A júniusi Könyvhétre a hazai kiadók ismét apait-anyait beleadnak, szóval nem maradunk olvasnivaló nélkül. Többek között új Banksnek, Coreynak és Bacigalupinak is örülhetünk. Könyvajánlónk szubjektív a teljesség igénye nélkül készült, az alábbiakon túl is rengeteg izgalmas fantasztikus címmel találkozhattok a Könyvhéten.

juniusikonyvek1

N. K. Jemisin: Az ötödik évszak

Az eredetiben tavaly megjelent fantasyt Locusra, Hugóra és Nebulára is jelölték. A világ az összeomlás szélére került: Rezdületlen kontinensén egy bosszúszomjas elme megnyitott a földet, és a vulkanikus hamu sok-sok évre készül eltakarni a napot. Mindenki a túlélésért küzd, kivéve Essunt, aki egy férfit akar megtalálni: az apát, aki agyonverte a fiát és elhurcolta a lányát. Jemisin szövege épp olyan erős, mint női főhőse.

Agave. Várható megjelenés: 2016. június 9.

Iain M. Banks: Hidrogén szonáta

A három éve elhunyt skót szerző utolsó Kultúra-regényében egy szublimációra készülő faj, a gziltek kerülnek bajba, és ahogy Bankstől megszoktuk, ez a baj nem kicsi: tízezer évvel ezelőtt, amikor a gziltek részt vettek a Kultúra megalapításában, feledésbe merült egy titok, amely még most is jó kis perpatvart tud okozni. Okoz is.

Agave. Várható megjelenés: 2016. június 9.

Paolo Bacigalupi: A vízvadász

A Felhúzhatós lány, és a fiatalabbaknak szánt Hajóbontók után újabb történetet kapunk a közeljövő ökológiai katasztrófába süllyedt világából. A helyszín ezúttal az USA délnyugati területe, ahol a tomboló szárazság már a végletekig kifacsarta az emberi civilizációt. Három ember sorsa fonódik össze az aranynál is többet érő vízzel, és ahogy a Felhúzhatós lányban, itt sem várja hőseinket rózsaszín happy end.

Gabo. Várható megjelenés: 2016. június közepe

James S. A. Corey: Nemezis játékai

A Térség-ciklus ötödik kötetéhez értünk. Ahogy Avarsala megjósolta, a más világokra nyíló átjáró a marsi állam végét jelenti: a lakosok elköltöztek, a hegynyi fegyverzet maradt, de az Öv se örülhet a piacai elvesztésének.  Nagyjából tehát a feje tetejére áll minden eddig megismert katonapolitikai és gazdasági reláció a Naprendszerben. Holden és társai ezzel szemben szabadságra mennének, ami persze nem sikerül nekik, mert már megint a politikusok és terroristák játszmáinak közepén találják magukat.  A szerzőpáros nem látszik fáradni, képesek még tovább srófolni a téteket.

Fumax. Várható megjelenés: 2016. június közepe

juniusikonyvek2

Neil Gaiman & Michael Reaves: Köztesvilág

Joey átlagos kamasz, aki bár a saját házukban is képes eltévedni, mégis kiválasztottá válik az alternatív univerzumok háborújában, ahol a mágiát használó világok küzdenek a tudományra felesküdöttekkel. Joeynak át kell esnie egy kiképzésen, és alternatív énjeivel együtt békét kellene teremtenie.

Gaimant valószínűleg nem kell különösebben bemutatni, Reaves pedig a nyolcvanas-kilencvenes években számos Batman és Star Wars történethez adta a nevét, majd elhatalmasodó Parkinson-kórja miatt az utóbbi bő évtizedben szerzőtársakkal dolgozik.

Agave. Várható megjelenés: 2016. június 9.

Ben Aaronovitch: Föld alatti suttogás

A London folyói és a Soho fölött a hold után Aaronovitch úgy gondolta, ideje neki is alászállni a londoni metróhálózatba, márpedig köztudott, hogy annál urbanfantasybb helyszín kevés van. A varázslórendőr-tanonc Peter Grant és mentora, Nightingale felügyelő így aztán felkötheti az alsóját, amikor az alagutakban kell megoldaniuk egy újabb mágikus bűnesetet.

Gabo. Várható megjelenés: 2016. június 9.

John Scalzi: Vörösingesek

2013-ban Hugót és Locust nyert regény viccből komolyan veszi a Star Trekből ismert törvényszerűséget: a magas rangú tisztek minden veszélyes akciót túlélnek, miközben egy-egy alacsonyabb beosztású katona rendre otthagyja a fogát. De hogy lehet ez? Andrew Dahl zászlós a törvényszerűség rosszabbik oldalán áll, ezért jobban teszi, ha kideríti a szörnyű igazságot a Rettenthetetlen hadihajóról. Ha szeretitek Scalzi humorát, nem fogtok csalódni.

Agave. Várható megjelenés: 2016. június 9.

Csányi Vilmos: Ő ott bent

A gépbe zárt tudat rendszeresen visszatérő toposz a sci-fiben. Na de mit mondhat róla egy kutató, ha etológus? Csányi Vilmos tucatnyi publikációban mutatta meg, hogy a tudós-ismeretterjesztő-író skála minden pontján tud izgalmasat alkotni. Most kiderül, milyen ízig-vérig sci-fi szerzőként.

Libri. Megjelenés: 2016. június 5.

Konyvhet_3Jo Walton: Mások között

Jo Walton Nebula, hugo- és BSFA-díjas fantasztikus regénye évek óta felbukkan a Galaktika megjelenési tervei között, de most már tényleg megjelent. A Mások között  különös kiméra, egyrészről  nosztalgikus történet a közösségből kilógó furcsa lányról, aki sci-fi és fantasy könyvek olvasásába menekül, másrészről pedig egy fantasy egy párját vesztett ikerről, aki őrült és veszedelmes anyja elől menekülve új életet próbál felépíteni magának, de a tündérek visszahívják, hogy ismét segítsen rajtuk és halott testvére szellemén.

Galaktika. Megjelent!

Hernád Péter: Pannónia parancsnok

Hernád Péter Garabonciás osztagának 2. kötetében tovább folytatódnak a magyar szuperhősök kalandjai.

Homonnai Ignác, azaz Pannónia Parancsnok nem élvezi többé a társai bizalmát, és ami még rosszabb, már saját magában sem hisz. Egyre inkább nehezére esik szembenézni a valósággal, pedig addig kellene megtennie, amíg még van rá lehetősége. A valóság ugyanis az eltűnés-anomáliaként elnevezett rejtélyes jelenség hatására hihetetlen változásokon megy keresztül, amelyek már-már apokalipszissel fenyegetik Magyarországot.

Delta Vision: 2016. június 9.

Brian Staveley: A tűz kegyelme

Folytatódik a Csiszolatlan Trón trilógia (A császár pengéi), a második kötetben háború közeleg, sokasodnak a titkok és árulás les a három testvérre… Az Annur Birodalom uralkodócsaládjának megdöntésére szőtt összeesküvés egyre mélyül.

Miután Adare rádöbben apja gyilkosának kilétére, elmenekül a palotából, hogy szövetségeseket keressen. Kevesen bíznak azonban benne, amíg egy tűzpróbában meg nem jelöli őt népe istennője.

Gabo: 2016. június 9.

Paul Tremblay: Szellemek a fejben

Tremblay szeret kalandozni a stílusok között. Imádtuk aluszékony nyomozóját, nem egészen értettük, mi is történik pontosan a lenyelt szamárszemmel, és nagyon-nagyon örülünk, hogy a Szellemek a fejbent már magyarul is olvashatjuk.

Agave: 2016. június 9.

Ti melyik könyveket várjátok a legjobban, akár a fenti listáról, akár azon túlról?

 

 

Hozzászólások

hozzászólás


[ további írásai]
Ha tetszett, kövesd a Facebook-on is!
Kategóriák: hírek, irodalom

Eddig 5 hozzászólás.

  1. e(x) szerint:

    Örülök az oldal megélénkülésének, Sezlony úr cikkeinek is, de leginkább annak örülnék, ha Sezlony úr lenne kedves és könyvet, de legalább novellát is írna. Én ezt az új könyvét várom leginkább. Az eddigiek hangulatára, történetére, karaktereire, ízére határozottan és örömmel emlékszem, s ez nem mondható el pl. a hypefesztiváltól övezett Scalzi regényeire.

  2. sezlony szerint:

    Sezlony úr néhány hete leadta a legújabb regénye kéziratát a kiadónak 🙂

  3. Attila szerint:

    „ez nem mondható el pl. a hypefesztiváltól övezett Scalzi regényeire”

    Ez természetes. Scalzinak nem kell jókat írnia, a mozgalmista bullshitjével terelte össze magának az olvasótábort. Megteheti, hiszen a legalacsonyabb nehézségi fokon tolja, vagy miarák.

  4. kétszeres vuvuzelaművész szerint:

    A Hollóember tetszett Hernáditól. Farkasházy Tivadar parancsnok kalandjai is érdekelni fognak. 🙂

  5. e(x) szerint:

    Ez igen kedvező fejremény Sezlony úrtól a nagyérdemű olvasóközönség irányába, ez úton is gratulálok.:)

Szólj hozzá

Nem belépett felhasználók számára a hozzászólások kb percenként frissülnek.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.



Keresés az oldalon