrey Ford (július 12, Small Beer Press)

Jeffrey Ford többszörös World Fantasy, Nebula- és Shirley Jackson-díjas szerző, aki különösen novellák terén brillírozik. Új novelláskötete, A Natural History of Hell minden túlzás nélkül az év egyik legjobb kisprózai kötetének ígérkezik.

The Long Way to a Small Angry Planet—Becky Chambers (július 5, Harper Voyager)

Szigorúan véve nem friss megjelenés, ugyanis Becky Chambers először magánkiadásban jelentette meg űroperáját, ami azonban annyira népszerű és sikeres lett, hogy a Hodder & Stoughton, majd a Harper is felfigyelt rá. A kötetről még magánkiadás korában írtunk az SFmagon. Kellemes  komfort-sci-fi, elragadó szereplőkkel.

The Big Book of Science Fiction—Jeff & Anne VanderMeer, szerk. (július, Vintage)

Hatalmas vállalkozás volt a Vandermeer házaspár részéről összeállítani egy nemzetközi sci-fi klasszikusokat összegyűjtő antológiát, amely igazi mamuttá nőtte ki magát: 1216 oldalán az ismert, angolszász szerzők mellett szovjet, dél-amerikai, ázsiai és különféle európai nemzetek fontosnak tartott művei is szerepelnek, amelyek korábban nem jelentek meg angolul. Minden tősgyökeres sci-fistának kötelező vétel.

The Dinosaur Knights — Victor Milán (július 5., Tor)

Victor Milán folytatja egyszerű és nagyszerű alapvetésére – dinoszauruszok és középkori lovagok – épült epikus fantasyjét, amit az első kötet alapján érdeklődve várunk.

juliusikonyvek3

Four Roads Cross – Max Gladstone

Júliusban érkezik a Craft-ciklus ötödik része, ami az összes többi regényhez hasonlóan különállóan is élvezhető, egyúttal lazán kapcsolódik a többihez, ez esetben leginkább a legelsőhöz, ami Nagyrészt halott címen éppen ebben a hónapban debütál nálunk. Gladstone irigylésre méltó fantáziával bővíti regényről regényre a konszernszerűen működő máguskurályok és a tőzsdei alapokon nyugvó istenhit világát, ezért kifejezetten érdekes lesz látni, mi változott Alt Coulomb modern fantasy megapoliszában az első négy regény után.

Invisible Planets: Collected Edition – Hannu Rajaniemi 

Némileg kakukktojás ez a kötet, mert eredetileg már tavaly megjelent papírformában, de akkor még csak a  Subterranean Press viszonylag méregdrága kiadványaként lehetett kapni. Most viszont végre felbukkant beszerezhető áron e-könyvben is. Hannu Rajaniemi novelláskötete régi és új írásokat egyaránt tartalmaz: helyenként visszaköszön a Kvantumtolvaj-regények hangulata, csak más köntösben, van történet, ami színtiszta költészet és kvantummechanika egyben, akad, ami, klasszikus finn mítoszokat értelmez újra vagy Italo Calvinónak állít emléket.

Underground Airlines – Ben H. Winters

Az év PKD-hangulatú alternatív történelmi regénye, vagy az év baklövése? Winters alternatív Észak-Amerikájában a mai napig létezik a rabszolgaság, és Victor, a szabad rabszolgavadász a titokzatos Jackdaw nyomába ered. Detektívtörténet, alternatív történelem és sci-fi egyben: mindez egy olyan borítóval, ami már önmagában is vásárlásra csábít.

The Devourers –  Indra Das

Alakváltók, India és szerelem – Indra Das regénye végre szélesebb közönség számára is elérhető.

És Ti melyik könyveket várjátok a legjobban – akár a fenti listáról, akár azon túlról?

Hozzászólások

hozzászólás


[ további írásai]
Ha tetszett, kövesd a Facebook-on is!
Kategóriák: hírek, irodalom

Eddig 3 hozzászólás.

  1. Sam Reed szerint:

    „Dick alighanem a rövidebb terjedelemben alkotta a legnagyobbakat,”

    Ez meglep. Mindig azt hittem, hogy a regényei a jobbak – azokat ugyanis egy kivétellel nem olvastam, az elbeszéléseiből viszont aránylag sokat. És azok messze voltak attól, hogy indokolják a Dickkel kapcsolatos hype-ot.

  2. e(x) szerint:

    A Rajaniemi kötet magyar kiadására van remény?

  3. Kilgores szerint:

    Én a Dinosaur Lords sorozat magyar kiadásában bízom egy ideje, de nem úgy tűnik, bárki is fel akarja karolni itthon. :/ Esélyes, hogy inkább elkezdem angolul, aztán ha jön egyszer örülünk, ha nem, akkor nem.

Szólj hozzá

Nem belépett felhasználók számára a hozzászólások kb percenként frissülnek.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.



Keresés az oldalon