A Fumax kiadó jóvoltából 2013-ban és 2014-ben jelent meg magyarul a sikeres krimiszerző és világhírű törvényszéki antropológus, Kathy Reichs ifjúsági sorozatának első két kötete, a Fertőzöttek és a Kincsvadászok. A könyvek Tory Brennan, a Dr. Csont című sorozatból, és az ahhoz alapul szolgáló könyvekből már jól ismert Temperance Brennan unokahúgának kalandjait mesélik el, a tizennégy éves lány szemszögéből, E/1-ben.

virals boritoA Fertőzöttek elején Tory az édesapjánál él, aki nem sokkal korábban még nem is tudott az ő létezéséről; Tory édesanyjának halála hozza össze őket. Charleston városában laknak, a Morris-szigeten, ami csupán néhány családnak ad otthont: azoknak, akik a Loggerhead-szigeten dolgoznak, a LIRI Kutatóintézetben. A regény első pillantásra ifjúsági kriminek tűnhet – előkerül egy holttest, a gyilkosok üldözőbe veszik a főszereplőket, akik nyomozásba kezdtek stb. Bejön viszont a képbe egy kissé tudományos-fantasztikus elem is, amikor a főszereplők, azaz Tory és a három fiú, Ben, Hi és Shelton megfertőződnek a kutyákra ártalmas parvovírus egy kísérleti törzsével, ami módosítja a DNS-üket és a kutyákéhoz hasonló érzékekkel ruházza fel őket. Szinte az összes fejezetben előkerül a fertőzés problémája, de látszik, hogy a szerző több regényen átívelő szálat szeretne belőle építeni, mert csak szépen lassan adagolja az információkat.

A Kincsvadászok követi az első regény mintáját. A megoldandó probléma a LIRI Kutatóközpont forrásainak elvonása és így az intézmény bezárása, míg a megfejtendő rejtély a 18. században élt Anne Bonny kalózkincsének lelőhelye. A fertőzéssel kapcsolatos ív pedig itt is jelentős szerepet kap: számos szorult helyzetből húzza ki a falka tagjait, ahogy egyre jobban megismerik újdonsült képességeiket. A kincsre ugyanis nemcsak ők vadásznak, hanem sokan mások is, akik nem félnének vért ontani a felfedezésért.

KathyReichs2A magyar kiadással kapcsolatban dicséret illeti a Fumax kiadót, mert a fordítás és a szerkesztés is profi munka, csak néhány félrefordítás és elírás jutott át a rostán. A nagyobb negatívumok nem a kiadó, inkább a szerző munkájából adódnak.

A Fertőzöttek esetében egyáltalán nem éri meglepetésként az olvasót, hogy a szereplők életét gyökeresen megváltoztatja valamiféle kísérleti vírus: sajnos a fülszöveg is lelövi a meglepetések egy részét, és Tory is számtalanszor utal erre, ami a harmadik alkalom után kicsit frusztráló lesz, hiszen nagyjából a könyv feléig várnunk kell a tényleges fertőzésig.

A könyvekben közös probléma, hogy Kathy Reichs nem mindig tudja hitelessé tenni kamasz szereplőit. Mindegyikük olyan komoly tudás birtokában van, amely inkább felnőtt, diplomás nyomozókra jellemző, Tory például lenyűgöző antropológiai tudással rendelkezik, amit állítólag nagynénje könyveiből szedett össze, de azért érezzük, hogy ez nem tökéletes magyarázat.

Kv-borito_Kv-fedel.qxdA karakterek közül pont a főszereplő fiúk azok, akiket kevésbé ismerünk meg. Tudjuk, hogy Hi (azaz Hiram) zsidó család tagja, Shelton afro-amerikai, Ben pedig indiánok leszármazottja és van egy Sewee nevű motorcsónakja, de nem lesznek igazán élő, három dimenziós személyek. Csak Ben emelkedik ki közülük, aki ki nem állhatja a Tory felé közeledő többi fiút, előrevetítve egy jövőbeli lehetséges romantikus szálat. Ami egyébként az első kötetekben szerencsére nem jellemző.

Mindkét rész gyorsan olvasható, kevés bennük a leírás, túlnyomórészt inkább párbeszédekből állnak – látszik, hogy a sodróbb lendületű könyveket kedvelő ifjúságnak szánták őket. A hibák ellenére jó látni, hogy olyan ifjúsági regények is vannak a magyar könyvpiacon, ahol nem a vámpírok/vérfarkasok/zombik/egyéb természetfeletti entitások és a velük való románc áll a történet középpontjában. Kathy Reichs sorozata ugyanis feltételezi, hogy olvasói az eszüket is használják és együtt gondolkodnak a kamaszokkal, és nem csak szájtátva, romantikus ragyogással a szemükben olvassák a főhős lány és fiú nyálas kálváriáját.

Úgyhogy azoknak is érdemes próbát tenniük ezzel a két könyvvel, akik nem kifejezetten szeretik az ifjúsági irodalmat, Tory Brennan kalandjai ugyanis tökéletes szórakozást nyújthatnak két komolyabb, nagyobb lélegzetvételű könyv között.

Hozzászólások

hozzászólás


[ további írásai]
Ha tetszett, kövesd a Facebook-on is!
Kategóriák: irodalom

Szólj hozzá

Nem belépett felhasználók számára a hozzászólások kb percenként frissülnek.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.



Keresés az oldalon