vadhajtas_veglegesA Gabo Kiadó SFF-sorozata egy új, érdekes projektbe kezdett, tehetséges magyar szerzők regényeit kezdi el e-formátumban megjelentetni. A sorozat első darabja Sümegi Attila több szempontból is különleges urban fantasy regénye, a Vadhajtás. A szerzőnek már több novellája, valamint egy regénye jelent meg, utóbbi Bezár a fény címmel, a Zenit sorozat darabjaként.

A Vadhajtás izig-vérig magyar urban fantasy, ami azonban nem Budapesten játszódik, hanem Székesfehérváron (hiszen az író is fehérvári) és környékén, de azért persze sűrűn száguldanak fel egyes szerepelők az autópályán Budapestre is. Ráadásul a magyar környezet abszolút belesimul a regénybe, így még a magyar szerzőktől és helyszínektől fanyalgó olvasók sem fognak fanyagolni.

A háttérvilág szerint léteznek közöttünk úgynevezett ősvérű leszármazottak, akik a régi időkbe vesző mágikus képességek vagy azok halovány maradványainak birtokában vannak. Ilyen ősvérű többek közt az egyik főhős, Botond, már ha „hős”ként lehet definiálni a szexcentrikus, egoista és önelégült főszereplőt, aki egy félig-meddig alvilági „bandának” dolgozik, más ősvérűek után kutat, de közben egykori mesterénél szeretne jobb tanítóvá válni. Így kerül kapcsolatba Eszterrel, a magányos, fiatal nővel, aki unalmas mindennapjait egy unalmas irodában tengeti, magánélete romokban hever, egyetlen öröme a festés. Botond vadászösztönétől hajtva becserkészi a lányt, közben ősvérű képességeit és erejét igyekszik kibontakoztatni, csakhogy Eszterben sokkal több lakozik, mint sejti, szexuális energiáját teremtésre tudja fordítani, a megfestett tárgyakat élővé képes formálni.

A másik szálban pedig mitológiai lények tűnnek fel, de Sümegi Attila a már sokszor felhasznált, ismert európai mitológiák helyett az arab mondavilágból merít: megismerhetjük a szellemvilágból származó Azizt, az ifritet, vagy más néven tűzszellemet, aki embertestre vágyik, valamint Nasirát, a túlvilágról évezreddel ezelőtt megidézett, majd megátkozott hurit, a túlvilágra került igazhitű férfiak jutalmát , és aki ezer éve éli az átok miatt érzelmek és örömök nélküli életét a Földön. A huri és az ifrit alkut köt egymással, Aziz megígéri, hogy feloldja a Nasirát sújtó átkot, cserébe ő mágia révén testet ajándékoz neki, miközben Botond és társai a nyomukban járnak, Botond pedig mindent megtesz, hogy Nasira közelébe jusson…Sumegi_Attila

A négy karakter Székesfehérváron és környékén, egymást manipulálva, kihasználva igyekszik elérni céljait, és ez a történet igazi erénye, ahogy a gyorsan pergő fejezetekben ide-oda ugrálva követhetjük, miként ügyeskednek egymással szemben: az ifrit a hőt, tüzet keresi, abban rejtőzve sóvárog az emberi test után, Nasira bármely férfi elcsábít és az ujja köré csavar, ő a tökéletes femme fatale, míg Botond… nos ő egy szerencsés, a vadászösztön által vezérelt, nem túl bonyolult gondolkodású kalandor, míg Eszterből az egész élete keserűsége készül kitörni az egyre jobban kiteljesedő vadmágiája révén.

A Vadhajtás egy akciódús kalandregény, amely első odaltól kezdve berántja az olvasót, és a végéig nem is ereszti, filmszerűen pergő jeleneti során egymást érik az újabb és újabb fordulatok. A regény egyáltalán nem finomkodik, kemény és beteg jelenetek is bőven akadnak benne, amelyek elegánsan simulnak bele a történetbe, a második fele pedig túl is lépi az urban fantasy kereteit, és egyfajta elszállt horrorszerű rémálommá változik.

Aki mélyebb, elgondolkodtató történetre válik, az nem biztos, hogy ebben a regényben találja meg a számítását, de aki szórakozni szeretne, pergő cselekménnyel, a saját kereteik között igencsak jól kitalált karakterekkel, annak maximálisan ajánlott a regény, én pedig örülnék neki, ha idővel nyomtatásban is megjelenne, mert, mint papírkönyv fetisiszta, a könyvespolcomon is szívesen látnám.

Hozzászólások

hozzászólás


[ további írásai]
Ha tetszett, kövesd a Facebook-on is!
Kategóriák: irodalom

Szólj hozzá

Nem belépett felhasználók számára a hozzászólások kb percenként frissülnek.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.



Keresés az oldalon